Ånder og lever for klubben
Waseem er stadig en del af den danske basketverden, men han ser slet ikke den samme ånd i dag, der gjorde tiden i Stevnsgade til noget særligt.
– “Basket har jo ændret sig. Det er blevet meget mere professionelt. Det er selvfølgelig godt for spillerne, som nu kan fokusere mere på basket, og ikke som os andre som skulle passe arbejde og 5 gange træning samtidig. Desværre har den så mistet sin ånd, for spillerne er kun interesserede i penge og skifter klub næsten hver sæson.
I vores tid var det dødsdømt at skifte klub. Man blev til man stoppede, med mindre man flyttede over broen.”
– “Stevnsgade har jo en ånd, som man nok ikke finder mange andre steder. Det var mere end bare et sted, hvor du kom og trænede og gik hjem igen. Når man tog til kamp, så rejste man hele klubben samlet og tog hjem hele klubben samlet. Man fulgte alle hold, og man heppede til alle Stevnsgade-kampe. Dette var ens hjemsted, og man tilbragte flere timer i denne hal, end man gjorde derhjemme.
Nu har jeg spillet lidt i Høbas (Hørsholm), og jeg træner selv drenge i SISU, og begge steder er enormt ensomme og mangler en ånd. Grundene skal nok findes i 2 ting:
1: forældrene; børnene bliver bragt og hentet, hvilket gør, at man ikke “hænger ud” i hallen disse steder. Børnene bliver kørt til kampe, og det er meget forældre styrede klubber.
2: man træner i forskellige haller.
I dag f. eks. i SISU tager man over i biler med forældrene, og når man har spillet sin sidste kamp, kører man hjem, fordi forældrene gerne vil hjem.”
Og netop her lægger én af forskellene, mener Waseem.
– “I Stevnsgade er man samlet i én hal. Ingen forældre som blander sig, og det er mere end blot et sted, hvor du træner. Det er et sted, du hænger ud. Uanset hvornår du kommer ned i hallen, er der stemning, og i alle mine 20 år i Stevnsgade var der altid unge/ældre, som overværede træninger, og dette var med til at give en stemning. Der var altid liv i hallen. Dette var ens familie.
Klubben har altid gerne ville tage sig af de unge og få dem væk fra gaden, og jeg har siden starten af 80’erne fået fortalt, at man ville få en ny hal, så man kunne tage flere unge ind. Desværre bruger man i dag milliarder af kroner på at fjerne dem fra gaden, og mange af disse unge har ikke kunne spille basket pga. manglende faciliteter.”
Nørrebrohallens omgivelser med Stevnsgade i aktion (foto; Stevnsgade Basket)
Faciliteterne er et problem
Stevnsgade Basketball Klub har nu været uden for den danske basketverdens rampelys i ti år. Godt nok har man et damehold i den bedste række, og et herrehold, der for anden gang på få år, er endt som nr. 1 i den næstbedste række, og senest slog Copenhagen Wolfpack fra Basketligaen ud af pokalturneringen. Problemet er at holdet stadig spiller i Nørrebrohallens ydmyge rammer, og derfor har man måtte takke nej til en oprykning til Basketligaen. På de gode dage tiltrækker man op imod 400 tilskuere, men faciliteterne for publikum kunne være bedre.
Det seneste år har man været i snak med Københavns Kommune om at udbygge hallen til en multiarena med plads til f. eks. 1.500 baskettilskuere eller 1.300 håndboldtilskuere, men med en finansiering på 40-45 mio. kr., er der lange udsigter til hen mod at få opgraderet hallen.
Derfor fremlagde Københavns Kommune i september 2013 et foreslag om en renovering af de nuværende faciliteter til 4 mio. kr., men formand for Stevnsgade Ole Thelin udtalte på daværende tidspunkt til Nørrebro Bladet, at man havde takket nej, da det projekt var for udsigtsløs og uambitiøst. Man mente hos Stevnsgade, at det ville være spild af støttekroner, når projektet kun kunne give 500 tilskuerpladser, og at man ikke ville kunne indfri kravet om 1.000 tilskuerpladser ved deltagelse i slutspillet, og derfor ville blive nødt til at søge mod andre haller, at kunne spille en eventuel slutspilkamp.
