fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

EuroLeague

En oplevelse for livet – En drøm der blev til virkelighed

En rejse og forlænget weekend der i første omgang kun skulle indeholde en overværelse af det serbiske fodboldderby mellem FK Crvena Zvezda (Røde Stjerne Beograd) og Partizan Beograd, blev pludseligt lidt mere interessant, da gode kontakter nær Fullcourt skaffede adgang til et sandt basketball mekka.

KK Crvena Zvezda - Panathinaikos - Euroleague - Miki Keseric

Torsdag den 31. oktober samt fredag den 1. november bliver to dage undertegnede og Miki Keseric sent ville glemme. Et par uger forinden blev der taget kontakt til Dejan Igjnatovic, direktøren for en af Europas mest prominente basketball skoler.

En skole der i løbet af de seneste mange år har produceret spillere som Milos Teodosic (CSKA Moscow), Nemanja Bjelica (Fenerbahce Ülker), Miroslav Raduljica (Milwaukee Bucks), Milan Macvan (Galatasaray), Dusko Savanovic (Efes Pilsen) og mange, mange andre indenfor basketball verdenen, samt andre sportsgrene end basketball, da skolen også har fokus på andre områder end blot basketball.

Se også: Se alle billeder fra turen ved at klikke her

Efter at have landet i Beograd ved middagstid, gik turen direkte mod hotellet, for derefter hurtigst muligt at skulle indstille sig til en lille tur ud til skolen. Skolen er placeret ca. 20-30 minutters tid fra Beograds centrum, i Zeleznik, så en taxatur var nødvendig for at komme derud. Det første indtryk ved stedet var stort, og en stemning der spyede af basketball.

Efter at have blevet modtaget i receptionen, blev vi inviteret ind på direktørens kontor, hvor en professionel indstillet atmosfære, meget hurtigt udviklede sig til en behagelig, og åben snak om alt fra Euroleague, NBA til hvad man nu ellers kunne snakke om i Basketball regi.

Det var en sand oplevelse at kunne tale frit om basketball med en så højtstående person indenfor serbisk basketball, og endnu mere overvældende at indstillingen blev venskabelig, som om man havde kendt hinanden i årevis. Direktøren var utrolig åben, og utrolig venlig med hensyn til at besvare alle vores spørgsmål.

Rundturen på grunden

Efter en lang sludder, der i sidste ende løb op i flere timer, og et interview på en halv timeFMP - KK Crvena Zvezda - Crvena Zvezda - Beograd - Miki Keseric(Som snart bliver lagt på Fullcourt), kom turen til en rundtur på selve komplekset. Komplekset indeholder en komplet skole, en restaurant/kantine, der dagligt laver mad til eleverne 3 gange om dagen, elevernes værelser, træningslokaler med alt det man skal bruge, et Medical Center til hvad end af fysiske problem der skulle opstå. Sidst men ikke mindst, en hal med plads til 3.000 tilskuere. Hallen hører til FMP som fungerer som KK Crvena Zvezdas andet-hold, og hvor yngre hold også spiller kampe.

Det var her mødet med en af Serbiens bedste spillere gennem tiden fandt sted. Den 38-årige VM guldvinder fra 2002, en ægte legende i KK Crvena Zvezda, Milan Gurovic. Til stor overraskelse for os begge dukkede den tidligere landsholdsspiller pludseligt op foran os, og første følelse var noget i retningen af ”WOW”.

Læs også: Debutkamp udløste femte største besøg i Euroleagues historie i Beograd

Mødet blev selvfølgeligt udnyttet til en kort chat, og et par billeder med den 2.10 høje serber, der til dagligt er cheftræner for FMP, og flere af de yngre rækker. Udover et møde med Gurovic, blev det også til et møde med KK Crvena Zvezdas tidligere guard, og fansenses yngling, Vuk Radivojevic, der var i fuld gang med at træne i et af trænignslokalerne. Vuk Radivojevic er ligeledes en af Zvezdas helt store spillere, og har i flere omgange optrådt for holdet. Senest fra 2011-2013.

Udover dette kompleks tog direktøren os også ud på en køretur til skolens to andre haller lidt udenfor byen der også indeholder et MedicalCenter hver, og hvor vi desuden fik lov til at se kvindeholdet KK Crvena Zvezda i aktion.

