fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nyhedsoversigt

Interview med direktøren for KK Crvena Zvezdas Basketball College, Dejan Ignjatovic

Beograds Basketball College åbnede for første gang dørene op i september 2002. Siden da har en række store sports udøvere været igennem skolen, og efterfølgende fået en stor international karriere i forskellige sportsgrene. En sportsgren overstråler dog de andre, nemlig basketball der helt klart er den mest dominerende sportsgren på skolen.

Arena

Skolens største hal med 3.000 tilskuerpladser

Fullcourts redaktion bestående af undertegnede Boba Keseric, og Miki Keseric var i starten af november en tur til Beograd, hvor det blev til et møde med en højtstående person indenfor serbisk basketball, nemlig direktøren for Beograds Basketball College, Dejan Ignjatovic. Et møde der i sidste ende mundede ud i en lang snak om basketball og meget andet.

Derudover blev det også til et langt interview om skolen, der i mange år har haft stort succes med deres studerende, og udviklet dem til internationale sportsfolk.

Kort om skolen

Beograds Basketball College er KK Crvena Zvezdas basketball skole. Det er ikke lang tid siden at disse to parter fandt sammen til et samarbejde der skal sikre stor talentfremgang i basketball klubben. Ved dette samarbejde fik KK Crvena Zvezda desuden et rugehold i FMP der fremadrettet skal sikre at de unge talenter før de kommer på førsteholdet, har et sted de kan udvikle sig på et højt niveau.

Direktøren for skolen fortæller indledesesvis at skolen og klubben sammen har arrangeret camps og vil i fremtiden fortsætte med det i bjerglandskabet og byen Zlatibor. Denne camp er en delvist lukket camp hvor de fleste deltagere er specielt inviterede. Dog understreger direktøren at de der er interesserede skal være velkommen til at sende en anmodning om deltagelse og at dette så efterfølgende vil blive taget til betragtning. Flere oplysninger om denne camp kan læses ved at klikke her.

Sammen har parterne altså allerede indledt en række tiltag der skal sørge for at både lokale men også udenlandske talenter skal tage turen til Beograd med lyst og vilje til at udvikle sig til store internationale stjerner. Sjov fakta er rent faktisk at to unge ”danskere” faktisk har studeret på skolen, nemlig Danilo Rajovic, og Mile Nedic hvor sidstnævnte lige nu er at finde i USA.

Skolens kompleks er enormt og indeholder skolelokaler samt elevernes værelser, derudover indeholder det en restaurant/kantine der dagligt laver mad til eleverne 3 gange om dagen, og til sidst men ikke mindst de ansattes kontorlokaler. Komplekset er desuden overvåget 24/7, og ingen uvelkommen har adgang på grunden med mindre de har en ærinde der.

teretana_1med_2

På samme kompleks finder man træningslokaler med alle former for udstyr, samt et Medical Center, der kan klare de fleste fysiske belastninger og problemer der skulle forekomme. På skolen finder man også en integreret hal med plads til 3.000 tilskuere. Hallen bliver primært brugt af FMP som fungerer som KK Crvena Zvezdas andet-hold, og et hold hvor de kommende førsteholds spillere formes. Yngre hold spiller, og træner dog også i hallen alt efter hvordan det er tilrettelagt.

Udover dette kompleks tog direktøren os også ud på en kort køretur til skolens to andre haller, der ligeledes indeholder et Medical Center hver. Som sagt er skolen oprettet til flere sportsgrene, men basketball er den sportsgren der er mest dominerende på skolen, om det der bliver lagt allerflest kræfter i og omkring. Mere om skolen kan læses ved at klikke her.

Ideen, visionen og målet

Det er nemt at drømme, men svært at få drømmen realiseret. Sådan var det også med den oprindelige ide med skolens opstandelse. Men de rette folk, med de rette ideer, og visioner sikrede at projektet blev til, og at skolen kunne åbne som en af de få i Europa.

– Ideen og konceptet med at starte en sådan skole op, var at man gerne ville tilbyde talentfulde spillere en god uddannelse med sporten i fokus. Før skolens oprettelse, der ville en topspiller normalt træne 2-3 gange om dagen, og så ville der ikke være meget tid til overs til skolegang, og ikke mindst transport til skolen. Derfor mente man, at der var et stort grundlag for at oprette en skole, der kunne samle både sport og skolegang et sted, og på den måde give disse unge spillere et godt udgangspunkt både med hensyn til sport, livet og uddannelse.

