fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

MVP-Barometer: De store centere dominerer igen

Det er stadigvæk en ung NBA-sæson, men der begynder allerede at danne sig et billede af, hvem der kommer til at konkurrere for det famøse MVP-trofæ i år. Her er sæsonens første MVP-barometer.

Foto: Stephen Lew/CrescentCitySports.com

Artiklen her er et udtryk for skribentens egen holdning og skal ikke forstås som en nyhedsartikel.

Der er stadigvæk lang tid tilbage af en underholdende NBA-sæson.

Alligevel kan vi godt allerede nu begynde at overveje, hvem der har taget pole-position i ræset om MVP-trofæet.

Listen her kan se fuldstændig anderledes ud, når sæsonen er omme, fordi NBA er som altid en uforudsigelig liga. Vi ser her på, hvem der er de fem bedste kandidater til at blive kåret som den mest værdifulde spiller i NBA.

Rangeringen er baseret på en kombination af den individuelle præstation indtil videre, holdets præstation og forventninger til den resterende sæson.

5. Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks

Record: 10-4 (Delt nr. 2 i East)

Stats: 30.2 point, 10.2 rebounds, 4.6 assists, 1.0 steals, 1.2 blocks, PER: 29.0

Skudprocenter: 62% FG, 26% 3PT, 62% FT

Kampe spillet: 13/14

Foto: fiba.basketball / fiba.com

Giannis Antetokounmpo vil altid blande sig i MVP-diskussionen på et eller andet tidspunkt. Sæson efter sæson er han én af spillets mest indflydelsesrige profiler på begge sider af bolden.

Det kan desværre nogle gange også være en hæmsko i forhold til at vinde et MVP-trofæ. Især når det er det tredje, man jagter.

Her forventer folk noget ekstraordinært, og selvom han har startet glimrende ud, så er det endnu ikke noget, der overgår hans tidligere sæsoner i en grad, hvor han lige nu kan være rangeret højere.

Forventningerne til duoen med ham og Damian Lillard har ikke helt levet op til forventningerne endnu. Det har dog mest noget at gøre med den manglende effektivitet fra Lillard, som lige nu skyder 39% fra gulvet.

Hvis Lillard kan vende tilbage til noget, der minder om sidste sæsons offensive niveau, og hvis Bucks kan få hævet deres defensive niveau, så kan de måske komme op og konkurrere for den bedste record i ligaen. Og det er nok det, der skal til, hvis The Greek Freak skal hive sit tredje MVP-trofæ med hjem.

Personligt leverer han indtil videre en rigtig god sæson, men han må nok hæve niveauet endnu højere, hvis han virkelig skal imponere stemmegiverne.

For tredje år i træk snitter han 30 point, og han viste blandt andet mod Indiana Pacers, hvor han scorede 54 point, at han kan eksplodere offensivt.

Det er dog bekymrende, at hans procenter fra straffekastlinjen og fra bag 3-pointslinjen fortsat er i en nedadgående kurve. Han har (heldigvis) skruet ned for treerne, men han har lige nu det værste år i sin karriere på straffekastene (62%). Det er et område, hvor han simpelthen bliver nødt til at være bedre.

Disse uheldige statistikker er dog indtil videre delvist kompenseret for med de vilde 62%, han har skudt fra gulvet.

4. Jayson Tatum, Boston Celtics

Record: 11-3 (Nr. 1 i East)

Stats: 28.2 point, 9.0 rebounds, 4.1 assists, 1.1 steals, 0.4 blocks, PER: 22.8

Skudprocenter: 51% FG, 38% 3PT, 80% FT

Kampe spillet: 14/14

Foto: Michael R. Smith/The Sports Pulse

Jayson Tatum har for andet år i træk gang i en glimrende sæson, og han er måske ved at etablere sig som den bedste nuværende amerikanske spiller.

Pointsnittet er gået en smule ned fra sidste sæson, hvor han var oppe over 30 point for første gang i karrieren. Alligevel leverer han stadigvæk flotte præstationer på gulvet, hvor han fortsat også er en god defensiv wing.

Det mest lovende for Tatums sag om at vinde sit første MVP-trofæ er dog nok Boston Celtics. Tradet for Jrue Holiday har indtil videre set ud til at have givet dem et af ligaens bedste forsvar.

