fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nyhedsoversigt

Hvor står de danske spillere inden starten på EM-kvalifikation?

I denne artikel kigger vi på de danske landsholdsspilleres sæson inden kampene mod Georgien og Finland.

Foto: fiba.basketball

Fredag aften tager det danske herrelandshold hul på kvalifikationen til EM 2025, når de møder Georgien kl 18:30. Få dage senere skal de på udebane krydse klinger med Finland, og de danske drenge går ind til begge opgør som undertippede.

I denne artikel tager vi et kig på de danske spilleres sæson op til de kommende landskampe og dykker ned i statistikkerne.

Adam Heede-Andersen

Vi begynder denne artikel med et nyt navn i landsholdsregi. Adam Heede-Andersen er en af de sidste 14 spillere i den danske trup, og hvis man har fulgt Adam Heede-Andersen for Værløse Blue Hawks i Basketligaen, er det ikke nogen stor overraskelse, at landstræner Allan Foss har haft ham i betragtning.

At han er en del af en endelige trup og potentielt kan komme i spil mod Georgien, såfremt han er en af de 12 spillere på holdkortet, kan til gengæld betragtes som en mindre overraskelse.

Men hvis nogen har gjort sig fortjent til pladsen, er det Heede-Andersen, der i denne sæson har ført Værløse Blue Hawks til det sjove slutspil, Playoff A, i Basketligaen.

Heede-Andersen har været en stor leder på Blue Hawks-mandskabet og har sammen med Mikkel Hauge, Karl Boje Formann og Balsa Veljic været afgørende for Værløses flotte resultater.

Hauge var ligesom Heede-Andersen en del af den bruttotrup, men da truppen skulle skæres ned til 14 spillere, blev han sorteret fra.

27-årige Adam Heede-Andersen snitter 14,5 point, 4,8 rebounds, 5,7 assists og 1,4 steals per kamp i Basketligaen i denne sæson, som statistisk set er hans bedste i karrieren.

Bakary Dibba

Næste mand på listen er en spiller, der har vist lovende takter – både på klubplan såvel som på det danske landshold.

Bakary Dibba har gang i en gennembrudssæson i Tyskland, hvor han spiller for Karlsruhe Lions i landets næstbedste række. Dibba er flere gange blevet kåret som ´Player of the Week´ i den tyske Pro A, og i oktober-måned blev han kåret som ´Player of the Month´.

Dibba, der drog mod det tyske i 2021, viste prøver på sit enorme talent i det seneste landsholdvindue, hvor han i to af de tre landskampe var næstmest scorende dansker kun bag Iffe Lundberg. Danmark vandt alle de tre kampe.

Den 22-årige dansker står inden mødet med Georgien noteret for seks A-landskampe og er således stadig forholdsvis ny på landsholdet, men alt tyder på, han er kommet på landsholdet for at blive.

Dibba snitter 14,9 point, 7,1 rebounds, 1,3 steals og 1,9 blocks per kamp i den næstbedste tyske række. De 14,9 point per kamp gør ham til den tiendemest scorende spiller i ligaen.

Darko Jukic

Med en alder på 33 år er Darko Jukic alderspræsidenten på det danske landshold.

En alderspræsident forbinder man ofte med erfaring og visdom, og i nogle tilfælde kan der også være tale om en spiller, der på banen måske kan erstattes af det næste kuld, men i omklædningsrummet er uundværlig.

Erfaring er der masser at tage af, og der er næppe nogen tvivl om, at han er en vigtig skikkelse i omklædningrummet, men på banen er niveauet stadig i top.

Det ses både i Basketligaen, men i særdeleshed når Bakken Bears spiller europæisk.

Efter Bakken Bears tidlige exit i FIBA Europe Cup, trådte den danske mastodont ind i European North Basketball League (ENBL), og her har Jukic været en af de mest effektive spillere for Bears kun bag amerikaneren DeAndre Pinkckney. I ENBL skal Bakken og Jukic om en uges tid spille den første af to kvartfinaler mod Newcastle Eagles.

Jukic snitter syv point, 3,9 rebounds og 4,6 assists per kamp for Bakken Bears i Basketligaen og 10,6 point, tre rebounds, 5,3 assists og 1,4 steals per kamp i ENBL.

