fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Optakt til NBA-sæsonen – New York Knicks

Hvis frihedsgudinden skulle have en mand ved sin side, er der nok mange Knicks-fans, der ville råbe højt om, at han gerne måtte ligne Jalen Brunson. New Yorks nye nummer 11 spillede en kæmpe rolle i deres flotte slutspilsrun i sidste sæson. Nu bliver spørgsmålet, hvor langt han kan føre et af de bredeste hold i ligaen, som kun bør blive endnu bedre i år.

Foto: Michael R. Smith/The Sports Pulse

NBA-sæsonen 2023-24 nærmer sig med hastige skridt – kun 10 dage tilbage! 

Som optakt vil vi i de sidste 30 dage inden sæsonstart fokusere på et nyt hold hver dag, skabe dig et overblik over, hvad hvert hold har foretaget sig over sommeren, og diskutere, hvad vi kan forvente af dem i den kommende sæson. 

Vi tager selvfølgelig forbehold for eventuelle ændringer, der skulle ske på holdene, fra nu af og til den første bold bliver tippet i vejret natten til onsdag d. 25. oktober.

I dag skal det handle om New York Knicks.

Resultat i sidste sæson

#5 i Eastern Conference (47-35).

På trods af at Cleveland Cavaliers havde hjemmebanefordelen, vandt New York Knicks overbevisende serien i første runde af slutspillet med 4-1.

Derefter ventede 8.-seedede Miami Heat, som lige havde slået Milwaukee Bucks ud i fem kampe. Det undertippede Heat-mandskab endte også med at være for stærk modstand for Knicks, som tabte serien i anden runde med 2-4.

Offseason-moves

Spillere ud:

 • Obi Toppin (traded til Indiana Pacers)
 • Derrick Rose (kontraktudløb, samlet op af Memphis Grizzlies)
 • Trevor Keels (two-way-kontraktudløb, samlet op af Minnesota Timberwolves)

Spillere ind:

 • Donte DiVincenzo (free agent)
 • Nathan Knight (free agent)
 • Ryan Arcidiacono (free agent)
 • Charlie Brown Jr. (free agent)
 • Dylan Windler (free agent, two-way-kontrakt)
 • Jacob Toppin (rookie, undrafted)
 • Jaylen Martin (rookie, undrafted, two-way-kontrakt)

Kontraktforlængelser/re-signings:

 • Josh Hart (fire år, $81 millioner)
 • Duane Washington Jr. (Exhibit 9, ét år, $2 millioner)

Største profiler (stats fra sidste sæsons grundspil)

Jalen Brunson (68 kampe spillet, 24,0 PTS, 3,5 REB, 6,2 AST, 0,9 STL, 0,2 BLK)

Julius Randle (77 kampe spillet, 25,1 PTS, 10,0 REB, 4,1 AST, 0,6 STL, 0,3 BLK)

RJ Barrett (73 kampe spillet, 19,6 PTS, 5,0 REB, 2,8 AST, 0,4 STL, 0,2 BLK)

Hvor står holdet i forhold til sidste år?

Efter at have vundet 37 kampe i 2021-22-sæsonen, hvilket resulterede i en 11. plads i øst, tog New York Knicks et enormt skridt frem i sidste sæson med ti sejre flere og en 5. plads.

Sidste års record på 47-35 var den bedste, newyorkerne har haft i ti år og den næstbedste siden 2000-01. Det tegner et godt billede af, hvor mørkt det har set ud for Knicks-fans, men også, hvor lyst det ser ud forude.

Julius Randle var dybt skuffende i slutspillet og kan nogle gange drive Knicks-fans til vanvid med hans dumme skudvalg og tossede turnovers. Vi må dog heller ikke glemme, at han i grundspillet førte holdet i både point pr. kamp med 25,1 (career high) samt rebounds pr. kamp med 10 og leverede næstflest assists pr. kamp (4,1).

Desuden havde Randle en brandkamp imod Minnesota Timberwolves, hvor han blev den første Knicks-spiller nogensinde til at score 55+ point med 8+ ramte 3’ere:

Den 28-årige forward blev desuden både All-Star og kom på et All-NBA-hold, ligesom han gjorde i 2021.

