fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

Året der gik i NBA: 10 ting vi vil huske 2022 for

Klumme: Det har været endnu et fantastisk år i NBA. Vi kigger tilbage på de største øjeblikke, som har været definerende for 2022.

Foto: Nick Crain, Forbes

Fortidens legender er blevet hyldet, fremtidens stjerner er blevet opdaget, og så er der blevet skrevet dansk sportshistorie.

Året er ved at lakke mod enden, og det er derfor tid til at kigge tilbage på NBA’s største øjeblikke og vigtigste udviklinger i år. Hvad er det første, vi vil tænke på, når vi engang om 20 år kigger tilbage?

Det vil naturligvis være meget forskelligt, hvad der har fyldt mest for den enkelte person. Alligevel vil listen her forsøge at indramme det, der har defineret 2022.

10. Luka Doncic hæver sig til superstjerne-status

Man kan argumentere for, at den 23-årige slovener allerede var en superstjerne før i år. Alligevel var det i 2022, at det for alvor blev tydeligt, at Luka Doncic er en spiller til historiebøgerne.

Hans karriere er stadigvæk blot lige begyndt, og de næste 10-15 år vil afgøre, hvor han for alvor vil rangere blandt de bedste nogensinde.

I årets slutspil kom han for første gang videre fra første runde i slutspillet. Derefter ydmygede han et langt mere bredt og rutineret Phoenix Suns-mandskab. Det var dog stadigvæk for tidligt for Dallas Mavericks, som måtte se sig overmatchet af Golden State Warriors i Western Conference Finals.

I denne sæson har Mavericks ikke levet op til forventningerne, men Luka Doncic har gang i en sæson, der individuelt næsten ikke kan sammenlignes med noget, vi har set før.

Det kulminerede i det måske sidste store øjeblik i 2022, d. 27. december, hvor Doncic leverede en hidtil uset præstation.

Han havde 60 point, 21 rebounds og ti assists i et af de mest umulige comebacks, vi nogensinde har set i NBA.

9. Årets trade: Ben Simmons for James Harden

Det virker allerede som lang tid siden, men i februar fik vi årets mest betydningsfulde trade. Det var tilmed nok også årets største “Woj-bomb”. Et begreb, der beskriver øjeblikket, hvor ESPN’s Adrian Wojnarowski tweeter en handel, kontraktaftale eller lignende, der får NBA-verden til at eksplodere.

Philadelphia 76ers havde givet op på at få det til at fungere med tidligere førstevalg i draften Ben Simmons.

James Harden var ikke tilfreds med sit korte ophold i Brooklyn Nets, og han søgte derfor at finde sig et nyt hjem. Det lykkedes dem at finde ud af en handel, der (måske) kunne gøre alle glade. 76ers måtte desuden af med supplerende spillere og picks for at få Harden.

I årets slutspil endte det dog ikke med at spille en afgørende rolle. Slutspillet i 2023 kan meget vel være der, hvor man for alvor kan se, hvad konsekvenserne af handelen bliver. Både Nets og 76ers ser lige nu stærke ud og er begge dark horses til at nå finalen.

Tænk engang hvis de to hold skulle tørne sammen i en slutspilsserie…

8. Paolo Banchero bliver taget nummer et i 2022 NBA Draft

Det er altid et stort øjeblik, som man vil kigge tilbage på, når en spiller bliver taget som den første i den årlige draft. Det er til gengæld både på godt og ondt.

Denne gang ser det heldigvis ud til, at det bliver på godt. Måske endda rigtig godt.

Orlando Magic fik æren af at tage et svært valg mellem tre lovende kandidater; Chet Holmgren, Jabari Smith Jr. og Paolo Banchero. Til de flestes overraskelse gik de med den sidstnævnte, og det viser sig indtil videre at være det helt rigtige valg.

Banchero ligner en fremtidig stjernespiller, og han er gået direkte ind i NBA og har spillet på højt niveau fra starten af. Han er kun lige fyldt 20, og han snitter 21 point, syv rebounds og fire assists i de første 28 kampe af hans NBA karriere.

I november leverede han som 19-årig en præstation, som ikke var set fra en teenager siden Lebron James.

7. Wembanyama bliver anerkendt som det største talent nogensinde

Det kan måske virke lidt mærkeligt, at en af de vigtigste ting i NBA’s 2022 ikke engang rigtig foregik i NBA.