En drøm går i opfyldelse

Udover et møde og rundvisning på skolen, samt et eksklusivt interview med direktøren, var der et andet højtståendeBoba Keseric - Miki Keseric - Euroleague - KK Crvena Zvezda - Panathinaikos oplevelse på programmet, som var blevet arrangeret for os. Nemlig billetter til den komplet udsolgte Euroleague kamp fredag aften den 1. november mellem KK Crvena Zvezda og Panathinaikos i den legendariske Pionir hal i Beograd, der også går under navnet (Hram Kosarke/Basketball Katedralen). Kender man bare lidt til serbisk basketball eller fodbold så har man hørt om Røde Stjerne fans, der kan skabe en kulisse og et lydniveau mange vil ryste i bukserne over. Et lydniveau der stadigvæk får hårene til at rejse sig på kroppen efter oplevelsen i starten af november måned, og et lydniveau samt atmosfære, som er så ubeskrivelig at det bare skal opleves før man tror på det.

I den første kamp i Euroleague spillede holdet i den store Kombank Arena med plads til over 20.000 tilskuere. Men da denne var optaget, blev det Pionir hallen der skulle lægge gulv til den store kamp.

Allerede fra barnsben har KK Crvena Zvezda fyldt meget i dagligdagen herhjemme, og kærligheden til klubben er i årene vokset til mere end det normale. Det var derfor en ekstraordinær følelse, da billetterne til kampen mellem KK Crvena Zvezda og Panathinaikos i Euroleague blev modtaget i Crvena Zvezdas klubhus som er placeret i den gamle ruin Kalemegdan i centrum af hovedstaden. En glæde der ikke er til at beskrive. Klubhusset rummer desuden både et mediecenter, kontorer, og et kæmpe lokale med alle trofæer der er vundet gennem tiden.

Et syn for guder, en oplevelse for livet

Før kampen, spyede hele den del af Beograd hvor Pionir hallen er placeret af basketball. KK Crvena Zvezda - Crvena Zvezda - Beograd - Miki KesericEn horde af mennesker var tre timer før kampstart allerede på vej mod hallen. Overalt flokkedes mennesker mod hinanden i samme retning, og begyndte i samme kor at synge forskellige Crvena Zvezdas slagsange på gaden. Stemningen var fantastisk og med høje forventninger. En ting der dog stod som forhindring før hallen, var politiet.

Normalt når man går til basketball er der ikke særligt meget kontrol. Her var det dog lidt anderledes. Ingen kunne nærme sig hallen i en radius af 100 meter medmindre man besad en billet til kampen, da der var tre ringe af politikontroller rundt om hallen.

Efterspørgselen af billetterne var enorm stor da klubben spiller i Euroleague for første gang i over ti år (billetterne blev udsolgt på under en time). Derfor var der en stor frygt for at personer uden billetter ville kunne smugle sig ind til kampen. Da man ikke ønsker at bryde nogle regler, var sikkerheden derfor stor. Der var dog ingen problemer, billetten blev vist, og du fik lov til at passere.

Læs også: VIDEO – Panathinaikos faldt med 0,37 sekunder igen af kampen

Da vi endeligt nåede hallen, blev det igen en kildende oplevelse i maven. I dag skulle vi ikke ind af den normale indgang som vi plejer, nej, det var VIP adgangen, da billetterne var til logen. Igen en spændende oplevelse at gå forbi og hilse på højtstående personer i serbisk, og denne gang også græsk basketball, da Panathinaikos var på besøg. Inde i hallen, var stemningen allerede på kogepunktet.

Inden kampen overhovedet var startet var larmen enorm. Sange, klapsalver, fløjten af modstanderne, der kom ud på banen og en masse tilråb både på serbisk og græsk. Kampen var i gang, ihvertfald på lægterne. Jo tættere vi kom på kampen, jo højere blev niveauet, og endeligt var tiden inde til kampstart.

Spillerne blev præsenteret en for en. Først gæsterne med et øredøvende fløjten og buhen, at hvis en person der ikke kendte de græske spillere, heller ikke ville have kendt dem i aften, da det var umuligt at høre navnopråbet af Panathinaikos spillerne. Der var på forhånd koordineret koreografi i hallen hvor alle tilskuere fik et flag at vifte med, og disse skød op i takt med at det blev Zvezdas tur til at præsentere spillerne, som blev modtaget med sang af de fremmødte tilskuere. Dette var intet i forhold til det der skulle til at ske.

Selve kampen, var en kapitel for sig selv

Der var store forventninger til kampen af alle. Crvena Zvezda har ikke vundet en kamp endnu, og alle håbede på at det kunne ske i aften. Tilskuerne var med fra start, og det var spillerne også. Crvena Zvezda lægger nemlig rigtig godt ud imod de græske gæster og får en bedre start end forventet. Første periode er dog meget tæt og slutter 26-22.

