fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Optakt til NBA-sæsonen – Miami Heat

Efter en hel sommer med trade-spekulationer kan Miami Heat nu skyde en hvid pil efter Damian Lillard, som er taget til Milwaukee. Denne traumatiske nyhed har fået Jimmy Butler til at kanalisere sin indre emo. Jeg kalder den nu – hvis han beholder den frisure, kommer han til at snitte 40 point pr. kamp.

Foto: All-Pro Reels, Flickr

Nedtællingen til NBA-sæsonen 2023-24 er begyndt, og vi kan næsten ikke vente. 

Som optakt vil vi i de sidste 30 dage inden sæsonstart fokusere på et nyt hold hver dag, skabe dig et overblik over, hvad hvert hold har foretaget sig over sommeren, og diskutere, hvad vi kan forvente af dem i den kommende sæson. 

Vi tager selvfølgelig forbehold for eventuelle ændringer, der skulle ske på holdene, fra nu af og til den første bold bliver tippet i vejret natten til onsdag d. 25. oktober.

I dag skal det handle om Miami Heat.

Resultat i sidste sæson

#7 i Eastern Conference (44-38).

Miami Heat tabte første play-in-kamp mod Atlanta Hawks og skulle derfor kæmpe for deres skæbne i en vind-eller-forsvind-kamp mod Chicago Bulls. Opgøret var ekstremt tæt, men med ryggen mod muren fik Miami sluttet kampen godt af og vandt 102-91.

Det gjorde, at de kom ind i slutspillet som 8.-seed og derfor skulle møde 1.-seedede Milwaukee Bucks. Efter 11 minutter af kamp 1 blev Giannis Antetokounmpo skadet i ryggen, hvilket holdt ham ude af resten af kampen samt kamp 2 og 3. Det kan diskuteres, om det er undskyldning nok for Milwaukee Bucks, men i hvert fald vandt Miami Heat sensationelt serien med 4-1.

Derefter blev New York Knicks skubbet til side i en 4-2-sejr, inden Boston Celtics ventede i Eastern Conference Finals.

Mod alles forventning vandt Miami seriens tre første kampe og så ud til at cruise mod finalerne. Boston kom dog utroligt stærkt tilbage og vandt de efterfølgende tre.

På det tidspunkt skulle man tro, at Heat-mandskabet havde givet op, men Jimmy Butler og co. er ikke sådan til at slå ud. De vandt overbevisende kamp 7 på udebane og kvalificerede sig til NBA-finalerne som blot det andet 8.-seed nogensinde.

I finalerne var der dog ikke meget at gøre. Miami udlignede serien til 1-1 efter kamp 2, men derfra gjorde Denver Nuggets rent bord og kunne løfte NBA-trofæet for første gang i historien.

Offseason-moves

Spillere ud:

 • Victor Oladipo (traded til Oklahoma City Thunder)
 • Max Strus (sign-and-trade til Cleveland Cavaliers)
 • Gabe Vincent (kontraktudløb, samlet op af Los Angeles Lakers)
 • Cody Zeller (kontraktudløb, samlet op af New Orleans Pelicans)
 • Omer Yurtseven (kontraktudløb, samlet op af Utah Jazz)
 • Udonis Haslem (karrierestop)

Spillere ind:

 • Thomas Bryant (free agent)
 • Josh Richardson (free agent)
 • Justin Champagnie (free agent)
 • Cole Swider (free agent)
 • Dru Smith (free agent)
 • Alondes Williams (free agent)
 • Cheick Diallo (free agent)
 • R.J. Hampton (free agent, two-way-kontrakt)
 • Jaime Jaquez Jr. (rookie, drafted #18)
 • Drew Peterson (rookie, undrafted)

Kontraktforlængelser/re-signings:

 • Kevin Love (1 år + 1 år (player option), $7,7 millioner)
 • Orlando Robinson (2 år, $3,9 millioner)
 • Jamal Cain (two-way-kontrakt)

Største profiler (stats fra sidste sæsons grundspil)

Jimmy Butler (64 kampe spillet, 22,9 PTS, 5,9 REB, 5,3 AST, 1,8 STL, 0,3 BLK)

Bam Adebayo (75 kampe spillet, 20,4 PTS, 9,2 REB, 3,2 AST, 1,2 STL, 0,8 BLK)

Tyler Herro (67 kampe spillet, 20,1 PTS, 5,4 REB, 4,2 AST, 0,8 STL, 0,2 BLK)

Hvor står holdet i forhold til sidste år?

