fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

En dansker i NBA – Utopi eller et spørgsmål om tid?

NBA fejrer 75-års jubilæum. I de 75 år har der været mange spillere igennem ligaen, men aldrig har en dansker spillet en kamp i NBA. Danmark hungrer efter en spiller i verdens bedste basketball-liga, men er det utopi eller et spørgsmål om tid?

Foto: M. Serbin, cskabasket.com

(Dette er en længere artikel)

NBA – verdens bedste basketball-liga. En liga fyldt med et hav af super-atleter, der kan give underholdning i verdensklasse. Basketball er en af de absolut mest populære sportsgrene i verden, og i det seneste årti har vi oplevet en kæmpe stigning i interesse i Danmark. Med den interesse kommer der ofte to spørgsmål blandt danske NBA-fans: Hvorfor har vi aldrig haft en dansker i NBA, og hvornår får vi en dansker i NBA?

Ja, i løbet af NBA’s 75 år har der aldrig været en dansk spiller i ligaen. NBA’s popularitet i Danmark ville formodentlig eksplodere endnu mere, hvis en dansk spiller kan klare sig igennem nåleøjet. I Danmark er vi nemlig meget stolte over vores atleter. Det er fantastisk, når en atlet fra vores lille land går ud og bliver en stjerne i det store udland, og så er det fuldstændig lige meget, hvilken sportsgren de optræder i. Derfor piner det os nærmest, at vi ikke har været med i NBA. Manglen på danske tilstedeværelse får os til at søge efter de små danske vinkler som Mike Budenholzers fortid i Vejle, Devaughn Akoon-Purcells tur fra Bakken Bears til Denver Nuggets og de spillere, hvor én af forældrene har et dansk pas. Det kan siges meget simpelt, vi vil bare gerne være med, hvor det er rigtig sjovt.

Vi har en rigtig god kultur omkring sport i Danmark, hvor foreninger driver glæden og interessen for sport. Foreningerne er med til at skabe fremtidens talenter, og forhåbentligt så har den første danske NBA-spiller allerede været igennem det danske foreningsliv.

Talentudviklingen i Dansk Basketball Forbund

Arkivfoto: FIBA.com

Basketball er som sagt en sport i vækst i Danmark, og Jakob Dehn, der er Eliteansvarlig ved Danmarks Basketball Forbund kan også nikke genkendende til den voksende tendens:

”Ja, i 2020 har væksten af aktive medlemmer været på 11 % til trods for Corona. 3×3 konceptet som passer godt til udendørs aktivitet og kreative trænere rundt omkring i klubberne, som har fundet muligheder i begrænsninger, har klart hjulpet med at holde momentum i vores medlemsvækst. Det er en fantastisk præstation i sig selv.”

Der strømmer altså basket-gale spillere til klubberne, og det er dejligt. Det næste skridt på vejen mod en dansk NBA spiller vil så være at udvikle talenter, der kan begå sig i en professionel sammenhæng:

”Langt størstedelen af spillerudviklingen foregår ude i klubberne, så det ville være forkert at os at tage æren for, at nogle får mulighed for at leve en professionel tilværelse. Når det så er sagt, så understøtter vi talentudvikling gennem vores U-landsholdsprogram og et øget fokus på sammenhængen mellem fx. uddannelse og et liv med basketball. Nøglen er i virkeligheden at udvikle hele mennesker – mennesker i balance- , hvilket også handler om andet end det der foregår på banen. Unge talenter bliver stillet over for mange svære valg i deres teenageår, og der spiller vi som forbund en stor rolle ved at have forståelse for, at hvis man vil drive sit talent langt, så skal man være i balance på banen, såvel som uden for banen. Med et fint ord, så er talentudviklingsmiljøet kernen i det hele, og der gør vi som forbund vores, for at stille os på samme side som talenterne, og vejlede og understøtte deres udvikling, imens vi har kontakt med dem. Vi kan ikke gå vejen for dem, men vi kan gå ved siden af dem og give dem og deres familier en masse gode råd undervejs.” fortæller Jakob Dehn.

