Draftens største steals

Draften byder hvert år på college-profiler, som er sikre valg i toppen af listen af håbefulde unge spillere. Bunden af draften har dog også været fuld af profiler, og hvert år kæmper NBA holdene for at finde det gemte talent, som kan blive en ny stjerne i NBA.
Bol Bol
The Oregon Ducks take on the Green Bay Phoenix at Matthew Knight Arena in Eugene, Oregon on November 20, 2018 (Samuel Marshall/Eric Evans Photography)
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Når kalenderen rammer slutningen af juni, er det draft-tid. Hvert år bliver 60 unge spillere valgt ind i NBA’s draft i håbet om, at de kan udfylde deres drøm og spille i den bedste basketballliga i verden. De fleste af spillerne kommer fra amerikanske colleges, men der er også spillere fra Europa, Afrika og Asien med. De bedste spillere bliver, meget logisk, valgt først, og mod slutningen af draften tager holdene nogle chancer med spillere og håber, at de gemmer på et stort potentiale. Over årerne har vi set nogle store steals i draften. Manu Ginobli blev i 1999 valgt som nummer 57, og han er anset som en af de bedste draft-steals gennem tiderne. I nyere tid er Draymond Green, Isaiah Thomas og Nikola Jokic nogle af de største anden-runde valg. Steals er nødvendigvis ikke anden rundevalg. Det kan også sagtens ske blandt de første valg i draften. Michael Jordan blev i sin tid taget som nummer 3 og er i dag anset af mange som værende den bedste spiller nogensinde. Andre mindeværdige draft picks, der kan nævnes, er Karl Malone som nummer 13 i 1985, Kobe Bryant som nummer 13 i 1996 og John Stockton som nummer 16 i 1984.

Efter et kig på store draft picks fra tidligere år vil vi nu se på dette års draft. Draftens helt store navn var uden tvivl Zion Willamson. Willamson tog alle overskrifter op til draften, og det var intet chok, at han blev valgt som den første. De andre topvalg gik også uden de store overraskelser. Allerede inden sæsonstart er der nogle af de senere draft picks, der spændende ud, og her er buddet på de 6 største steals i årets draft.

Nickeil Alexander-Walker, Guard, New Orleans Pelicans, 17. Valg

Nickeil Alexander-Walker har de seneste 2 år spillet for Virginia Tech. Virginia Tech kom langt ind i March Madness turneringen, før Duke slog dem ud i de regionale semifinaler. Alexander-Walker førte holdet i point og steals i den seneste sæson, hvor den unge canadier i gennemsnit scorede 16.2 point per kamp. I dette års NBA Summer League var han en af de mest scorende spillere med hans 24.3 point per kamp, og samtidig leverede han også 6 assist og 2.8 steals per kamp.

Han er en spændende guard med et godt overblik til at finde den åbne mand. Han har et godt skud, og han er både farlig med hans jumpshot og pull-up skud. En anden stor styrke ved Alexander-Walker er hans evne til at afslutte og aflevere med begge sine hænder. På papiret er han højrehåndet, men han er mindst ligeså komfortabel med at bruge sin venstre hånd i alle situationer. Han blev rost meget sidste sæson for ofte at tage kloge skud, hvor han ikke kom til forhastede afslutninger. Han er uforudsigelig på pick and roll spillet, hvor han både kan gå til kurven eller finde sine holdkammerater.

Nickeil Alexander-Walker har en rigtig god højde for en combo-guard i NBA, han er nemlig 6’5”. På trods af hans højde er han dog ikke særlig atletisk, og det kan gå hen og hindre ham i for alvor at slå igennem i NBA. Han er også meget tynd, og allerede i College kunne man se, at han manglede styrke i forsvaret, samt når han skulle afslutte i kontakt. På den defensive side tager han mange steals, men hurtige spillere vil kunne accelerere forbi ham, da han mangler disciplin i forsvaret.

Nickeil Alexander-Walker ser allerede ud til at blive en vigtig spiller for New Orleans Pelicans i næste sæson. En god rolle for Alexander-Walker vil være en 6. mandsrolle, hvor han kan komme ind fra bænken og score. Han minder om spillere som Spencer Dinwiddie og Caris Lavert, hvis man skal finde sammenligninger i NBA. Når NBA-sæsonen går i gang, bliver det spændende at se, hvor god Alexander-Walker er, og i de kommende år bliver det spændende at se, hvor god han kan blive.

