fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Optakt til NBA-sæsonen – Phoenix Suns

Der var engang, hvor Devin Booker led af dårlig ledelse i organisationen og hvalpefedt i kinderne. Nu har han og Phoenix Suns fået en ny ejer, som tilsyneladende ikke diskriminerer, men i stedet vil klubben og lokalområdet det bedste. Det har resulteret i, at Devin Booker nu har to af ligaens bedste scorere ved sin side og chancen for at vinde klubben dets første mesterskab nogensinde.

Devin Booker - Phoenix Suns.

NBA-sæsonen 2023-24 nærmer sig med hastige skridt – kun 6 dage tilbage! 

Som optakt vil vi i de sidste 30 dage inden sæsonstart fokusere på et nyt hold hver dag, skabe dig et overblik over, hvad hvert hold har foretaget sig over sommeren, og diskutere, hvad vi kan forvente af dem i den kommende sæson. 

Vi tager selvfølgelig forbehold for eventuelle ændringer, der skulle ske på holdene, fra nu af og til den første bold bliver tippet i vejret natten til onsdag d. 25. oktober.

I dag skal det handle om Phoenix Suns.

Resultat i sidste sæson

#4 i Western Conference (45-37).

Første runde i slutspillet gik ganske smertefrit for Phoenix Suns. Devin Booker, Kevin Durant og co. vandt 4-1 over et svækket LA Clippers-mandskab, som var uden Paul George gennem hele serien og kun havde Kawhi Leonard med i de første to kampe.

I anden runde var der dog skruet op for sværhedsgraden – lidt for højt op. Nikola Jokic, Jamal Murray og co. fra Denver Nuggets slog Phoenix ud med 4-2 på vejen mod Nuggets’ første mesterskab nogensinde.

Offseason-moves

Spillere ud:

 • Chris Paul (tradet til Washington Wizards, derefter tradet til Golden State Warriors)
 • DeAndre Ayton (tradet til Portland Trail Blazers)
 • Torrey Craig (kontraktudløb)
 • Cameron Payne (tradet til San Antonio Spurs, derefter waived, free agent, samlet op af Milwaukee Bucks)
 • Darius Bazley (kontraktudløb, samlet op af Brooklyn Nets)
 • Bismack Biyombo (kontraktudløb)
 • Jock Landale (kontraktudløb, samlet op af Houston Rockets)
 • Landry Shamet (tradet til Washington Wizards)
 • Terrence Ross (kontraktudløb)
 • TJ Warren (kontraktudløb)

Spillere ind:

 • Bradley Beal (tradet fra Washington Wizards)
 • Jusuf Nurkic (tradet fra Portland Trail Blazers)
 • Grayson Allen (tradet fra Milwaukee Bucks)
 • Eric Gordon (free agent)
 • Yuta Watanabe (free agent)
 • Drew Eubanks (free agent)
 • Bol Bol (free agent)
 • Nassir Little (tradet fra Portland Trail Blazers)
 • Keon Johnson (tradet fra Portland Trail Blazers)
 • Chimezie Metu (free agent)
 • Keita Bates-Diop (free agent)
 • Jordan Goodwin (tradet fra Washington Wizards)
 • Udoka Azubuike (free agent, two-way-kontrakt)

Kontraktforlængelser/re-signings:

 • Damion Lee (ét år + ét år (player option), $5,4 millioner)
 • Josh Okogie (ét år + ét år (player option), $5,8 millioner)
 • Saben Lee (two-way-kontrakt)

Største profiler (stats fra sidste sæsons grundspil)

Kevin Durant (39 kampe spillet for Brooklyn Nets, 8 kampe spillet for Phoenix Suns, 29,1 PTS, 6,7 REB, 5,0 AST, 0,7 STL, 1,4 BLK)

Devin Booker (53 kampe spillet, 27,8 PTS, 4,5 REB, 5,5 AST, 1,0 STL, 0,3 BLK)

Bradley Beal (50 kampe spillet for Washington Wizards, 23,2 PTS, 3,9 REB, 5,4 AST, 0,9 STL, 0,7 BLK)

Hvor står holdet i forhold til sidste år?

Der er nok ikke noget franchise i NBA, der har ændret sig mere inden for det seneste år, end Phoenix Suns.