– Fra ideen til at oprette et College til at det endeligt blev realiseret gik der et par år. At opføre et college er ikke nemt. Der skal først og fremmest findes de rette personer, der kan arbejde med sådan et projekt, både med at skabe ideen, men også med at realisere den.

– Både skolen, elevernes lejligheder, kantinen og trænings anlæggetBasketball College Belgrade restoran er placeret på samme destination for at gøre det nemmest muligt. Eleverne har forskellige timer/fag og forskellige trænings tidspunkter, alt efter hvilken aldersgruppe man tilhører, og alt efter hvilken linjer man vælger at tage på skolen.

Læs også: En oplevelse for livet – En drøm der blev til virkelighed

Målet med et sports College i Beograd er derfor at give unge sportsudøvere nye muligheder, med et højt uddannelsesniveau og ikke mindst udviklings i det sportsmæssige sammenhæng fortæller direktøren.

– Målet med oprettelsen af skolen var at kombinere sport og uddannelse, så de unge mennesker både kan nå at træne det de skal, og ikke mindst studere imellem deres træninger. Spillerne skal efter en eventuel karriere i sportens verden kunne have noget at falde tilbage på, og derved ikke ende uden et job, og uden nogle muligheder. Det er ekstremt vigtigt for os at sikre dem en god fremtid på begge fronter.

Tolv år og allerede store bedrifter

Om få måneder har skolen i Beograd været i drift i 12 år, og det har i den grad givet pote, da skolen har udviklet mange professionelle top atleter til især basketball verdenen. Skolen er dog som sagt ikke kun et basketball college, og der er derfor også andre atleter fra andre sportsgrene der har været igennem projektet.

– Vi åbnede officielt i 2002, og vi har her om et par måneder kørt i 12 år. Milos-Teodosic-Flickr-Rudolf-GetelDet er vi rigtig stolte over, da flere af de store sportsstjerner, som fx Milos Teodosic, Nemanja Bjelica, Marko Keselj, Miroslav Raduljica, Milan Macvan, og Jovana Brakocevic, alle har været igennem vores skole.

– Det vigtigt at understrege at vores elever ikke kun er basketball spillere, men også elever der dyrker andre sportsgrene. Som fx Jovana Brakocevic som jeg nævnte, der er en af verdens bedste kvindelige volleyball spillere, og Nikola Milojevic, der er en af tennisverdenens kommende stjerneskud, og som i øvrigt i år blev juniorverdensmester. Disse er også nogle af dem der har været igennem vores skole og som vi selvfølgeligt er rigtig stolte af, fortæller direktøren til Fullcourt.

Hvem går på skolen?

Ved første øjekast kunne man forestille sig at det kun er lokale studerende fra Serbien, og de øvrige nabolandende der er at finde på skolen. Men direktøren fortæller dog at de rent faktisk har rigtig mange unge, der kommer fra hele verdenen for at studere der, og udvikle sig i sportslig regi.

– En stor del af eleverne er her fra Beograd og ikke mindst Serbien, men vi har også en del unge fra hele verden, blandt andet Canada, Australien, og ikke mindst Europa. Nogle opholder sig her på vores skole, og andre opholder sig hos familiemedlemmer i Beograd.

– Vi har desuden i de seneste år følt en voksende international interesse for vores skole. Derfor er der også oprettet fag på engelsk så udenlandske børn kan følge med i undervisningen.

Direktøren fortæller at der udover serbere fra ind- og udland også er flere internationale studerende der, og at tallet stiger år for år, på grund af den store interesse i de gode resultater skolen har på især den sportslige side.

– En stor del af vores studerende er fra Serbien, men vi har også udlændinge. I de seneste to år har vi som sagt følt en stor interesse for skolen, og har fået i alt 20 elever fra forskellige lande, der har hørt om vores gode ry, og har valgt at skrive sig ind i vores skole. Jeg kan desuden kun sige rosende ord om disse unge, der arbejder rigtig hårdt både til træning og i skolen, og det er helt klart noget vi vil arbejde videre med.

