fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Optakt til NBA-sæsonen – Detroit Pistons

Cade Cunningham er fit for fight, deres draft-valg ser interessante ud, og så er Monty Williams nu at finde i trænersædet. Der sker spændende ting i Detroit Pistons, som kigger ind i en sæson, hvor de kun kan blive bedre end de sølle 17 sejre, som det kunne blive til sidste år.

Foto: Michael R. Smith/The Sports Pulse

Nedtællingen til NBA-sæsonen 2023-24 er begyndt, og vi kan næsten ikke vente. 

Som optakt vil vi i de sidste 30 dage inden sæsonstart fokusere på et nyt hold hver dag, skabe dig et overblik over, hvad hvert hold har foretaget sig over sommeren, og diskutere, hvad vi kan forvente af dem i den kommende sæson. 

Vi tager selvfølgelig forbehold for eventuelle ændringer, der skulle ske på holdene, fra nu af og til den første bold bliver tippet i vejret natten til onsdag d. 25. oktober.

I dag skal det handle om Detroit Pistons.

Resultat i sidste sæson

#15 i Eastern Conference (17-65).

Selvom vi har skullet købe mange kalendere, siden Detroit Pistons sidst var gode, var sidste sæson alligevel ekstraordinært dårlig resultatmæssigt. De blot 17 sejre var ligaens dårligste og det laveste antal, holdet har hentet i en sæson, i 43 år.

Størstedelen af elendigheden kan tilskrives den skade, som Cade Cunningham fik i starten af sæsonen, og som gjorde, at den unge point guard kun nåede at spille 12 kampe.

Offseason-moves

Spillere ud:

  • Hamidou Diallo (kontraktudløb)
  • R.J. Hampton (waived, free agent, samlet op af Miami Heat)
  • Cory Joseph (kontraktudløb, samlet op af Golden State Warriors)
  • Rodney McGruder (kontraktudløb, samlet op af Golden State Warriors)
  • Eugene Omoruyi (waived, samlet op af Washington Wizards)

Spillere ind:

  • Joe Harris (traded fra Brooklyn Nets)
  • Monte Morris (traded fra Washington Wizards)
  • Jontay Porter (free agent)
  • Zavier Simpson (free agent)
  • Stanley Umude (free agent)
  • Ausar Thompson (rookie, drafted #5)
  • Marcus Sasser (rookie, drafted #25)
  • Tosan Evbuomwan (rookie, undrafted)
  • Malcolm Cazalon (rookie, undrafted, two-way-kontrakt)

Kontraktforlængelser/re-signings:

  • Isaiah Stewart (fire år, $64 millioner)
  • Buddy Boeheim (two-way-kontrakt)
  • Jared Rhoden (two-way-kontrakt)

Største profiler (stats fra sidste sæsons grundspil)

Cade Cunningham (12 kampe spillet, 19,9 PTS, 6,2 REB, 6,0 AST, 0,8 STL, 0,6 BLK)

Bojan Bogdanovic (59 kampe spillet, 21,6 PTS, 3,8 REB, 2,6 AST, 0,6 STL, 0,1 BLK)

Jaden Ivey (74 kampe spillet, 16,3 PTS, 3,9 REB, 5,2 AST, 0,8 STL, 0,2 BLK)

Hvor står holdet i forhold til sidste år?

Hvis man lever af at se Pistons-sejre, var man nødsaget til at være i konstant respirator i sidste sæson.

Sidste sommer var der ellers snak om, at Detroit med deres unge kerne af spillere kunne kæmpe med om en plads i play-in-turneringen.

Rebuilds går dog sjældent lige så hurtigt og flydende, som man regner med, og det var også tilfældet sidste år for holdet fra Motor City.

Skaden i skinnebenet på Detroits største stjernefrø, Cade Cunningham, blev nemlig begyndelsen på enden efter blot 12 kampe. På det tidspunkt havde Pistons dog kun vundet tre kampe, så det var heller ikke ligefrem, fordi de var på vej mod stjernehimlen inden da.

