OBS: Denne artikel er en længere fortælling om Luka Doncic fra hans tid før og nuværende rejse i NBA.
Euroleague finalen
Datoen er d. 20 Maj 2018. En ung mand fra Ljubljana, Slovenien, ved navn Luka Doncic står i sin karrieres forår og ved endnu ikke, at hele verdenens øjne om nogle få måneder er rettet direkte mod ham. Basketball-europa har dog allerede fået øjnene op for supertalentet Doncic, og i aften er hans hidtil vigtigste kamp som professionel.
Han er 19 år gammel, men på trods af sin lave alder, bærer han et kæmpe ansvar på sine skuldre, og i aften spiller han og resten af Real Madrid-mandskabet finalekampen i Euroleague mod de forsvarende mestre Fenerbache. Indtil nu har Doncic spillet meget imponerende, og spiller han godt i aften, kan han meget muligt blive kåret som MVP i Euroleague turneringen.
For kun to dage siden lykkedes det at besejre CSKA Moskva i Final Four semifinalen, hvor netop Doncic blev udråbt som kampens spiller, med 16 point 7 rebounds og 2 assist, men i aften er kulminationen på en fantastisk sæson for Real Madrid.
Hele Final Four turneringen foregår i STARK Arena i Beograd, hvor 20000 mennesker sidder klar til at overvære det unge stortalent føre sit hold mod sejr i den prestigefyldte turnering. Kampen er en tæt affære, hvor Doncic viser lidt af hvert fra sit repertoire, en pull-up treer, sit imponerende overblik i form af pointgivende afleveringer, sin evne til at rebounde og sit høje tempo. Han rammer to afgørende straffe med omkring ét minut tilbage og bringer Real Madrid foran 80-71.
Spanierne vinder kampen 85-80, og kan endeligt løfte trofæet over hovedet. Det er helt vildt, hvad den unge Slovener har bedrevet.
Fra Slovenien til Spanien som 13årig
Doncic er født 28 februar 1999, i den slovenske hovedstad Ljubljana, hvor han har tilbragt det meste af sin barndom. Hans far, Sasa Doncic, var tidligere professionel basketballspiller og sidenhen coach også i professionel sammenhæng, så man kan roligt sige, at Doncic har fået basketball ind med modermælken. I sine ungdomsår spillede han i den traditionsrige klub Union Olimpija fra Ljubljana, den største og mest vindende klub i Sloveniens basketballhistorie.
Allerede i en ung alder var det tydeligt, at Doncic kunne noget specielt med en basketbold, og han spillede så tit, han overhovedet kunne. I et interview med euroleague.net fra 2017 udtalte Doncic følgende om sin barndom. “Jeg trænede og spillede altid med ældre børn, som havde langt mere erfaring end mig. Mange af dem var større og hurtigere end mig, så jeg blev nød til at slå dem med min hjerne”.
Sådan har det været for Doncic hele hans basketballkarriere, både som 17årig professionel i den spanske liga, men også i dagens NBA, hvor han som 20årig, spiller mod mere erfarende, større og hurtigere spillere end ham selv.
I en alder af 13 år tegnede Doncic en kontrakt med Real Madrid, hvor han i ungdomsårene vandt den ene turnering efter den anden og blev kåret som MVP i de spanske ungdomsrækker og diverse turneringer. Allerede dengang var det soleklart, at der var tale om et naturtalent.
Doncic blev i 2017/18 sæsonen udnævnt som MVP i Final Four efter sejren over Fenarbache. Derudover blev han som den yngste spiller nogensinde udnævnt til MVP for hele Euroleague-turneringen og vandt for andet år i streg “Rising Star” prisen, hvilket kun to spillere har gjort før ham i Euroleague’s historie.
EM-sensationen
Luka Doncic spillede som 18årig sin første EM-slutrunde for det slovenske landshold i 2017. Sloveniens landshold har aldrig mænget sig i toppen af europæisk basketball med undtagelse af et enkelt år i 2009, hvor de fik en fjerde plads. I slutrunden i 2017 var der store forventninger til det slovenske hold, men en top fire placering igen ville være yderst godkendt.
