Nedtællingen til NBA-sæsonen 2023-24 er begyndt, og vi kan næsten ikke vente.
Som optakt vil vi i de sidste 30 dage inden sæsonstart fokusere på et nyt hold hver dag, skabe dig et overblik over, hvad hvert hold har foretaget sig over sommeren, og diskutere, hvad vi kan forvente af dem i den kommende sæson.
Vi tager selvfølgelig forbehold for eventuelle ændringer, der skulle ske på holdene, fra nu af og til den første bold bliver tippet i vejret natten til onsdag d. 25. oktober.
I dag skal det handle om Dallas Mavericks. Vildt nok, at der skulle gå en uge med alfabetisk rækkefølge, før vi nåede til et hold fra Western Conference.
Resultat i sidste sæson
#11 i Western Conference (38-44).
Det var ganske enkelt en fiasko af en sæson, som Mavericks havde sidste år. Trods to verdensstjerner på holdet fumlede Dallas-mandskabet så meget til sidst, at de endte uden for play-in-turneringen og kom på alt for tidlig sommerferie.
Offseason-moves
Spillere ud:
- Christian Wood (kontraktudløb, samlet op af Los Angeles Lakers)
- Davis Bertans (traded til Oklahoma City Thunder)
- Frank Ntilikina (kontraktudløb, samlet op af Charlotte Hornets)
- JaVale McGee (waived, samlet op af Sacramento Kings)
- Reggie Bullock (traded til San Antonio Spurs)
- Justin Holiday (kontraktudløb, samlet op af Denver Nuggets)
- Theo Pinson (kontraktudløb)
- McKinley Wright IV (two-way-kontraktudløb)
Spillere ind:
- Grant Williams (sign-and-trade fra Boston Celtics)
- Seth Curry (free agent)
- Richaun Holmes (traded fra Sacramento Kings)
- Derrick Jones Jr. (free agent)
- Dante Exum (free agent)
- Greg Brown III (free agent)
- Joe Wieskamp (free agent)
- Dereck Lively II (rookie, drafted #12)
- Olivier-Maxence Prosper (rookie, drafted #24)
- Jordan Walker (rookie, undrafted)
- Mike Miles Jr. (rookie, undrafted, two-way-kontrakt)
Kontraktforlængelser/re-signings:
- Kyrie Irving (2 år + 1 år (player option), $126 millioner)
- Dwight Powell (tre år, $12 millioner)
- Markieff Morris (et år, $3,2 millioner)
Største profiler (stats fra sidste sæsons grundspil)
Luka Doncic (66 kampe spillet, 32,4 PTS, 8,6 REB, 8,0 AST, 1,4 STL, 0,5 BLK)
Kyrie Irving (kom til Mavericks i løbet af sæsonen) (20 kampe spillet for Mavericks, 27,0 PTS, 5,0 REB, 6,0 AST, 1,3 STL, 0,6 BLK)
Hvor står holdet i forhold til sidste år?
For et år siden var der liv og glade dage i Dallas, efter deres Mavericks lige havde haft en fremragende 2021-22-sæson med 52 sejre i grundspillet og en tur til Western Conference Finals.
Seneste sæson endte dog katastrofalt med en 11. plads i Western Conference og en ombooking af flybilletterne til Cancún. Det kan der være mange grunde til – udover at de “måske” tankede lidt til sidst.
Tabet af Jalen Brunson sidste sommer havde langt større konsekvenser for Jason Kidds mandskab, end klubben nok havde forventet. Brunson var godt nok begyndt at vise tænder for Dallas i fraværet af Luka Doncic, men hvis Mavericks’ general manager Nico Harrison havde kunnet forudse, helt præcist hvor god Brunson ville blive i seneste sæson for New York Knicks, havde han aldrig ladet ham gå.
Der skete også store rokader i løbet af sæsonen, som ændrede holdets struktur fuldstændigt.
I start februar tradede Dallas Mavericks sig til den omdiskuterede, til tider kontroversielle, men stadig utvivlsomt fortryllende boldkunstner Kyrie Irving.
Umiddelbart kan det lyde helt magisk at have Luka Doncic og Kyrie Irving i samme backcourt. De er begge blandt de absolut bedste boldbehandlere, vi nogensinde har set. Flere har dog også kritiseret parringen, fordi de begge er bolddominerende guards, som ikke hjælper meget til forsvarsmæssigt.
Det nåede i hvert fald ikke at falde i hak i sidste sæson. Duoen nåede kun at spille 16 kampe sammen, hvoraf de tabte 11. Faktisk var Mavericks det femtedårligste hold i hele NBA, i perioden fra Irving kom til, og til grundspillet sluttede.
Det er svært at sige, hvor meget af det, der er Kyrie Irvings skyld. Det er i hvert fald ildevarslende, at holdet kan gå fra en 6.-plads i Western Conference til en 11.-plads efter et trade, som ifølge planen kun skulle gøre dem bedre.
Måske de to stjerner bare har skullet bruge en sommer på rigtigt at lære hinanden at kende. Der må i hvert fald være en grund til, at Irving har valgt at forlænge sin kontrakt med op til tre år.