Frederik Drejer Erichsen

Vi bevæger os videre fra alderpræsidenten til landsholdets yngling.

Blot 17-årige Frederik Drejer Erichsen er en af 14 sidste i den danske trup og kan potentielt få sin landsholdsdebut mod Georgien eller Finland.

Det danske stortalent spiller til dagligt for Bakken Bears og Bears Academy qua en dobbeltlicens.

Indtil videre er det blevet til 17 optrædener i landets bedste række, hvoraf otte var i Bakken Bears-trøjen, og i disse 18 kampe har den unge guard vist sig så godt frem, at landstræner Allan Foss har besluttet at hive ham op på landsholdet trods de blot 17 år.

Frederik Drejer Erichsen regnes som et af de største danske talenter lige nu og bliver en spændende spiller at følge.

Gustav Knudsen

Vi bliver i den yngre del af landsholdstruppen.

Gustav Knudsen er ligesom sine holdkammerater Darko Jukic og Frederik Drejer med i den endelige trup, og den 20-årige forward er et spændende ung talent, der efterhånden er ved at bide sig fast på landsholdet med fem landskampe i skrivende stund.

På landsholdet er det dog – bortset fra en enkelt kamp mod Kosovo – ikke blevet til mange minutter, men præstationerne i Basketligaen har vist, at han hører hjemme på det danske landshold.

Knudsen debuterede i sidste sæson i Basketligaen, og der er ingen tvivl om, vi har med et særligt talent at gøre, der kan være en force i begge ender af banen. Knudsen er gået hen og blevet en vigtig spiller for Bakken og får således masser af minutter.

Knudsen blev kåret som ´Fullcourt Young Player of the Year i Basketligaen` i sidste sæson og blev treer i ´Defensive Player of the Year´-afstemningen.

Knudsen snitter 13 point, 5,4 rebounds og 1,2 steals per kamp i Basketligaen i denne sæson.

Iffe ´Clutch´ Lundberg

EuroLeague´s mest clutch spiller og en af de vigtige Virtus Segafredo Bologna-spillere.

Iffe Lundberg har været en af de mest kampafgørende spillere i EuroLeague i denne sæson, og den danske Virtus-spiller ser ud til at stortrives for tiden.

Lundberg spiller noget af sit bedste basket, og det lover godt for Danmark.

I anledningen af de kommende landskampe har vi snakket med både Morten Stig Jensen, basketekspert og radiovært på Radio 4, samt Eurohoops.net-korrespondenten Cesare Milanti om danskerens sæson i det italienske, og begge eksperter storroser den danske point guard.

Læs vores interview med Morten Stig Jensen ved at klikke her.

Find interviewet med Cesare Milanti her.

Jonas Zohore

Sæson 2023/24 vil måske stå som en af karrierens mest mindeværdige sæsoner for den danske landsholdsprofil Jonas Zohore.

Overrasker Danmark og slår både Georgien og Finland vil sæsonen kun stå klarere for Zohore, men den tårnhøje dansker har allerede nu opfyldt en livslang drøm.

Det gjorde han i starten af sæsonen, da han skrev under på en kontrakt med BAXI Manresa, der spiller i verdens næstbedste hjemlige liga, Liga ACB.

Efter flere ophold i den næstbedste spanske række, LEB Oro, fik Zohore endelig chancen for et hold i Spaniens stærkeste liga, da han blev inviteret til at medvirke i holdets træningslejr.

Selvom den catalanske klub var klar til at slippe ham efter to ugers prøvetræning, insisterede Zohore på at deltage i yderligere to uger. Det fik han lov til, og det endte med at belønne sig med en tre måneder lang kontrakt, hvor han fik prøvet kræfter med den absolutte top i europæiske basket.

Zohore fik ikke forlænget sin aftale efter de tre måneder og skiftede derefter til Balkan Botevgrad i Bulgarien, hvor han har imponeret. Udover den hjemlige liga deltog Balkan Botevgrad også i FIBA Europe Cup i denne sæson, men den europæiske sæson er slut for Zohore og co.