De blot 17 sejre i sidste sæson var ikke værd at skrive hjem om, men til gengæld gav det Pistons chancen for at lande Victor Wembanyama med førstevalget i draften. Sådan skulle det dog ikke gå.

Detroit sejlede ned i draftlotteriet og fik femtevalget, som blev til Ausar Thompson – ham vender vi tilbage til senere.

Hvad er så – udover Ausar Thompson – anderledes i år for Detroit Pistons?

Jo, for det første har de denne sommer hentet tidligere Phoenix Suns-cheftræner Monty Williams på den største kontrakt til en cheftræner nogensinde – $78,5 millioner over seks år.

Monty Williams (tv.) var head coach for Team LeBron ved All-Star-kampen i 2022. Foto: Erik Drost – Flickr

Det er mange penge, men går ikke ud over klubbens ‘salary cap’, fordi trænerens løn ikke er en del af det. I stedet kommer de mange penge fra egen lomme af ejer Tom Gores. Det er et tydeligt tegn på, at organisationen fra top til bund er villig til at gå den ekstra mil for at skabe en trup, der kan vinde klubbens første mesterskab siden 2004.

Derudover har Pistons i løbet af offseason hentet solide rollespillere ind i Joe Harris og Monte Morris.

Joe Harris kom til klubben fra Brooklyn Nets sammen med to andenrundevalg i en handel, som finansielt gav mening for begge parter.

I 32-årige Harris får Detroit en af ligaens bedste skarpskytter, som over karrieren har skudt 43,7 % fra 3’eren på næsten fem forsøg pr. kamp – og så har han vundet 3-pointskonkurrencen over Steph Curry.

Joe Harris er ganske vist ved at være oppe i årene og har efterhånden en skadeshistorik, der ikke skal overses. Men med alder kommer også erfaring, som denne unge Pistons-gruppe har brug for, og hvis Harris kan holde sig rask, bliver han også en vigtig trussel udefra, nu når boldfordelerne Cade Cunningham, Jaden Ivey og Killian Hayes ikke selv skyder fremragende.

Heldigvis for Pistons har de nu også fået endnu en boldfordeler, som netop kan skyde udefra, nemlig Monte Morris.

28-årige Monte Morris har i en årrække været en af de bedste backup point guards i ligaen og er mere eller mindre det perfekte match for Cunningham, Ivey og Hayes.

Morris, som drømte om at spille for Detroit Pistons, da han var lille, bliver en pålidelig bænkspiller, som er notorisk omhyggelig med bolden i hænderne og også kan spille off-ball som spot-up shooter.

Detroits nye point guard førte således ligaen i ‘assist-to-turnover ratio’ i sidste sæson (5,4) og ramte samtidig 38,2 % af sine 3’ere, hvilket – hvis vi kigger på sidste sæsons statistikker – nu gør ham til en af Pistons’ bedste skytter.

Med de to nye tilføjelser – og selvfølgelig Cade Cunningham tilbage – bør Detroits angreb se væsentligt bedre ud i år end sidste år, hvor det var rangeret som det tredjedårligste i ligaen.

Forsvaret var også elendigt, men om Isaiah Stewart kan hjælpe på det i år, bliver interessant. Den blot 22-årige center har skrevet under på en ny kontrakt på $64 millioner over fire år og træder forhåbentlig ind i sin fjerde NBA-sæson med et mindset om, at han skal være pengene værd.

Stewart snittede 11,3 point og 8,1 rebounds på 28 minutter pr. kamp i sidste sæson, hvilket ikke slår nogen verdensrekorder. Desuden skød han blot 44,2 % fra gulvet, hvilket er langt under gennemsnittet for en center, men det skyldes også, at han i sidste sæson skød langt flere 3’ere, end han har gjort hidtil. Han ramte 32,7 % af sine 3’ere på 4,1 forsøg pr. kamp, hvilket også er under NBA-gennemsnittet, men stadig lovende, når vi tager hans unge alder i betragtning.

