fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

De bedste 30 trade-brikker i NBA (30-21)

Trade-markedet i NBA anno 2022 er en forunderlig størrelse.

Foto: Scott Gillig - Flickr

Markedets drastiske udvikling kan spores tilbage til Brooklyn i starten af 2010’erne. Her overreagerede Nets ledelsen i deres “vind nu”-bestræbelser ovenpå salget til Jay Z og de russiske oligarker, hvor de hentede de aldrende superstjerner Kevin Garnett og Paul Pierce, og smed alle fremtidige draft-picks afsted til Danny Ainge og Boston Celtics. Boston kunne i de kommende år trylle Brooklyn’s draft picks om til spillere som Jaylen Brown og Jayson Tatum, samt det trade der gav dem Kyrie Irving.

Man skulle næsten tro, at dette katastrofale trade havde sat en skræk i livet hos alle GMs på tværs af NBA’s brogede landskab, men så kom den såkaldte “player empowerment era”. Nu går det næsten ikke en uge, uden en utilfreds superstjerne med en årsløn i omegnen af 40 millioner dollars forsøger at tvinge sig ud af sin givne situation med et krav om at blive tradet omgående.

Det gik nu engang for Brooklyn, for de fandt sig to-tre utilfredse superstjerner, hvoraf de smed den smule fremtid, de havde brugt små ti år på at reetablere, efter Houston for at få James Harden i bytte. Harden blev næsten forudsigeligt sur og tvær igen, og endnu engang røg han på tradebørsen.

Det er et flygtigt marked, og en spillers værdi er lige så flygtig. Jeg har forsøgt at lave en rangliste, en slags “Power Ranking” for at bruge NBA-termer, hvor jeg har listet top 30 spillere målt på deres tradeværdi i skrivende stund.

Inden du får kaffen og sandkagen galt i halsen over, at eksempelvis Cade Cunningham er listet noget over LeBron James (spoiler alert), så vil jeg gerne have lov at liste de præmisser og kriterier, denne rangorden er forfattet ud fra: Først og fremmest er det spillerens niveau – det giver sig selv. Dernæst er det deres potentiale og loft – her vægter ungdommen højt. Derudover spiller kontrakten en stor rolle, hvor mange penge er spilleren garanteret og i hvor lang tid. Sidst men ikke mindst; situationen. Har spilleren udtrykt utilfredshed, og hvordan er den sportslige situation?

30. Paolo Banchero (Orlando Magic)

Det kan for nogle virke tosset, at en spiller uden en eneste NBA kamp er blandt de tredive spillere med højeste tradeværdi, men det er han af en håndfuld meget simple årsager: Han er dette års første valg. Orlando Magic, som ved gud har været nogle strabadserende år(tier) igennem, og nu endelig er blevet belønnet for deres elendighed med dette års første valg, tog denne unge mand, i et draft hvor tre spillere uden problemer kunne være gået nr.1.

De lovpriser ham herfra og til månen i Florida og er meget høje på hans evner. Dernæst er der kontrakten; han er på første år af sin potentielt fire år lange rookie-kontrakt, og er her garanteret 50 millioner dollars over de fire år.

Denne, i NBA-termer, billige kontrakt krydret med det loft og potentiale, han besidder, gør, at han uden tvivl hører til på denne liste. Han er som skabt til det moderne NBA, han har en stor ramme, måler 208cm, kan slå bolden i gulvet, skyder over 30 procent fra 3’eren, i college vel at mærke, og kan dække op både ude på gulvet og under kurven. Det bliver spændende at se, hvordan de kvaliteter oversættes til det professionelle niveau.

29. Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves)

Når man tænker på, at Timberwolves sendte det halve Minneapolis og samtlige første runde draft picks frem til 2029 for at få fat i det franske forsvars es, kan det virke besynderligt, at han havner så langt nede på denne liste. Ingen tvivl om at den bedste version af Rudy Gobert, er en enormt produktivt center, hvilket han har bevist i en håndfuld år i Utah, og et forsvars anker for et slutspilshold fås ikke bedre end Rudy Gobert.

Når det så er sagt, er han kun det værd, Timberwolves gav for ham, for netop et hold som dem. Det, han kan bringe til bordet, og den arbejdsbyrde han kan løfte i forsvarsenden og det faktum, at han kan frigøre for Karl-Anthony Towns, kommer til at være guld værd for et Minnesota hold, der så småt nærmer sig det vindue, der er for et mesterskab med Karl-Anthony Towns som bærende kraft.

