Tidligere idag annoncerede FIBA, at de havde indgået en ny partnerskabsaftale med det amerikanske investeringsfirma GCBH LP, med henblik på at udvikle Champions League turneringen.
Navnet siger næppe os danske fans ret meget. Ikke desto mindre, så har de to spydspidser for firmaet, Brian Bailey og Kevin Tsujihara, begge stor erfaring inden for både investering, og ikke mindst, sportslig investering.
De har en række investorer i ryggen, som alle holder positioner højt i den sportslige verden, hvor det forlyder fra uofficielle kilder, at flere af dem har været involveret i NBA-franchises.
Foruden udviklingen af Champions League, så ønsker FIBA og deres nye partnere ligeledes at udvide og udvikle en række andre internationale turnerings-strukturer.
Træt af at leve i storebrors skygge
De konkrete planer foreligger ikke endnu, men det giver selv sagt et øget incitament for klubberne i Europa at dette partnerskab indgås.
Champions League har i høj grad lidt i skyggen af EuroCup og EuroLeague som begge har haft en betydelig eksponeringsmæssig og økonomisk fordel over de to mindre FIBA-turneringer. FIBAs modsvar til disse kom da de i ’16/’17 sæsonen oprettede Champions League i håb om at tiltrække en række klubber baseret på deres mere åbne struktur – men interessen udeblev i høj grad.
Vinderne af de landslige ligaer – med et vidst niveau, foretrak stadig den betydeligt større eksponering og den monitære gevinst, samt muligheden for at tørne ud mod Europas absolut bedste hold i EuroLeague.
Med dette partnerskab må det antages at FIBA håber på at tiltrække nogle af de større klubber, og de vil uden tvivl kigge en ekstra gang, inden de næste gang “takker nej” til deltagelsen i Champions League.
Udvidelse af nye turneringer
Udover at udvikle den eksisterende Champions League-turnering yderligere med kompetencerne fra de nye investorer, så søger FIBA samtidig at udvide med nye turneringer.
FIBA har således løftet sløret for, at de muligvis ønsker at udvide deres sortiment af internationale turneringer, her er der formodentlig tale om mindre pokalturneringer eller lignende.
Mere spændende var det dog, da det blev offentliggjort at man ønskede at videreudvikle den Interkontinentale pokalturnering – populært kendt som Klub VM.
Før turneringen blev lukket ned efter 1996 sæsonen, og i årene efter den åbnede igen i 2013, var turneringen i høj grad præget af de bedste hold i Europa. Man hæmmede dog sig selv ved at udelukke EuroLeague-klubberne tilbage i ’16 og ’17 grundet konflikten med EuroLeague. Men som vi skrev i September, så nærmer de to parter sig langsomt, og begge har et ønske om at forenes for at styrke basketball internationalt.
Efterfølgende forsøgte FIBA dog at få opvejet dette ved i 2019 at inkludere G-League klubber fra USA, og nu, fokuseres der på yderligere udvikling og kommercialisering af denne turnering, hvilket ligeledes er en gevinst for europæiske basket.
Tidligere Europa- og basketligaskribent fra Næstved, der nu slår sine folder som psykologistuderende og livestream producer for Fanseat i Århus!