fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Optakt til NBA-sæsonen – Portland Trail Blazers

I mere end et årti har Damian Lillard været synonym med Portland Trail Blazers. Nu har Dame D.O.L.L.A. flyttet sit rapstudie til Milwaukee, og det efterlader Anfernee Simons med mikrofonen. Kan han blive et hit i Portland sammen med den nye dreng i klassen, Scoot Henderson?

Foto: Michael R. Smith/The Sports Pulse

NBA-sæsonen 2023-24 nærmer sig med hastige skridt – kun 5 dage tilbage! 

Som optakt vil vi i de sidste 30 dage inden sæsonstart fokusere på et nyt hold hver dag, skabe dig et overblik over, hvad hvert hold har foretaget sig over sommeren, og diskutere, hvad vi kan forvente af dem i den kommende sæson. 

Vi tager selvfølgelig forbehold for eventuelle ændringer, der skulle ske på holdene, fra nu af og til den første bold bliver tippet i vejret natten til onsdag d. 25. oktober.

I dag skal det handle om Portland Trail Blazers.

Resultat i sidste sæson

#13 i Western Conference (33-49).

Tro det eller lad være, men Portland Trail Blazers startede sidste sæson 10-4 og lå nummer 1 i Western Conference efter 14 kampe.

30 kampe inde i sæsonen lå de stadig nummer 6 i vest med en record på 17-13. Derfra gik de dog 16-36 og sluttede sæsonen på 13. pladsen for andet år i træk.

Offseason-moves

Spillere ud:

 • Damian Lillard (tradet til Milwaukee Bucks)
 • Jusuf Nurkic (tradet til Phoenix Suns)
 • Nassir Little (tradet til Phoenix Suns)
 • Keon Johnson (tradet til Phoenix Suns)
 • Cam Reddish (kontraktudløb, samlet op af Los Angeles Lakers)
 • Drew Eubanks (kontraktudløb, samlet op af Phoenix Suns)
 • Trendon Watford (waived, free agent, samlet op af Brooklyn Nets)
 • Nate Williams Jr. (waived, free agent, samlet op af Houston Rockets)
 • Justise Winslow (kontraktudløb)

Spillere ind:

 • Deandre Ayton (tradet fra Phoenix Suns)
 • Malcolm Brogdon (tradet fra Boston Celtics)
 • Robert Williams (tradet fra Boston Celtics)
 • Moses Brown (free agent)
 • Scoot Henderson (rookie, draftet #3)
 • Kris Murray (rookie, draftet #23)
 • Rayan Rupert (rookie, draftet #43)
 • Toumani Camara (rookie, draftet #52)
 • Duop Reath (rookie, undraftet i 2018)
 • George Conditt IV (rookie, undrafted i 2022)

Kontraktforlængelser/re-signings:

 • Jerami Grant (fire år + ét år (player option), $160 millioner)
 • Matisse Thybulle (to år + ét år (player option), $33 millioner)
 • Kevin Knox (ét år + ét år (team option), $3 millioner)
 • Ibou Badji (two-way-kontrakt)
 • John Butler (two-way-kontrakt)
 • Skylar Mays (two-way-kontrakt)
 • Justin Minaya (Exhibit 10-kontrakt)

Største profiler (stats fra sidste sæsons grundspil)

DeAndre Ayton (67 kampe spillet for Phoenix Suns, 18,0 PTS, 10,0 REB, 1,7 AST, 0,6 STL, 0,8 BLK)

Jerami Grant (63 kampe spillet, 20,5 PTS, 4,5 REB, 2,4 AST, 0,8 STL, 0,8 BLK)

Anfernee Simons (62 kampe spillet, 21,1 PTS, 2,6 REB, 4,1 AST, 0,7 STL, 0,2 BLK)

Scoot Henderson (rookie)

Hvor står holdet i forhold til sidste år?

Efter 11 sæsoner i Portland har Damian Lillard nu sagt farvel til holdet, der draftede ham med sjettevalget i 2012.

Det står klart, efter Dame i slutningen af september blev tradet til Milwaukee Bucks i den største handel denne offseason.

