fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

MVP-Barometer: Historisk tæt kapløb

Det er tid til sæsonens sidste MVP-Barometer i NBA, og det har sjældent været mere tæt.

Foto: Stephen Lew/CrescentCitySports.com

Vi skal langt tilbage, før vi har haft en MVP-diskussion, der er så alsidig, få kampe før sæsonen bliver afrundet.

Der er tre tydelige kandidater i toppen, men man kan argumentere for dem hver især og have en god sag med dem alle.

Ikke desto mindre vil vi her forsøge at give den bedste mulige rækkefølge med omkring tre kampe tilbage for alle hold.

Hvor mange kampe, spilleren har spillet, bør også være en del af MVP-kampagnen. Det vil det derfor også være her.

Med en ny overenskomst, har NBA indført, at der fremover skal spilles minimum 65 ud af de mulige 82 kampe, før man kan vinde en individuel pris.

Selvom det ikke gælder i denne sæson, er det interessant at se, at flere af topkandidaterne ligger lige omkring grænsen her.

5. Luka Doncic, Dallas Mavericks

Record: 37-42 (Nr. 11 i West)

Stats: 32.8 point, 8.7 rebounds, 8.1 assists, 1.4 steals, 0.5 blocks, PER: 28.8

Skudprocenter: 50% FG, 35% 3PT, 74% FT

Kampe spillet: 64/79

Foto: fiba.basketball

Det er stadig muligt for Dallas Mavericks at komme med i play-in turneringen, men de er faldet fuldstændigt fra hinanden i den sidste del af sæsonen.

De har ikke kunne stoppe nogen som helst defensivt, og de finder nu sig selv på en 11.-plads. Derfor kan deres superstjerne Luka Doncic selvfølgelig ikke vinde MVP-trofæet.

Det har ikke nødvendigvis været hans skyld, at Mavericks ligger, hvor de gør. Det er dog essentielt for en MVP, at kunne løfte sit hold til et højere niveau end dette.

Det ændrer ikke på, at den 24-årige slovener utvivlsomt er en del af den absolutte verdenselite. Han har haft nogle af de mest mindeværdige præstationer. Eksempelvis leverede han den første 60/20/10-kamp i NBA-historien.

Spillerne omkring ham har været et problem hele sæsonen. Derfor tog Mavericks en chance og hentede Kyrie Irving ind fra Brooklyn Nets.

Det forsøg har fejlet stort. Derfor må Mavericks igen til sommer ryste posen og finde en måde at finde den passende hjælp, som Doncic fortjener.

Med deres nuværende position er det lige før, at de skal begynde at kigge den anden vej; makkeren kan måske findes i 2023-draften.

Det bliver ikke til et MVP-trofæ endnu for Luka Doncic. Det kræver bare en sæson, hvor holdet også præsterer, og så skal han nok være en topkandidat.

4. Jayson Tatum, Boston Celtics

Record: 54-25 (Nr. 2 i East)

Stats: 30.2 points, 8.8 rebounds, 4.6 assists, 1.1 steals, 0.7 blocks, PER: 23.7

Skudprocenter: 47% FG, 35% 3PT, 86% FT

Kampe spillet: 73/79

Foto: Erik Drost – Flickr

Jayson Tatum har været relativ anonym i den sidste halvdel af sæsonen. Man kan sige, at han nærmest har snittet “stille” 30 point.

Det han har leveret på banen har heller ikke altid været lige prangende. Det er svært at vurdere, om han er gået ned i motivationsniveau, eller om han i en alder af 25 år allerede har så meget slutspilserfaring, at han bare venter på, at det bliver rigtig spændende, før han går op i gear.

Han har spillet mere end de fleste andre topkandidater, og det må man jo også respektere. I 73 ud af 79 mulige har han snittet over 37 minutter per kamp.

Tatum er den bedste spiller på det næstbedste hold i NBA, og han hører derfor selvfølgelig også til på denne liste. Han har dog lidt endnu, før man kan ligestille ham med de øverste tre.

