fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

Spillerprofil: LeBron James

LeBron James, Lakers, Mural

Lebron “The Choosen one” James

“The king”, “King James”, “L-Train” eller Lebron Raymone James Sr. som er hans borgerlige navn, er i nogle kredse omtalt som verdens bedste basketballspiller nogensinde, men også i et større perspektiv er han én af de største eliteatleter i sportsverdenen. Han har et stort navn grundet sine store præstationer og statistikker, men James er også ikonisk uden for banen i en kombination af sin persona og talent, har han det meste af karrieren gjort sig fortjent til maks-kontrakter og store sponsoraftaler.

Indtil videre har superstjernen vundet tre mesterskaber, fire gange MVP, tre gange Finals MVP og har spillet All-Star kampe 15 gange. Lebron spiller small/powerforward, men i virkeligheden kan han spille på alle fem positioner med sine alsidige evner indenfor basketball og med sin højde på 203 centimer og 113 kilo.

James er født den 30 December 1984 i Akron, Ohio i USA. Her blev han opfostret af sin mor, der fødte ham som 16 årig. Faderen var kriminel og tog ikke part i deres liv. Som ni årig besluttede hans mor at lade ham flytte ind hos familien Walker, hvor manden i huset, Frank Walker, var træner for et lokalt amerikansk fodboldhold, men introducerede James til basketball og herefter tog det fart.

Det liv LeBron fik sprængte nok hans vildeste fantasier, om ikke de flestes, hvis man kigger på de kår han kom fra. Taget hans sociale ophav og situation i betragning startede han på en usædvanlig highschool i 1999, St. Vincent – St. Mary High School, som var en katolsk privatskole, hvor eleverne primært var hvide.

En af hans store forcer er naturligvis også at han har undgået at få skader. Det skyldes formentlig at han passer godt på sig selv, spiser sundt og tager de rigtige vitaminer. En af de ting, der kan være med til at sænke risikoen for sygdom er cannabisolie, som er et af de nye redskaber mange elitespillere bruger.

Highscool – The Fighting Irish

LeBron James’ første år som freshman snittede han 21 point og seks rebounds, hvor hans hold som det eneste i Ohio gik ubesejret gennem sæsonen 27-0. Året efter som sophomore forbedres statistikkerne med 25.2 points, 7.2 rebounds, 5.8 assist per kamp. Den sæson gik de 26-1 og blev for andet år i træk  statsmestre i Ohio. Under sæsonen kunne de fylde op i hjemmebanearenaen med et publikumstal på over 5000, hvor iblandt tilstede var college og NBA talentspejdere, der ville se den unikke unge herre på banen.

Den store opmærksomhed og succes førte til forsider og artikler om ham i de store sportsmagasiner som Slam og Sports Illustrated, hvilket han var den første highschoolspiller til at gøre nogensinde. Det var inden det tredje år som junior year, hvor hans hold The Irish samme år tabte i finalen i Division 2. Her var snittet per kamp: 29 points, 8.3 rebounds og 5.7 assist.

I sidste highschool år, senior year, turnerede The Irish rundt i landet og spillede kampe mod højt rangerede hold på nationalt plan. Her toppede han med et snit på 31.6 points, 9.6 rebounds og 4.6 assist per kamp. Under denne sæson blev interessen for Lebron indenfor tv-branchen større, hvor blandt andet ESPN2 og en pay-per-view platform viste holdets kampe. Han deltog i tre forskellige all-star kampe, og annoncerede, at han ville skippe college og stille op til NBA-draften 2003.

Skandaler I LeBron James senior year

Dog løb han ind i et par skandaler, som endte i en form for klagenævn inden NBA drømmen forløste sig. På sin 18 års fødselsdag fik Lebron en Hummer H2 af sin mor, der havde lånt sig til den, hvilket skabte problemer. Det stod i, at en amatøratlet ikke må modtage gaver for over 100 dollars indenfor sportslige aktiviteter. Anklagen blev droppet, da han havde fået den af sin mor, og altså ikke fra en agent eller lignede.

Senere tog han imod to throwback jerseys med en værdi på 845 dollars til gengæld for at posere på billeder for en urban tøjbutik. Det resulterede i, at han fik frataget sin berettigelse til dyrke sport i highschool regi. Han ankede sagen, og vandt i sidste ende, hvor det i stedet blev til en sanktionering på to kampes karantæne. Første kamp efter karantænen staturerede den store stjerne et eksempel med 52 point som det højeste i hans karriere på det tidspunkt. Derudover vandt holdet deres tredje statsmesterskab på fire år.

Amerikansk fodbold

Ikke nok med de store bedrifter indenfor basketball i sin highschool karriere, havde LeBron James også tid til at spille amerikansk fodbold som wide receiver. Under sit sophomore år blev han udnævnt til first team all-state, som er en udvælgelse af de bedste atleter i staten. I sit junior year var han med til at få holdet i semi-finalen af statsmesterskabet. Han spillede ikke sit sidste år på grund af en håndledsskade. Sportanalytikere, amerikanske fodboldtrænere og sågar aktive som ikke aktive atleter har spekuleret i og ment, at han havde mulighed for at nå til NFL.