Det krydret med Rudy Gobert’s ekseptionelle forsvarsspil ved ringen og reboundspil, i samspil med Anthony Edwards og KAT som de evige offensive trusler, gør, at jeg personligt har forhåbninger til, at T-Wolves kan bide skeer med topholdene i Western Conference. Gobert er garanteret små 170 millioner dollars til og med sæsonen 2025/2026, hvilket er mange penge, men dygtige spillere på gode hold, koster mange penge.

28. LeBron James (Los Angeles Lakers)

LeBron er formentlig den sværeste at placere på denne liste. På den ene side bliver han 38 i den kommende sæson, er skrevet op på en stor kontrakt i omegnen af 50 millioner om året, dog kun i to år vel og mærke, og så har han vist, at han kan være utilregnelig, og han er ikke bleg for at skifte til en bedre sportslig- og forretningsmæssig situation, hvilket blot forstærkes af hans store ønske om at spille sammen med sønnen Bronny, hvorend han havner i ligaen.

Når det så er sagt, er han stadigvæk uhyre effektiv på snart tyvende år, og han sætter konstant nye standarder for, hvor længe en atlet kan være blandt de absolut bedste. Derudover er han et kæmpe brand i sig selv, og det er svært at måle hans brandmæssige værdi i assets og draft picks. Helt nøgternt må vi dog indse, at alderen rammer os alle, selv Lebron.

De sidste tre sæsoner har budt på en række skader, og han har ind imellem set en smule slidt ud. Spørgsmålet om hvorvidt Lebron kan være den bærende kraft på et mesterskabshold, kan ikke besvares så entydigt nu, som det kunne for blot to år siden, og alderen taler (desværre) imod at have ham højere end nr.28 på denne liste.

27. Darius Garland (Cleveland Cavaliers)

Darius Garland havde om nogen en gennembrudssæson i Cleveland og var omdrejningspunktet for et overraskende godt, ungt Cavs-mandskab. Darius Garlands kvaliteter er ikke at tage fejl af; dygtig, faciliterende point guard, en elite playmaker, der skyder 38% bag 3’eren, og som sidste sæson havde den spæde karrieres bedste år med små 22 point per kamp samt en PER-rating på 19.

Garland opnåede sin første All-star udvælgelse, hvilket må have været en af de mange positive faktorer, der har været led i, at Cavs gav ham en max-forlængelse, der kan indtjene ham op imod 231 millioner dollars over fem år.

Garland er et vitalt bindeled i den success, mange spår dette unge Cleveland hold over de næste år, og med erhvervelsen af Donovan Mitchell, er han den ene halvdel af et af ligaens stærkeste backcourt tandem. At have en ung spiller som Garland bundet op på fem år, på et hold hvis potentiale formentlig er intet mindre end trofæer og alskens hæder, gør at hans trade værdi er blandt top 30.

26. Damian Lillard (Portland Trail Blazers)

Dame’s værdi er formentlig ikke højere for noget andet franchise, end den er for Blazers. Seks gange All Star, Seks gange All NBA, og en lille håndfuld mindeværdige slutspilsøjeblikke i det nordvestlige Amerika. Det har været Dame Time længe i Oregon, og hans loyalitet og evige produktion er da også blevet belønnet rundhåndet. Lillard får over de næste tre sæsoner henholdsvis 42, 45 og 48 millioner dollars årligt, og fra sæsonen 25/26 indtræder den forlængelse, han den forgangne sommer underskrev, som i runde tal indbringer ham 121 millioner dollars over to år. Denne forlængelse indbringer point guarden ud af Weber State hele 63 millioner dollars i sæsonen 2026/27, hvor Lillard når at fylde 37 inden sæsonstart.

Lillard måtte sidde det meste af den forgangne sæson, og hvorvidt det har kostet ham noget på de atletiske evner, han uden tvivl besidder, vides ikke, vi må dog på hans vegne prise os lykkelige for, at det var muskulaturen i maven, der var bøvl med, og ikke knæene, selvom beskrivelserne af smerterne var ubærlige at læse.

Slår man “elite-scoring point guards” op i en ordbog, vil man finde et billede af Lillards formskud fra logoet, bedre scorende og faciliterende point guards fås ikke. Dog er det naturligt at have sine betænkeligheder ved den monstrøse kontrakt, som strækker sig langt ind i karrierens efterår.

Lillard er uden tvivl en franchise spiller, og vil formentlig (undskyld, Clyde Drexler), når han endda lægger Adidas-skoene på hylden, blive talt om som Blazers bedste spiller nogensinde. Hans værdi for Blazers, samt hans evner som scorer og facilitator giver ham en 26. plads på denne liste.