Det var et Slovensk hold, som ikke bestod af de største stjerner på nær Goran Dragic(Miami Heat) og Doncic selv, som de færreste formenlig ville kategorisere som en stjerne på daværende tidspunkt. Men med en storspillende Dragic i spidsen formåede Slovenien at gå hele vejen og vinde EM i basketball for første gang nogensinde. Dragic var fænomenal i hele turneringen og endte med at tage MVP-titlen for turneringen, men igen fik hele basketball-europa øjnene op for, hvor god den 18-årige Doncic var.
På trods af sin position som forward, havde Doncic fjerde flest rebounds under hele turneringen, og klart flest blandt forwards. Han var den andenmest effektive spiller på sin position pr. kamp og var udover Dragic den mest bærende spiller på det slovenske hold. Han snittede 14,3 point, 8,1 rebounds og 3,6 assist pr. kamp.
I semifinalen smadrede Slovenien forhåndsfavoritterne fra Spanien med 92-72. Spanierne fik ikke et ben til jorden, og Doncic spillede en hæderlig kamp. Han var +23 i effektivitet og snittede næsten en tripple double med 11 point, 12 rebound og 8 assists. I finalen var hans landsmand Goran Dragic den altoverskyggende stjerne med 35 point og en effektivitet på hele +33. Her mødte de Serbien, som også var blandt de største favoritter, og igen viste de, at Slovenerne med deres nye stortalent ikke er til at spøge med i basketballsammenhænge.
Det var udsædvanligt at Slovenien gik hele vejen, men tilfældigt var det ikke.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=z-AgMtxTLQI&feature=emb_title
Ice Trae vs Luka
Datoen er d. 21 juni 2018. Selvsamme herre fra Slovenien er ét skridt nærmere alle erklærede basketballspillers mål, NBA – nærmere bestemt NBA draften. Forventningsfuld, spændt og stadig 19 år gammel. Alt tyder på, at han bliver draftet i top 5, men præcis hvornår ved han ikke endnu.
Doncic har indtil nu i sin tid i Real Madrid og på det slovenske landshold fungeret som forward, en “playmaking forward”, men en forward vel at mærke. I NBA er han guard. En forholdvis stor guard på godt to meter, men grundet sine evner med bolden i aflevererens rolle og hans ballhandling, lå det i kortene, at han skulle spille som guard i NBA.
Efterhånden klinger hans navn blandt alle medier. På den ene side er der eksperter, som siger, at han ikke vil kunne vænne sig til at spille mod større, hurtigere og mere atletiske spillere. På den anden side, er der eksperter, der mener, at han vil tage ligaen med storm pga. hans overblik og hans evner til netop at justere sit niveau, alt efter hvem hans modstandere er.
Phoenix Suns og Sacramento Kings har henholdvis første- og andetvalget i draften og vurderer ikke, at de har brug for en guard, men derimod en stor eller større spiller. Deandre Ayton ryger til Suns i første valg, hvorefter Marvin Bagley bliver valgt af Kings. Først her kan den unge Slovener endelig høre de velkendte ord fra NBA kommisær Adam Silver: “With the 3rd pick in the 2018 NBA draft, the Atlanta Hawks select LUKA DONCIC.”
Han krammer sin familie, tager Atlanta Hawks kasketten på, går på scenen og trykker Adam Silver i hånden. For første gang får resten af verden Doncic’ meget velkendte smil at se.
Men som de fleste efterhånden ved, er NBA først og fremmest en forretning, og allerede under interviewet efter han er blevet valgt, får han at vide, at Atlanta Hawks har traded ham væk til Dallas Mavericks for årets femtevalg, som viser sig at være Trae Young, samt et førsterundevalg i 2019-draften.