Også tilføjelsen af Kristaps Porzingis har fungeret godt, og hvis den store lette kan holde sig skadesfri, ser det rigtig lovende ud for Celtics.

De har nu et velafrundet hold, hvor Tatum er den etablerede stjernespiller, der skal anføre et af ligaens bedste hold.

Derfor kunne han potentielt blive en oplagt kandidat på baggrund af argumentet: “Den bedste spiller, på det bedste hold”. Der er dog stadigvæk en lang sæson tilbage, og det er på ingen måde en selvfølge, at de kommer til at være det bedste hold.

Men det er nok det, der skal til, hvis Tatum skal gøre sig forhåbninger om MVP-trofæet, fordi hans personlige produktion bliver på mange områder nok overgået af særligt de tre spillere foran ham på listen.

3. Luka Doncic, Dallas Mavericks

Record: 9-5 (Nr. 4 i West)

Stats: 30.6 point, 8.0 rebounds, 8.1 assists, 1.1 steals, 0.4 blocks, PER: 26.9

Skudprocenter: 50% FG, 42% 3PT, 75% FT

Kampe spillet: 14/14

Foto: fiba.basketball

Det er nok bare et spørgsmål om tid, før Luka Doncic får sit første MVP-trofæ, og det ser ikke ud til at være helt umuligt i år.

Der er aldrig tvivl om, hvad han selv kan levere offensivt, men holdets præstation har ofte holdt ham tilbage i kapløbet. Det er stadigvæk svært at sige, om det kommer til at være tilfældet igen i år.

Efter en fremragende start har Dallas Mavericks tabt tre af de sidste fire, og problemet ligger særligt i deres defensiv. Den fungerer ikke lige nu, og her spiller Doncic også en rolle, da det ikke er i forsvaret, at han brillerer.

Det er det til gengæld i offensiven, hvor han også er med til at skabe en af de bedste angreb i ligaen. Selvom hans gennemsnitlige statistikker måske ikke er lige så vanvittige som sidste sæson, så er der særligt ét punkt, hvor han indtil videre har løftet niveauet gevaldigt.

Han skyder nemlig med længder bedre fra bag 3-pointslinjen, end han på noget tidspunkt i karrieren har gjort. De 42% er hele syv procentpoint bedre end hans hidtil bedste sæson i karrieren på den front (35%).

Det er usandsynligt, at han kan holde det høje tal oppe på det niveau, men det er meget lovende at se så stor en forbedring på hans nok største offensive svaghed. Det kan blandt andet krediteres til, at han tager dobbelt så mange catch-and-shoot treere i denne sæson, som han gjorde i sidste sæson.

Udover konsekvent at være en af de bedste spillere, så er Doncic også en af de mest underholdende spillere i ligaen, som kan levere nogle af de vildeste øjeblikke.

Det vil derfor være spændende at se, om Luka Magic kan trylle sig til trofæet, eller om Mavericks record i sidste ende vil forhindre det.

2. Joel Embiid, Philadelphia 76ers

Record: 10-4 (Delt nr. 2 i East)

Stats: 31.9 point, 11.3 rebounds, 6.1 assists, 1.0 steals, 1.8 blocks, Per: 31.2

Skudprocenter: 50% FG, 32% 3PT, 88% FT

Kampe spillet: 14/14

Foto: Stephen Lew/CrescentCitySports.com

Den forsvarende MVP har gang i endnu en imponerende sæson og er derfor igen en af frontløberne til trofæet.

Hans All Star-holdkammerat James Harden blev sendt væk, og man tænkte derfor først, at det ville være et skridt tilbage for 76ers. Det var det bestemt ikke, og det har åbnet op for en sprudlende Tyrese Maxey.

Maxey snitter lige nu 27 point og syv rebounds og ligner lige nu en, der har potentialet til at være den bedste holdkammerat, Embiid nogensinde har haft.

Det har resulteret i, at 76ers igen i år ser ud til at kunne levere et godt grundspil. Her kan Embiid som stjernespilleren altså bringe sig i spil til at vinde sit andet MVP-trofæ i træk.

Som de fleste andre på listen her er hans scoringssnit gået en my ned fra sidste sæson (Sidste sæson var vanvittig på det punkt), men han snitter stadigvæk næsten 32 point og er fortsat en af de mest dominerende offensive forcer i verden.