Zohore snitter 7,7 point og 4,7 rebounds per kamp i den bedste bulgarske række. I FIBA Europe Cup snittede Zohore 10,3 point, 7,7 rebounds, 1,7 assists og ét steal per kamp.

Jonathan Klussmann

Efter fire flotte sæsoner i Basketligaen rejste 21-årige Jonathan Klussmann sydpå forud for indeværende sæson, hvor han skrev under med Fundación Globalcaja La Roda i den tredjebedste spanske række, LEB Plata.

Klussmann, der i sidste sæson var en af Randers Cimbrias bedste spillere, har dermed gang i sin første sæson i udlandet, og indtil videre er det gået meget godt.

Den unge dansker er holdets topscorer med 13,3 point per kamp og har vist sig som en af La Rodas mest betydningsfulde spillere.

I denne sæson er det blevet til syv sejre i 19 kampe for La Roda.

Indtil videre er det blevet til ni landskampe for Jonathan Klussmann.

Over sæsonen snitter Klussmann 13,2 point, 1,9 rebounds og 1,5 assists.

Klussmann var oprindeligt ikke en del af den endelige trup, men blev hentet ind som erstatning for en skadet Noah Churchill.

Kevin Larsen

Kevin Larsen kører derudaf i Spanien.

Den bomstærke danske center er for tredje sæson i streg en de bærende profiler hos Movistar Estudiantes, der spiller i den næstbedste spanske række, LEB Oro. Larsen fik en lidt sløv start på sæsonen med nogle svingende præstationer, men siden december-måned har han været i topform.

Tre sæsoner er det hidtil blevet til hos den spanske hovedstadsklub for Kevin Larsen, og Estudiantes er ligesom i de foregående to sæsoner en del af topstriden i Spaniens næstbedste række, men oprykningen til Liga ACB lader vente på sig.

De sidste to gange er oprykningen glippet, men i denne sæson er de helt i toppen på en delt førsteplads med Leyma Coruña, der har Larsens landsholdskollega Sebastian Åris på holdet.

Kevin Larsen snitter 10,2 point, 5,7 rebounds og 1,7 assists per kamp for Estudiantes.

Mads Bonde Stürup

Spansk basket og 26-årige Mads Bonde passer som fod hose.

Den danske forward forlod Danmark og Basketligaen tilbage i 2016, og siden da er det stået på spansk basket en masse.

Bonde tørner for tiden ud for Guuk Gipuzkoa Basket, og ligesom Kevin Larsen og Sebastian Åris, som vi snart kommer til, spiller Mads Bonde i LEB Oro.

En anden ting de alle tre også har til fælles er det faktum, at deres arbejdsgiver ligger i den bedre ende af tabellen. Hvor Åris og Larsens hold deles om førstepladsen ligger Bonde og Guuk Gipuzkoa Basket på fjerdepladsen med to flere nederlag.

Mads Bonde snitter 3,5 point og 1,3 rebounds over 21 kampe i Guuk Gipuzkoa Basket-trøjen.

Morten Bülow

Ligesom Jonathan Klussmann blev Morten Bülow hentet ind som erstatning. Bülow erstatter en skadet Sami Eleraky.

Morten Bülow spiller lige nu sin anden sæson hos Randers Cimbria, og danskeren har i den grad bygget på efter hans første sæson i det kronjyske.

Bülow er gået fra at snitte 8,3 point, 4,2 rebounds og 1,3 assists per kamp i sidste sæson til i år at snitte 14,6 point, 5,8 rebounds og 3,8 assists, og derfor er han svær at undgå i snakken om ´Most Improved Player´-prisen til årets Fullcourt Awards.

Bülow er ikke længere blot en dygtig rollespiller. Han er blevet en profil for Randers Cimbria, og den udvikling har Randers også haft behov for i en sæson, hvor de har haft det svært.

Den 25-årige forward har fundet et ekstra gear, og han kan derfor blive en spændende joker for Danmark i de kommende landskampe – såfremt han ikke er en af de to spillere, der vil blive skåret fra.

Sebastian Åris

Den tidligere MVP i Basketligaen Sebastian Åris spiller, som tidligere nævnt, for Leyma Coruña i Spaniens LEB Oro.