Hvordan finansieres skolen?

Serbien er stadigvæk under stor påvirkning økonomisk set, på trods af at der er sket store fremskridt i de seneste mange år. Dog kan skolen dog stadigvæk ikke prale af at staten finansiere deres drift.

Læs også: En oplevelse for livet – En drøm der blev til virkelighed

Direktøren fortæller at driften udelukkende er finansieret via eleverne eller rettere sagt forældrene, der betaler for at deres børn kan gå på skolen, hvilket i sig selv ikke er meget anderledes end mange andre steder.

– Skolen har en god økonomi og er udelukkende finansieret af forældrene, der betaler for deres børns ophold. Desværre er den økonomiske situation i Serbien ikke helt fantastisk at staten kan gå ind og finansiere sådan et projekt, som det er tilfældet i mange andre lande i Europa. Det er kun de allerbedste atleter der får stipendier og kan studere her uden omkostninger, fortæller direktøren.

En typisk dag på kontoret

Det er en stor skole, med masser af forskellige områder, og det kræver derfor et stort stykke arbejde at holde skolen kørende 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, og 356 dage om året. Men med god planlægning og en smule hjælp fra KK Crvena Zvezdas direktør kan det hele gå op i en høje enhed.

– Der er mange ting der skal holdes øje med og planlægges. I skolen arbejder der i alt 44 personer, og der er mange ting der skal organiseres. For eksempel skal trænings sessionerne for samtlige hold organiseres i vores tre haller, rejser til forskellige turneringer og kampe, skolegangen, og ikke mindst kantineordningen. Derfor er det både mig selv og mange af de andre ansatte, der på en typisk dag bruger langt det meste af tiden her på skolen end derhjemme.

– Vi er jo en del af KK Crvena Zvezda, og klubbens direktør Nebojsa Covic, samt hustru er derfor også med når vi taler om Beograds Basketball College, hvor de også deltager til organisering af skolens struktur samt andre aktiviteter.

Direktøren kan ikke helt fortælle hvordan en ganske almindelig dag ser ud, da alle er forskellige, men han fortæller dog at han for det meste sidder på kontoret på skolen, og prøvet at få det hele til at fungere.

– Min rolle som direktør er at organisere nærmest alt, så hele projektet og organisationen kører på skinner, og fungerer uden de store problemer.

– Det er lange dage, virkelig lange dage. Jeg siger normalt at jeg ikke har en fast arbejdstid, med en god følelse i hjertet når jeg ser de mange elever få en succesfuld ophold på vores skole med gode resultater, og når de så også bliver professionelle sports udøvere med gode internationale resultater. Derfor tænker jeg ikke rigtig over hvor lang tid om dagen jeg arbejder, fortæller direktøren med et stort smil på læben.

Hvad er fremtidsplanerne?

Planen for fremtiden er ret så enkel. Skolen skal blive bedre og større, og sikre deres studerende en god fundamental uddannelse, samt sørge for den rigtige udvikling både socialt, mentalt og fysisk til de kommende udfordringer som professionel sports udøver.

Derudover vil man gerne sørge for at skolens netværk vokser yderligere, og sikrer sig de de bedste rammer for både skolen, men også yde hjælp til deres samarbejdspartnere på verdensplan.

– Planen for fremtiden er jo at vi stadig bliver bedre, og bedre på alle områder.Basketball College Beograd classroom Både skolegangen men selvfølgeligt også det sportslige. At vi stadig kan give mulighed til disse unge at opnå store sportslige resultater samt at få en god og solid uddannelse, da vi har så mange forskellige talenter både fra Serbien, de omkringliggende nabolande, og andre lande på verdensplan. Igen må jeg nævne at vi er rigtig stolte af vores skole, da vi har et rigtig godt omdømme, hvor flere formænd fra forskellige skoler fra udlandet ofte kommer på besøg for at se hvordan det hele er bygget op.

– Der ikke mange skoler med samme koncept som vores her i Europa, rettere sagt er der kun 4 af slagsen. Den ene ligger i Litauen, stiftet af de to legendariske litauere i basketball Sabonis og Marciulionis. Den anden er Insep i Frankrig, som et statsejet sports institut, og den tredje skole ligger på Gran Canaria og så er det så vores egen.