 

 

Nassir Little, Forward, Portland Trail Blazers, 25. Valg

Mange eksperter har siden draft-day set Nassir Little som det største steal i dette års draft. Little har spillet én sæson i college for North Carolina. Little startede ikke en eneste kamp for North Carolina, da hans holdkammerat Cameron Johnson, som er kommet til Phoenix Suns i denne draft, fik den rolle. Det er gået ud over Littles draft stock, og det er en af grundene til, at han er endt i bunden af første runde. Han var med på North Carolina holdet, som ligesom Nickeil Alexander-Walkers hold blev slået ud i de regionale semifinaler i March Madness turneringen. Inden sæsonen gik i gang, var forventningerne tårnhøje for Little, og han var anset som et valg i top 5 i draften. Han blev MVP i den ikoniske McDonalds all-American kamp, som fremviser de bedste High School spillere i 2018. Nassir Little havde dog svært ved at leve op til forventningerne og røg ned i slutningen af første runde.

Little er en eksplosiv stærk forward, som ud fra hans fysiske profil vil være perfekt i NBA. Hans lange skridt gør det nemt for ham at skabe plads, og hans evner til at hoppe utrolig højt gør haim til et glimrende alley-oop mål. Han er god til at komme til kurven og bruger sin styrke til at afslutte i kontakt. Han har lange arme, som gør ham til en god rebounder og god til at blokere modstanderens skud. I det hele taget har han en et stort defensivt potentiale og evnen til at dække 4 positioner.

Little havde en svær sæson i college. Han spillede under presset af den hype, han havde fået ud af High School. Derfor prøvede han at komme frem til afslutninger, hvor han ikke skulle afslutte. Han havde et tunnelsyn, der gjorde, at han ikke så helt frie spillere og i stedet lavede et dårligt skud eller en turnover. Hans trepointskud var aldrig rigtig med ham, og han missede både langt og kort og ved siden af igennem hele sæsonen. Hans defensive potentiale er stort, men han er langt fra at indfri det potentiale. Han bliver tit fanget i at sove lidt i forsvaret, hvor hans mand løber hen til et fuldstændig frit skud.

På trods de store svagheder, Nassir Little er præget af, anses han stadig som det største steal i draften. Han minder meget om spillere som Justice Winslow og Jaylen Brown, da de kom ud af college. Begge spillere er kommet godt ind i NBA, og Little håber på at kunne gøre det samme. Terry Stotts har noget arbejde foran sig, men med tiden vil Nassir Little forhåbentligt kunne udvikle sig til en god spiller for Portland. Han er ikke valgt for det spil, han har vist, men hans potentiale er så stort, at Portland nu ser frem til udviklingen af deres nye rookie.

 

Kevin Porter Jr., Guard, Cleveland Cavaliers, 30. Valg

Kevin Porter Jr. spillede for USC sidste år, en typisk amerikansk fodboldskole. USC formåede heller ikke at kvalificere sig til March Madness turneringen, og derfor er det ikke en sæson, man ser tilbage på med stor tilfredshed. Porter Jr. var freshman, men fik ikke mange kampe som starter. Han kom dog ind og leverede highlights og flot spil, hvilket gjorde ham til et mål for en del NBA-hold. Kevin Porter Jr. spiller for at ære sin far, som desværre blev myrdet, da Kevin Porter Jr. var 4 år gammel. Derfor spiller han i dag med nummer 4 for at ære sin fars minde.

Kevin Porter jr. er en meget atletisk spiller, som kan komme tæt til kurven og afslutte i trafik. Hans skud er virkelig godt – han skød sidste år 41.2% bag trepointslinjen. Han er både dygtig til at skabe sit eget skud og levere i catch and shoot situationer. Hans størrelse gør ham god i det moderne NBA, og det bliver spændende at se, hvor stort et talent han har med sig. Hans defensive potentiale gør ham til en alsidig spiller, men han skal lære at have mere disciplin i forsvaret.