Først kom klubben endelig af med deres skandaløse, diskriminerende ejer Robert Sarver. Det blev en kendsgerning, efter rigmanden Mat Ishbia købte majoritetsandelen i Suns og Mercury omkring jul sidste år – og sikken julegave, det har været for Phoenix-fans.

Som ESPN’s Adrian Wojnarowski kunne rapportere tilbage i februar, er Mat Ishbia meget engageret og har været aggressiv i forsøget på skabe en stor, omgående indvirkning på klubbens vinderchancer.

Det er i den grad kommet til udtryk. Først med tilførslen af superstjernen Kevin Durant, som Phoenix Suns byttede sig til omkring trade deadline i sidste sæson. Dernæst Bradley Beal, som kom til klubben i et blockbuster-trade denne sommer.

For at få tradet ført igennem var Phoenix nødt til at opgive Chris Paul, Landry Shamet og et hav af andenrunde-draft picks. I stedet får Suns dog en af de bedste scorere i nyere tids NBA.

Bradley Beal blev draftet af Washington Wizards med 3.-valget overall i 2012.

Siden da er det blev til 11 sæsoner i hovedstadsklubben, hvilket har ført til tre All-Star-udnævnelser og en plads på All-NBA Third Team i 2021. Han har også for nyligt haft to sæsoner i træk, hvor han blev ligaens næstmest scorende spiller ved at snitte over 30 point pr. kamp.

Ellers har det resultatmæssigt været en sløj omgang for Beal i Washington. I hans tid i klubben, kom de i slutspillet fem gange. Ingen af gangene kom de videre fra anden runde, og seneste tur i slutspillet førte til et hurtigt exit i første runde i 2021. De er ikke kommet i top-7 i Eastern Conference siden 2017 og ligner bestemt heller ikke et hold, der får succes i den nærmeste fremtid.

Derfor gav det rigtig god mening for 30-årige Bradley Beal at hejse det hvide flag og søge mod grønnere græsgange i håbet om en mesterskabsring.

Chancen for at vinde et mesterskab er bestemt til stede i Phoenix, nu hvor Beal bliver den sidste brik i en af NBA’s farligste Big 3’s nogensinde. Med Kevin Durant og Devin Booker ved sin side vil Bradley Beal konstant blive udfordret til at præstere sit ypperste hver aften.

Nogen vil måske mene, at Beal er blevet for gammel og har sin prime bag sig, eftersom han blot har snittet 23 point pr. kamp de seneste to sæsoner. Jeg tror nu mere, at han bare ikke har set nogen mening med at spille på så dårligt et hold og derfor har manglet motivation til at gøre sig umage.

Nu er der ingen undskyldning for ikke at gøre sig umage – tværtimod.

Durant/Booker/Beal-trioen kommer snildt tilsammen til at kunne snitte 80 point pr. kamp, så i angrebsenden bør Suns få det helt fint. Det var dog også mere forsvar, rebounding og generelt en mere kompetent gruppe omkring trioen, som folk efterlyste efter Beal-tradet.

Selv det ønske har Mat Ishbia og en af ligaens bedste executives, Suns’ general manager James Jones, gjort et fornemt arbejde for at imødekomme.

De fik nemlig skilt sig af med DeAndre Ayton, som længe har været kilden til uro i Suns-organisationen. Centeren, som Phoenix draftede med førstevalget overall i 2018 foran spillere som Luka Doncic, Jaren Jackson Jr., Trae Young og Shai Gilgeous-Alexander, har aldrig rigtig udviklet sig siden sin rookie-sæson. Desuden var der allerede sidste år diskussioner om hans Suns-fremtid. De diskussioner er ovre nu.

25-årige Ayton er nemlig røget til Portland Trail Blazers som et af leddene i det meget omfangsrige Damian Lillard-trade.

Dermed fik Phoenix cirka $33 millioner ekstra til rådighed i årlige lønninger, som de kunne bruge til at skabe en solid trup omkring Booker, Durant og Beal.

For de samme penge som Aytons løn har Suns nu fået Jusuf Nurkic, som kommer til at overtage center-positionen fra Ayton, Grayson Allen, som er en solid allround-guard og en 40 %-3-pointsskytte, og Nassir Little, som aldrig fik udnyttet sit potentiale i Portland og enten kan overraske i Phoenix eller trades til noget fornuftigt.

