fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Optakt til NBA-sæsonen – Oklahoma City Thunder

Sidste sæson blev det helt store gennembrud for Shai Gilgeous-Alexander. Nu skal OKC’s blot 24-årige stjerneskud for alvor vise vejen for sine endnu yngre holdkammerater. Der er ingen grænser for, hvor godt dette hold kan blive, nu hvor Chet Holmgren endelig får sin NBA-debut, og Sam Presti stadig råder over flere draft picks end underbukser.

Foto: Michael R. Smith/The Sports Pulse

NBA-sæsonen 2023-24 nærmer sig med hastige skridt – kun 9 dage tilbage

Som optakt vil vi i de sidste 30 dage inden sæsonstart fokusere på et nyt hold hver dag, skabe dig et overblik over, hvad hvert hold har foretaget sig over sommeren, og diskutere, hvad vi kan forvente af dem i den kommende sæson. 

Vi tager selvfølgelig forbehold for eventuelle ændringer, der skulle ske på holdene, fra nu af og til den første bold bliver tippet i vejret natten til onsdag d. 25. oktober.

I dag skal det handle om Oklahoma City Thunder.

Resultat i sidste sæson

#10 i Western Conference (40-42).

De unge gutter fra Oklahoma City Thunder sluttede grundspillet godt af og klemte sig ind i play-in-turneringen med en 10. plads i vest.

Først på menuen var New Orleans Pelicans, som blev spist af Shai Gilgeous-Alexander og Josh Giddey, idet de begge scorede 30+ point i 123-118-sejren.

Desværre blev Minnesota Timberwolves en alt for stor mundfuld i anden play-in-kamp, og Thunder måtte derfor gå på sommerferie med et nederlag på 95-120.

Offseason-moves

Spillere ud:

  • Dario Saric (kontraktudløb, samlet op af Golden State Warriors)
  • Jared Butler (kontraktudløb, samlet op af Washington Wizards)

Spillere ind:

  • Victor Oladipo (traded fra Miami Heat)
  • Davis Bertans (traded fra Dallas Mavericks)
  • Jack White (free agent)
  • Cason Wallace (rookie, drafted #10)
  • Vasilije Micić (rookie, hentet i Anadolu Efes i EuroLeague)
  • Keyontae Johnson (rookie, drafted #50, two-way-kontrakt)

Kontraktforlængelser/re-signings:

  • Olivier Sarr (two-way-kontrakt)
  • Lindy Waters III (two-way-kontrakt)

Største profiler (stats fra sidste sæsons grundspil)

Shai Gilgeous-Alexander (68 kampe spillet, 31,4 PTS, 4,8 REB, 5,5 AST, 1,6 STL, 1,0 BLK)

Josh Giddey (76 kampe spillet, 16,6 PTS, 7,9 REB, 6,2 AST, 0,8 STL, 0,4 BLK)

Chet Holmgren (skadet i hele sin rookie-sæson)

Hvor står holdet i forhold til sidste år?

Det korte svar på det spørgsmål er: Endnu bedre.

2022-23-sæsonen var en kæmpe succes for Oklahoma City Thunder.

Shai Gilgeous-Alexander tog et kvantespring i sin udvikling og gik fra de ellers imponerende 24,5 point pr. kamp på skudprocenterne 45/30/81 i 2021-22-sæsonen til at snitte vanvittige 31,4 point pr. kamp i seneste sæson, med fænomenale skudprocenter på 51/35/91.

Den 25-årige canadier blev samtidig All-Star for første gang og kom på All-NBA First Team som den første OKC-spiller siden Paul George i 2019. SGA fik i den grad understreget, at han har det superstjerne-potentiale, som det unge Thunder-mandskab skal bygges op omkring.

Der nemlig tale om et rigtig ungt Thunder-mandskab. Men også et utroligt spændende og lovende mandskab, som meget vel kan kæmpe med om mesterskabet om få sæsoner.

General manager Sam Presti fortjener en kæmpe klapsalve for det arbejde, han har foretaget sig de seneste par år. Gennem adskillige trades – specielt Paul George-tradet, hvor OKC oven i købet fik Shai Gilgeous-Alexander – har Thunder anskaffet sig ET HAV af draft picks for fremtiden.

Nogle af de draft picks er allerede blevet brugt på lovende talenter som Aleksej Pokusevski, Tre Mann, Jalen Williams og Cason Wallace. Desuden har Thunder brugt deres egne draft picks på blandt andre den omvandrende triple-double, Josh Giddey, og en af favoritterne til årets Rookie of the Year, Chet Holmgren.

Derudover besidder Oklahoma City Thunder hele 35(!) draft picks og over de næste syv år – inklusiv 15 førsterundevalg.