Udviklingen af talenter har taget fart, og vi ser flere danskere få muligheden for at spille internationalt eller på college i USA. NBA er i sigte, og det er ikke længere en fjern destination, men et realiserbart mål for store talenter. Jakob Dehn fortæller sådan her, når man spørger om Danmarks Basketball Forbund har et specifikt mål omkring at få en spiller i NBA:

”Det kunne naturligvis være helt vildt at få en dansker i NBA eller WNBA, og det kommer også til at ske (forhåbentlig snart!), er jeg sikker på, men et specifikt mål er der ikke. Jeg vil hellere fokusere på, at vi skal udvikle så mange spillere som muligt til at spille på så højt niveau som muligt, og så er jeg sikker på, at det nok skal komme. Lige nu har vi utroligt mange danskere ude omkring i Europa, som præsterer på en sindssygt flot niveau, så vi skal ikke fortabe os i, om ligaen hedder NBA, WNBA, Euroleague, ACB eller lignende. Om man hedder Iffe Lundberg (CSKA), Asbjørn Midtgaard (ZZ Leiden), Maria Jespersen (Leganes) eller Alberte Rimdal (University of Florida), så er vi bare stolte af, at danske spillere præsterer på så højt et internationalt niveau. Det er på mange måder et kvalitetsstempel af dansk basketball, og når vi får en dansker i NBA eller WNBA, så er det bare prikken over i’et, og det vil vi naturligvis også være stolte af som forbund, såvel som de klubber, hvor spillerne har haft deres basketopvækst skal give sig selv et klap på skulderen.”

Hvad leder talentspejderne efter?

Foto: Flickr – All-pro Reels

Før i tiden var det sværere for en international spiller at blive opdaget og nå til NBA. NBA’s talentspejdere havde fokus på college, og kun ganske få spillere tog hoppet direkte fra international basketball til NBA.

I det moderne NBA har vi fået en global liga, hvor internationale spillere præger den absolutte top af NBA. Se på spillere som Luka Doncic, Giannis Antetokounmpo og Nikola Jokic. De sidste tre MVP-titler er blevet vundet af internationale spillere, hvilket er imponerende, når titlen kun er blevet vundet af spillere uden for USA syv gange i alt.

Det er derfor tydeligt, at resten af verden har indhentet den amerikanske basket-dominans, der før i tiden var ekstremt tydeligt. Derfor har NBA-holdene også fået større fokus på at finde talenter uden for USA. Fra starten af 00’erne har holdene investeret væsentligt mere i at finde talenter i andre rækker end den amerikanske college-række. Det åbenlyse sted at kigge efter talenter er i Euroleague, men der er også fyldt med talenter i for eksempel den spanske liga. Den australske liga, NBL, kan også nævnes som et godt eksempel. Der har de et specifikt program til spillere, der har ambitioner om at spille i NBA.

I et interview, som vi har lavet, med Denver Nuggets internationale talentspejder Rafal Juc, fortæller han om, hvad NBA’s talentspejdere leder efter:

” Vi tror, at talenter kommer i alle mulige størrelser, så vi leder efter spillere, der har noget specielt, og som kan påvirke spillet på et NBA-niveau. Selvfølgelig er der nogle krav for spillerens kvaliteter inden for deres atletiske evner, men der er altid undtagelser. Generelt set deler vi talenter ind i tre kategorier: atletiske evner, skills og mentale evner.”

Rafal Juc har været talentspejder for Denver siden 2013, og han har været med til at finde spillere som den forsvarende MVP Nikola Jokic, Jusuf Nurkic, Facundo Campazzo og mange flere i Europa. Han fortæller også om, hvad der skal til for at lande en NBA-kontrakt:

” For at en spiller skal lande en NBA-kontrakt, skal de bevise sig på det højeste niveau uden for NBA. Derfor er der mange spillere, der kommer i NBA fra den spanske ACB Liga, da den regnes med at være den bedste liga uden for NBA. Hvis en spiller har succes på et FIBA/Euroleague niveau, så er det også en god indikator for om de kan tage skridtet til NBA. Nogle spillere vil få en kontrakt med det samme, men i de fleste tilfælde skal der minimum en Summer League eller training camp til for at få en NBA-kontrakt”.

Ekspertens bud – Morten Stig Jensen

NBA-ekspert Morten Stig Jensen har dækket verdens bedste basketball-liga i mange år både nationalt og internationalt. Med andre ord, så ved han én ting eller to omkring basketball, og derfor han har også et indblik i hvilken vej, der vil være den bedste ind i NBA for en håbefuld spiller:

” Det er meget individuelt. Jeg vil ikke anbefale college til en spiller, der søger at teste sig af professionelt. Der vil jeg anbefale G-League eller Europa. For andre er college den helt rette løsning, fordi der er fokus på udvikling, og man lever på skolen, som kan give nogle andre færdigheder. Så det afhænger 100% af hvem du er som menneske, og hvordan du fungerer.”

