En drengedrøm efterleves
David skiftede i sommers livet i Danmark og Basketligaen ud med livet i USA og college-basket. Han har haft en drøm om at komme til USA og spille basket, siden han var 10 år gammel.
“Faktisk har det været en drøm siden Jørgen Lind bad alle os Værløse ’94 drenge om at skrive vores drøm ned. Han skrev så vores drøm ned og gav os et indrammet billede med vores drøm på. Jeg følte, at det var noget, jeg rigtig gerne ville opnå. Jeg ville rigtig gerne opleve collegelivet, og det har været min drøm og mål i lang tid at blive god nok til at få et D1 college basketball schollarship, som jeg nu har fået.”
David studerer på Marist University. Han er i gang med sit første ud af fire år, hvor han studerer business. Planen er at tage en bachelor inden for business, og selvom han ikke har valgt sin major (red. hovedfag), så hælder han stærkt imod at vælge International Business. Normalt kan man klare en bachelor på tre år, men da det første år ikke har den store relevans for hans studie, så er planen at David klarer den på fire år, hvis alt går som det skal.
Mulighedernes land?
Der er utallige universiteter i USA, men der er en særlig grund til, at David havnede på Marist University.
“Min historie er faktisk ret speciel, da jeg ikke rigtig havde så mange muligheder. Mange danske spillere tager over og viser sig frem en sommer forinden eller noget i den stil. Jeg havde ikke rigtig den mulighed, da jeg var skadet de 2 somre før, jeg tog på college. Da jeg hverken er 210 cm eller rigtig atletisk, er mine highlights heller ikke noget, der vækkede den store interesse for mange trænere, og specielt ikke i Division 1, som var det jeg rigtig gerne ville opnå.”
“Jeg havde nogle folk til at hjælpe mig, og så sent som i midten af juni 2015 dukkede Marist så op og var interesseret. Udover Marist havde jeg kun tilbud for et par D2 og NAIA skoler. Marist ville så gerne flyve mig over til et official besøg i slutningen af juni. De gjorde det klart, at de ikke havde givet mig et schollarship endnu, men gerne ville lære mig at kende som person, og se hvad jeg kunne i en træning. Jeg kom derover og spillede pickups foran trænerne med resten af holdet. Det var det største pres, der nogensinde har været på mig. At skulle spille pickups i en times tid, hvor ens præstation kommer til at afgøre, om man får et 4-årigt schollarship, som jo egentlig er af en værdi af mere end 1.000.000 kr., er rimeligt nervepirrende! Jeg gjorde det heldigvis godt og fik et schollarship.”
Selve Marist University ligger i byen Poughkeepsie, der er en del af storbyen New York. Når man hører navnet New York, tænker man straks på Manhattens glamourøse og tætbefolkede gader, men sandheden er en helt anden, når man bevæger sig ud i forstæderne.
“Noget man lærer, når man kommer til USA er, at afstands-forhold er helt anderledes herovre. Man er jo ”tæt” på NYC (red. New York City), men egentlig 2 timer væk, så man har egentlig ikke rigtig noget med NYC at gøre. Poughkeepsie er ikke rigtig noget at prale af. Det er en rimelig slidt by, som jeg sjældent er i. Os studerende er mest bare på campus. Det eneste tidspunkt, jeg er ude fra campus, er egentlig, når vi går i byen og fester. Det er heller ikke noget at prale af, men der er en club, som er ok. Jeg har været I NYC tre gange, imens jeg har været herovre. Det er fedt at have det ”tæt” på, men ikke noget man bruger så meget.”
Marist University har college-hold i de fleste sportsgrene. Man kan både spille baseball, fodbold, lacrosse, ro og meget andet. Universitets baskethold Marist Red Foxes spiller i MAAC-conference. MAAC er en division 1 conference i NCAA. MAAC er en af de middelstore conferences, også kaldet Mid Major, og vinderen får en plads i NCAA turneringen March Madness. Enkelte spillere har klaret at gå hele vejen fra Marist University til NBA, og det er man heller ikke i tvivl om, når man er på universitetet.
“Vi hører en del om Rik Smith (red. hollandsk center, der i 1988 blev skolens første NBA-spiller) og Jared Jorden, der også har været inde omkring NBA. Det har været lidt svært, at slippe af med “spøgelset” fra de to, men vores træner snakker tit om at bygge et basketballprogram op på Marist, som vil gøre at universitet huskes for mere end bare Rik Smith.”
Skribent på Basketligaen siden 2013. Dansk basket er den klare favorit, men der følges med i basket på internationalt plan både i NBA og Europa.