Der er derfor oceaner af muligheder for Sam Presti de næste mange år. Enten kan han vælge at fortsætte med at stole på processen og træffe gode draftvalg hvert år. Eller også kan han overveje om nogle af de mange draft picks skal bruges på at trade sig til en superstjerne, som vil kunne føre det talentfulde Thunder-mandskab helt op på øverste hylde.

Indtil videre er jeg fan af, at Presti har modstået fristelsen af at trade sig til ombejlede All-Stars som Damian Lillard i år eller Donovan Mitchell sidste år. Der er nemlig ingen grund til at tro på, at den nuværende proces i Oklahoma City ikke kommer til at fungere.

Thunders 40 sejre i sidste sæson var nemlig hele 16 flere end året forinden og den næstbedste win-improvement i hele ligaen, kun overgået af Sacramento Kings med 18.

Det skyldes selvfølgelig Shai Gilgeous-Alexander og de øvrige unge talenter, men især også cheftræner Mark Daigneault.

OKC Thunder-cheftræner Mark Daigneault, Foto: Stephen Lew/CrescentCitySports.com

Ligesom sin spillertrup er Mark Daigneault ganske ung. 38-årige Daigneault er den tredjeyngste cheftræner i NBA og er faktisk et halvt år yngre end LeBron James. Han har stået i front for Thunder-mandskabet siden 2020, og de imponerende 40 sejre i sidste sæson resulterede i, at Daigneault blev nummer to i Coach of the Year-afstemningen.

Jeg tænker derfor, at det var en nem beslutning for Thunder-ledelsen, da de blev enige om at forlænge med Mark Daigneault på en “multi-year extension” denne sommer. Han er vokset med opgaven, siden han blev forfremmet fra assistent til chef og har udvist en glimrende evne til at få de unge spillere til at blomstre.

Nu får Daigneualt dog også nogle lidt ældre veteraner at råde over.

Thunder har nemlig tradet sig til Victor Oladipo og Davis Bertans.

Victor Oladipo kommer således tilbage til klubben, som han spillede for i 2016-17, lige inden han tog til Indiana og blev 2 x All-Star.

Meget vand er dog løbet gennem åen, siden vi sidst så en højtflyvende Oladipo i Oklahoma City.

Som vi snakkede om i Miami Heat-optakten, har den nu 31-årige shooting guard haft så mange skadesproblemer, at han blot er en skygge af, hvem han engang var på en basketballbane.

Vi skal derfor ikke regne med det store output fra Victor Oladipo i denne sæson. Miami Heat ville i virkeligheden bare gerne af med finansiel dødvægt i forsøget på at hente Damian Lillard, så de tradede Oladipo og to andenrundevalg til Thunder, som ikke havde noget imod at absorbere hans løn på $9,5 millioner til næste sæson. OKC var mere interesseret i de to draft picks og desuden at udfylde noget af deres cap space, end de nok er i Oladipo som spiller, så det kan meget vel være, at de waiver ham i løbet af sæsonen.

Til gengæld kommer Davis Bertans nok til at spille en rolle for Thunder i denne sæson. Dallas Mavericks ville gerne af med hans dyre kontrakt på $17 millioner til næste sæson og en player option på $16 millioner i efterfølgende sæson. Derfor smed Dallas på draft-aftenen 10.-valget i draften (som blev til Cason Wallace) med i trade-pakken til Oklahoma City, som sendte 12.-valget i draften (som blev til Dereck Lively II) retur.

Snart 31-årige Davis Bertans havde et skuffende ophold i Dallas, hvor det kun blev til 11,9 minutter pr. kamp fordelt over 67 kampe i 1,5 sæson.

Vi skal ikke mere end fire år tilbage, før vi så The Latvian Laser snitte 29 minutter pr. kamp for Washington Wizards. Der, i 2019-20-sæsonen, snittede han 15 point pr. kamp og ramte hele 42,4 % af sine 3-pointsskud på over otte forsøg pr. kamp.

Dét var til gengæld også den seneste sæson, hvor han har snittet over 40 % fra distancen, men mon ikke, at de 39 %, som han ramte i sidste sæson, også kan gøre det. Oklahoma City var nemlig rangeret som nummer 17 i 3-pointsprocent i sidste sæson (35,6 %), og det kan Bertans snildt bidrage til at forbedre.

Letten viste i hvert fald formidable prøver på sine skudkvaliteter i preseason-kampen imod San Antonio Spurs, hvor han ramte alle sine første fire 3-pointsforsøg og således scorede hele 12 point på sine første fire minutter på banen:

Hvem skal vi holde ekstra øje med?

Dem alle sammen.

Men det er nok lidt for nemt at sige. Så jeg vil prøve at holde mig i skindet og kun fremhæve de mere ubeskrevne blade.