25. Bam Adebayo (Miami Heat)

Bam Adebayo er blot 25 år, det er værd at huske. Han er personificeringen af den såkaldte “Heat-Culture”; arbejdsom, hårdfør, uselvisk og dygtig forsvarsspiller. Han har i sin kun fem år lange karriere allerede opnået en All Star udvælgelse, tre gange på årets forsvarshold, samt været et bindende led for et Heat hold, der har været en gang i finalerne, og som sidste år kun var en Jimmy Butler 3’er fra endnu en finaleserie.

Bam er den perfekte rim-running center, der kan bytte på alle screeninger og kan være et forsvars-es for et godt slutspilshold. Mange var nok af den tro, at han var urørlig hos Heat, men da Kevin Durant meldte sig ind på trademarkedet igen, blev der sparket lidt dæk ved tanken om at smide Bam den anden vej. Heat afviste det dog tydeligt og forsikrede os alle om, at Bam er en del af planerne for de langsigtede fremtidsplaner i Miami.

Heat gav ham en max forlængelse på 163 millioner dollars til og med sæsonen 25/26. At have en spiller som Bam skrevet op til den slags penge de næste år, er et røverkøb, og noget mange hold ville give både en arm og et ben i bytte for.

24. Jimmy Butler (Miami Heat)

Det var vanskeligt at placere de to Heat-spillere, ingen tvivl om, at de begge skulle være på listen, og at de begge lå omkring midt 20’erne. Jeg har dog været i tvivl om rækkefølgen på de to, men jeg har valgt at give Butler de få marginaler, der gør, at han er den my foran sin holdkammerat.

Butler er en elite forsvarsspiller og har gang på gang påtaget sig rollen at dække modstandernes bedste ballhandler. Derudover har han været det offensive omdrejningspunkt for et rigtigt godt Heat-hold, som to af de sidste tre år er kommet langt i slutspillet. Butler er seks gange All Star, fem gange All defense og fire gange All NBA.

Han er muligvis blandt de aktuelt 15 bedste spillere i ligaen, så hvorfor er han kun nummer 24 på denne liste? Det er han af to simple grunde; han er til og med sæsonen 25/26 garanteret 182 millioner dollars, når den kontrakt er slut, er han tæt på 37 år gammel.

Han har over karrieren haft en del bøvl med knæene, hvilket blandt andet har resulteret i en operation tilbage i 2017. Kan Butlers fysik holde til den intensitet, han spiller med, helt til 2026 – en sæson, som indbringer ham 52 millioner dollars? Det er et stort spørgsmål, som gør, at han falder til en 24. plads på denne liste.

23. Kawhi Leonard (Los Angeles Clippers)

Kawhi har ved flere lejligheder vist os, at han kan være den bærende spiller på et mesterskabshold. To gange har han vundet Larry O’Brien trofæet, og ved begge lejligheder tog han også Bill Russel’s Finals MVP-trofæet med hjem. Kawhi kan dække alle fem positioner, han kan lede et angreb, og score med de bedste. Når Kawhi er på sit højeste, er han blandt de fem bedste spillere i ligaen. Hvorfor er han så helt nede som nr.23 på denne liste? Skader.

Vi har ikke set Kawhi Leonard i kamp i NBA i halvandet år, og selv når han er klar, spiller han maksimalt 60 kampe på en sæson og sidder ofte på bænken for at skåne kroppen og rehabilitere eventuelle småskader, og dem er der mange af. Kawhi er garanteret i omegnen af 135 millioner dollars over de næste tre sæsoner, hvilket er småpenge for en spiller af hans kaliber, dog taler skaderne som sagt imod at smide det halve franchise til Los Angeles i bytte for ham.

Kawhi har haft problemer med alt fra skuldre, fødder, ankler, kæbe og hans seneste knæproblemer og operationen af korsbåndet i det højre knæ, bør give en del hold betænkeligheder ved at sende for meget af truppen og fremtiden efter The Klaw. Hvad det ikke kunne være blevet til, hvis bare han kunne holde sig skadesfri.

22. Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder)

Shai var i sandheden årets overraskelse fra 2018-draften, hvor Clippers tog ham med valg nummer 11 i første runde. Allerede i sin rookie sæson viste han glimt af det enorme potentiale, han besidder.