Da man så Miami Heat først tabe til Atlanta Hawks i play-in-turneringen og derefter være marginaler fra at ryge ud til Chicago Bulls, var der ingen – og jeg mener virkelig ingen -, der kunne forestille sig, at de ville gå hele vejen gennem øst.

Det skete oven i købet uden Tyler Herro, som brækkede hånden i første rundes kamp 1 mod Milwaukee. Derudover var Jimmy Butler, som spillede historisk godt i Bucks-serien, halvskadet i størstedelen af slutspillet, efter han vrikkede om på anklen mod slutningen af kamp 1 imod New York Knicks.

Det historiske Finals-run var en succeshistorie, men markerede også deres andet Finals-nederlag på fire år.

Hvad skulle der til, før cheftræner Erik Spoelstra havde en trup med kvalitet nok til at komme helt op på det øverste trin?

En superstjerne.

Heeeele offseason var der på tværs af NBA-verdenen en forventning om, at Damian Lillard ville komme til Miami Heat.

Efter 11 tomhændede sæsoner i Portland Trail Blazers havde den syvdobbelte All-Star endelig bedt om at blive tradet væk. Hans specifikke ønskedestination? Miami Heat.

Det blev dog aldrig til noget, eftersom Miami ikke kunne/ville tilbyde en acceptabel pakke af spillere og draft picks retur.

Derfor var det en kæmpe meteor, der landede i NBA-landskabet, da nyheden om, at Damian Lillard var blevet tradet til Milwaukee Bucks, kom ud af det blå.

Hvordan håndterede Jimmy Butler den nyhed?

Udover at Miami ikke har fået Damian Lillard, har de også været nødsaget til at lade to af sidste sæsons nøglespillere gå.

Max Strus og Gabe Vincent ville koste for meget at re-signe, hvis Heat også skulle have råd til Lillard.

Derfor er de draget til henholdsvis Cleveland Cavaliers og Los Angeles Lakers på mere lukrative kontrakter, end hvad Miami kunne tilbyde dem.

Det efterlader to store huller i Erik Spoelstras rotation.

Strus og Vincent udgjorde nemlig tilsammen 20 % af Miamis spilleminutter og 17 % af Miamis samlede pointtotal i sidste sæsons grundspil. Derudover spillede de henholdsvis femte- og tredjeflest minutter pr. kamp i slutspillet.

De udgjorde begge en trussel fra bag 3-pointslinjen, som gjorde, at der blev mere plads i feltet for en slasher som Jimmy Butler, der lever af skud fra mellemdistancen og omkring ringen.

Men dem er Jimmy Butler og Miami Heat-mandskabet altså nu foruden.

Det samme kan siges om Victor Oladipo, som aldrig har fået helt gang i karrieren igen.

Efter hans alvorlige knæskade i 2019 har den dobbelte All-Star kæmpet gevaldigt med at blive rask og få sin gamle eksplosivitet tilbage.

Uheldet for Oladipo fortsatte i kamp 3 af Milwaukee-serien i sidste sæson, hvor han endnu engang måtte udgå med en skade, som holdt ham ude i resten af slutspillet.

Nu er Oladipo blevet tradet til Oklahoma City Thunder, og det efterlader blot et endnu større hul på Heats wing-position, nu hvor Max Strus også er væk.

Hvor meget af det hul kan Josh Richardson udfylde?

30-årige Josh Richardson har nemlig skrevet under på en toårig veteran minimum-kontrakt med holdet, der draftede ham, og som han tilbragte sine første fire sæsoner med.

Han havde et fremragende fjerde år i Miami, hvor han i 2018-19-sæsonen snittede 16,6 point, 3,6 rebounds, 4,1 assists og 1,1 steals.

Siden da har Richardson faret rundt i ligaen og haft korte ophold i 76ers, Mavericks, Celtics, Spurs og senest Pelicans.

Alle ophold har været uden den store succes. Derfor har han nu sagt nej til flere penge for i stedet at vende tilbage til Erik Spoelstra, som var den første og hidtil eneste træner til at få det bedste ud af ham.

Josh Richardson er en glimrende forsvarsspiller, som samtidig kan sprede gulvet i den anden ende. Siden 2021-22-sæsonen har han ramt næsten 39 % af sine 3’ere. Kan han fortsætte med samme effektivitet i 2023 for Heat, kan han blive en yderst vigtig brik ude på shooting guard-/small forward-positionen.

2023 blev også året, hvor Udonis Haslem langt om længe valgte at lægge basketballskoene permanent på hylden.

