fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Basketligaen

Blog: En pokalturnering kun med danske spillere?

I en tid, hvor pokalturneringerne er i fokus i hele Europa, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvordan den danske model kunne optimeres, ændres eller modificeres for at skabe mere udvikling hos de danske spillere og talenter.

Foto: DBBF

Der har været meget debat omkring, hvad de danske klubber, Basketligaen og ikke mindst forbundet kunne lave af ændringer, for at skabe de bedste udviklingsmuligheder for de danske spillere og unge talenter.

Der har blandt andet været talt om, at antallet af udlændinge skal sænkes yderligere samt en ny turnering ved siden af både Basketligaen og Pokalturneringen.

Det er en vedvarende debat, der er på dagsordenen nærmest på årlig basis. En løsning ser dog ikke ud til at være tilstedeværende i øjeblikket.

Et potentielt løsningsforslag på ‘problemet’ kunne være en pokalturnering, der udelukkende bestod af danske spillere.

En ændring af pokalturneringen er en af de ‘billigste’ løsninger for både klubberne og det danske basketballforbund. Der skal nemlig ikke ud og oprettes en ny turnering, og dermed sørge for udgifterne til denne. Klubberne får samtidigt ikke ekstra udgifter for rejser, og der bliver spillet samme antal kampe.

Niveauet ville formentligt falde i turneringen på grund af manglende udenlandske profiler, men konkurrencen vil stadigvæk være intakt som i dag.

Mere fokus på danske spillere

I dag er er den danske pokalturnering bygget op således, at klubberne må have det antal udlændinge med, som det lavest rangerende hold må have i deres turnering.

Det vil altså sige, at hvis et ligahold møder et 3. Divisionshold, så må der kun være én udlænding på hvert hold. Mødes to ligahold, så må der være det samme antal udlændinge, som der må være i Basketligaen.

Men hvorfor ikke ryste posen og ændre dette system, der dog overordnet er en meget fair opbygning.

Kigger vi en smule mod øst, så har Rusland ifølge undertegnedes mening fundet en fin model, der også burde kunne virke i Danmark.

Siden 2014-15 sæsonen har holdene i den russiske liga kun måtte benytte sig af russiske spillere i pokalturneringen.

Denne ændring blev indført af det russiske forbund som et led i et forsøg på at udvikle de russiske spillere og talenter, give dem flere minutter og ikke mindst erfaring. Samtidigt gav ændringen andre hold en mulighed for at vinde turneringen.

Til at starte med var det ikke alle, der jublede. Mange tophold trak sig fra turneringen, og sådan er det også stadigvæk. Langsomt er de dog ved at vende tilbage igen.

Dette kan nemlig ses på billedet af vindere og semifinalister i turneringen, hvor intet storhold har vundet pokalturneringen indtil i denne sæson. Her blev storholdet Lokomotiv Kuban pokalvindere for første gang i 18 år efter sejren i finalen over Nizhny Novgorod den 11. februar.

Dette problem burde de danske hold dog ikke få, eftersom langt de fleste har nok danske spillere til at deltage i turneringen, og hvis ikke kan de vel også benytte sig at yngre kræfter fra ungdomsholdene?

Kigger vi på trupperne i Basketligaen  i øjeblikket, har syv ud af otte hold ni eller flere danske spillere tilknyttet til førsteholdstruppen.

Det eneste hold, der umiddelbart kunne få vanskeligheder, medmindre de trak unge spillere op i truppen, er Team FOG Næstved, som blot har seks danske spillere tilknyttet til førsteholdet.

Et weekend-event?

Man kunne også gå linen ud, som russerne, og dedikere en hel weekend til pokalfinalen med et Final Four-arrangement. Dette format kender vi blandt andet fra den bedste europæiske klubturnering, EuroLeague.

Til dem, der ikke ved, hvad der menes, er det tre dage, hvor fire hold spiller fire kampe og kæmper om tre medaljer.

To semifinaler, en bronzekamp og selvfølgelig finalen. Spilledage er fredag og søndag, imens lørdag er hviledag.

I stedet for at der kun er to hold i fokus i den oprindelige opbygning, ville der med dette format i stedet være fire hold.

På denne måde vil klubberne kunne give de danske spillere endnu mere spilletid, og stadigvæk noget at kæmpe om.

Det er selvfølgeligt et kæmpe arrangement, hvor der er en masse logistik og ikke mindst økonomi, der skal hænge samme.

Idéen er derfor ikke nødvendigvis en opbygning, en dansk pokalturnerning skal kaste sig ud i. Dette er blot ment som inspiration og en kreativ tankegang på, hvordan det eventuelt kunne se ud.

[poll id=”66″]

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Bakken Bears

Lørdag eftermiddag tørnede rivalerne Bakken Bears og Horsens IC sammen i herrernes pokalfinale, og det var to tændte mandskaber, der indtog halvgulvet i Forum...

BK Amager

BK Amager besejrede lørdag eftermiddag BMS Herlev Wolfpack og er dermed vindere af den danske pokalturnering anno 2021.

Basketligaen

Horsens IC havde marginalerne på deres side, da de slog Team FOG Næstved på udebane efter en underholdende, tæt og intens pokalsemifinale.

Bakken Bears

Ude mod Randers Cimbria satte Bakken Bears sig tungt på kampen fra start. Randers nægtede at gå fuldkomment væk, men måtte erkende et nederlag...

Basketligaen

Copenhagen var fornuftigt med indtil sidst i tredje periode, hvor Horsens fandt noget af det gode angrebsspil frem. Dermed kunne Horsens trække sejren i...

Bakken Bears

Bakken Bears er pokalmestre efter en hæsblæsende kamp, hvor Horsens IC var tæt på at levere et comeback i anden halvleg. Bjørnene vandt kampen...

Basketligaen

Randers Cimbria var tæt på exit, men avancerede til pokal-semifinalerne samme gjorde Bakken Bears, Horsens IC, og FOG Næstved

Basketligaen

Svendborg Rabbits fik aldrig et ben til jorden, da Horsens IC for tredje gang i sæsonen kunne besejre Svendborg Rabbits. Denne gang var der...