Porter jr. er en underholdende spiller, men han tager tit hasarderede forsøg. Han tager skud, selv når han er helt dækket. Han skal lære, hvordan offensiven glider rundt, da det ellers bliver svært i NBA. Han havde sidste år 30 assist, men 39 turnovers. Hans playmaking har derfor også brug for en stor forbedring.

Alt i alt er Kevin Porter Jr. et meget spændende valg for Cleveland Cavaliers. Han kommer ind på et hold, hvor der ikke er nogle forventninger, og minutter skal han nok få en del af. Han bliver sammenlignet med en ung Jr. Smith, og det bliver spændende at se, hvor meget den 19-årige guard kan præstere.

 

Carsen Edwards, Guard, Boston Celtics, 33. Valg

Carsen Edwards leverede fantastisk basketball, da han fik Purdue hele vejen til de regionale finaler, hvor de blev besejret af March Madness vinderne fra Virginia. Kampen skulle ud i overtime og Edwards gjorde alt, hvad han kunne for at sende Purdue til Final Four. 42 point og 10 trepointsscoringer var ikke nok for Edwards. Edwards har spillet 3 år ved Purdue, og de seneste 2 sæsoner har han været starter i alle kampe. Han var en af de mest scorende collegespillere sidste sæson med 24 point per kamp og 35% bag trepointslinjen. Edwards viste også i Summer League, at han har potentialet til at blive et stort steal for Boston, hvor han havde 19 point per kamp og havde en kamp med 6 trepointsscoringer.

Edwards er kun 6’0” og derfor ikke den højeste spiller i ligaen. På trods af det var han i collegespillet rigtig god til at skabe frie skud med driblinger, stepbacks og pull up skud. Hans trepointskud er klart hans stærkeste egenskab. Han har et hurtigt release, hvilket gør, at han hurtigt kan få sendt bolden mod kurven. Han har gode handles, hvilket betyder, at han kan ryste forsvarsspillere af ham. Han er eksplosiv og hurtig, hvilket muliggør, at han kan komme forbi forsvarsspillere. Han er en dygtig free-throw skytte, hvilket gjorde, at han i collegespillet forsøgte at komme til linjen.

Edwards har dog sine svagheder i hans evner til at være playmaker. Han er point guard, men har i gennemsnit kun lavet 2.5 assist per kamp over 3 år hos Purdue. Han kan godt have et tunnelsyn, hvor han kun ser mulighed i, at han skal afslutte, hvilket også resulterer i dårlige skud, hvor han er dækket. Hans størrelse kommer til at være en stor svaghed i forsvaret, hvor større guards kan skyde over ham.

Edwards er en af de klart bedste skytter i draften. Det overraskede mange, at han faldt helt ned i anden runde. Med Kemba Walker som mentor kan Carsen Edwards gå en spændende sæson i møde. Sammenligningerne på Edwards har gået på Isaiah Thomas, men efter nogle af hans March Madness kampe har sammenligningerne også faldet på Steph Curry. Edwards kommer ind på et sultent Boston mandskab, som de seneste 2 sæsoner ikke har leveret optimalt, men som igen i år vil kæmpe med i toppen af Eastern Conference.

 

Bol Bol, Center, Denver Nuggets, 44. valg

Sønnen af den legendariske Manute Bol var en af de store historier på draft-day. Ingen vidste helt, hvor Bol Bol ville blive taget, men ingen havde regnet med, at vi skulle helt ned til valg 44. Bol Bol sad og ventede i lang tid, inden Miami valgte ham, og senere blev han traded til Nuggets. Han spillede 9 kampe ved Oregon, inden en fodskade sendte ham ud resten af sæsonen. På de 9 kampe formåede han i gennemsnit at score 21 point, blokere 2.7 skud, tage 9.6 rebounds og skyde 52% bag trepointslinjen. Det er en imponerende stat-line af den 19-årige sudaneser.