Piben har dog fået en anden lyd. Man har fundet det, man selv kalder en skrabet, men acceptabel version, hvor man via renovering af hallen, kan sikre 500 siddepladser og 200 ståpladser. Da man samtidig i foråret 2014 lå godt til i svinget om at sikre sig en oprykningsplads til Basketligaen, og 1. april vandt første finalekamp over Lemvig, valgte man at at søge dispensation hos DBBF, om at rykke tilmeldingsfristen til Basketligaen fra 1. april til 25. spril, så man kunne nå at få af- eller bekræftelse af renoveringen, som skulle behandle politisk hos Københavns Kommune 24. april.
Dette var dog ikke en mulighed hos DBBF, så Stevnsgade udsendte en pressemeddelse, hvor man valgte ikke at ansøge om oprykning med risiko for ikke at få tildelt de 4 mio. til renovering af Nørrebrohallen, og dermed ville man ikke kunne leve op til DBBF’s krav om faciliteter, hvilket både udløser en bøde på 125.000,- samt en tvangsnedrykning til 2. division – to scenarier man i den grad ikke ville have brug for i genopbygningen af klubben.
Nørrebrohallens nuværende faciliteter
Stevnsgades sportschef Peter Kjøller fortæller om den store frustration, man har haft, over faciliteternes skyld i at klubben ikke kunne rykke op i Basketligaen.
– “Stevnsgade Basketball er netop i gang med en proces i samarbejde med Københavns Kommune om at få skabt en acceptabel løsning på renovering af hal 3A i Nørrebrohallen, således at vi kan spille i Basketligaen og fortsætte i Dameligaen fra sæsonstart 2015. Københavns Kommune har bevilget 4 mio. kr. til at skabe bedre rammer for basketball på eliteplan.”
– “Målet med renoveringen er, at der kan sendes live TV transmissioner og at der bliver plads til ca. 600 mennesker. Naturligvis så Stevnsgade helst, at det blev en total renovering og ombygning af hele Nørrebrohallen til en moderne multihal, men det er ikke der, vi er rent politisk. Man kan naturligvis altid have den betragtning, at 4 mio. kr. i en rig kommune som København er peanuts – og det er det da også i det store budget, men det er det beløb som er bevilget.”
– “Processen er sådan, at et arkitektfirma har udarbejdet planer for TV-pavillon, nyt lysanlæg og tilskuerforhold. Stevnsgade synes ikke på nuværende tidspunkt, at den fremlagte skitse er en fornuftig løsning, men porcessen er ikke færdig. Der er dog tidspres på nu, idet selve løsningen skal godkendes på Kultur-og Fritidsudvalgets møde i begyndelsen af december 2014. Den godkendelse kan ikke udskydes, da pengene skal være øremærket projektet i 2014 ellers bortfalder de.”
– “Selve renoveringen påbegyndes umiddelbart efter Old Boys and Girls DM i Nørrebrohallen den første weekend i maj 2015 og forventes færdigt i august 2015.”
– “Vi vil være glade, såfremt processen omkring renoveringen udmønter sig i en af TV2 godkendt TV platform, nyt lysanlæg, siddepladser modsat TV platformen fra gulvet og op (hvor de nuværende siddepladser er) og mobile siddepladser bag kurven længst fra indgangen. Alt andet kan vi ikke bruge til noget som helst. Det er Københavns Kommune klar over.”
– “Selvfølgelig havde vi foretrukket en total renovering af Nørrebrohallen, der fremstår komplet utidssvarende på samtlige områder. Men fokus har for os været, at skabe muligehden for at vores herre hold igen kan deltage på bedste niveau og så må vi “nøjes”.”
– “Det skal også bemærkes, at det har været vigtigt, at denne renovering ud over at opfylde de minimumskrav, som er nævnt ovenfor, sker nu – ikke om en eller to sæsoner – men lige nu!”
– “Vi kan ikke som klub holde til, at skulle blive tvunget til at sige nej til en oprykning endnu en gang på grund af hallens manglende faciliteter. Det kan aldrig ske igen! Hvis det skete, har vi en gang for alle dræbt muligeheden for herre elite basketball i Stevnsgade. Naturligvis sker det ikke – men gjorde det, kastede jeg personligt håndklædet i ringen og det er der andre, som også ville gøre.”
– “Med den nævnte renovering kan vi sagtens skabe et fint produkt og en rigtig fin kampafvikling. Men som sagt kræver det acceptable TV forhold, nyt lys og tilskuerpladser helt ned til gulvet – ellers falder projektet til gulvet med et brag, der kan høres helt ind på Købehavns Rådhus.”
Skribent på Basketligaen siden 2013. Dansk basket er den klare favorit, men der følges med i basket på internationalt plan både i NBA og Europa.