fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Basketligaen

Christian Drejer del 1 – SISU, Great Danes og Florida

Christian Drejer er den bedste basketballspiller, Danmark har haft. I en meget ung alder var han et yderst interessant navn for mange NBA-klubber, og han endte med som den første fra Danmark at ryge gennem nåleøjet og ind i NBA. Men pludselig kom en markant udfordring på tværs.

Christian Drejer er på vej i sommerhus, da vi indleder vores samtale om karrieren. Jeg er vel vidende, at Drejer med flere længder er den bedste basketspiller, Danmark har fostret gennem tiderne, og derfor er jeg velforberedt. Det har dog været vanskeligt helt at researche sig frem til, hvorfor NBA-skiftet til New Jersey Nets i realiteten kiksede, hvad der præcis skete med hans fod, og hvorfor han forlod college holdet Florida Gators i utide.

Mine egne erindringer omkring Drejer er fra SISU tiden, hvor jeg kan huske artiklerne om stortalentet fra København. Senere fulgte jeg Great Danes, da jeg var stor Magic Johnson fan, og her strålede han så igen, så man nærmest ikke kunne undgå at se ham.

Drejer irriteres ikke over min manglende viden, da vi fanger hinanden i telefonen, men begiver sig ind i en dybdegående forklaring af forholdene op til NBA draften, hvor han blev valgt. Det er tydeligt, da vi starter med at mindes den svundne tid, at han glædes ved at tale om den aktive karriere. Det virker på ingen måder smerteligt for ham. Han har oplevelserne på afstand og husker meget af det gode.

SISU

Han startede sin karriere i SISU og blev hurtigt udråbt som et kæmpe talent. ”Min generation af spillere i SISU blev virkelig taget seriøst. Folk var dedikerede omkring holdet, og vi var konstant meldt til turneringer i udlandet, hvor vi fik lov til at måle os internationalt. Der var træning i alle ferierne, og vi skulle levere og tage det seriøst, for vi fik flere midler end de andre årgange”.

Drejer ved godt, at de mennesker, der var omkring ham og holdet i hans ungdomsdage, har en stor andel i, at han og andre fik en stærkere tro på sig selv end mange andre jævnaldrende. Dedikationen omkring klubbens ungdomsafdeling var afgørende for de valg, Christian Drejer tog allerede i en tidlig alder. Samtidig var han ud af en basket familie, hvor både mor Mette og far Jens spillede på landsholdet. Det har søstrene Charlotte og Caroline i øvrigt også.

Dette var noget, han ville satse på. Der var basket i blodet.

Det betyder, at Christian Drejer allerede som 18 årig debuterer på landsholdet. Her møder han Spanien i KB Hallen, og i mødet med de store profiler viser ham, at han kan spille mod de største. Han bliver topscorer i kampen, og allerede her har udlandet øje på ham. Den efterfølgende tid passer gymnasie eleven tre hold – SISU i den danske liga, Magic Great Danes i NEBL samt landsholdet. Undervejs når han ungdoms-EM og OL på hjemmebane. Der er fart på!

Magic Great Danes

SISU var en god oplevelse, men Drejer nåede også at blive en del af Magic Great Danes – holdet der hyrede selveste Magic Johnson ind til at spille i den internationale turnering NEBL. Holdet var sat sammen af de tre øverste i ligaen – SISU, Bakken Bears og Horsens IC. Magic trak sig dog ud, da han efter terrorangrebet 9/11 på World Trade Center ikke længere turde flyve til Europa.

Det var en oplevelse at være tæt på Magic Johnson, og Drejer husker specielt en episode, der karakteriserer størrelsen på den stjerne, der var landet i Danmark.

”Efter en kamp så jeg i omklædningsrummet en holdkammerat, der havde travlt med at komme i bad og få tøj på. Da han nærmest er i alt sit tøj, ser han Magic komme ind og klæde om. Superstjernen lister ind i badet, hvorefter holdkammeraten tager alt sit tøj af og sniger sig i bad igen. Det var ikke hver dag man fik lov at chatte nøgen i badet med Magic Johnson”.