Forlængelsen af Stewart fremhæver dog Pistons’ store problem, som er, at de har for mange store mænd.

Udover Isaiah Stewart råder Detroit Pistons over James Wiseman, Marvin Bagley III og Jalen Duren. Ingen af dem kan skyde 3’ere, så hvis bare to af de ovennævnte er på banen samtidig, snævrer det banen en helt del ind, og det bliver nemmere for modstanderne at lukke skytter som Joe Harris ned. Så jo hurtigere Isaiah Stewart lærer at skyde 3’ere, jo bedre.

Derudover har Pistons Isaiah Livers og Bojan Bogdanovic, som også begge er store mænd, men som trods alt kan skyde. Det hele bliver dog noget rod, hvis alle seks skal have spilletid fordelt på blot to positioner.

Jeg er spændt på at se, hvordan Monty Williams håndterer hans mange big men, og/eller om general manager Troy Weaver måske vælger at trade nogen af dem væk, så truppen bliver mere strømlinet.

Hvem skal vi holde ekstra øje med?

Med så mange big men på holdet var det ikke underligt, at Detroit Pistons i år draftede en wing og en guard.

Den første af dem var Ausar Thompson, som Detroit tog med femtevalget overall.

Ausar Thompson er omkring et minut yngre end hans enæggede tvillingebror, Amen Thompson, som Houston tog lige inden, med fjerdevalget i draften.

Desuden er 20-årige Ausar Thompson en solidt bygget shooting guard/small forward på 201 cm og 97 kg, som langt hen ad vejen kan sammenlignes med Golden State Warriors’ Andrew Wiggins.

Thompsons absolutte styrke er hans atletiske evner, som kan måle sig med hvilken som helst af nutidens NBA-spillere. Han kan springe ud af hallen og levere nogle utrolige højdepunkter over ringen, som bliver fede at se.

Udover det er Ausar Thompson dog også en glimrende basketballspiller, som er svær at tage bolden fra og nemt kan komme til ringen med hans utrolige hurtighed.

Der er plads til forbedringer i hans skud, men det får han også rig mulighed for at arbejde på i sine første par sæsoner.

Selvom hans bror måske er en lidt bedre boldfordeler, har Ausar Thompson stadig et godt blik for spillet og er villig til at give bolden op, når muligheden byder sig.

I den anden ende er banen har Thompson også en masse potentiale med hans størrelse, hurtighed og evne til at læse modstanderens afleveringsbaner.

Vi bør alle glæde os til at følge Ausar Thompson, som i øvrigt også var glimrende i Summer League.

En anden Pistons-rookie, som også var fremragende i Summer League, er Marcus Sasser.

Marcus Sasser spiller point guard og har nogle klassiske point guard-mål, der hedder 185 cm og 86 kg.

23-årige Sasser spillede fire år for Houston Cougars i college, hvor han i sit sidste år snittede 16,8 point, 3,1 assists og 2,8 rebounds, mens han skød 43,8 % fra gulvet, ramte 38,3 % af sine 3’ere og 84,8 % af sine straffekast.

Marcus Sasser udmærker sig som en point guard, hvis primære force er at skyde. Hvis man kigger på hans tredje år i college, skød han 43,7 % fra 3’eren på over otte forsøg pr. kamp, hvilket ganske enkelt er fremragende.

Sasser kan altså gå hen at blive et spændende spark plug i Detroits angreb, hvis de pludselig mangler nogen til at skabe noget på egen hånd og ramme fra distancen.

Man skal heller ikke kimse af Marcus Sassers forsvar, hvor han i college var fremragende til at dække op på point guard-positionen. Grundet hans størrelse kan vi dog ikke forvente, at Sasser dækker effektivt op på positioner, der er større end shooting guards.

Jeg kunne i princippet bruge dette afsnit til at fremhæve nærmest halvdelen af Pistons’ roster. De er et utroligt spændende, ungt hold, som har en masse lovende spillere, som bør tage nogle skridt op i niveau i den kommende sæson.