Lebron James tog NBA med storm – Cleveland Cavaliers(2003-2010)

Meget uvant stillede Lebron op til draften i 2003 som 19 årig uden at runde college først. Han blev draftet som nummer et af Cleveland Cavaliers fra Easteren Conference. I debutkampen blev det til 25 point mod Sacramento Kings, hvilket var det højeste i historien for en atlet direkte ud af highschool. Han snittede 20.9 points, 5.5 rebounds og 5.9 assists i sæsonen og vandt Rookie of the Year prisen, som den første i klubben.

I de næste fire år i Cleveland tog det for alvor fart i James’ udvikling som elitebasketballspiller. I anden sæson(2004-05) udnævnes han til NBA All-Star kampen og i den regulære sæson forbedrer han sit scoring snit til 27.2 point. I 2005 skrives igen historie mod Toronto Raptors, her scorede han 56 point og blev den yngste til at score 50 eller mere i en kamp.

I 2005/06 nåede Cavaliers til playoff, hvor de vandt over Washington Wizards i første runde, og selv med et snit på 26.6 point i playoff var det ikke nok til at vinde over Detroit Pistons i semifinalerne i Eastern Conference. I denne periode var stortalentets navn på de flestes læber og i medierne som en anderkendelse af hans sportslige evner.

Efterfølgende år skrev James under på en stor kontrakt med Cavaliers og holdet blev forstærket Det resulterede i, at de vandt Eastern Conference og mødte San Antonio Spurs i NBA finalen, men tabte fire kampe i streg.

Under 2007/08 sæsonen kåres James for andet år i træk til All-Star MVP. Atter er den personlige succes tydelig, han snitter 30 point per kamp i den regulære sæson, hvilket var det højeste i ligaen i konkurrence mod store rivaliserende stjerner som Kobe Bryant og Allen Iverson. Det gik mindre godt i playoff, hvor Cavs røg ud til Boston Celtics i kamp syv af semifinalerne. En legendarisk kamp, hvor Lebron scorede 45 og Paul Pierce 41.

Lebron James kåres til MVP

I 2008/09 blev de defensive aspekter af James spil forbedret og blev kåret til All Defensive Team og endte på andenpladsen i kategorien Defensive Player of the Year. Det var dét år han blev kendt for sine chasedown blocks, hvor han kom spurtende bagfra og blokerede bolden på pladen. 93 blocks lavede han og slog sin egen rekord. Efter en fænomenal sæson med 28.4 points, 7.6 rebounds, 7.2 assists, 1.7 steals, og 1.2 blocks per kamp kåres han til sin første MVP.

Året efter kåres han igen til MVP ovenpå endnu fantastiske præstationer. Det var også året 2010, hvor han blev free agent og spekulationer blandt fans og sportsjournalister om fremtiden for eliteatleten, hvor New York Knicks var et af de helt varme bud.

Den sæson endte brutalt for James i semifinalerne mod Boston Celtics, der slog Cavaliers ud i kamp seks, hvor skuffelsen over superstjernen var stor. I kamp fem scorede han blot 15 point og blev buet af hjemmepublikummet i Cleveland.

Mesterskaber i South Beach – Miami Heat(2010-2014)

I sommeren 2010 traf Lebron James sin store beslutning om at forlade Cleveland Cavaliers for at teame op med Chris Bosh og Dwayne Wade.

De opnåede ikke den ønskede succes det første år, hvor de kom i finalen mod Dallas Mavericks og blev slået 4-2 i serien. Den selv samme sæson blev James udnævnt til ligaens MVP.

Nederlaget motiverede James til at arbejde på sit spil over sommer med Hakeem Olajuwon i håbet om at udvikle sit post-game spil

Efter sommeren, hvor James og co. havde rystet nederlagende fra Dirk Nomitzki og resten af Mavericks af, formåede Heat at vinde de efterfølgende to år af NBA. I 2011/12 vandt de over Oklahoma Thunder i en overbevisende seriesejr på 4-1. Det efterfølgende år mødte de San Antonio Spurs i finalen, som gik i syv hæsblæsende kampe.

Det efterfølgende og sidste år James i Miami Heat forsøgte de at lave et three-peat(Vinde tre år i streg, red.), men blev besejret af Spurs i rematchen, da Spurs overlegent vandt finaleserien 4-1 .

Kongen vender hjem til Cleveland – Cleveland Cavaliers (2014-2016)

Den første sæson tilbage var god, men ikke god nok for James og Cavs, der tabte 4-2 til Warriors i finaleserien, hvor James til gengæld blev udnævnt til finals-MVP og snittede 35.8 points, 13.3 rebounds, and 8.8 assists.