Samtidig snitter Drejer som 19 årig 33 point pr. kamp i den danske liga for SISU, og han kåres i slutningen af året som MVP i ligaen.

Telefonen gløder i hjemmet, og der er konstant tilbud fra europæiske klubber samt en del college hold fra USA. ”Jeg tror, telefonen ringede 5 gange dagligt. Min forældre blev lidt irriterede over det til sidst. De bedste europæiske klubber ringede, og samtidig meldte USA en del ind. Jeg havde lidt svært ved at sige fra, og derfor blev opkaldene flere og flere, da alle troede, de kunne få en kontrakt”.

”Jeg ville gerne have haft en større vejledning, da jeg skulle vælge, for det var så uoverskueligt”, beretter Drejer, da ikke fortryder skiftet til Gators, men blot føler at beslutningen blev taget på gefühl.

Florida Gators

I 2002 får Christian Drejer tilbud om at komme til college holdet Florida Gators. Det er ikke et hvilket som helst college. De er som sports college rangeret som det bedste i South Eastern Conference, og de seneste to årtier ligger de som et af de øverste college i Nation Ranking.

I preseed (en form for powerranking) er Gators nr. 1 ud af omkring 1000 colleges. Der er fantastiske træningsfaciliteter i form af et anlæg til 15 miliioner dollars. Det indeholder baner, styrkecenter, biograf samt flere restitutionsmuligheder. Der er også tilknyttet 10 trænere til holdet, og alle er ekstremt dygtige.

Da Drejer ankommer, bliver han vurderet som et af de helt store talenter i Europa. Han er blot 19 år, og der er store forventninger til ham.

Han spiller i øvrigt sammen med David Lee, der senere får en fin karriere i Knicks, bliver mester med Golden State Warriors og nu spiller i San Antonio Spurs.

Senere får han af omveje at vide, at hvis han omgående havde lagt sit navn i draften, så var NBA-holdene Denver Nuggets, Atlanta Hawks og Toronto Raptors klar til at skrive med ham. Men det var gamle nyheder for danskeren, der allerede i tiden med SISU mærkede NBA-klubbernes ånde i nakken.

Alt ser lyst ud, men Christian Drejer vælger at lade sig krogmodne i Gators for at blive en bedre spiller og vokse som menneske, inden det umenneskelige pres fra NBA og medierne eventuelt vil sætte ind.

Kort efter har han et uheld til træning. Han vrider om på foden. Dette var ikke første gang, og Drejer tillægger det ikke den store værdi. Men noget føles forkert.

To år senere sker det fantastiske! Danmark får deres første dansker i NBA, da Christian Drejer vælges af New Jersey Nets. Men hans højre fod er ikke, hvad den har været, og pludselig er det hele i fare for at skride.

Fortsættes i morgen…

Foto: Christian Drejers facebook

Skrevet af

Andre artikler med dette emne

Bakken Bears

Bakken Bears bliver et dansk stortalent rigere, idet de tirsdag har offentliggjort 16-årige Frederik Drejer Erichsen som ny spiller.

NCAA

Det danske stortalent Alberte Rimdal tager mandag aften hul på sit andet år på college, og Rimdal kan se frem til at få en...

AKS Falcon

Årets finaleserie i Kvindebasketligaen står mellem AKS Falcon og SISU, der slog henholdsvis BMS Herlev og BK Amager ud.

NCAA

De to danskere Alberte Rimdal og Frida Formann måtte forlade March Madness turneringen i første runde, mens Katrine Jessen stadig lever i turneringen.

NCAA

Alberte Rimdal og Florida Gators spiller i aften deres første kamp ved March Madness. Vi har taget en snak med danskeren forud for opgøret.

AKS Falcon

SISU Basketball fik ikke et ben til jorden, da de på udebane søndag blev kørt over af de nykronede pokalmestre AKS Falcon med cifrene...

NCAA

Alberte Rimdal har landet en plads på All-Freshman Team i Southeastern Conference.

Nyhedsoversigt

Det står nu klart, at årets pokalfinale er mellem AKS Falcon og BMS Herlev. Sidstnævnte hold sikrede deres billet til pokalfinalen med en flot...