Fra den dag og fremover er det blevet diskuteret, hvorvidt Hawks lavede en fejl ved at trade Luka Doncic væk til Mavericks. Et spørgsmål som bliver sværere og sværere at diskutere, på trods af at Trae Young også har udviklet sig til en stjerne i NBA. Men mon ikke også Kings og Suns’ respektive ejere har fået lange næser, efter de så Doncic i aktion?
Vinder Rookie of the Year
Meget tydede på, at Dallas Mavericks var det rigtige sted for Doncic at starte sin karriere. Holdet som allerede havde haft succes med en anden europæisk spiller, Dirk Nowitzki, virkede meget sikre på at have taget det rigtige valg, og træner, Rick Carlisle, udviste stor tiltro til rookien, som allerede fra første kamp fik masser af spilletid.
Doncic skulle vise alle kritikere, at han kunne gøre det, som han har gjort før – spille mod større og hurtigere modstandere med et godt udbytte. Det har han jo gjort hele livet, men nu skulle han vise, at han kunne gøre det mod den absolutte verdenselite. Der gik heller ikke lang tid før Doncic viste sit værd. 12 kampe inde i sæsonen kunne man allerede sammenligne ham med nogle af de allerstørste, sporten nogensinde har mødt. Han tog ligaen med storm.
Naturligvis har det meget at sige, at Doncic havnede hos netop Mavericks, som var i en situation, hvor der var plads til nye forandringer, og hvor der var plads og spilletid for en ny rookie. Det har stor betydning. Isærdeleshed i forhold til hvor meget spilletid man får, da det jo har en klar indvirkning på de statistikker, man som spiller kan præstere. Når det så er sagt, er der ingen tvivl om, at NBA-fans slog øjenene op med det samme Doncic havde sin første kamp.
I løbet af de første 12 kampe snittede han 20,3 point, 6,5 rebounds og 4,5 assist pr. kamp. James Harden, Kobe Bryant, Steve Nash, Paul George, Jimmy Butler og Doncic egen daværende holdkammerat Dirk Nowitzki er få ud af mange eksempler på spillere, som Doncic var statistisk overlegne i sine første 12 kampe.
Som de fleste nok ved, endte Doncic første rookie-sæson på bedst mulige vis. Selvom der var et generelt højt niveau blandt førsteårsspillerne i 2018/19-sæsonen, og Trae Young også havde en forrygende første sæson, som i stort set alle andre år ville have udmundet sig i en ROY-titel, var Doncic ham overlegen. Han fik 98 ud af 100 mulige stemmer, de sidste to gik til netop Trae Young.
For at forstå hvor vanvittige hans statistikker er, kan man passende sammenligne ham, som så mange har gjort før, med Lebron James’ og hans første sæson i NBA. Doncic havde et højere scoringsgennemsnit, flere rebounds pr. kamp og flere assist pr. kamp på betydeligt færre minutter.
Han snittede 21,2 point, 7,8 rebounds og 6 assist i 72 kampe for Dallas Mavericks.
Bedste sophomore-sæson nogensinde?
Doncic havde efterhånden bevist sit værd og gjort det klart for enhver tilskuer, at han kan spille op mod de allerbedste i hele verden. Men at Doncic skulle ende med at skrive historie på det plan, han er igang med, var det nok de færreste, der havde forudset.
Allerede tre kampe inde i sæsonen snittede han knap 30 point, over 10 rebound og 7 assist. Han blev af flere medier kaldt den bedste 20årige nogensinde til at have sat sin fod på en basketballbane, og ikke uden grund. Han kan score på alle tænkelige måder, han har et godt skud, og hans overblik er i særklasse. Han har allerede slået Dallas Mavericks legenden Jason Kidd i flest tripple doubles i en sæson for Mavericks, da han i starten af januar tilkæmpede sig sin tiende tripple double på bare én sæson.
Derudover er han den yngste spiller nogensinde til at lave 30-points tripple double to kampe i træk. Han slog Oscar Robertson, som gjorde det som 22-årig. Ydermere snittede han en 30-points tripple double over en 10-kamps periode tidligere på sæsonen. En rekord som kun Oscar Robertson, Russell Westbrook, Lebron James og Michael Jordan har opnået før ham. Det er altså det allermest eksklusive selvskab, han tilslutter sig.