Bol Bol har en meget speciel kropsbygning. Han er utrolig lang og har samtidig vildt lange arme. Det gør, at han blokerer mange skud i kampene. Han skyder bolden utrolig godt. Han havde, som tidligere nævnt, 52% bag trepointslinjen, dog kun ved 25 forsøg. Han er en fantastisk rebounder, hvor han både tager offensive og defensive rebounds. Han er overraskende hurtig i forhold til hans højde. Han er målt til at være 7’2”, dog er han meget tynd og mangler styrke i forhold til nogle af NBA’s stærke centere. Der skal arbejdes for at få mere fysik på Bol Bol, hvis han skal kunne gøre sig i posten i NBA. Den manglende fysik gør, at han har svært ved at afslutte, når der er kontakt, og han er nem at skubbe væk fra posten, hvilket resulterer i dårlige beslutninger. Hans holdbarhed, i forhold til skader, kan også være en grund til, at han faldt helt ned til midten af anden runde. Der er mange tvivl om, hvorvidt hans krop kan klare 82 kampe hver sæson. Hans defensiv er også fyldt med dårlige beslutninger, hvor han giver for meget plads til modstandere.

Store spørgsmålstegn er der omkring Bol Bol. På trods af hans manglende fysik er det stadig opsynsvækkende, at han først blev taget som nummer 44. Denver Nuggets har noget at arbejde med, men hvis Bol Bol kan leve op til sit potentiale, har Denver lavet det formegentlige største steal i dette års draft. Bol Bol har en meget speciel kropsbygning, og det er svært at sammenligne ham med en spiller i NBA, men Kristaps Porzingis er det tætteste, man kan komme på en spiller, der minder om ham. Et Denver hold fyldt med talentfulde spillere kan gøre, at det ikke bliver til så meget spilletid for Bol Bol, men han er helt sikkert sulten efter at bevise, at han hører hjemme i NBA.

 

Kyle Guy, Guard, Sacramento Kings, 55. Valg

Det er ikke mange spillere, som er blevet valgt efter det 50. valg, som har deres daglige gang i NBA. Kyle Guy kan dog være en af undtagelserne. Han førte Virginia i point per kamp sidste år med 15.4. Virginia gik hen og vandt March Madness turneringen, hvor Kyle Guy spillede en stor rolle. Han fik prisen som den mest fremragende spille ved March Madness – en pris, som profilerede spillere som Kemba Walker, Anthony Davis, Carmelo Anthnoy og Patrick Ewing har modtaget. I finalen scorede han 24 point mod Texas Tech i en tæt kamp, der gik i overtime. Han har dog også i Summer League vist, at han har talentet til at nå NBA. Han leverede nogle flotte kampe for Sacramento og havde i gennemsnit 16.8 point per kamp.

Han er en fantastisk skytte og leverede sidste år 42% bag trepointslinjen. Han er glimrende i catch and shoot situationer og samtidig god til at lave pull up skud. Hans handels er rigtig gode, og han kan skabe situationer for sig selv. Han er en klog spiller og laver meget få turnovers, kun 1.1 turnovers per kamp i løbet af 3 år hos Virginia.

Han er ikke særlig stor og kan få svært ved at følge med i forsvaret på NBA’s niveau. Han er en rendyrket skytte og tager sjældent bolden til kurven, da han fysisk ikke har, hvad der skal til for at afslutte tæt ved ringen. Hans evner til at fordele bolden til sine holdkammerater bliver nødt til at forbedre sig, hvis han skal nå langt i NBA.

Forventningerne er ikke store for Kyle Guy. Han har bevist, at han er en fantastisk skytte, der kan lede et hold. Hans fysiske evner kommer dog på prøve i NBA. Det er dog set før, at spillere som ham kan kæmpe sig ind på NBA rosters. Den bedste sammenligning er Seth Curry. En spiller, som også har skulle kæmpe sig ind i NBA på trods af en flot collegekarriere.

 

Det her er kun starten på en lang karriere

1% af alle collegespillere når det forjættede land NBA. Ikke alle dem, der kommer ind, bliver superstjerner, men der vil altid være overraskelser i draften. De 6 spillere nævnt her i artiklen har alle potentialet til at blive noget specielt i NBA. De kan alle sammen gå hen og blive store spillere i fremtiden. Det kommer dog til at kræve et stort arbejde at gøre sig fortjent til at spille i den bedste basketballliga i verden. Nogle af dem vil allerede indfri deres potentiale i år, nogle af dem måske først om mange år, og nogle af dem indfrier nok aldrig deres potentiale. Det er en del af spillet. En ting er sikkert. Allerede næste år vil der være 60 nye spillere, der kommer ind i draften, og de vil alle også gerne have en plads i NBA.

Se andre spændende artikler