Det er dog ikke Julius Randle, som ligefrem er løbet afsted med Knicks-fansenes hjerter efter den seneste sæson. Det er nok i stedet Jalen Brunson, og det ville det ikke overraske mig, hvis New York City overvejer at rejse en statue af deres nye frelser.

27-årige Jalen Brunson kom nemlig til The Big Apple i sidste offseason og har i sandhed vist sig at være meget mere end den bænkspiller, han var i Dallas.

Siden Brunson kom til Knicks fra Mavericks, har den vævre point guard hævet sine statistikker fra 16,3 point og 4,8 assists på 32 minutter pr. kamp til 24,0 point og 6,2 assists på 35 minutter pr. kamp. Han leverede desuden en fremragende effektivitet i sidste sæson med skudprocenterne 49/41/83.

De fænomenale præstationer fra Brunson gjorde, at han var millimeter fra at blive All-Star – tættere på end glimrende East-guards som Tyrese Haliburton, LaMelo Ball og Zach LaVine.

Desuden var Brunson – modsat Julius Randle – mesterlig i slutspillet, hvor han førte holdet i både point (27,8), assists (5,6) og steals (1,5), mens han med lang afstand havde den bedste PER på 22,9 (næstbedst var Mitchell Robinson med 16,6).

Meget af sidste sæsons succes for Knicks skal bestemt også tilskrives en anden tidligere Villanova-spiller, som ligesom Brunson var med det amerikanske landshold til VM – reboundguruen Josh Hart.

28-årige Josh Hart kom til New York ved sidste sæsons trade deadline og gjorde indtryk med det samme, idet Knicks vandt de efterfølgende ni kampe. Cheftræner Tom Thibodeaus mandskab gik faktisk fra at vinde 53,6 % af deres kampe (30-26) før Hart-tradet til at afslutte sæsonen med at vinde 65,4 % (17-9) af deres kampe efter Hart-tradet.

Jeg tør godt formode, at Josh Hart havde meget med den forbedring at gøre, eftersom han havde holdets klart højeste og ligaens femtehøjeste plus/minus efter trade deadline.

Det er især med sit forsvar og utrolige evne til at rebounde bolden, at Josh Hart gør en kæmpe forskel for Knicks. I sidste sæson snittede den 196 cm (6’5”) høje forward 7,8 rebounds pr. kamp, hvilket var klart flest af alle de spillere i ligaen, som måler under 200 cm (6’7”). Hart snittede altså flere rebounds pr. kamp end spillere som Draymond Green og Zion Williamson.

Den knoklende Josh Hart var desuden drømhamrende effektiv fra distancen efter hans skifte til New York. Hart ramte svimlende 51,9 % af sine 3’ere (27/52) for Knicks, hvilket var næstbedst af alle NBA-spillere (med minimum 50 3-pointsforsøg) efter trade deadline.

Sådan en two-way-wing er guld værd for ethvert hold, men især en mesterskabsaspirant som New York Knicks. Derfor giver det god mening, at de her i offseason har forlænget med ham på en fireårig $81 millioner-kontrakt – en glimrende pris for en yderst indflydelsesrig, vindende rollespiller.

Der er desuden kommet yderligere to Villanova-spillere til New York – Donte DiVincenzo og Ryan Arcidiacono.

Sidstnævnte skal vi nok ikke regne med at se meget til i den kommende sæson. Men Donte DiVincenzo vandt college-mesterskabet to gange – først med både Jalen Brunson, Josh Hart og Ryan Arcidiacono i 2016 og dernæst med Jalen Brunson igen i 2018.

Nu er kvartetten samlet igen, idet Arcidiacono er tilbage i New York på en etårig minimumkontrakt, og DiVincenzo har skrevet under på $50 millioner over fire år.

Donte DiVincenzo er en glimrende tilføjelse på shooting guard-positionen til et i forvejen dybt og potent Knicks-mandskab. Den 26-årige amerikaner med italienske rødder vandt NBA-mesterskabet med Milwaukee Bucks i 2021 og har således – selvom han dengang ikke spillede en stor rolle – vigtig slutspilserfaring, som han kan dele ud af til det unge Knicks-mandskab.