De seneste par sæsoner har Heat-ikonet været under kontrakt som spiller, men i virkeligheden fungeret mere som assistenttræner/rådgiver. Nu er det dog officielt slut som spiller, og vi kan nok godt forvente, at han træder direkte ind i en form for rolle i Miamis front office.

Udonis Haslem blev draftet af Miami Heat helt tilbage i 2004 og har spillet i den floridanske storby lige siden.

Det blev således til 20 sæsoner i NBA, som udmøntede sig i tre mesterskaber og

 • 879 kampe (#2 i Heat all-time)
 • 6586 point (#7 i Heat all-time)
 • 5791 rebounds (#1 i Heat all-time)
 • 733 assists (#21 i Heat all-time)
 • 424 steals (#11 i Heat all-time)
 • 252 blocks (#10 i Heat all-time)

Selvom de sidste par år foregik på sidelinjen, fik Haslem også sluttet karrieren af med et brag i sæsonens sidste grundspilskamp. Her leverede han hele 24 point i en sejr over Orlando Magic:

Hvem skal vi holde ekstra øje med?

Nu går vi fra en 43-årig til en 20-årig.

Nikola Jovic (ikke Jokic) havde ikke en synderligt mindeværdig rookie-sæson (13,6 minutter, 5,5 point og 2,1 rebounds pr. kamp fordelt på 15 kampe), men vi kommer uden tvivl til at se mere til ham i år.

Den unge serber spillede glimrende til VM, hvor han leverede 10,1 point, 3,0 rebounds og 2,6 assists pr. kamp med glimrende skudprocenter på 57/42/77.

Miamis unge big man har fået mere selvtillid over sommeren, hvilket Jimmy Butler også har bemærket. Jovic har desuden efter sigende taget 20 pund (ni kg) på i løbet af offseason, så nu bliver han langt sværere at koste rundt med under kurven.

Vi kan også godt tillade os at forvente noget af Caleb Martin i denne sæson.

28-årige Caleb Martin fik sit helt store gennembrud i seneste sæsons slutspil, hvor han snittede 12,7 point, 5,4 rebounds og 1,6 assists. Han var desuden uhyreeffektiv i åbent spil, hvor han skød 53 % fra gulvet og hele 42 % fra 3’eren.

Martin var især toneangivende i Eastern Conference Finals mod Boston Celtics, hvor han snittede hele 19 point pr. kamp, skød 60 % fra gulvet og ramte 49 % af sine 3’ere.

De utrolige præstationer mod Boston gjorde, at Caleb Martin faktisk kun var én stemme fra at blive kåret som Eastern Conference Finals MVP over Jimmy Butler.

Betyder det, at vi skal forvente, at Martin bliver Miamis næstbedste spiller i denne sæson? Nej, bestemt ikke. Men jeg mener godt, at han kan blive deres fjerdebedste scorer efter Jimmy Butler, Bam Adebayo og Tyler Herro.

En spiller, der også kan snuppe den titel, er Kyle Lowry.

Nu, hvor Miami ikke landede Damian Lillard og desuden har sluppet Gabe Vincent, er de lige pludselig meget tyndt besat på point guard-positionen.

Meget afhænger altså af Kyle Lowry, som nu er blevet 37 år og er faldet gevaldigt i niveau, siden han senest var All-Star i 2019-20-sæsonen.

Når man kigger på Lowrys statistikker pr. 36 minutter, havde han i sidste sæson sit laveste antal point og assists pr. kamp siden 2008-09-sæsonen, som var hans tredje år i ligaen. Desuden havde han karrierens laveste player effeciency rating (PER) i sidste sæson.

Det er derfor mere bundet i håb end forventning, når jeg leger med tanken om, at Kyle Lowry kan finde lidt af sit gamle jeg frem i næste sæson. En solid point guard er i hvert fald et must, hvis Miami Heat skal gøre sig nogen forhåbninger om en returbillet til finalerne.

Endnu engang vil jeg nu springe fra en gammel kending til en af de nye i klassen.

Rookie Jaime Jaquez Jr., som, vi ovenover ser, bliver coachet af Kyle Lowry, blev valgt som nummer 18 i årets draft. Hvad kan vi forvente af ham?

Vi kan forvente at se en alsidig, scorende wing med en god fysisk ramme og overraskende hurtighed.

Den 22-årige amerikaner er et ordentligt brød på 201 cm og 102 kg, som primært spiller shooting guard eller small forward.

Han spillede fire år for UCLA i college, hvor han i sit sidste år snittede 17,8 point, 8,2 rebounds, 2,4 assists, 1,5 steals og 0,6 blocks med skudprocenterne 48/32/77.