33-årige Lillard efterlader Trail Blazers som spilleren med flest point og ramte 3’ere samt den højeste Player Effeciency Rating (PER) i klubbens historie (i mange af de øvrige statistikker er han kun overgået af Clyde Drexler).

Desuden gik Lillard forrest, da Portland spillede sig i slutspillet i otte sæsoner i træk, fra 2014-2021. Det bedste resultat var turen til Western Conference Finals i 2019, som var deres første besøg siden år 2000.

Efter to sæsoner i træk, hvor de ikke formåede at vinde mere end 33 kampe, blev bægeret fyldt op for Lillard. Han har ellers har været så loyal mod klubben i så lang en årrække, at man nogen gange har ønsket, at han bare ville give op og søge mod et vindende franchise. Det har han endelig gjort, nu hvor han teamer op med Giannis Antetokounmpo.

Hvor efterlader det Portland Trail Blazers?

Faktisk bedre, end man kunne have frygtet.

Trail Blazers general manager Joe Cronin var nemlig ikke villig til blot at acceptere trade-pakken fra Miami Heat, som Damian Lillard gerne ville til. I stedet ventede han på det rette tilbud, og det har nu resulteret i, at Portland har en ganske udmærket spillertrup.

Deandre Ayton er kommet til fra Phoenix Suns og overtager center-positionen fra Jusuf Nurkic, som er draget den anden vej.

25-årige Ayton nåede at spille fem sæsoner for Phoenix, hvor han snittede 16,7 point, 10,4 rebounds og 1,0 block. Han havde karrierens laveste PER i sidste sæson og et forfærdeligt slutspil. Hvis vi skal være søde ved ham, kan vi undskylde det med, at han måske manglede en smule motivation efter længere tids problemer med cheftræner Monty Williams og hele Suns-organisationen.

Det lader i hvert fald til, at førstevalget fra 2018-draften er livet godt op efter sit skifte til Portland.

Desuden får Trail Blazers glæden af center Robert Williams og point guard Malcolm Brogdon, som er kommet til fra Boston Celtics i Jrue Holiday-tradet.

Robert Williams er en af ligaens bedste rim protectors og kom i 2021-22 på All-Defensive 2nd Team. Det største problem med ham er dog, at han er voldsomt plaget af skader.

Det kom også til udtryk i sidste sæson, hvor Time Lord blot spillede 35 kampe med 23 minutter pr. kamp. Han havde dog den bedste defensive rating i hele ligaen (blandt spillere med 35+ kampe spillet og 23+ minutter pr. kamp) i sidste sæson – bedre end Jaren Jackson Jr. og Brook Lopez, som blev henholdsvis nummer 1 og 2 i afstemningen om Årets Forsvarsspiller.

Der er altså en masse upside med 26-årige Robert Williams, som i øvrigt havde fødselsdag i går (tillykke, Robert!). Vi må bare håbe, at han holder sig rask.

30-årige Malcolm Brogdon har syv års NBA-erfaring og kan blive en værdifuld mentor for rookie Scoot Henderson og de øvrige, unge Trail Blazers-guards.

Brogdon snittede 15 point, 4 rebounds og 4 assists fra bænken i sidste sæson, hvor han blev kåret til Sixth Man of the Year. Samtidig skød han hele 44,4 % fra 3’eren i sidste sæson og bør nu kunne hjælpe en hel del på Portlands samlede 3-pointsprocent, som var rangeret som nummer 14 i ligaen i sidste sæson (36,5 %).

Det skal dog heller ikke være nogen hemmelighed, at tidslinjen for Brogdon ikke stemmer overens med Portland-mandskabet, som er det næstyngste i NBA med en gennemsnitsalder på 23,7 år.

Derfor er der allerede begyndt at svirre trade-rygter omkring Brogdon – senest fra LA Clippers. Imidlertid bør Brogdon ellers kunne være en værdifuld spiller for cheftræner Chauncey Billups tropper, både på og uden for banen.

I løbet af sommeren har Blazers desuden forlænget med Jerami Grant, som er blevet 29 år og nu skal træde i karakter som en af lederne på det unge Blazers-mandskab.