Desuden skød DiVincenzo career high 39,7 % fra 3’eren i sidste sæson for Golden State Warriors. Han vil derfor sammen med skarpskytter som Josh Hart, Quentin Grimes og Immanuel Quickley kunne sprede gulvet for Knicks. Det skaber mere plads for profilerne Jalen Brunson, Julius Randle og RJ Barrett til at gå én-mod-én og/eller bevæge sig tættere på kurven, hvor de er mest effektive.

Apropos RJ Barrett havde han endnu en sæson, som er svær at gøre sig klog på. Den 23-årige canadier mangler stadig for alvor at slå igennem som den All-Star, han var forudsagt til at kunne blive, da han blev draftet af New York Knicks med tredjevalget overall i 2019.

RJ Barrett spillede sammen med Zion Williamson i Duke.

I stedet er Barrett efterhånden blevet definitionen på en spiller med højt topniveau og lavt bundniveau. Det kom også til udtryk i sidste sæson, hvor han til og med november måned scorede 18,8 point pr. kamp på afskyelige 40,6 FG% og 28,1 3-PT%. Derefter blomstrede han i to måneder, hvor han scorede 21,4 point pr. kamp på 45,8 FG% og 39,5 3-PT%, inden det blev skidt igen fra februar og frem, hvor han snittede 18,7 point pr. kamp på 43,5 FG% og 25,7 3-PT%.

Det samme kom til udtryk i slutspillet, hvor Barrett i de første to kampe mod Cleveland Cavaliers snittede skuffende 10,5 point pr. kamp og samlet skød 6/25 fra gulvet (24 %) og 1/8 på 3’erne (12,5 %). Derefter tog fanden ved ham, og over de efterfølgende otte slutspilskampe snittede han 22,5 point på 49,6 % fra gulvet og 38 % på 3’erne. Ganske symptomatisk sluttede han så slutspillet af med at skyde 1/10 fra gulvet i kamp 6 mod Miami Heat.

I bund og grund er min pointe blot, at RJ Barrett meget gerne snart må hæve sit bundniveau og blive effektiv på stabil basis. Indtil videre har han simpelthen ikke været til at stole på fra kamp til kamp. Det må meget gerne ændre sig, nu hvor han træder ind i sin femte NBA-sæson.

Hvem skal vi holde ekstra øje med?

Udover RJ Barrett, som blev draftet i 2019, skal vi holde et vågent øje på Immanuel Quickley, som blev draftet i 2020, og Quentin Grimes, som blev draftet i 2021.

Immanuel Quickley fik et halvt gennembrud i sidste sæson, hvor han var blandt de allerbedste bænkspillere i NBA og blev nummer to i Sixth Man of the Year-afstemningen, kun overgået af Malcolm Brogdon.

24-årige Quickley spillede hele 81 kampe i sidste sæson og i 60 af dem kom han ind fra bænken. Blandt alle 44 spillere i ligaen, som spillede mindst 60 kampe fra bænken, var Quickley #4 i point pr. kamp, #5 i assists pr. kamp, #3 i steals pr. kamp, #7 i ramte 3’ere pr. kamp og #1 i plus/minus.

New York Knicks har indtil d. 24. oktober 2023 til at forlænge med Immanuel Quickley, som lige nu er på sin rookiekontrakt – ellers bliver han restricted free agent næste sommer. Hvis det når dertil, skal Knicks matche det højeste bud fra de øvrige klubber, hvis de vil undgå at lade ham gå for ingenting. Knicks bør bestemt få fingeren ud, hvis de vil beholde deres unge, hurtige guard, som er en glimrende sekundær playmaker/scorer, og som kun bør blive endnu bedre i sin fjerde NBA-sæson.

Quentin Grimes bør også kun blive bedre nu her, i sin tredje sæson i NBA. Den 23-årige shooting guard tog et enormt spring fra sit første til andet år, hvor han gik fra 17 til 30 minutter pr. kamp og 6 til 11 point pr. kamp. Han startede inde i 66 ud af sine 71 kampe og beviste endnu engang, at han er en fremragende spot-up shooter.

Hele 86 % af hans 3’ere i sidste sæson var catch-and-shoot, og ud af dem ramte han 40 %. Han ramte desuden femteflest hjørne-3’ere af alle spillere i ligaen med en glimrende skudprocent på 44,8 %.

Samtidig fik vi i sidste sæson på plads, at Grimes er en formidabel forsvarsspiller, som ofte får til opgave at dække modstandernes bedste playmaker.