De seneste års succes for dansk basketball ved Iffe Lundbergs fremtræden i Euroleague, landsholdets store resultater og Bakken Bears succes i Europa har bragt dansk basketball frem på den internationale scene. Dansk basket bliver bedre og bedre, men hvor langt er der op til NBA?

”NBA er toppen af poppen, så det er naturligvis et større skridt. Men al fremgang er godt, da det mindsker distancen mellem danske spillere og NBA.” vurderer Morten Stig Jensen.

Morten Stig Jensen er dog ikke i tvivl om, hvad det ville betyde for dansk basketball, hvis en spiller får en kontrakt i verdens bedste basketball-liga NBA:

”Omvendt tror jeg, at en dansker i NBA vil accelerere udviklingen af dansk basketball, for der er til tider brug for inspiration. Jeg har oplevet for mange talenter, der har opgivet spillet i deres sene teenageår, fordi fest og farver er blevet prioriteret. Især var der én spiller, som jeg aldrig glemmer. Han sagde til mig, at det hele var ret ”ligegyldigt” fordi NBA jo var så urealistisk. Hvis man bærer den mentalitet – og det gør/gjorde mange – så kommer vi jo ikke skridtet videre. Det er et område, hvor jeg virkelig værdsætter Iffe Lundberg. Han er ikke bange for at italesætte sine drømme, og han lægger arbejdet i det for at opnå det. En masse danske spillere kunne lære af den tilgang.”

Hvor tæt på har vi været?

Når man snakker danskere og NBA, er der et navn, der altid kommer op – Christian Drejer. Christian Drejer er det tætteste vi nogensinde er kommet på at have en dansker i verdens bedste basketball-liga.

I starten af 00’erne viste Christian Drejer sig frem, som ingen anden dansker nogensinde havde gjort før. Han dominerede den danske liga, da han var 18-19 år, og han fik vendt hoveder blandt NBA-hold, der tidligt fik øjnene op for den unge danskere. Han havde faktisk fået en garanti på at blive valgt i første runde af tre hold, men valgte at tage vejen gennem college. Drejer valgte Florida Gators, og det var et af de absolut bedste hold på det tidspunkt. Her spillede han blandt andet sammen med NBA-mester David Lee.

Det var dog i college alt gik galt. Til en træning i sit første år røg Drejer forkert ned på sin ankel, hvilket resulterede i en forstuvning. Ikke noget ens karriere burde slutte af, men det var desværre tilfældet med vores største basket-håb nogensinde. Den skadede fod blev ramt af en infektion i ankelleddet. Infektionen blev ikke opdaget af Floridas læger, hvilket betød infektionen kunne sprede sig op i benet. Der var tale om amputation, men Drejer beholdte sin fod, dog mistede han sin store drøm.

Foden og talentet blev aldrig det samme igen. Drejer forlod Florida for at spille i Barcelona, hvor han sporadisk spillede godt. I 2004 meldte han sig til NBA’s draft, men uden at have de store forventninger. Han blev valgt som nr. 51 af New Jersey Nets, hvilket betyder, at han er den eneste dansker, der er blevet valgt af et NBA-hold i draften, men han fik desværre aldrig en kamp i verdens bedste basketball-liga. En skam for Danmark, og for en spiler med drømme og talentet til at nå NBA. Drejer stoppede basketballkarrieren i 2008 i en alder af 25 år.

Du kan høre hele historien om Christian Drejer i denne podcast, som TV2 lavede sidste år. Her kan du også høre om de ”halve” danskere, der har optrådt i NBA.

Danskere har fundet vejen i andre sportsgrene

 

Foto: Flickr – All-pro Reels

Danmarks manglende repræsentation i NBA er underlig, når man ser på andre amerikanske sportsgrene. Danmark er flot repræsenteret i NHL, hvor vi har nogle af ligaens profiler i Nikolaj Ehlers og Frederik Andersen. I NFL har vi haft en de bedste kickere nogensinde, da Morten Andersen er blevet valgt ind i Hall of Fame for amerikanske fodboldspillere. De seneste år har flere unge spillere også fundet vejen til ligaen, da flere er blevet draftet til NFL efter college ophold.

Hvorfor kan talenter komme ind i de ligaer, men ikke i NBA? Det er der selvfølgelig ikke et nemt svar på, men der er faktorer, der gør, at det har været en større mulighed. For eksempel er der væsentligt flere spillere i NFL. Ligaens 32 hold huser 53 spillere hver, og samtidig er det en sport, som er kendt for at huse mange forskellige typer atleter.

