Vince Carter – Halv mand halv fantastisk

Vince Carter har efter 22 sæsoner spillet sin sidste kamp i NBA. Vi har derfor taget et kig tilbage på de største øjeblikke i "Vinsanity's" karriere.
Vince Carter
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Tidligere på ugen blev det offentliggjort at 22 hold er blevet inviteret til Orlando for at færdiggøre NBA-sæsonen. Atlanta Hawks var ikke en af dem, og Vince Carter har dermed spillet sin sidste kamp i NBA.

Vince Carter har spillet 22 sæsoner i NBA (rekord) over 4 årtier (også rekord), han har tryllebundet publikum med nogle af historiens vildeste dunks og så er han en af mine personlige yndlingsspillere nogensinde (han er en af kun to spillere, jeg har en trøje med). Denne artikel er derfor min kærlighedserklæring dedikeret til NBA’s helt egen marathonman, hvor jeg vil gennemgå nogle af højdepunkterne fra Carters lange karriere.

Half man half amazing

Vince Carter kom ind i NBA i 1998 (for at sætte det i perspektiv, så er det mit fødselsår), hvor han blev valgt af Golden State Warriors som nummer fem. Han blev dog hurtigt tradet til Toronto Raptors i bytte for fjerdevalget Antawn Jamison. Carter tog fra starten ligaen med storm.

I en forkortet lockout sæson blev han kåret til Rookie of The Year i en stærk rookie class, der blandt andet talte Dirk Nowitzki, Paul Pierce, Jason Williams, Mike Bibby og Tyronn Lou (ja, samme Lou, der førte Cavaliers til et mesterskab i 2016 som træner). Der var en ting, der især blev lagt mærke til ved Carter – hans fantastiske atletiske evner. Det gav ham hurtigt kælenavne som “Air Canada”, “Vinsanity” og “Half man half amazing”.

Det var dog først i hans anden sæson, at Carter for alvor slog igennem som superstjerne. Han havde over 25 point pr kamp i gennemsnit og førte sammen med sin fætter, Tracy McGrady, Toronto til deres første slutspilsserie i holdets historie. Carter blev udnævnt til All-Star for første gang, og vandt dunkekonkurrencen med en af de mest ikoniske præstationer nogensinde.

Han første dunk fik blandt andet denne legendariske reaktion fra Shaq:

Vince Carter var dog ikke færdig med at levere highlight dunks. I sommeren 2000 deltog han ved OL, hvor han leverede, hvad mange vil kalde det bedste dunk nogensinde, da han hopper over den 2,18 høje franske center Frederick Weiss.

Wow… Bare wow.

I 2001 mødte Raptors i andenrunde af slutspillet 76’ers, hvor Carter leverede en af sine bedste præstationer nogensinde. Her ramte han 8 (!) 3’ere i træk og endte med 50 point i kamp 3 i serien.

Det er stadig i dag rekord for flest 3’ere i en halveg i slutspillet.

Marathonmanden

Carter fortsatte hos Raptors indtil han i december 2004 kom til New Jersey Nets, hvor han dannede en trio med Jason Kidd og Richard Jefferson. Selvom det aldrig for alvor blev en succes, så fik vi dog endnu et vanvittigt highlight dunk fra Carter.

Carter fortalte for nyligt i All The Smoke, at Alonzo Mourning ikke snakkede til ham i fem år efter det dunk. Først da Vince Carter var vært for en middag med Obama ved en All-Star weekend blev de venner igen.

Carter havde klart sine bedste år basketballmæssigt i Raptors og Nets, men det var først i 2010 for Orlando Magic, at han nåede en konferencefinale. Den blev dog tabt i seks kampe til Boston Celtics.

Carter brugte resten af sin karriere som en journeyman veteran. Efter Magic var han forbi Suns, Mavericks, Grizzlies, Kings og Hawks.

I Dallas scorede han denne gamewinner buzzer-beater 3’ere, hvilket gav Dallas en 2-1 føring i serien mod de top-seeded Spurs.

Det lykkedes dog ikke for 8-seed Dallas at vinde serien.

Det blev aldrig med den store succes hverken personligt eller holdmæssigt i de sidste år af karrieren. Han påtog sig i stedet opgaven med at være et forbillede for unge spillere, og så arbejdede han hen mod rekorden for flest spillet sæsoner.

Det lykkedes Carter at tage denne rekord, da Dirk Nowitzki gik på pension samtidig med, at han selv tog 19/20 sæsonen med for Atlanta Hawks. Han blev samtidig den første spiller til at spille i fire forskellige årtier. En utrolig præstation på alle måder af en mand, der nåede at fylde 43 før sin pension fra NBA

Vince Carters sidste kamp endte med at være en overtime kamp mod Knicks den 11. marts. Carter blev skiftet ind i slutningen af kampen på opfordring fra publikum, og han gik direkte ind og ramte en 3’ere i de sidste sekunder af sin NBA karriere.

Vince Carter vil for altid være en del af NBA’s historie bøger, også selvom karrieren sluttede tidligere end forventet. Utroligt at kunne sige det om en mand, der spillede i 22 år.

Udvalgte stats og rekorder

  • Rookie of The Year
  • 8x All-Star
  • 1x All-NBA Second Team og 1x Third Team
  • 1x Slam Dunk Champion
  • Flest NBA sæsoner (22)
  • Eneste til at spille i fire forskellige årtier
  • 1x OL Guld

Se andre spændende artikler