Nu håber jeg bare på, at vi får mere af det her i den kommende sæson:
Luka and Kyrie went OFF in the Mavs W 🔥
Luka: 42 PTS, 4 REB, 12 AST, 7 3PM
Kyrie: 40 PTS, 4 REB, 6 AST, 6 3PMThe first pair of teammates in Mavs history to drop 40+ PTS in the same game. pic.twitter.com/XBXWeT4WzP
— NBA (@NBA) March 3, 2023
Grunden til, at Mavericks gik så meget ned med flaget efter Irving-tradet, kan også være, at de i byttet med Brooklyn Nets mistede to vigtige spillere, som var faste startere.
Spencer Dinwiddie var, inden Irving kom til, den mest scorende og assisterende Mavericks-spiller udover Luka Doncic. Han skød 40,5 % fra 3’eren, hvilket var det bedste på holdet, og havde fjerdeflest ‘Win Shares’.
Man kan så argumentere for, at Kyrie Irvings kvaliteter er mage til Dinwiddies, bare bedre, så det bør ikke være Dinwiddies fravær, der er problemet.
Det er nok nærmere fraværet af Dorian Finney-Smith, der har gjort ondt. Man skal ikke undervurdere, hvor stor en indflydelse han havde i begge ender af banen og især i forsvaret, inden han blev tradet til Nets.
Finney-Smiths størrelse og ydmyge arbejdsvillighed på wing-positionen samt hans evne til at ramme 3’ere var en kvalitet, som først rigtig blev værdsat, efter han var smuttet.
Men nu har Mavericks fundet en god erstatning.
De har nemlig hentet Grant Williams i en sign-and-trade-handel med Boston Celtics.
24-årige Williams bør kunne udfylde præcist det hul, som Finney-Smith efterlod og måske endda mere til. Som jeg fremhævede i Boston-optakten, har Williams en forsvarsiver og et 3-pointsskud, som Boston kommer til at savne – det passer nu perfekt i Dallas.
Luka Doncic er nemlig bedst, når han har gode 3-pointsskytter omkring sig. Derfor er det også perfekt for Dallas Mavericks, at de som erstatning for dyre Davis Bertans har hentet Seth Curry i løbet af sommeren.
Den yngste Curry-bror har før spillet for Mavericks, hvor Doncic nød rigtig godt af at have en skytte, han kunne stole på.
33-årige Curry har i sine ni år i NBA aldrig haft en sæson, hvor han har skudt under 40 % fra distancen, og kommer til at passe som fod i hose i dette angreb. Han er ekstremt bevægelig uden bolden i hænderne og kan både ramme 3’ere fra ‘catch and shoot’-situationer og efter enkelte driblinger.
Derudover har Mavs tradet sig til Richaun Holmes, som var kommet helt ud i kulden i Sacramento Kings, efter Domantas Sabonis kom til.
Snart 30-årige Holmes har en masse ‘upside’ rent sportsligt og får nok også nydt godt af at komme ud af Sacramento. Byen vil meget vel kunne vække grimme minder fra den nyligt afsluttede, tumultariske retssag mod hans søns mor.
Af øvrige nævneværdige spillere har Dallas hentet Derrick Jones Jr., som bliver sjov at se svæve over ringen, når han modtager lobs fra Doncic og Irving.
Derudover er Dante Exum kommet til. Den 28-årige australske guard startede NBA-karrieren i Utah Jazz, som draftede ham med 5.-valget overall i 2014. Siden 2021 har Exum spillet i Europa, men nu er han altså tilbage i NBA – højst sandsynligt i en begrænset rolle, så vi får ham nok ikke meget at se, men når vi gør, skal det nok blive sjovt.
Selvom Dallas skuffede fælt i sidste sæson, er der altså grund til optimisme i Mavs Nation. En produktiv offseason har gjort truppen en del bredere, så nu kommer det ned til, hvordan samarbejdet mellem Luka og Kyrie bliver.
Hvem skal vi holde ekstra øje med?
Selvom truppen er bred, er Mavericks forholdsvist tyndt besat på center-positionen, efter Christian Wood er draget til Los Angeles Lakers.
Selvom Wood primært kom ind fra bænken i sidste sæson, havde han holdets tredjehøjeste ‘Player Effeciency Rating’, kun overgået af Doncic og Irving. Han kom dog aldrig på bølgelængde med cheftræner Jason Kidd i hans tid i Dallas. Kidd ville faktisk ikke engang have Wood til at begynde med, ifølge Tim MacMahon fra ESPN.
De er derfor gået hvert til sit, og det betyder, at Mavericks har brug for en ny center, til når det ikke er Dwight Powell eller Richaun Holmes, der står derinde.
Mavericks valgte derfor at trade Davis Bertans og deres 10.-valg i draften, Cason Wallace, til Oklahoma City Thunder for 12.-valget i draften, Dereck Lively II, og en ‘traded player exception’ – det lyder måske tosset at trade en spiller og 10.-valget væk for 12.-valget, men ved at trade Bertans væk, kom de af med hans dyre kontrakt og skabte finansiel plads til blandt andet at re-signe Kyrie Irving.