Slutspillet var dog ikke noget at skrive hjem om for Grimes. Skarpskytten var knap så skarp, idet han snittede 5 point på 27 minutter pr. kamp og skød forfærdelige 30,4 % fra gulvet og 24,3 % på 3’erne.

Han døjede dog også med en skade i Cleveland-serien og vred desuden om på anklen mod slutningen af Miami-seriens kamp 5, hvor han spillede alle 48 minutter. Den dårlige ankel holdt ham ikke fra kort efter at dække Jimmy Butler fænomenalt op og stjæle hans småkager i de døende minutter. Sådan en aktion går lige i hjertet på enhver basketball-fan og især de dybt (hmmm, skal vi være søde og sige) inkarnerede Knicks-fans.

Quentin Grimes er bestemt en spiller, som Knicks bør holde fast i, da han kan udvikle sig til at være en af ligaens bedste two-way-shooting guards. Jeg glæder mig enormt meget til ikke bare at følge ham, men hele det unge mandskab, som endelig har fået genereret noget liv ind i det legendariske franchise.

Hvor langt når de?

New York Knicks slog ikke bare Cleveland Cavaliers ud i første runde af slutspillet sidste år – de overmandede dem. Det betyder dog ikke, at historien nødvendigvis gentager sig i kommende sæson, eftersom Cavaliers også er et godt, ungt hold på vej frem.

Men der er bestemt god grund til at være optimistisk, hvis man er Knicks-fan.

Tom Thibodeaus mandskab er enormt hårdført og ekstremt bredt. Jeg har nævnt en del af de vigtigste spillere, men mangler stadig en af ligaens bedste shot blockers, Mitchell Robinson, en af ligaens bedste backup-centere, Isaiah Hartenstein, og den franske veteran Evan Fournier. Sidstnævnte faldt ganske vist ud af rotationen sidste år og bliver nok tradet i løbet af denne sæson, men ikke desto mindre er der tale om et af de dybeste hold i ligaen.

Selvom de har et bredt hold, kommer de dog ikke op og driller Boston og Milwaukee, når vi når til slutspillet. Jeg kan dog godt forestille mig, at New York Knicks når til anden runde af slutspillet igen.

Skulle de komme hele vejen til Eastern Conference Finals, vil det nok kun være, fordi Celtics og Bucks møder hinanden længere nede ad slutspilstræet.

Det er dog ikke fuldstændig umuligt at forestille sig, at Knicks – hvis ikke i denne sæson, så snart – når til de østlige finaler for første gang siden år 2000.

 

New York Knicks åbner sæsonen natten til torsdag d. 26. oktober kl. 01.00, hjemme mod Boston Celtics.

Skrevet af

Har været forelsket i basketball siden 2018 og arbejdet med sport på blandt andet TV 2 og Warner Bros. Discovery. Har desuden været journalistpraktikant i Bakken Bears, hvor jeg agerede studievært og kommentator på Bears TV. Har en bachelorgrad i medievidenskab og en kandidatgrad i journalistik fra Syddansk Universitet. Elsker Ringenes Herre og øl, men de skal nydes hver for sig.

Andre artikler med dette emne

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

Internationalt

Iffe Lundberg siger farvel til Virtus Bologna efter to sæsoner.

NBA

Efter to serier skulle ud i syv kampe og spillets store stjerner er tørnet sammen, har vi nu fundet de sidste fire hold, der...

Basketligaen

Det 21-årige danske Bakken Bears-talent Gustav Knudsen har officielt tilmeldt sig NBA-draften 2024.

NBA

Mandag aften amerikansk tid udløber NBAs eksklusivitetsforhandlinger med de nuværende rettighedshavere, og dermed åbnes der op for forhandlinger med øvrige bejlere til NBA-rettighederne.

Internationalt

Morten Stig Jensen er klar med sin anden klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert stiller skarpt på det franske basketfænomen Victor Wembanyama, der...

Boston Celtics

NBA sæsonen er snart ved at være ovre for i år. Dermed er det blevet tid til sæsonens sidste power ranking. Der bliver fokuseret...

NBA

Victor Wembanyma var tæt på at skrive NBA-historie, da San Antonio Spurs natten til onsdag dansk tid tabte snævert til Denver Nuggets, og den...