Hold især øje med Cade Cunningham, som nu skal vise, at det er ham, der er den bedste spiller fra 2021-draften – og ikke Evan Mobley, som jeg vurderede i Cavaliers-optakten.

Uanset bliver Cunningham rigtig interessant at følge i år, nu hvor han er blevet sin skinnebensskade kvit. Og selvom hans kontrakt går helt til 2025, kan han allerede få en rookie max extension til næste sommer, hvilket blot bør være ekstra motivation for ham til at vise sit unægtelige talent frem.

Jeg kunne blive ved, men jeg vil holde det kort her til sidst og blot fremhæve, at vi alle også bør holde godt øje med, hvordan Jaden Ivey, Killian Hayes og 19-årige Jalen Duren udvikler sig i år.

Hvor langt når de?

Der er ingen tvivl om, at Detroit Pistons besidder en af de mest lovende spillertrupper i ligaen, og med Monty Williams ved roret de næste mange år bliver det et hold, vi alle bør holde godt øje med.

Det bliver dog ikke allerede i denne sæson, at vi kommer til at se Pistons være synderligt konkurrencedygtige. Truppen er først nu ved at forpuppe sig, og så må vi se, hvor smuk sommerfuglen bliver om nogle år.

Mit bud er derfor, at Detroit Pistons havner blandt de nederste tre hold i Eastern Conference.

Jeg ved godt, at det lyder, som om de ikke er blevet bedre siden sidste sæson, men det er de. Vi må bare ikke glemme, hvor dårlige de var før. Pladsen til forbedring fra sidste år er til at få øje på, så pilen bør kun pege opad.

Detroits absolutte max er at snige sig ind i bunden af play-in-pladserne, men udgangspunktet bør bare være at fokusere på, at de unge spillere udvikler sig.

Og hvis Pistons’ record bliver dårlig igen, skader det jo ikke at få et højt draft pick igen til næste år.

 

Detroit Pistons åbner sæsonen natten til torsdag d. 26. oktober kl. 01.30, ude mod Miami Heat.

Skrevet af

Har været forelsket i basketball siden 2018 og arbejdet med sport på blandt andet TV 2 og Warner Bros. Discovery. Har desuden været journalistpraktikant i Bakken Bears, hvor jeg agerede studievært og kommentator på Bears TV. Har en bachelorgrad i medievidenskab og en kandidatgrad i journalistik fra Syddansk Universitet. Elsker Ringenes Herre og øl, men de skal nydes hver for sig.

Andre artikler med dette emne

Boston Celtics

Sæsonen i NBA skydes i gang i nat, og i den forbindelse har Fullcourts NBA-redaktion kommet med deres forudsigelser af holdenes placeringer i Eastern...

Dallas Mavericks

Sæsonen i NBA skydes i gang i nat, og i den forbindelse har Fullcourts NBA-redaktion kommet med deres forudsigelser af holdenes placeringer i Western...

EuroCup

Den danske landsholdsspiller Tobias Jensen og Ratiopharm spillede lige op med NBA-holdet Portland Trail Blazers, der dog sejrede med 111-100 i en testkampen natten...

LA Lakers

LeBron James og sønnen Bronny James skrev i nat NBA-historie som den første far-søn duo nogensinde til at spille sammen i ligaen.

Boston Celtics

Ventetiden er ovre. Verdens bedste basketballliga er tilbage fredag, hvor Boston Celtics og Denver Nuggets mødes i Abu Dhabi.

Internationalt

Victor Wembanyama var allerede en af NBA's mest dominerende spillere, og med en kampvægt, der nu har rundet 106 kilo, bliver han næppe lettere...

Internationalt

Ja Morant er for tiden glad og skadesfri, og det giver Memphis Grizzlies gode forudsætninger for succes i den kommende sæson, udtaler Memphis-stjernen.

NBA

Den tidligere MVP Derrick Rose indstiller karrieren efter 15 sæsoner i NBA.