Desuden fik Phoenix Keon Johnson med i handlen, samtidig med at de i free agency har hentet størrelse i Drew Eubanks og Bol Bol samt 3-pointsspecialister i Eric Gordon og Yuta Watanabe. De fem kommer alle til at tjene max. $3,2 millioner hver i den kommende sæson. Det er altså ganske solide pickups til ingen penge – endda på korte kontrakter, så organisationen har mulighed for at tænke i andre baner næste sommer hvis nødvendigt.

Sammen med Josh Okogie og Damion Lee (der dog er ude med en længerevarende knæskade), som er blandt de få rollespillere tilbage fra sidste sæson, ser det ud til, at Suns på magisk vis har samlet sig et af de bredeste hold i NBA – samtidig med at de har formået at bytte 38-årige Chris Paul ud med 30-årige Bradley Beal.

Det imponerende købmandskab skal nu formes til at blive et imponerende basketballmandskab. Det job tilhører ikke længere Monty Williams, som blev fyret efter det tidlige slutspilsexit i anden runde mod Denver Nuggets.

Monty Williams havde ellers en ganske imponerende periode som cheftræner i Phoenix. Han blev ansat i 2019 og skulle kun bruge to sæsoner på at føre Suns til deres første NBA-finaler siden 1993. Derudover blev han kåret til Årets Træner i 2021-22.

Det var dog ikke nok for den nye ejer Mat Ishbia, som fyrede Monty Williams under to døgn efter årets Nuggets-serie.

Det ser dog ud til at ende lykkeligt for begge parter. Monty Williams er nemlig taget til Detroit Pistons og blevet den bedst betalte cheftræner i NBA’s historie. Samtidig har Phoenix Suns ansat en mesterskabsvindende træner i Frank Vogel.

Frank Vogel vandt mesterskabet med LA Lakers i 2020. Foto: Stephen Lew/CrescentCitySports.com

50-årige Frank Vogel har tidligere været cheftræner i Pacers, Magic og Lakers – sidstnævnte vandt han mesterskabet med i 2020. Han er en træner, som har erfaring med at arbejde med store stjerner (senest LeBron James og Anthony Davis), hvilket kan blive en fordel i dette job, hvor størstedelen af jobbet kommer til at omhandle Durant, Booker og Beal.

Desuden lægger Frank Vogel en stor ære i at skabe en solid defensiv. Det kan meget vel blive ideelt for et Suns-mandskab, som har rigeligt med kvalitet i angrebsenden, men inden for det seneste år har mistet fremragende forsvarsspillere i Mikal Bridges og Torrey Craig.

Selvom Suns ikke ligefrem bliver dårlige defensivt i løbet af grundspillet, kan det godt blive rigtig fordelagtigt at have Vogel til at lægge en solid gameplan i defensiven, når vi rammer slutspillet.

Hvem skal vi holde ekstra øje med?

Alle øjne kommer til at være på Kevin Durant, Devin Booker og Bradley Beal  – med god grund.

For at vinde basketballkampe, skal du bare score flere point end din modstander, og der findes ikke meget bedre scorere i ligaen end de tre. Når det så er sagt, kunne det dog være godt med nogle spillere, som primært har deres fokus i forsvarsenden.

Der er blandt andre Josh Okogie, som Suns hentede sidste sommer, og som nu har skrevet under på to år mere. Jeg vil dog fremhæve et mere ubeskrevet blad, som kom fra Washington til Phoenix denne offseason i forbindelse med Paul/Beal-tradet.

Jordan Goodwin gik undrafted i 2021 og spillede blot to NBA-kampe for Wizards i sin rookie-sæson, Han tog dog et stort skridt op i sidste sæson, hvor han spillede 18 minutter pr. kamp og snittede 6,6 point, 3,3 rebounds og 2,7 assists.

Det er ikke himmelråbende tal, og han bliver selvfølgelig heller ikke den store historie for Phoenix Suns i år, men det er værd at holde øje med ham.

Han kan nemlig blive ganske vigtig i grundspillet, da han er en aggressiv forsvarsspiller, som kommer til at tale direkte til Frank Vogels hjerte.

Se bare preseason-kampen natten til tirsdag imod Portland Trail Blazers. Her havde Jordan Goodwin hele otte rebounds, seks steals og et block på 21 minutter.

Jordan Goodwin bliver 25 år lige inden sæsonstart, men træder nu ind i hans blot tredje NBA-sæson. Vi må ikke kimse af det forsvar, som han kommer til at bringe det her hold, selvom det selvfølgelig bliver Durant, Booker og Beals offensive kvaliteter, som stjæler overskrifterne.