Han er en meget velafrundet spiller og kan det hele i begge ender af banen. Han mangler bare den ting, der fuldstændig kan separere ham fra sine medmennesker.

Altdominerende fysik, guddommelige atletiske evner eller en genial basketballhjerne er forbeholdt de øverste tre på listen. Tatum har måske ikke den helt specielle kvalitet. Endnu.

3. Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks

Record: 57-22 (Nr. 1 i East)

Stats: 31.1 points, 11.8 rebounds, 5.7 assists, 0.8 steals, 0.8 blocks, PER: 29.0

Skudprocenter: 55% FG, 28% 3PT, 65% FT

Kampe spillet: 63/79

Giannis Antetokounmpo er stadigvæk en absolut maskine i NBA, og det er slet ikke usandsynligt, at han beviser, at han er verdens bedste i årets slutspil.

Han er den bedste spiller på det bedste hold i ligaen. Han er en af de mest dominerende offensive kræfter og et defensivt monster.

Man kan overveje, om man kommer til at kigge tilbage på denne tid, ligesom man ofte gør med Michael Jordan og Lebron James. Skulle man bare have givet dem alle MVP-trofæerne, nu hvor de var de bedste i den periode?

Alligevel er der ting i denne sæson, der taler imod Giannis Antetokounmpos kampagne.

Hans procenter fra straffekastlinjen er gået betydeligt ned igen, og det er selvfølgelig et problem. Han har også den værste sæson i fire år fra bag 3-pointslinjen. Heldigvis skyder han dem sjældnere, end han før har gjort.

Det største problem er dog, at han kun har spillet 63 kampe. Hvis han spiller de sidste tre, kan han komme op på 66. Det ville være det laveste i en 82-kamps sæson siden Bill Walton i 1978.

Jo færre kampe, man spiller, jo mindre værdi tilføjer man til sit hold (hvis man altså er god), og det er jo trods alt det MVP-trofæet handler om.

Alligevel har de to spillere foran grækeren ikke spillet betydeligt mange flere kampe.

Det er mindre detaljer, der splitter toppen, og det ville bestemt ikke være helt forkert at give Antetokounmpo sin tredje MVP.

2. Joel Embiid, Philadelphia 76ers

Record: 52-27 (Nr. 3 i East)

Stats: 33.3 points, 10.2 rebounds, 4.2 assists, 1.0 steals, 1.7 blocks, Per: 31.6

Skudprocenter: 55% FG, 33% 3PT, 86% FT

Kampe spillet: 65/79

Foto: Stephen Lew/CrescentCitySports.com

Joel Embiid har været en absolut force i den her sæson. Han fører ligaen med over 33 point per kamp. I de sidste 48 år, er det kun Michael Jordan og James Harden, der har snittet mere i en enkelt sæson.

Han har kun misset få kampe i den sidste halvdel af sæsonen. Det er meget positivt for Embiid, som altid har haft svært ved at holde sig på banen.

Det er tydeligt, at han er i sin absolutte prime. Han er kommet nummer to bag Nikola Jokic i de sidste to sæsoner, og det ville næsten ikke være til at bære, hvis det sker for tredje gang i træk.

Derfor lader det også til, at der er mange, der under ham at vinde trofæet. Det er jo en afstemning, og der vil altid være et narrativ omkring, hvem der skal vinde trofæet.

Det narrativ er lige nu til Embiids fordel, og han er derfor også favorit på nuværende tidspunkt.

Men det er ekstremt tæt. For en uge siden lavede ESPN en form for “meningsmåling”, hvor Embiid vandt afstemningen med 790 point til Nikola Jokic’s 788.

Det, der blandt andet taler imod Embiid, er ligesom med Antetokounmpo de lidt færre kampe end hans konkurrent. Uanset hvem der vinder, får vi nok en historisk lav kampdeltagelse fra årets MVP.