I fraværet af Harden er han også trådt mere ind i en rolle som playmaker og snitter indtil videre 6.1 assists. Det er med længder det bedste gennemsnit i hans karriere og næstbedst for 76ers i denne sæson.

Det bliver interessant at se, om holdet kan forblive i toppen af East, og om Embiid kan holde sig skadesfri. Hvis det lykkedes ser det ud til, at han for fjerde år i streg kan være med i MVP-ræsets top 2.

Interessant nok er det den samme center, der igen i år ser ud til at være hans største konkurrent.

1. Nikola Jokic, Denver Nuggets

Record: 10-4 (Nr. 2 i West)

Stats: 27.4 point, 13.1 rebounds, 8.7 assists, 0.9 steals, 0.8 blocks, PER: 32.8

Skudprocenter: 57% FG, 30% 3PT, 79% FT

Kampe spillet: 14/14

Foto: Michael R. Smith/The Sports Pulse

Nikola Jokic er den bedste spiller i verden. Det er svært at argumentere for andet på nuværende tidspunkt, hvor han på baggrund af at have løftet sit første NBA-mesterskab bare ser ud til at fortsætte med at bringe sit niveau til nye højder.

Sidste år var han og Joel Embiid i et tæt kapløb om at få MVP-æren, hvor 76ers-centeren i sidste ende vandt. Der var mange, der måtte genoverveje, om det nu også var den rigtige beslutning, efter den store serber udspillede alle i slutspillet og vandt sin første Finals MVP.

I år leverer Jokic indtil videre næsten endnu mere end i sidste sæson. Både point og rebounds er steget markant, hvor han desuden fører ligaen i sidstnævnte.

Der skal altid mere til at vinde sin tredje MVP, men hvis dette fortsætter, og Denver Nuggets er ét af de bedste hold i grundspillet, så bliver det svært at komme uden om ham som den retmæssige vinder.

Hvis man skal sætte en finger på noget negativt i denne sæson er det den nedadgående effektivitet fra bag 3-pointslinjen. Jokic har indtil videre i gennemsnit skudt flere treere end nogensinde før. Det har så også resulteret i, at han indtil videre har den mindst effektive sæson i karrieren på den front.

Lige nu rammer han blot 30% af sine treere, hvilket er betydeligt værre end de 38%, han ramte sidste sæson. Til gengæld skyder han også mere end dobbelt så mange per kamp.

Det er stadigvæk tidligt på sæsonen, og meget kan nå at ændre sig. Alligevel er det bemærkelsesværdigt, at det lige nu igen er Jokic og Embiid, der for fjerde år i streg konkurrerer i toppen for trofæet.

De to centere har i den grad domineret grundspillet i 2020’erne, og de ser ikke ud til at sætte farten ned.

Jeg er 23 år gammel og er NBA-redaktør på siden. Ved siden af læser jeg journalistik på Roskilde Universitet.

Andre artikler med dette emne

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

NBA

Efter en overbevisende sejr i kamp fem, vinder Boston Celtics finalerne mod Dallas Mavericks 4-1 og sikrer det 18. mesterskab i holdets historie.

NBA

Dallas Mavericks er i NBA-finalerne, da de lukkede serien 4-1 mod Minnesota Timberwolves, som ikke stod en chance mod Luka Doncic og Kyrie Irving...

NBA

Boston Celtics' Jaylen Brown blev Eastern Conference Finals MVP, hvilket kom bag på profilen, der før er blevet overset med individuelle priser.

NBA

Efter fire sejre i træk over Indiana Pacers er Boston Celtics tilbage i NBA-finalerne anført af Jayson Tatum og Eastern Conference Finals-MVP Jaylen Brown.

NBA

Klumme: I Western Conference Finals møder to af basketball største unge stjerner hinanden i en duel om deres første finale, når Luka Doncic og...

NBA

Efter to serier skulle ud i syv kampe og spillets store stjerner er tørnet sammen, har vi nu fundet de sidste fire hold, der...

NBA

Den sprudlende unge Minnesota Timberwolves-stjerne Anthony Edwards har taget sit spil til nye højder i årets slutspil. For holdkammerat Mike Conley minder han derfor...