Læs også: Bayern München dominerer også i basketball

– Vi har et godt samarbejde med alle disse skoler, og har som sagt ugentligt besøg af forskellige skoleformænd der kommer hertil for at få noget af vores erfaring med sig hjem. Derudover har vi et stort samarbejde med diverse skoler og hold, til organisering af turneringer, camps, hvor forskellige sports udøvere kommer forbi og træner med vores trænere.

Udover disse samarbejder skolen desuden også sammen med en lang række af andre klubber og skoler rundt omkring i den store verden, og netværket bliver fra dag til dag større og større på grund af den positive fremgang.

– Vi samarbejder også med en lang del skoler, og ikke mindst klubber i Europa som for eksempel ønsker at få en del af vores basketball programmer fra vores trænere til de yngre kategorier. Vi har fx et samarbejde med to klubber i BBL League i England Sheffield Sharks og London.

– Så har vi også et samarbejde med diverse hold i Spanien blandt andet i Barcelona, hvor vi afholder camps, hvor de unge spillere kan komme og arbejde med vores sportsprogrammer, som vores trænere står for. Udover spillerne er der også mange trænere, som har en stor interesse i at modtage vores programmer.

– Vi har blandt andet et eksklusivt samarbejde med det catalanske trænerorganisation, hvor vi kommer og afholder en klinik med deres trænere, hvor der typisk er over 100 trænere, og hvor vi så deler vores viden og erfaring med dem. Senest afholdte vi en klinik her i sommers. Derudover har vi afholdt lignende møder og kliniker i Slovenien, Schweiz, og senest fået en aftale i hus i Istanbul med tyrkiske Besiktas, hvor vi skal afholde en camp.

– Derudover har vi også et bredt samarbejde med flere af de prestigefyldte skoler/universiteter i USA, da de er godt kendte med vores skole, klub og ikke mindst arbejde, og sætter stor pris på det vi kan hjælpe dem med.

Talenter der spåes en stor fremtid?

Til spørgsmålet om hvilke spillere, der eventuelt skulle kigges nøje efter i den kommende fremtid i basketball regi, fik vi et par navne som vi burde glæde os til at se hvis alt går som forventet, på trods af at direktøren tøvede en anelse med at svare på, det da han ikke vil forskelsbehandle sine studerende.

– Vi har mange talenter, og jeg kan egentlig ikke lige at pege fingre og foretrækkeBasketball College Beograd nogle fra andre. Men i øjeblikket er der et par stykker der med deres talent udskiller sig fra de andre, og det er blandt andet Nikola Rebic, Dusan Ristic, Marko Tejic, Brano Djukanovic. De første tre nævnte der alle tre er 95’ere, er allerede en del af førsteholdet hos KK Crvena Zvezda. Disse er nogle spillere som vi for alvor regner med i fremtiden kan gøre en forskel.

– Vi har også mange talenter i de yngre rækker, men de skal først til at vise sig, og der er stadigvæk meget at arbejde endnu med dem, før de kan få lov til at komme op på førsteholdet og generelt et højere niveau.

Hvordan kan man melde sig ind på skolen, og hvad er proceduren?

Til sidst udnyttede Fullcourt chancen til spørge direktøren omkring hvilke muligheder sports udøvere fra for eksempel Danmark, har for at blive skrevet ind på skolen.

Som forventet fortæller direktøren at det jo kræver en del af personen selv der har dette ønske, da man gerne ser man får de rette ind på skolen, og ikke nogle der blot er der i kort tid, og herefter forsvinder.

Man leder efter de rette personer med de rette kvaliteter, der både kan få et godt socialt samvær med alle de andre studerende, at personen har et ønske om at uddanne sig, og ikke mindst en stor vilje til at arbejde hårdt og nå store resultater.

– Først og fremmest skal de tage kontakt til os, så vi kan have nogle indledende samtaler. Det ville være ideelt at de kom herned med deres forældre til Beograd for at se skolen, og for at vi kan forklare dem hvad vi forventer og hvordan det hele fungerer hernede. Derudover vil vi gerne have personen med til træning for at vi kan se hvilket niveau vedkommende er på både som sports udøvere, men også som person og hvilke interesse han/hun har, da vi har mange forskellige uddannelsesprogrammer.