1. Nikola Jokic, Denver Nuggets

Record: 52-27 (Nr. 1 i West)

Stats: 24.8 points, 11.9 rebounds, 9.8 assists, 1.3 steals, 0.7 blocks, PER: 31.7

Skudprocenter: 63% FG, 39% 3PT, 82% FT

Kampe spillet: 68/79

Foto: fiba.com

Serbiske Nikola Jokic ville kunne blive den blot fjerde spiller til at vinde tre MVP-trofæer i træk. Det er ikke siden Larry Bird i 80’erne, at denne vanvittige præstation er blevet opnået.

Det ville bestemt være fortjent, da den 2,11 meter høje, brede og geniale center endnu engang har splittet ligaen fra hinanden med sit pasningsspil og offensive dominans.

Han ser spillet på en helt anden måde end alle, han deler gulvet med, og det løfter hele holdet omkring ham.

Det er netop det, der lige nu løfter ham over Embiid. Denver Nuggets er et glimrende hold, men Jokic’s bedste holdkammerater er Jamal Murray og Michael Porter Jr., der begge har skulle spille sig varme fra skader.

Alligevel har han formået at bære dem til en førsteplads i Western Conference. 76ers og Nuggets har lige nu den præcis samme record, og det illustrerer meget godt, hvor tæt det er.

Embiid har dog en rutineret stjernespiller ved sin side i James Harden. Han har også spillet en fremragende sæson, og det har i mange kampe kunne lette lidt af presset fra Embiids skuldre.

Der er ikke på samme måde en enkelt spiller, der kan løfte presset fra Jokic skuldre, og det er måske det mulehår, der her skiller dem ad.

Det er dog umådeligt tæt, og det kan meget vel være Embiid (elller måske Antetokounmpo), der ender med trofæet.

Ofte er det afgjort på dette tidspunkt af sæsonen, men de sidste tre kampe kan faktisk godt vise sig at være afgørende.

På søndag kan man se alle tre topkandidater i sæsonens sidste kamp:

Antetokounmpo og Bucks spiller kl. 19:00 dansk tid mod Toronto Raptors.

Embiid og 76ers spiller kl. 19:00 dansk tid mod Brooklyn Nets.

Jokic og Nuggets spiller kl. 21:30 dansk tid mod Sacramento Kigs.

 

 

Jeg er 23 år gammel og er NBA-redaktør på siden. Ved siden af læser jeg journalistik på Roskilde Universitet.

Andre artikler med dette emne

NBA

Boston Celtics' Jaylen Brown blev Eastern Conference Finals MVP, hvilket kom bag på profilen, der før er blevet overset med individuelle priser.

NBA

Efter fire sejre i træk over Indiana Pacers er Boston Celtics tilbage i NBA-finalerne anført af Jayson Tatum og Eastern Conference Finals-MVP Jaylen Brown.

NBA

Klumme: I Western Conference Finals møder to af basketball største unge stjerner hinanden i en duel om deres første finale, når Luka Doncic og...

NBA

Efter to serier skulle ud i syv kampe og spillets store stjerner er tørnet sammen, har vi nu fundet de sidste fire hold, der...

NBA

Den sprudlende unge Minnesota Timberwolves-stjerne Anthony Edwards har taget sit spil til nye højder i årets slutspil. For holdkammerat Mike Conley minder han derfor...

NBA

Los Angeles Lakers var foran med op til 20 point i tredje periode af kamp 2 mod Denver Nuggets. Alligevel formåede de forsvarende mestre...

Internationalt

Team USA nærmer sig et drabeligt mandskab til OL 2024, hvor blandt andet Lebron James, Stephen Curry, Kevin Durant og Joel Embiid vil være...

NBA

Grundspillet er ovre, og vi indleder derfor nu den bedste del af NBA-sæsonen. Før slutspillet går i gang, skal otte hold blive til fire...