Selvfølgelig er Chet Holmgren den første, der skal nævnes her.

Den 21-årige amerikaner på 213 cm (7’0”) blev draftet lige efter Paolo Banchero i sidste års draft, altså med 2.-valget overall. Holmgren blev således valgt foran spillere, som havde glimrende rookie-sæsoner – Jabari Smith Jr., Keegan Murray, Jaden Ivey, Bennedict Mathurin og Shaedon Sharpe.

Chet Holmgren nåede aldrig at få sin NBA-debut i sidste sæson, da han blev skadet i foden i offseason.

Eftersom han var skadet i hele sidste sæson og ikke spillede en eneste kamp, er den langlemmede power forward/center stadig berettiget til at modtage stemmer i den kommende sæsons Rookie of the Year-ræs. Han kommer dermed til at dyste om prisen mod blandt andre Victor Wembanyama, Brandon Miller og Scoot Henderson, som udgjorde top-3 af årets draft.

Jeg er spændt på at se Chet Holmgren forsøge at måle sig med de større centere i ligaen. Holmgren har skam en masse finesse i angrebet og god timing i sin shot blocking i forsvaret, men hvad i alverden gør han, når hans 88 kg skal forsøge at stoppe Nikola Jokic på 128 kg, Joel Embiid på 127 kg eller Jusuf Nurkic på 131 kg? Jeg tror bestemt at flere kilo ville gavne ham på sigt i NBA.

Duellen mellem Holmgren og Wembanyama bliver især også interessant at følge, da de spiller samme position på banen og har nogenlunde samme høje, ranglede bygning. Det kunne meget vel blive starten på en årelang rivalisering, vi allerede så i preseason-kampen mellem Thunder og Spurs, hvor Holmgren scorede 21 point, og Wemby scorede 20.

Vi mediefolk skal i hvert fald nok sørge for at få malket samtlige af nedenstående slags situationer ud til sidste dråbe og blæse dem langt ud af proportioner.

Der er også kommet en ny spiller til Oklahoma City denne sommer, som vi meget gerne må holde øje med. Selvom han blev draftet sent i anden runde helt tilbage i 2014 af Philadelphia 76ers, kommer han stadig ind til denne sæson som rookie, fordi han aldrig har fået et eneste minut i NBA.

Hvis I følger med i europæisk basketball, ved I med sikkerhed, hvem han er: Vasilije Micić.

Serbiske Vasilije Micić er en 196 cm høj og 90 kg tung point guard. Han er efterhånden blevet 29 år gammel og har siden han var 16 år spillet i nogle af de største ligaer i Europa.

Siden 2018 har Micić spillet for Anadolu Efes fra Tyrkiet. Her blev han EuroLeague-MVP i 2020-21, samtidig med at han førte holdet til EuroLeague-guldet i både 2021 og 2022 og blev kåret til EuroLeague Final Four MVP begge gange.

I sidste EuroLeague-sæson snittede Micić 16 point, 5,4 assists og 3,2 rebounds på 31 minutter pr. kamp.

Han førte desuden Serbien til EM-sølvet i 2017. Under normale omstændigheder ville Micić med sikkerhed også have været med Serbien på deres historiske rejse til VM-finalen i år, men han valgte at springe turneringen over for at forberede sig 100 procent på NBA.

Nu får Micić således muligheden for netop at spille NBA-basket, idet han har skrevet under på $23,5 millioner over tre år med OKC.

Vær forberedt på at se en glimrende spiller med alle de kvaliteter, som vi normalt ser fra en international point guard. Vasilije Micić er både en fremragende boldfordeler, afslutter og skytte. Desuden er han ikke bange for de store øjeblikke, som vi har set i EuroLeague.

Det kunne være rigtig sjovt at se en snart 30-årig europæer blande sig i Rookie of the Year-ræset.

Vi er også nødt til lige at dvæle ved Thunders rookie, som blev taget med 10.-valget i årets draft.

Cason Wallace er 193 cm høj og vejer 87 kg. Han kan både spille point og shooting guard, hvilket vi så i hans ene år i college, hvor han spillede for Kentucky.

I sit første og eneste år for Kentucky snittede Wallace 11,7 point, 3,7 rebounds, 4,3 assists, 2,0 steals og 0,5 blocks pr. kamp med skudprocenterne 45/35/76.

Som man kan udlede af de to steals pr. kamp i college, er Cason Wallace er meget aktiv, aggressiv forsvarsspiller. Det er uden tvivl i den ende af banen, at kommer til at tjene majoriteten af sine dollars i NBA.

Med sin fænomenale evne til at læse afleveringsbaner og holde sig foran sin direkte modstander er Wallace en defensiv pest at stå over for.