Før skiftet til Spanien spillede Åris i Ungarn hos Kaposvari KK, og opholdet var præget af stor succes. Den danske guard var en af holdets bedste spillere, og det gik ikke ubemærket hen.

Nu spiller Åris i LEB Oro, hvor minutterne cirka er blevet halveret, men danskeren er blevet mange erfaringer rigere, som det danske landshold kan nyde godt af.

Den tidligere Svendborg Rabbits-stjerne har været i aktion i alle 21 kampe for Coruña, og over disse snitter han 4,5 point og 2,6 assists per kamp.

28-årige Åris har dog på papiret haft sin bedste periode i klubben i denne måned, hvor han back-to-back scorede minimum ti point. Det er de eneste to gange i denne sæson, han har rundet ti point i LEB Oro.

Danskerens bedste kamp i denne sæson fandt sted for 12 dage siden, hvor han leverede season high 13 point og syv assists.

Sylvester Berg

Den næstsidste spiller i denne gennemgang er Sylvester Berg, der efter en årrække i Spanien er vendt hjem til Aarhus og Bakken Bears.

Berg er – lige nu – ikke en af de spillere, man kan forvente 25 point fra hver kamp, men en ting, man altid kan være sikker på at få fra ham, er en god fight. Han knokler.

Den 25-årige forward er en sand holdspiller, og det kom også til udtryk i det seneste landsholdsvindue, hvor han kom ind fra bænken og var et frisk pust til Danmark.

Over sæsonen i Basketligaen snitter han 11,1 point, 5,3 rebounds og 2,5 assists.

Tobias Jensen

Sidst men ikke mindst har landstræner Allan Foss udtaget 19-årige Tobias Jensen, og han er en uhyre interessant spiller.

Tobias Jensen spiller til dagligt i Tyskland for Ratiopharm Ulm i Tyskland, og det er ikke et hvilket som helst hold, han spiller for. Ratiopharm Ulm hører hjemme i den tyske Bundesliga, og holdet ligger på syvendepladsen.

I tidligere sæsoner har han været nede og udvikle sig på holdets akademi, OrangeAcademy, men i år er han rykket op i førsteholdstruppen.

Tobias Jensen er bare 19 år, men trods den unge alder har han gjort sig fortjent til en plads på Ulms Bundesliga-hold. I denne sæson har han set minutter i 19 ud af 21 kampe i Bundesligaen, og over disse får han i snit 12 minutter per kamp.

Men det er ikke kun i Bundesligaen, han får chancen. Det har han også fået i EuroCup, niveauet under EuroLeague, hvor han har været i aktion 18 gange i sæson 2023/24.

Skrevet af

Jeg er redaktør for Basketligaen og har været det siden februar 2021. Jeg er 22 år og bosat i Aarhus, hvorfor jeg ofte kan findes ude i Vejlby-Risskov Hallen til Bakken Bears´ hjemmekampe. (sebastian@fullcourt.dk)

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Svendborg Rabbits mister en af sidste sæson stjernespillere i form af hollandske Dylan Van Eyck, der skifter til spanske Odilo FC Cartagena CB.

Bakken Bears

Den højtflyvende guard Magnus Møllgaard forlader spanske Class Bàsquet Sant Antoni. Det har klubben meldt ud på Instagram.

Basketligaen

Værløse Blue Hawks må i næste sæson klare sig uden deres kaptajn, Adam Heede-Andersen, der skal prøve kræfter med den bedste islandske række.

Landshold

Farum Arena bliver ny hjemmebane for det danske herrelandshold, der foreløbig siger farvel til Arena Næstved.

ASVEL

Dansk-israelske Noam Yaacov er igen blevet lånt ud af det franske EuroLeague-hold LDLC ASVEL - denne gang til Hapoel Tel Aviv.

Bakken Bears

Bakken Bears-stjernen Deandre Pinckney skal i næste sæson spille for israelske Hapoel Haifa.

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

Bakken Bears

Den tidligere Bakken Bears-stjerne DeVaughn Akoon-Purcell skifter Lokomotiv Kuban ud med UNICS Kazan.