Hvor langt når de?

Phoenix Suns har alle de nødvendige ingredienser til at vinde et mesterskab.

De har tre fremragende angrebsesser i Kevin Durant, Devin Booker og Bradley Beal, de har en ny, rutineret, mesterskabsvindende cheftræner, som skal bevise, at han var den rigtige erstatning for Monty Williams, og så har det fået samlet et glimrende hold omkring deres Big 3.

Alligevel forudsiger jeg, at Phoenix Suns taber til Denver Nuggets i Western Conference Finals.

Det gør jeg, fordi der er en masse ubekendte variabler, som jeg har mine tvivl omkring.

For det første har Phoenix ikke længere end pålidelig, rendyrket point guard, nu hvor Chris Paul er væk. Det bliver derfor op til Booker, Beal og Durant at deles om det boldfordelende ansvar. Der har været rygter om, at Suns ville trade sig til en solid point guard som Indiana Pacers’ TJ McConnell, men indtil videre ved vi ingenting. Det kan sagtens være, at Suns-offensiven kan fungere uden en rendyrket point guard, men jeg tvivler.

For det andet tror jeg ikke, at Jusuf Nurkic er en dygtig nok center til at kunne stå imod Denver Nuggets’ Nikola Jokic i slutspillet. I de seneste tre kampe, hvor Jokic har stået over for Nurkic, har den forsvarende Finals MVP snittet 32,7 point, 10 rebounds og 10 assists, mens han har skudt 65 % fra gulvet og 40 % fra 3’eren. I sådan en serie kommer det i den grad for Phoenix til bare at handle om at score flere point end Denver (det er selvfølgelig indlysende, men I forstår, hvad jeg mener).

For det tredje er dette Suns-mandskab spritnyt. Mesterskabshold skabes som regel over tid, og hvis der er noget denne gruppe af spillere ikke har, så er det fælles tid på bagen. Der er ganske vist tale om et hold, som ikke har en eneste rookie og kun har spillere med NBA-erfaring i større eller mindre grad. Der er dog kun én spiller tilbage fra det Suns-hold, som kom i NBA-finalerne i 2021, og det er Devin Booker. Jeg ville derfor blive meget overrasket, hvis dette ambitiøse projekt lykkes for Mat Ishbia allerede i første sæson. Men det ville være en smuk historie, nu hvor han har sørget for TV-antenner til nærmest alle Suns-fans i Arizona.

 

Phoenix Suns åbner sæsonen natten til onsdag d. 25. oktober kl. 04.00, ude mod Golden State Warriors.

Skrevet af

Har været forelsket i basketball siden 2018 og arbejdet med sport på blandt andet TV 2 og Warner Bros. Discovery. Har desuden været journalistpraktikant i Bakken Bears, hvor jeg agerede studievært og kommentator på Bears TV. Har en bachelorgrad i medievidenskab og en kandidatgrad i journalistik fra Syddansk Universitet. Elsker Ringenes Herre og øl, men de skal nydes hver for sig.

Andre artikler med dette emne

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

Internationalt

Iffe Lundberg siger farvel til Virtus Bologna efter to sæsoner.

NBA

Den sprudlende unge Minnesota Timberwolves-stjerne Anthony Edwards har taget sit spil til nye højder i årets slutspil. For holdkammerat Mike Conley minder han derfor...

Basketligaen

Det 21-årige danske Bakken Bears-talent Gustav Knudsen har officielt tilmeldt sig NBA-draften 2024.

NBA

Mandag aften amerikansk tid udløber NBAs eksklusivitetsforhandlinger med de nuværende rettighedshavere, og dermed åbnes der op for forhandlinger med øvrige bejlere til NBA-rettighederne.

Internationalt

Morten Stig Jensen er klar med sin anden klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert stiller skarpt på det franske basketfænomen Victor Wembanyama, der...

Internationalt

Team USA nærmer sig et drabeligt mandskab til OL 2024, hvor blandt andet Lebron James, Stephen Curry, Kevin Durant og Joel Embiid vil være...

NBA

Victor Wembanyma var tæt på at skrive NBA-historie, da San Antonio Spurs natten til onsdag dansk tid tabte snævert til Denver Nuggets, og den...