– Vi laver normalt et specielt strikket program for de kommende 2-3-4 år for vedkommende, da nogen for eksempel kunne få lyst til at tage til USA i en periode, hvilket også er helt orden, og noget vi hjælper med. Derfor er det som sagt vigtigt for os at forældrene kan være en del af alt dette, og så de kan følge deres børns udvikling i hele perioden.

Læs også: Status i NBA efter 3 uger

– Vi tager maksimum 35 elever ind på skolen hvert år, og det vi kigger efter alle aspekter hos personerne. Både for uddannelse, det sportslige og selvfølgeligt det sociale. Jeg ved at der i en minimal omfang bliver arbejdet med unge på denne her måde i andre lande, og med samme intensitet. Eleverne her har 5-6 timer i skolen om dagen og 50-60 kampe om året, hvor turneringer i udlandet også indgår. Det er derfor et meget seriøst sportsprogram, hvor mange måske slet ikke er klar til denne udfordring.

– Nogle kommer med erfaringer af 3-4 træninger om ugen, og skalBasketball College Beograd teretana vænne sig til en endnu større arbejdstilgang hernede hvor vi har ligeså mange træninger på blot en enkelt dag. Vi har dog specielle programmer, der gør at disse unge kan træne op på samme niveau med dem der allerede har prøvet det, og overvåger dem nøje og hjælper dem, så de udvikler sig i den rigtige retning.

Direktøren fortæller dog at et enkelt år på skolen ikke er nok hvis man ønsker at opnå større mål. Som bekendt tager det jo flere år at bygge op omkring et talent, og derfor forventer både direktøren og ikke mindst skolen at man har den gå op mod der skal til for at opnå højere resultater og er villig til at satse den tid den tager at nå dette.

– Man skal dog være forberedt på at hvis man ønsker at skrive sig ind på vores skole at det minimum tager 2 år at nå et bestemt mål, og selv det er ikke engang nok. Et år er på ingen måde nok til at udvikle spilleren, og man skal derfor være klar på at arbejde hårdt i en periode, hvis man virkelig ønsker at opnå visse resultater. Her handler det jo om både det sportslige, uddannelses mæssige og ikke mindst mentale, hvor vi har flere mentale coaches, som sørger for at vores sports udøvere er klar over, hvad det er der venter dem i fremtiden, og ikke mindst her og nu.

– Men som sagt strikker vi et specielt program til hver enkelt person, alt efter hvad deres ønsker er. Alt efter om personen måske gerne vil til USA også, eller har andre ønsker. Ingen er ens, og derfor prøver vi at tilgodese alle på den bedste måde.

Afslutter direktøren med at fortælle til Fullcourts redaktion, før en rundvisnings tur blev indledt på skolens store område. Mere om skolen kan læses ved at klikke her.

(Foto: Beograd Basketball College)
(Foto: Flickr – Rudolf Getel)

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

EuroLeague

Maria Jespersen og ACS Sepsi-SIC skal spille EuroCup i denne sæson. Sepsi måtte nøjes med andenpladsen i Euroleague-kvalifikationen, hvilket ikke var nok til en...

EuroLeague

Maria Jespersens ACS Sepsi-SIC hentede onsdag en vigtig sejr, der holder deres drømme om Euroleague i live. Sepsi slog Crvena Zvezda med 83-63.

Crvena Zvezda

Crvena Zvezda møder stor kritik, efter de søndag ikke tog del i en protest mod den russiske invasion af Ukraine.

EuroLeague

Årets sidste EuroLeague kamp er færdigspillet, og du får her alle resultater og de bedste highlights fra 17. spillerunde.

EuroLeague

FC Barcelona topper stadig turneringen sammen med CSKA Moskva.

ASVEL

ASVEL Lyon leverede et stort comeback hjemme mod Panathinaikos, mens Crvena Zvezda overraskende slog Fenerbahce.

EuroLeague

EuroLeague startede torsdag aften, hvor der blandt andet stod på topbrag og debut til flere prominente navne.

EuroLeague

Skandalerne i ABA-finalens bedst-af-fem serie mellem Røde Stjerne og Budocnost har rullet, og nu mærker Røde Stjerne, der vandt serien og dermed har fået...