Jaquez Jr. har en fænomenal evne til at få bolden i kurven. Det er dog hverken, fordi han er specielt atletisk eller synderligt effektiv fra bag 3-pointslinjen. Han er bare god til at bruge sin størrelse og kløgt til at sætte point på tavlen tættere på ringen.

I forsvarsenden formår Jaquez Jr. at dække glimrende op helt fra 1-4. Han kan dog bøvle lidt med meget hurtige guards, men ellers er han en spiller, som på ingen måde bør være et minus defensivt. Desuden er han en glimrende rebounder for sin position.

For at Jaime Jaquez Jr. for alvor skal få mange minutter i Erik Spoelstras lineup, er han dog nødt til at forbedre sit 3-pointsskud. Det ville heller ikke skade, hvis han blev en bedre boldfordeler. I college snittede han næsten lige så mange turnovers pr. kamp som assists.

Vi må dog tage det sure med det søde. Og i dette tilfælde er det søde, at Jaquez Jr. er en glimrende scorer, som i øvrigt scorede 22 point i sin Summer League-debut:

Og apropos Summer League:

Her på falderebet vil jeg lige nævne, at vi skal holde øje med center Orlando Robinson, som træder ind i sin anden NBA-sæson.

Han fik ikke meget spilletid i sidste sæson, men imponerede gevaldigt denne sommer.

23-årige Orlando Robinson kom på All-Summer League First Team efter at have snittet hele 25,8 point, 9,3 rebounds, 3,8 assists, 1,5 steals og 0,8 blocks pr. kamp med skudprocenterne 58/35/82.

Hvor langt når de?

Det var intet mindre end en historisk sensation, da Miami Heat i sidste sæson nåede hele vejen til NBA-finalerne som 8.-seed.

Deres utrolige tillid til sig selv og hinanden gør, at man aldrig kan tælle dem ude, lige meget hvor umuligt det ser ud.

Kan Jimmy Butler og co. gøre det igen? Ja, det kan de vel, men tror jeg det? Overhovedet ikke.

Situationen havde været en helt anden, hvis Damian Lillard var havnet i Miami. Nu er han i stedet i Milwaukee, som – sammen med Jrue Holiday og Boston Celtics – ser klart stærkest ud i øst.

Jeg tør næsten ikke at undervurdere dem, men nu gør jeg det sikkert alligevel – jeg gætter på, at Miami Heat ender på 5.-7.-pladsen i Eastern Conference.

De kommer til at slås med hold som Cleveland Cavaliers, New York Knicks og Atlanta Hawks om en plads inden for top-6. Hvis de ungår play-in-turneringen, slipper de højst sandsynligt for at møde Bucks eller Celtics i første runde, og så kan alt jo ske derfra.

Miami går dog ikke hele vejen gennem øst igen i år…

Eller gør de?… Naaah. Måske. Jeg tør ikke at love noget.

Man ved aldrig med ham her:

 

Miami Heat åbner sæsonen natten til torsdag d. 26. oktober kl. 01.30, hjemme mod Detroit Pistons.

Skrevet af

Har været forelsket i basketball siden 2018 og arbejdet med sport på blandt andet TV 2 og Warner Bros. Discovery. Har desuden været journalistpraktikant i Bakken Bears, hvor jeg agerede studievært og kommentator på Bears TV. Har en bachelorgrad i medievidenskab og en kandidatgrad i journalistik fra Syddansk Universitet. Elsker Ringenes Herre og øl, men de skal nydes hver for sig.

Andre artikler med dette emne

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

Internationalt

Iffe Lundberg siger farvel til Virtus Bologna efter to sæsoner.

NBA

NBA har afsløret årets All-Defensive hold, hvor Victor Wembanyama bliver den første rookie til nogensinde at være på førsteholdet.

Basketligaen

Det 21-årige danske Bakken Bears-talent Gustav Knudsen har officielt tilmeldt sig NBA-draften 2024.

NBA

Mandag aften amerikansk tid udløber NBAs eksklusivitetsforhandlinger med de nuværende rettighedshavere, og dermed åbnes der op for forhandlinger med øvrige bejlere til NBA-rettighederne.

Internationalt

Morten Stig Jensen er klar med sin anden klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert stiller skarpt på det franske basketfænomen Victor Wembanyama, der...

NBA

Grundspillet er ovre, og vi indleder derfor nu den bedste del af NBA-sæsonen. Før slutspillet går i gang, skal otte hold blive til fire...

Boston Celtics

NBA sæsonen er snart ved at være ovre for i år. Dermed er det blevet tid til sæsonens sidste power ranking. Der bliver fokuseret...