Alligevel har det så meget med NBA at gøre, og det kan være så afgørende for, hvordan vi ser tilbage på året, at det alligevel er med på listen.

Victor Wembanyama er en 18-årig franskmand, som allerede nu har en påvirkning på, hvordan flere hold tilgår deres sæson. Udsigten til at have blot den mindste chance for at kunne få ham, får de fleste hold’s tænder til at løbe i vand.

Kombinationen af hans størrelse og tårnhøje talent er aldrig set før hos så ung en spiller. Derfor er han blandt andet blevet kaldt for det største talent til nogensinde at komme ind i NBA.

6. Bill Russell går bort

I modsætning til alt andet på listen, så er dette desværre forbundet med sorg. Alligevel er det en vigtig del af fortællingen om NBA’s 2022, og det må derfor være med.

Bill Russell var en af de absolut største spillere og personligheder, som har påvirket NBA, siden han kom ind i ligaen i 1956. Han gik desværre bort som 88-årig, men legenden om ham lever videre.

Han vandt mesterskabet ufattelige 11 gange i de 13 sæsoner, han spillede. En bedrift, vi nok aldrig kommer til at se igen. Med to af titlerne var han desuden spillende træner.

Uden for banen var han et ikon, og han kæmpede for lige rettigheder i USA. Han blev i 2011 tildelt Presidential Medal of Freedom af daværende amerikanske præsident Barack Obama.

Manden Bill Russell levede indtil 2022, men hans indflydelse på basketball og resten af verden fortsætter langt efter dette år.

 

5. Gregg Popovich bliver den mest vindende træner nogensinde

Siden 1996 har Gregg Popovich stået i spidsen for San Antonio Spurs. I perioden har de vundet fem mesterskaber, og han har vundet årets cheftræner hele tre gange.

2022 skulle så blive året, hvor han fik førstepladsen for flest sejre som cheftræner i NBA.

Han er nu oppe på 1355, og bliver ved med at bygge videre på rekorden.

Popovich er 73 år gammel, og han er en del af et genopbygningsprojekt. Det viser både hans kærlighed for San Antonio Spurs, men også spillet som helhed.

4. NBA bliver domineret af europæiske superstjerner

Der var ingen af dem, der formåede at vinde mesterskabet i 2022. Alligevel var det måske året, hvor man for alvor kunne se, at Europæerne er blevet en central del af NBA.

Særligt Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokic og Luka Doncic er et billede på denne udvikling, og de er måske de tre bedste spillere i ligaen.

Luka Doncic er allerede blevet nævnt på denne liste og er som sagt en frontfigur for fremtiden i NBA.

Han har dog ikke opnået lige så meget som Giannis Antetokounmpo og Nikola Jokic endnu.

Det har for nogle fans længe været klart, men Giannis Antetokounmpo har tydeligt vist i 2022, at han bør betragtes som den bedste spiller i NBA. Det er endda på trods af en lidt for tidlig exit fra årets slutspil.

I Denver er der en serber, som spiller med en stil, som vi aldrig har set før på det niveau. Derfor fik Nikola Jokic i år også hans andet MVP-trofæ.

I den sidste del af året har de alle holdt det høje niveau, og det kan meget vel være en af disse tre, der står med enten MVP-trofæet eller mesterskabet (måske endda begge) i 2023.

 

3. NBA fejrer 75-års jubilæum og hædrer de største legender

I 2022 spilledes den 75. sæson, og det skulle selvfølgelig fejres. Det gjorde NBA til All-Star weekenden på forskellige måder.

Det største af alt var dog udnævnelsen af et 75-års jubilæumshold, hvor mange af historiens største spillere var til stede.

Det var en episk hyldest til alle de spillere, der har præget NBA-fans hjerter igennem dets efterhånden lange historie.

Derudover var det bestemt også fantastisk at se så mange basketball-legender stå på den samme scene.

Den sidste, der skulle på podiet, kunne ikke være andre end ham, som mange nok betegner som den bedste, der nogensinde har gjort det; Michael Jordan.

2. Gabriel “Iffe” Lundberg bliver den første dansker til at spille i NBA

I alle andre lande end i Danmark, er det her selvfølgelig ikke et af de største øjeblikke i 2022. Men som danskere bliver vi nødt til at lægge vægt på betydningen af netop dette øjeblik.