I angrebsenden er den blot 19-årige guard også en glimrende skytte, især i catch-and-shoot-situationer. Man skal dog heller ikke undervurdere hans atletiske evner, da han snildt kan stige til vejrs og dunke læderet i kurven.

Han må gerne blive bedre til at skabe sit eget skud og kan også forbedre sit blik for spillet i angrebsenden, hvor han ikke altid finder den åbne holdkammerat. Desuden har han en tendens til at komme i problemer, når han dribler med venstrehånden.

Generelt er Cason Wallace dog en glimrende spiller, som kan ende med at blive en af de bedste forsvarende guards i ligaen.

Det kommer også til udtryk i flere forskellige amerikanske scouting reports, hvor Cason Wallace bliver sammenlignet med elite-forsvarsspillere som Jrue Holiday og Marcus Smart.

Jeg kunne sådan set blive ved med at nævne Thunder-spillere, som vi skal holde ekstra øje med. Truppen er som sagt proppet med interessante talenter, som endnu ikke har nået deres fulde potentiale.

I den forbindelse vil jeg gerne på falderebet uddele nogle honourable mentions til især Josh Giddey og Jalen Williams, men også Isaiah Joe, Aleksej Pokusevski, Tre Mann, Jaylin Williams, Jeremiah Robinson-Earl og Ousmane Dieng. Og selvom vi efterhånden kender godt til Luguentz Dort, skal vi huske, at han kun er 23 år og også sagtens kan nå at blive endnu bedre, selvom hans pointgennemsnit faldt fra 17,2 til 13,7 sidste år.

Hvor langt når de?

Som jeg efterhånden har sagt tusind gange, er Oklahoma City Thunder proppet med talent. De har samtidig en ung og dygtig cheftræner, Mark Daigneault, som nu har skrevet under på en længere kontraktforlængelse og bør kunne føre dette hold videre til det næste niveau.

Spørgsmålet er dog, om det er for tidligt at tro, at Thunders unge herrer kan tage springet allerede i år.

Med spillere som Josh Giddey, Jalen Williams og nu også Chet Holmgren ført an af den kommende superstjerne Shai Gilgeous-Alexander kan dette mandskab sagtens drille mange af de gode hold i vest.

Der er som sådan heller ikke noget som helst, der taler for, at OKC skulle være dårligere i år end sidste år. Og hvis de kunne vinde hele 40 kampe sidste år, hvad pokker kan det så ikke blive til denne gang?

Jeg tror nu ikke, at træerne allerede når at vokse helt ind i himlen i den kommende sæson. Derfor bliver mit bud, at Oklahoma City Thunder ender på 9.-11.-pladsen i Western Conference.

Det skyldes ganske enkelt, at den vestlige konkurrence er så stor i år – endnu større end sidste år. Alle hold kan ikke vinde 40+ kampe, så der må være nogen, der falder igennem. Det betyder dog ikke, at det nødvendigvis bliver OKC, men jeg skal jo vælge nogen til at ende uden for top-8.

 

Oklahoma City Thunder åbner sæsonen natten til torsdag d. 26. oktober kl. 02.00, ude mod Chicago Bulls.

Skrevet af

Har været forelsket i basketball siden 2018 og arbejdet med sport på blandt andet TV 2 og Warner Bros. Discovery. Har desuden været journalistpraktikant i Bakken Bears, hvor jeg agerede studievært og kommentator på Bears TV. Har en bachelorgrad i medievidenskab og en kandidatgrad i journalistik fra Syddansk Universitet. Elsker Ringenes Herre og øl, men de skal nydes hver for sig.

Andre artikler med dette emne

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

Internationalt

Iffe Lundberg siger farvel til Virtus Bologna efter to sæsoner.

NBA

Efter to serier skulle ud i syv kampe og spillets store stjerner er tørnet sammen, har vi nu fundet de sidste fire hold, der...

Basketligaen

Det 21-årige danske Bakken Bears-talent Gustav Knudsen har officielt tilmeldt sig NBA-draften 2024.

NBA

Mandag aften amerikansk tid udløber NBAs eksklusivitetsforhandlinger med de nuværende rettighedshavere, og dermed åbnes der op for forhandlinger med øvrige bejlere til NBA-rettighederne.

Internationalt

Morten Stig Jensen er klar med sin anden klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert stiller skarpt på det franske basketfænomen Victor Wembanyama, der...

Boston Celtics

NBA sæsonen er snart ved at være ovre for i år. Dermed er det blevet tid til sæsonens sidste power ranking. Der bliver fokuseret...

NBA

Victor Wembanyma var tæt på at skrive NBA-historie, da San Antonio Spurs natten til onsdag dansk tid tabte snævert til Denver Nuggets, og den...