NHL er sværere at placere. Det er en meget international liga, hvilket måske er den retning NBA bevæger sig i. Internationale spillere udgør en stor del af ligaen, hvor svenskere i denne sæson for eksempel udgør ti procent af ligaen. Der er heller ikke det samme college-miljø, inden de kommer ind i ligaen, og NHL talentspejderne har i mange år set mod Europa for at finde spillere.

Samtidig har vi haft danskere, der er gået gennem nåleøjet. De spillere har kunne inspirere unge til at spille sporten, hvilket har ført til succes i NHL de seneste mange år. Spillere som Lars Eller og Frans Nielsen har været en fast del af NHL de seneste mange år. Lars Eller har endda hentet et mesterskab, som den eneste dansker. Derfor kan man håbe, at hvis først én kommer ind i ligaen, så kan man få mange flere ind. Vi ser blandt andet en ny ung spændende spiller bryde igennem for Las Vegas Golden Knights i Jonas Røndbjerg. Han markerede den 15. dansker i NHL’s historie. VM-slutrunden på dansk jord i 2018 har helt sikkert også hjulpet dansk ishockey til at fange flere end, hvad de normalt ville gøre.

Hvem bliver Danmarks første spiller i NBA?

Foto: M. Serbin – cskabasket.com

Det store spørgsmål som vi alle gerne vil kende svaret på er, hvem bliver så den første spiller i NBA? Spørger man NBA-ekspert Morten Stig Jensen, så er han sikker på én spiller:

” Det bliver Iffe Lundberg, hvis vi tager et nutidsbillede. Der er ingen tvivl. Han er den absolut eneste og største kandidat på nuværende tidspunkt.”

Iffe Lundberg er navnet, der dukker op igen og igen. Efter stærke sæsoner rundt omkring i Europa er han landet i CSKA Moskva, hvor han fortsat imponerer. Alt tyder på, at Lundberg har store muligheder for at lande en NBA-kontrakt, og der er flere hold i ligaen, der kan bruge en spiller som Iffe, hvis man spørger Morten Stig Jensen:

”Alle klubber kan generelt bruge Iffe, hvis vi tager udgangspunkt i hans spillestil. Han kan skyde, han kan aflevere, han kan spille pick-and-roll, og så kan han dække op. Det hele handler om rolle og minutter.”

Morten Stig Jensen er dog ikke i tvivl om danskernes fremtidsmuligheder i NBA:

” Vi skal nok få en dansker i NBA på et tidspunkt. Jeg tror det bliver Iffe, men hvis det ikke flasker sig, så dukker der et talent op på sigt”.

Det er ikke utopisk, at vi kommer til at se en dansker løbe rundt blandt verdens bedste basketballspillere. Vi må dog vente tålmodigt og nyde en liga uden en dansker lidt endnu, hvilket stadig er ekstremt underholdende. Det er bare et spørgsmål om tid, før det bliver lidt ekstra underholdende.

Skrevet af

Jeg overtog posten som NBA-Redaktør på siden i september 2021 med min dygtige medredaktør Mikkel Tofte Langerhuus. Jeg har været ved Fullcourt siden august 2019. Jeg har i mange år haft stor interesse for NBA, men jeg dækker også college-basketball.

Annonce
Annonce

Andre artikler med dette emne

Cleveland Cavaliers

Den ugentlige hæder gik til Devin Booker og Darius Garland, der var med til, at deres hold gik ubesejret.

NBA

Se top 10 highlights fra natten i NBA lige her.

NBA

Denne tredje mandag i januar markerer fødslen for frihedskæmperen Martin Luther King Jr. og er tradition for en stor NBA-dag. Hele 12 kampe bliver...

Brooklyn Nets

De fleste hold har netop rundet milepælen på 41 kampe, hvilket betyder at vi er halvvejs gennem grundspillet! I denne artikel tager vi et...

NBA

Se top 10 highlights fra natten i NBA lige her.

NBA

Anden runde af fan-stemmer til årets All Star-kamp er landet, og i Western Conference ligner det, at der kan blive plads til en højst...

NBA

Chicago Bulls må undvære deres vigtige bænkspiller Derrick Jones Jr., der sidder ude de næste to til fire uger med en knæskade.

Nyhedsoversigt

Hvilke muligheder har de forskellige WNBA-hold, når free agency for alvor går i gang på lørdag? Vi giver dig en kort introduktion til WNBA...