Natten til d. 4. april blev drømmen til virkelighed for danske Iffe Lundberg. Han kom på banen for Phoenix Suns og skrev på den måde dansk sportshistorie.

Det blev i alt til fire kampe i slutningen af sæsonen, og han fik desværre ikke kontraktforlængelse med Phoenix Suns. Nu spiller han på det italienske hold Virtus Segafredo Bologna. Drømmen om NBA lever dog stadig videre, og hans oplevelse med NBA-basketball har kun givet ham mere blod på tanden for at komme tilbage.

Uanset hvad er det en milepæl for dansk basketball og alle unge danske basketballspillere, der drømmer om NBA. Iffe Lundberg har vist, at det ikke er umuligt, og at man sagtens kan komme fra lille Danmark og spille med de største i verden.

Det er forhåbentligt kun et spørgsmål om tid, før vi får flere danskere ind i NBA, og en dag vil vi garanteret se danskere rundt omkring på adskillige hold.

En ting er sikkert: vi vil altid kigge tilbage på øjeblikket, hvor Iffe Lundberg kom ind for Suns, som et afgørende øjeblik i dansk sportshistorie.

1. Golden State Warriors genfinder storheden og vinder fjerde mesterskab i Curry-æraen

Det vil næsten altid være det første, man forbinder med et givent år i NBA. Hvem vandt mesterskabet? Fordi det er vel i sidste ende det, det hele handler om.

I denne omgang blev det Golden State Warriors, og ligesom det næsten altid er med en NBA-titel, så var den noget helt særligt.

De dominerede ligaen i et halvt årti, hvor der var fem finaler og tre mesterskaber. Pludselig måtte de tilbringe et par år på standby. Kevin Durant forlod dem, og der var skader til deres stjernespillere.

Warriors har været defineret af tre spillere i denne periode; Stephen Curry, Draymond Green og Klay Thompson. Trioen fik hjælp fra Kevin Durant til at vinde to titler, men de havde før vist, at de kunne gøre det uden ham.

Der blev nu alligevel tvivlet på dem. Er de blevet for gamle? Kan de komme tilbage fra deres skader? Er de andre hold blevet for gode?

De lukkede munden på alle deres tvivlere, da de i finalen slog Boston Celtics 4-2. Derudover fik Curry endelig sin velfortjente Finals MVP, som han manglede til trofæskabet.

Fremtiden vil vise, om Warriors-dynæstiet kan komme tilbage til toppen af bjerget igen. Det kan meget vel være, at dette var det sidste mesterskab for et hold, som har defineret et årti i NBA.

 

 

Jeg er 23 år gammel og er NBA-redaktør på siden. Ved siden af læser jeg journalistik på Roskilde Universitet.

Andre artikler med dette emne

Chicago Bulls

30-årige Otto Porter Jr. har meddelt, at han har valgt at indstille sin karriere efter 11 sæsoner i NBA.

Brooklyn Nets

Ben Simmons kommer ikke i kamp igen for Brooklyn Nets i denne sæson på grund af rygproblemer, skriver den amerikanske journalist Ian Begley.

NBA

Victor Wembanyama og Chet Holmgren duellerede natten til fredag, i hvad der endte i en nærmest direkte duel om årets Rookie of the year-trofæ.

Eurobasket

Det er en ærgerlig fornemmelse, basketekspert Morten Stig Jensen sidder tilbage med, efter Danmark mandag aften tabte til Finland med 89-85.

Eurobasket

Den finske landstræner Lassi Tuovi arbejder til dagligt sammen med den danske stjerne Iffe Lundberg i Virtus Segafredo Bologna, og det skulle i høj...

Eurobasket

Det var en ganske tilfreds Iffe Lundberg, Fullcourt.dk mødte, efter Danmarks sejr over Georgien i kvalifikationen til EM 2025. Hør fra Danmark-stjernen her.

Los Angeles Lakers

Victor Wembanyama leverede i nattens opgør mod Los Angeles Lakers endnu en historisk præstation. På trods af nederlaget i Crypto.com Arena, viste den franske...

Landshold

Fredag aften spillede Danmark deres første kvalifikationskamp til Eurobasket 2025, hvor modstanderen hed Georgien. Efter en langsom start kæmpede holdet i rødt og hvidt...