En stor guard med elitære spilskabende egenskaber, som qua sin størrelse og evne på bolden kan formå selv at nå sine spots på banen og sætte de andre op. Sidste sæson havde han karrierens bedste scoringssnit, og i takt med at skuddet fra 3’eren bliver bedre og bedre, vil vi tale om Shai som potentielt franchise-ledende kardinalpunkt.

Det har Thunder ihvertfald vist, at de tror, han kan blive, en max forlængelse, og et ungt hold bygget op omkring ham. Shai har i den grad nøglerne til maskinrummet i Oklahoma, men hvor længe køber han mon ind på planen om, at det nok skal blive godt i fremtiden, for det er ved gud jammerligt pt.

Det lover dog godt i OKC. Josh Giddy viste sig at være et godt valg i draften, Chet Holmgreen skal nok blive en fornuftig NBA-spiller, når han er skadesfri, og de må være en af frontløberne til det første valg, der uden tvivl ville give dem et af NBA’s mest spændende unge talenter i nyere tid i det franske fænomen, Victor Wembanyama. Fremtiden i OKC er bygget op omkring Shai som omdrejningspunkt og franchise-spiller. Han bliver umådelig dyr at vriste ud af Sam Prestis greb.

21. Jaylen Brown (Boston Celtics)

Jaylen Brown’s tradeværdi har på en gang aldrig været højere, og på samme tid formentlig aldrig været lavere. Rent sportsligt er situationen bedre end nogensinde. Jaylen Brown og hans makker, Jayson Tatum. klarede sig langt om længe forbi Conference finalen og mod det hellige land, der er NBA mesterskabet. De tabte til et bedre og mere rutineret Warriors mandskab, men med de forstærkninger, Celtics har hentet, er de formentlig favoritter til at løbe med hele molevitten i år.

Jaylen Brown er en af de bedste wing-defenders i ligaen og har de sidste to sæsoner oppet sit offensive spil gevaldigt. Kontrakten er også et positiv i snakken om hans tradeværdi. Han har to år tilbage af sin max-forlængelse og står til at få lidt over 50 millioner dollars over de næste to sæsoner. Det, der dog agerer negativ i værdiansættelsen af Brown som trade asset, er de evige rygter om, at Celtics er ved at sende ham væk. Der går næsten ikke en sommer, hvor Jaylen Brown ikke florerer i rygter, når en utilfreds superstjerne vil væk, og i år var ingen undtagelse, hvor det igen blev rapporteret, at Celtics var klar på lave en pakke med ham som omdrejningspunktet i bytte for Kevin Durant.

Jaylen Brown har udtalt, at det går ham på konstant at se sit navn i traderygter, og til trods for at han selv og holdkammeraten Marcus Smart underspillede disse rygters påvirkning på Brown og forholdet til organisationen, kunne man efterhånden godt sætte Brown på en slags watchlist over potentielt utilfredse stjernespillere. Om han skifter i et trade, eller blot smutter i free agency om to år er uvist, men det påvirker i den grad hans tradeværdi, at Boston gang på gang virker villige til at trade ham. Når det så er sagt, så har han aldrig været bedre, og han har endnu ikke fuldbyrdet sit store potentiale. Det bliver ikke billigt at anskaffe sig den dygtige wingspiller. Der skal noget, som nærmer sig Kevin Durant den anden vej.

Andre artikler med dette emne

NBA

Kevin Durant passerede i nat Elvin Hayes som den 11. mest scorende spiller i NBA´s historie.

NBA

Kampen mellem Bucks og Mavericks bød på god underholdning, massere af point og dårligt forsvar da de to tophold tørnede sammen natten til søndag....

Golden State Warriors

Draymond Green fik tidligere på ugen sin karrieres største bødestraf, efter han blev udvist for at tage kvælertag på Rudy Gobert i en kamp....

Golden State Warriors

Draymond Green er blevet suspenderet i fem kampe af NBA, efter han tog kvælertag på Rudy Gobert i opgøret mod Minnesota Timberwolves tirsdag.

NBA

Der skulle ikke gå lang tid, før kampen mellem Golden State Warriors og Minnesota Timberwolves brød ud i kaos, hvor Draymond Green blev smidt...

NBA

Kawhi Leonard og Paul George leverede begge store præstationer, men det var alligevel Los Angeles Lakers, anført af Lebron James, der efter overtid vandt...

EuroLeague

Den tidligere Virtus Segafredo Bologna-cheftræner Sergio Scariolo er angiveligt i Milwaukee Bucks´ søgelys.

NBA

Damian Lillard storspillede i sin debut for Milwaukee Bucks, hvor han diskede op med 39 point i en tæt sejr mod Philadelphia 76ers.