I anden periode eksploderer stemningen i bogstaveligt forstand, da hjemmeholdet får bygget en kanon forspring op på 48-33, og man tror det er en drøm. Det er simpelthen ubeskriveligt, det der skete, og det var umuligt at tale sammen under den vilde atmosfære, og de mange græske gloser der blev smidt mod gæsterne. En lille vigtigt tilføjelse skal der siges at der til kampen også var ca. 200 Olympiacos fans der havde taget turen fra Grækenland for at støtte deres serbiske brødre fra Crvena Zvezda Beograd. De to fangrupper fra de to hold har et meget tæt bånd, samarbejde og broderskab. (Skru op for lyden når i ser videoen forneden).

Læs også: VIDEO – DeMarcus Nelson rundens MVP – Første sejr i Euroleague til Crvena Zvezda

På grund af den store føring opfordrer halvdelen af hallen desuden resten af tilskuerne til at tage deres tøj af, til stor begejstring af resten af hallen (Se videoen ved at klikke her), var det næsten hele hallen, der tog tøjet af i den kogende varme hal. Hallen var rent faktisk så varm at det føltes som om man trak vejret i 45 graders varme når man kom fra toilettet og ind i hallen. En rigtig fed kulisse. En ting er dog at se det og høre det på video, men en helt anden er at stå der. Det var SINDSYGT!

I tredje periode begynder det dog at gå ned af bakke for hjemmeholdet. Crvena Zvezda har haft problemet med forsvaret i starten af sæsonen og det havde de også nu. Ligeledes gjorde den manglende rutine på holdet at det bliver svært at holde den store føring. Panathinaikos kommer nærmere og nærmere og efter tredje periode står det 56-48.

Imens atmosfæren koger endnu mere op jo tættere Panathinaikos kommer på, får man en bange anelse at det kan gå galt det her. Det gør det også næsten, men hjemmeholdet holder liv i håbet ved hele tiden at svare grækerne igen med vigtige skud der kommer på de rette tidspunkter, til sindsyg jubel hver gang.

Vigtige skud går i, men Panathinaikos fører stadigvæk 71-74, og så sker det! Blake Shcilb der over sommeren er kommet til Beograd fra franske Élan Chalon tager ansvaret og sender en treer afsted med 10 sekunder igen af kampen, og den går i! Hele hallen EKSPLODERER i en sindsyg jubel. Folk krammer og kysser hinanden. Nogle af Olympiacos fansene der havde siddet ved siden af os, hopper euforisk hen mod til en krammer og en fortsættelse af jublen. Panathinaikos formår efterfølgende ikke at score og det betyder OVERTID!

Stemningen koger igen på over 100 grader, og håbet lever videre. Fem minutter til at sikre den vigtige sejr på hjemmebane over Panathinaikos, og den første sejr i Euroleague. I overtiden er det dog Panathinaikos der har initiativet og på trods af at det er utrolig lige snupper grækerne en føring med et minut igen af kampen og vinder 86-90.

Andre ville allerede have været ude af hallen nogle steder på grund af nederlaget. Men tilskuerne her var dog ligeglade med nederlaget. Spillerne blev applauderet som helte, og kunne med fælles sang trods triste ansigter afslutte en dag der ikke går i glemmebogen hverken hos dem eller hos os.

På trods af nederlaget var det en vanvittig følelse og fornemmelse at stå der, de to dage vil blive husket som en af de bedste nogensinde. En af de dage hvor en drøm gik i opfyldelse om at se ens elskede klub spille i Euroleague, og endda mod et af de mest vindende hold nogensinde i Euroleagues historie med 6 titler, den seneste i 2011.

Se også: Se alle billeder fra turen ved at klikke her

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

EuroLeague

Maria Jespersen og ACS Sepsi-SIC skal spille EuroCup i denne sæson. Sepsi måtte nøjes med andenpladsen i Euroleague-kvalifikationen, hvilket ikke var nok til en...

EuroLeague

Maria Jespersens ACS Sepsi-SIC hentede onsdag en vigtig sejr, der holder deres drømme om Euroleague i live. Sepsi slog Crvena Zvezda med 83-63.

Crvena Zvezda

Crvena Zvezda møder stor kritik, efter de søndag ikke tog del i en protest mod den russiske invasion af Ukraine.

Alba Berlin

Covid-19 fortsætter med at påvirke kampene i Euroleague. Nu er endnu tre kampe aflyst.

EuroLeague

Panathinaikos og Barcelona er blevey idømt bøder af EuroLeague, på grund af tilhængeres dårlige opførsel under kampene mod henholdsvis Olympiacos Piraeus og Unics Kazan...

EuroLeague

Efter fem sæsoner i NBA har Mario Hezonja nu skrevet kontrakt med græske Panathinaikos.

EuroLeague

Årets sidste EuroLeague kamp er færdigspillet, og du får her alle resultater og de bedste highlights fra 17. spillerunde.

EuroLeague

På fire dage blev hele 19 kampe spillet, da vi havde dobbeltrunde i EuroLeague.