Sæsonen efter var de fleste fans, der tidligere havde brændt James’ jerseys, stadig en anelse skeptisk over “forræderen” kom krybende tilbage til klubben. Det blev dog hurtigt glemt og nye trøjer blev købt, da James snittede  25.3 points, 7.4 rebounds, and 6.8 assists per kamp. Cavs endte på førstepladsen i øst med 57 sejr i grundspillet sæsonen efter.

Succesen fra grundspillet bragte James og co. med ind i playoff, hvor de mødte Golden State Warriors i finalen og havde ryggen mod muren. Efter de fire første kampe stod det 3-1 i kampe i Warriors favør, hvor Stephen Curry og Klay Thompson var brandvarme.

Det skulle vise sig, at James skrev historie sammen med Kyrie Irving og Kevin Love, da mandskabet lavede et af de største sportlige comebacks i nyere sportshistorie. De vandt de resterende tre kampe og vandt mesterskabet, som var klubbens første, og LeBron kunne råbe til de nu hujende hjemme fans:

                                                  “CLEVELAND! This is for YOU!

Den efterfølgende sæson fik Warriors revanche med en forstærkning på holdet i form af Kevin Durant. Det var for stor en mundfuld for James og resten af Cavs, der tabte 4-1 i kampe.

Året efter havde Irving  ønsket et trade til Boston Celtics og om det havde betydning for udfaldet eller om det var Jr. Smiths uheldige beslutning i kamp ét, hvor han ikke havde kigget på uret, og Cavs tabte serien 4-0.

Den store skuffelse var samtidig et sidste punktum for Lebron James tid i Cleveland, der nu ville tage sine talenter andetsteds. Han havde en legendarisk klub i sigte.

James til Hollywood – Los Angeles Lakers (2018-)

LeBron James hoppede ud af sin kontrakt over sommeren efter en skidt finaleserie og blev free-agent på NBA-markedet. Til forskel fra sit skifte til Miami, hvor motivationen var mesterskaber og skiftet til Cleveland med mesterskabet han havde “lovet” fansene, var skiftet til Los Angeles ren og skær af lyst for James.

Det var også oplagt og passende, da han skulle indspille filmen “Space Jam 2” og fordi Lakers franchiset har sin store historie og for James en oplagt mulighed for at cementere sin legendariske karriere, nu også som en Laker.

Den første sæson i Lakers (2018/2019) var ikke den store succes, hvor de mange unge spillere og rolespillere på holdet havde svært ved finde hinanden og det gode spil frem. Senere i sæsonen begyndte det at ligne et Lakers mandskab, som havde fundet hinanden. Det endte dog brat d.25 under julekampene, hvor James blev skadet i lysken. Det resulterede i, at Lakers ikke nåede slutspillet, hvilket også var første gang LeBron oplevede ikke komme i slutspillet siden 2005.

Et lovende mandskab

Over sommeren var LeBron James mere end motiveret til at komme tilbage på banen – efter alt at dømme ud fra hans socialmedieplatforme. Han havde motivation for at vise sit værd i Los Angeles, men samtidig var der sket rokeringer på holdet, hvilket var lige efter hans hovedet. Hans ønske om at spille sammen med Anthony Davis var realiseret og andre solide spillere var blevet en del af kredsen, såsom Dwight Howard og Danny Green.

Sæsonen var strålende for James, Davis og resten af Lakers, der lå nummer ét i Western Conference 49 sejr og 14 nederlag og var store favoritter sideløbende med klubben fra samme by, Los Angeles Clippers på 44 sejr og 20 nederlag.

Sæsonen blev dog sat på hold d. 12 marts på grund coronavirus-pandemien, og det er i skrivende stund uvist om, hvornår eller hvorvidt resten af sæsonen skal afvikles.

Udvalgte rekorder og stats:

  • 3x NBA-mesterskaber
  • 4x MVP
  • 3x Finals-MVP
  • 16x NBA-All Star
  • 16x All-NBA selektioner
  • NBA Rookie of the year

 

 

 

 

 

Skrevet af

Annonce
Annonce

Andre artikler med dette emne

Cleveland Cavaliers

Den ugentlige hæder gik til Devin Booker og Darius Garland, der var med til, at deres hold gik ubesejret.

NBA

Se top 10 highlights fra natten i NBA lige her.

NBA

Denne tredje mandag i januar markerer fødslen for frihedskæmperen Martin Luther King Jr. og er tradition for en stor NBA-dag. Hele 12 kampe bliver...

Brooklyn Nets

De fleste hold har netop rundet milepælen på 41 kampe, hvilket betyder at vi er halvvejs gennem grundspillet! I denne artikel tager vi et...

NBA

Se top 10 highlights fra natten i NBA lige her.

NBA

Anden runde af fan-stemmer til årets All Star-kamp er landet, og i Western Conference ligner det, at der kan blive plads til en højst...

NBA

Chicago Bulls må undvære deres vigtige bænkspiller Derrick Jones Jr., der sidder ude de næste to til fire uger med en knæskade.

NBA

Se top 10 highlights fra natten i NBA lige her.