Han er ualmindeligt effektiv. Han har den næstbedste PER(player efficiency rating) i hele ligaen på 29,16, kun overgået af Giannis Antetekuonmpo, som har en helt historisk sæson, og som de fleste forventer, tager MVP-titlen i år. Ligeså effektiv han er, ligeså alsidig er han. Han er faktisk den eneste spiller i hele ligaen, som er i top 15 i point, rebound og assist pr. kamp. Det er uhørt.
Dertil skal det nævnes, at Dallas Mavericks inden sæsonstart var spået til at få en plads udenfor playoff, men i øjeblikket ligger på en sjetteplads i Western Conference. Det er i høj grad Doncic’ fortjeneste, og NBA-fans elsker det. Han er blevet valgt til all-star starter i sin kun anden sæson, og fik næstflest stemmer blandt alle afstemningen, kun overgået af Lebron James, som har modtaget flest stemmer de seneste fire år.
Han snitter 28,8 point, 9,5 rebounds og 8,7 assist på 32,8 minutter pr. kamp indtil videre i denne sæson. Det er utrolige statistikker for en sophomore-spiller, måske endda de bedste nogensinde. Det er svært at sammenligne med Michael Jordan, som kun spillede 18 kampe i sin anden sæson pga. en skade han pådrog sig i starten af selvsamme sæson, men i stedet kan man sammenligne ham med Lebron James.
De er på mange måder to spillere, som minder meget om hinanden, og de er allerede blevet sammenlignet adskillige gange. James er uden tvivl mere atletisk og stærkere end Doncic, men af sin alder er han måske endnu bedre i afleveringens rolle, end James var i samme alder. I James anden sæson snittede han 27,2 point, 7,4 rebounds og 7,2 assist på 42,4 minutter pr. kamp. Doncic statistikker er altså endnu vildere, end James’ er, og det er på næsten ti minutter færre pr. kamp.
Man skal naturligvis passe på med at sammenligne spilleres statistikker fra forskellige tider. Der er ingen tvivl om, at den rolle Lebron James havde, og den måde der blevet spillet på i 2004, er markant anderledes end nu. Men det siger stadig noget om, hvad den unge slovener har gang i.
Doncic er en meget ydmyg herre, og hver gang han bliver spurgt om hans statstikker, svarer han, at det kun er statistikker, og at det vigtigste for ham, er at vinde kampe. Han virker meget uselvisk og tænker på holdet først.
Kun fremtiden ved, hvad fremtiden vil bringe
Luka Doncic er i den perfekte situation. Hos Dallas får han alt den spilletid og ansvar, man har brug for, når man er et stortalent som ham, og de vinder, (åbenbart) med det hold de har fået etableret omkring ham. Ydermere er han allerede en del af MVP-snakken i år, og det er et realistisk mål at opnå en dag for en spiller som ham.
Det er fortjent, at han allerede bliver målt og vejet mod de allerstørste legender, og det er en ting, han vil blive ved med. For ham vil MVP-trofæer, mesterskaber og rekorder være omdrejningspunktet fra pressen fremadrettet, og dét som han vil blive bedømt på. I en årrække har han bevist, at han er noget helt specielt, og det sår der efterhånden ingen tvivl om.
Han er i skrivende stund ude med en forstuvet ankel, men tilbage i løbet af få uger. Forhåbenligt inden All-Star. Dallas ligger på sjettepladsen seks kampe foran Memphis Grizzlies på ottendepladsen. De har desværre mistet en vigtig mand i Dwight Powell, som udgik med overrevet akillessene for få kampe siden.
Men med Doncic på banen kan alt ske, og hvis de fortsætter det gode spil, bliver det spændende at se, hvordan de og Doncic kommer til at præstere i playoff.
*alle statistikker er opdateret pr. 4 februar.
27-årig skribent bosat i Århus. Følger NBA på tæt hold og har altid været stor Los Angeles Lakers fan.