Dereck Lively II er blot 19 år gammel, 216 cm høj og vejer 104 kg.
Den unge center nåede at spillede et enkelt år i college, hvor han for Duke snittede 5,2 point, 5,4 rebounds og hele 2,4 blocks på blot 20,6 minutter pr. kamp.
Lively tjener uden tvivl sine penge i feltet, hvor han især i forsvarsenden kan blive en vigtig brik for Mavericks. Det er dog for tidligt at tro, at han ville kunne gøre en stor forskel for Jason Kidds mandskab i den kommende sæson. Men planen er, at han i fremtiden bliver en solid ‘rim protector’, som også kan vise sin springkraft frem omkring ringen i angrebsenden.
Dereck Lively II sammenlignes med NBA-spillere som Walker Kessler (best-case scenario) og Willie Cauley-Stein (worst-case scenario).
På draft-aftenen tradede Dallas Mavericks sig også til endnu et førsterundevalg. Mavericks brugte deres førnævnte ‘traded player exception’ til at absorbere Richaun Holmes, idet de tradede sig til ham, sammen med 24. valget fra Sacramento Kings.
24.-valget blev brugt på endnu en fysisk enhed, nemlig Olivier-Maxence Prosper, der måler 203 cm og vejer 104 kg.
Den 21-årige canadier spiller primært small eller power forward og nåede at spille tre år i college.
I hans sidste år for Marquette snittede han 12,5 point, 4,7 rebounds, 0,7 assists og 0,9 steals pr. kamp, mens han skød 51,2 % fra gulvet, 33,9 % fra 3’eren og 73,5 % fra straffekastlinjen.
Med Prosper får Dallas en stor og stærk wing, som både kan forsvare og skyde 3’ere. På den måde får Jason Kidd endnu en erstatning for Dorian Finney-Smith.
Det blev således en glimrende draft-aften for Dallas Mavericks, som deres GM, Nico Harrison, også gav udtryk for efterfølgende.
Hvis jeg skal fremhæve en Mavericks-spiller, som vi skal holde øje med i næste sæson, og som jeg ikke har nævnt endnu, må det blive Josh Green.
Josh Green træder ind i sin fjerde NBA-sæson, og i de foregående tre har han på årlig basis fordoblet sit pointgennemsnit.
Især i sidste sæson viste den 22-årige australier sig som en vigtig rotationsspiller, som skød over 40 % fra 3’eren og kunne skabe noget offensivt på egen hånd, når stjernerne tog en slapper.
Trods mindre skadesproblemer i de første par kampe viste Josh Green sig også fint frem under det seneste VM, hvor han ramte 45,5 % af sine 3’ere og snittede 1,6 steals på blot 19,5 minutter pr. kamp.
Derudover har han givet udtryk for, at han har store planer om at forbedre sig yderligere i forsvaret i denne sæson. Det er selvfølgelig nemt at sige, men hvis han kan blive det, ville det kun gøre ham endnu mere værdifuld på et Dallas-hold, hvor det er begrænset med gode forsvarsspillere på guard-positionerne.
Forbered jer på, at Josh Green tager endnu et skridt op i år.
Hvor langt når de?
Dallas Mavericks er måske det hold i hele NBA med den største forskel på topniveau og bundniveau. De seneste to sæsoner, hvor de er gået direkte fra Western Conference Finals til en 11. plads i vest, er lysende eksempler på dette.
Det er derfor rigtig svært at forudsige, hvordan de klarer sig.
Jeg kan dog simpelthen ikke forestille mig, at Mavericks havner så langt nede som sidste år igen. Alene det faktum, at de har MVP-kandidat, og VM’s bedste spiller, Luka Doncic, på holdet, bør betyde, at lynet ikke kan slå ned samme sted to gange.
Hvis Luka og Kyrie kan få det til at hænge nogenlunde sammen indbyrdes, og de nye tilføjelser kan leve op til forventningerne sammen med de omkringliggende brikker, kan jeg godt forestille mig, at Dallas Mavericks ender omkring 6.-8.-pladsen i vest.
Det kan være, at Jason Kidd og co. skal et smut forbi play-in-turneringen, men uanset hvad tror jeg, at vi kommer til at se dem i slutspillet. Derfra ved vi, at alt kan ske, så længe man har Luka Doncic på holdet.
Jeg har dog svært ved at se, at Dallas kan slå hold som Denver Nuggets eller Phoenix Suns i første runde, men det kan være, at Mavericks er heldige med seedningsfordelingen og derfor kan snige sig ind i anden runde. Derfra tror jeg dog, at heldet slipper op.
Dallas Mavericks åbner sæsonen natten til torsdag d. 26. oktober kl. 03.30, ude mod San Antonio Spurs.
Har været forelsket i basketball siden 2018 og arbejdet med sport på blandt andet TV 2 og Warner Bros. Discovery. Har desuden været journalistpraktikant i Bakken Bears, hvor jeg agerede studievært og kommentator på Bears TV. Har en bachelorgrad i medievidenskab og en kandidatgrad i journalistik fra Syddansk Universitet. Elsker Ringenes Herre og øl, men de skal nydes hver for sig.