Grant, som kom til Portland sidste sommer, snittede 20,5 point, 4,5 rebounds og 2,4 assists i sidste sæson, mens han skød career high 40,1 % på 3’erne. Han var den eneste spiller i ligaen til både at skyde over 40 % på 3’erne (350+ forsøg) og have 50+ blocks.

Og så fik han vistnok også sendt Zion Williamson ud efter hotdogs:

Som power forward får Jerami Grant ufatteligt få rebounds, men bortset fra det, er han en glimrende two-way-forward. Man kan dog diskutere, om ikke det er et kæmpe overpay for Portland at give $160 millioner over fem år til en spiller, der bliver 30 år i løbet af denne sæson og endnu mangler at vise All-Star-niveau.

Det er uden tvivl en mere holdvenlig kontrakt, man har aftalt med Matisse Thybulle, som har skrevet under på $33 millioner over tre år. 26-årige Thybulle nåede at spille 22 kampe for Portland i sidste sæson efter sit skifte fra Philadelphia 76ers ved trade deadline. I de 22 kampe snittede han flere minutter, point, rebounds og assists pr. kamp, end han ellers havde gjort i nogen af sine 76ers-sæsoner.

Thybulle beviste desuden i sine 22 Portland-kampe, at han bestemt er en af ligaens bedste 3-and-D-wings. Australieren ramte hele 38,8 % af sine 3’ere og var desuden den eneste spiller i hele ligaen(!) til at snitte 1,7+ steals og 0,8+ blocks efter trade deadline – endda kun med 28 minutter pr. kamp.

Hvem skal vi holde ekstra øje med?

Vi skal selvfølgelig holde godt øje med Scoot Henderson, som Portland Trail Blazers tog med tredjevalget i årets draft.

Han var af mange anset som det største prospect efter Victor Wembanyama, men faldt således til tredjevalget i draften, fordi Charlotte Hornets valgte at gå med Brandon Miller – ham kan du læse om i Charlotte-optakten.

Scoot Henderson er en enormt stærk, eksplosiv point guard, som måler 188 cm (6’2”) og 88 kg. I sidste sæson spillede han for G League Ignite, hvor han i grundspillet snittede 16,5 point, 5,4 rebounds, 6,5 assists, 1,1 steals og 0,5 blocks.

Blot 19-årige Henderson har et glimrende mellemdistanceskud, men skal arbejde på sit 3-pointsskud, idet han blot ramte 27,5 % af sine 3’ere i sidste sæsons G League-grundspil. Derudover kan han nogle gange svigte i forsvaret og skal skære ned på sine personlige fejl.

Bortset fra det er Scoot et fysisk vidunder, som af mange sammenlignes med prime Russell Westbrook og Derrick Rose. Henderson er som skåret i granit, lynhurtig og har en lang rækkevidde på hele 206 cm (6’9”). Han er desuden allerede ganske fornuftig med bolden i hænderne og er god til at finde sine åbne holdkammerater.

Han er dog stadig et råt talent, som skal bruge nogle sæsoner på at begå en masse fejl i NBA og lære af dem. Når først han har det, bliver Scoot Henderson en offensiv maskine, som kan bringe Trail Blazers tilbage i de helt sjove territorier af NBA-landkortet.

Scoot Henderson får heldigvis nogle gode mentorer i Portland. Vi har allerede nævnt Malcolm Brogdon som den mest erfarne guard på Chauncey Billups roster. Jeg synes også, at vi bestemt skal nævne Anfernee Simons.

Det er måske meget at bede om for blot 24-årige Anfernee Simons at skulle til at være mentor. Men han har allerede fem års NBA-erfaring og har lært en masse af en af klubbens bedste nogensinde, Damian Lillard.

Med Lillard ude af døren får shooting guard Simons nu nøglerne til Blazers’ backcourt, og det glæder jeg mig til at se.

Anfernee Simons havde career highs i minutter (35,0), point (21,1), rebounds (2,6), assists (4,1), steals (0,7) og blocks (0,2) pr. kamp i sidste sæson. Han leverede desuden glimrende procenter og skød 37,7 % på 3’erne og 89,4 % på sine straffekast. Der var kun tre andre spillere i ligaen, der leverede bedre procenter og mindst lige så højt et pointsnit (21,1). Det var Steph Curry, Kevin Durant og Kyrie Irving.

