Top historierne fra en overraskende WNBA Draft

WNBA-draften blev afholdt torsdag nat, men intet gik som forventet.
Foto: Lorie Shaull
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

En uforudsigelig første runde

Det startede ganske almindeligt torsdag nat. Charli Collier og Awak Kuier blev som forventet taget som draftens nummer et og to, men derefter gik intet som fans, og medier havde forudset. Allerede efter aftenens fjerde valg var alle mock drafts lige til at smide i skraldespanden.

Det rullede ind med overraskende valg efter overraskende valg. Spillere som Shyla Heal, Stephanie Watts og Aaliyah Wilson var alle projeted til anden eller tredje runde af WNBA-eksperter, men de blev valgt af henholdsvis Sky, Sparks og Fever i første runde.

Flere af de største talenter i draften endte med at falde til anden runde. Dana Evans, Natasha Mack, Kiana Williams og DiJonai Carrington var alle forudset til at blive valgt i første runde (inklusiv hos Fullcourt), men de måtte vente til anden runde, før de kunne høre deres navn blive kaldt.

Det bedste eksempel på nattens kaos var Rutgers-spilleren Arella Guirantes, der var projected til at gå som nr. tre eller fire af medier som ESPN og SB Nation. Hun endte på uforklarlig vis med at falde til nr. 22, hvor Los Angeles Sparks endelig valgte guarden.

Fraværet af store navne i draften betød, at WNBA-medierne havde lavet deres mock drafts og forudsigelser med større usikkerhed end tidligere år. Der var ikke en dominerende senior-klasse med en håndfuld spilleklar og tydelige valg.

Det var derfor forventet, at WNBA-holdene i højere grad gik efter rolle- og udviklingsspillere, men ingen kunne have forudset, at flere af de største talenter i draften ville blive forbigået på stribe.

Draftens vindere og tabere

Dallas Wings kunne stort set kun vinde aftenen, da de havde første og andet valg i draften. De fik Collier og Kuier, som giver dem tiltrængt hjælp til deres frontcourt. Derefter tilføjede de 3-point-skytten Chelsea Dungee med valg nr. fem. Det var dog deres ‘steal’ af Dana Evans som valg nr. 13, der cementerede dem som draftens vindere. De har et ungt og spændende hold, der potentielt kunne spille dem i playoffs.

Draftens tabere er Indiana Fever der endnu engang præsterede at lave en række forvirrende valg. De valgte Kysre Gondrezic som nr. fire, på trods af at hun blev projected til anden eller tredje runde. Gondrezic er en solid skytte og rollespiller, men hun er ikke et lotteri-valg, og Fever kunne have tradet ned for at få hende.

Indiana tradede Kennedy Burke til Seattle for 11. valget, hvor de fik Aaliyah Wilson. Det gav god mening for dem at få endnu et første runde valg, men det er uforståeligt, at de brugte det på Wilson, når man ser på kvaliteten af de guards, der var tilbage på tavlen.

Flere internationale spillere blev draftet – men kommer de til at spille i år?

WNBA begynder i højere grad at få øjenene op for de unge talenter rundt omkring i verden. Vi så seks internationale spillere blive valgt i WNBA-draften, hvilket er det andet højeste antal (ud fra draft-klassens størrelse) siden ligaens start.

Awak Kuier (Finland), Shyla Heal (Australien) og Iliana Rupert (Frankrig) blev alle valgt i første runde. De er alle 19 år og spiller allerede professionelt i udlandet.

Tiden må vise hvor mange af de seks internationale spillere, der træder på banen i 2021, da mange af ligaens hold er presset på cap space og roster pladser. En af fordelene ved at drafte internationale spillere er, at de giver en vis fleksibilitet.

Flere af holdene forventes at lave en ‘draft and stash’, hvilket betyder, at WNBA-hold vælger internationale spillere, men lader dem blive hos deres internationale hold i et eller flere år, inden de bringer dem til ligaen.

WNBA-hold har valgte internationale spillere vel vidende, at de ikke kommer på rosteren i år, men at de potentielt kunne i fremtiden. Da det er et OL-år, er det sandsynligt at flere af de internationale spillere ikke spiller i år, da de har landsholdsforpligtelser, som de prioriterer.

Ligaen har brug for at udvide

Det er svært at komme på en WNBA roster. Hvert år ser vi talentfulde college spillere, der bliver draftet for efterfølgende at blive cuttet fra holdet inden sæsonstart, og konkurrencen er kun blevet hårdere i 2021.

Spillere som Sue Bird og Diana Taurasi har længere karrierer. Den nye CBA fra 2020 har givet højere lønninger og derved mindre cap space. WNBA har 144 pladser (12 hold med 12 roster pladser), men flere hold forventes kun at have 10-11 i denne sæson for at have cap space til spillere med en højere eller supermax-løn.

Der vil derfor realistisk set være omkring 137 eller 138 roster pladser denne sæson, og det betyder, at der sandsynligvis kun er roster pladser til mellem ni og tolv rookies. Størstedelen af spillerne som blev draftet torsdag nat, kommer ikke på et WNBA hold i år, ligemeget hvor gode de er. Selv i et år med en relativ svag draft-klasse bliver der tabt alt for meget talent på gulvet.

Problemet bliver ikke mindre. College-talenter som Paige Bueckers og Caitlin Clark har været med til at starte en diskussion om, hvorvidt kvinderne også burde kunne lave en ‘one-and-done’, hvor de kan melde sig til draften efter et år i college. En af argumenterne imod at ændre reglerne er, at WNBA ikke har roster pladserne til åbne draften yderligere op.

Den nemmeste løsning på problemet er, at ligaen udvider med flere hold, så der kommer flere roster pladser. Det ligger også WNBA på sinde. WNBA-kommissionær, Cathy Engelbert, antydede tidligere på ugen, at der var diskussioner om udvidelse allerede i 2022.

Engelbert sagde om problemstillingen: “Det er interessant at bemærke, hvor konkurrencedygtigt og hvor dybt talentet i denne liga er, og derfor er [udvidelse] bestemt noget, som vi forhåbentlig næste år, når vi kommer ud af denne pandemi, som vi er parat til at begynde at tale om.”

Kvindebasketball er i udvikling, og de yngre generationer er fyldt med talenter. Det ville være et stort tab, hvis WNBA ikke kan rumme dem.

Se andre spændende artikler