Jeg tror bestemt, at Anfernee Simons bliver Blazers’ nye topscorer i den kommende sæson og meget vel også kan snige sig ind i den sjovere ende af All-Star-afstemningen.

Blazers bader i lovende guards, og Shaedon Sharpe er også en af dem. I sidste sæson som rookie snittede han 10 point, 3 rebounds og 1 assist pr. kamp, mens han skød 47 % fra gulvet og 36 % fra 3’eren.

7.-valget i 2022-draften viste dog for alvor sit talent frem mod slutningen af sæsonen, hvor Portland var gået i tanking mode og begyndte at hælde spandevis af minutter ud over deres mindre profilerede spillere.

I sæsonens sidste ti kampe snittede Sharpe således 23,7 point, 6,1 rebounds og 4,1 assists med skudprocenterne 46/38/77.

Det var dog også på 36 minutter pr. kamp, og det kommer han bestemt ikke til at se på regelmæssig basis i kommende sæson. Men vi kan godt forberede os på, at blot 20-årige Shaedon Sharpe bliver en langt mere toneangivende figur på dette unge, underholdende Blazers-mandskab.

Hvor langt når de?

Portland er sluppet usandsynligt godt fra Damian Lillard-tradet.

Med dygtige, etablerede NBA-spillere som Deandre Ayton, Robert Williams, Malcolm Brogdon, Jerami Grant og Matisse Thybulle samt en ung Blazers-kerne bestående af Anfernee Simons, Shaedon Sharpe og Scoot Henderson har Portland et bredt og yderst interessant mandskab.

Konkurrencen er dog så høj i vest, at jeg stadig er nødt til at sige, at Portland Trail Blazers ender på en 13.-15.- plads i Western Conference.

De kan meget vel overraske og drible indenfor i play-in-turneringen. Men ellers gør det ikke noget for deres lovende fremtid, hvis de eksperimenterer lidt i denne sæson, daler ned i tabellen og får endnu et højt draft pick næste år.

 

Portland Trail Blazers åbner sæsonen natten til torsdag d. 26. oktober kl. 04.30, ude mod Los Angeles Clippers.

Skrevet af

Har været forelsket i basketball siden 2018 og arbejdet med sport på blandt andet TV 2 og Warner Bros. Discovery. Har desuden været journalistpraktikant i Bakken Bears, hvor jeg agerede studievært og kommentator på Bears TV. Har en bachelorgrad i medievidenskab og en kandidatgrad i journalistik fra Syddansk Universitet. Elsker Ringenes Herre og øl, men de skal nydes hver for sig.

Andre artikler med dette emne

Golden State Warriors

Trods kontraktudløb med Golden State Warriors til sommer, regner Steve Kerr med at blive enig med klubben om en ny aftale og fortsætte i...

Internationalt

Det tidligere Miami Heat-forsvarses Hassan Whiteside har besluttet at indstille karrieren i en alder af 34 år.

NBA

Det franske fænomen Victor Wembanyama havde mandag aften en historisk kamp i sejren over Toronto Raptors. Han sluttede kampen af med en triple-double, der...

Chicago Bulls

Chicago Bulls må undvære Zach Lavine resten af sæsonen, da han i den kommende uge skal opereres for en skade i sin højre fod.

NBA

NBA har offentliggjort de 15 mest solgte trøjer i ligaen. Det er naturligvis velkendte ansigter, der er på den liste, men en rookie har...

NBA

Lebron James skal være All-Star for en rekordhøj 20. gang i karrieren, da han er anfører for All-Star holdet i West, som tørner sammen...

Milwaukee Bucks

Milwaukee Bucks har på under 24 timer valgt en ny cheftræner. Valget endte på mesterskabsstræneren Doc Rivers.

Basketligaen

Den tidligere Randers Cimbria-stjerne Reggie Kissoonlal forlader College Park Skyhawks til fordel for Grand Rapids Gold i NBA G League.