fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Optakt til NBA-sæsonen – Utah Jazz

Utah Jazz overgik alles forventninger i sidste sæson. Lauri Markkanen var lige pludselig verdens bedste basketballspiller, mens Walker Kessler leverede sin bedste ‘prime Rudy Gobert’-parodi. De får nu selskab af John Collins og tre førsterunde-rookies efter en sommer, hvor Jordan Clarksons kontrakt også er blevet fyldt med langt flere nuller, end der kan være på hans ryg.

Foto: David Beasley, Mistabeas - Flickr

NBA-sæsonen 2023-24 nærmer sig med hastige skridt – kun én dag tilbage! 

Som optakt vil vi i de sidste 30 dage inden sæsonstart fokusere på et nyt hold hver dag, skabe dig et overblik over, hvad hvert hold har foretaget sig over sommeren, og diskutere, hvad vi kan forvente af dem i den kommende sæson. 

Vi tager selvfølgelig forbehold for eventuelle ændringer, der skulle ske på holdene, fra nu af og til den første bold bliver tippet i vejret natten til onsdag d. 25. oktober.

I dag skal det handle om Utah Jazz.

Resultat i sidste sæson

#12 i Western Conference (37-45).

Utah Jazz kom som skudt ud af en kanon i sidste sæson og førte Western Conference med 10 sejre i deres første 13 kampe.

Derfra begyndte gassen dog at gå af ballonen. Lauri Markkanen og co. sluttede sæsonen 27-42 og endte fjerdesidst i vest.

Offseason-moves

Spillere ud:

 • Rudy Gay (tradet til Atlanta Hawks, derefter tradet til Oklahoma City Thunder, derefter waived, free agent, samlet op af Golden State Warriors, derefter waived, nu free agent igen)
 • Juan Toscano-Anderson (kontraktudløb)
 • Udoka Azubuike (kontraktudløb, samlet op af Phoenix Suns)
 • Damian Jones (tradet til Cleveland Cavaliers)

Spillere ind:

 • John Collins (tradet fra Atlanta Hawks)
 • Omer Yurtseven (free agent)
 • Josh Christopher (free agent)
 • Taylor Hendricks (rookie, draftet #9)
 • Keyonte George (rookie, draftet #16)
 • Brice Sensabaugh (rookie, draftet #28)

Kontraktforlængelser/re-signings:

 • Jordan Clarkson (genforhandling af kontrakten giver ham tre år, $55 millioner)
 • Johnny Juzang (two-way-kontrakt)

Største profiler (stats fra sidste sæsons grundspil)

Lauri Markkanen (66 kampe spillet, 25,6 PTS, 8,6 REB, 1,9 AST, 0,6 STL, 0,6 BLK)

Walker Kessler (74 kampe spillet, 9,2 PTS, 8,4 REB, 0,9 AST, 0,4 STL, 2,3 BLK)

Jordan Clarkson (61 kampe spillet, 20,8 PTS, 4,0 REB, 4,4 AST, 0,5 STL, 0,2 BLK)

John Collins (71 kampe spillet for Atlanta Hawks, 13,1 PTS, 6,5 REB, 1,2 AST, 0,6 STL, 1,0 BLK)

Hvor står holdet i forhold til sidste år?

Efter at have givet slip på klubbens hjørnesten, Rudy Gobert og Donovan Mitchell, i sommeren 2022 var forventningen til Utah Jazz i sidste sæson, at de ville ende helt i bunden af Western Conference.

Det unge Utah-mandskab overraskede dog alt og alle med deres intense vindervilje og tro på egne evner. Meget af æren skal tilegnes cheftræner Will Hardy.

35-årige Will Hardy er ligaens yngste cheftræner og havde oddsene imod sig, da han overtog trænersædet i Utah inden sidste sæson. Det var hans første cheftrænerjob, og så var det oven i købet på et mandskab, som på papiret lignede en bundskraber.

Efter fem sæsoner som assistenttræner under Gregg Popovich i San Antonio Spurs og en enkelt sæson som assistenttræner i Boston Celtics beviste Will Hardy i sidste sæson, at han har en eksemplarisk taktisk forståelse, som sagtens kan håndtere en stilling som cheftræner. Han var måske derfor det forkerte valg for Utah Jazz’ CEO of Basketball Operations Danny Ainge, hvis Ainge havde en intention om at være dårlig i sidste sæson:

Spøg til side, så tror jeg bestemt, at Danny Ainge er glad for sin beslutning om at hyre Will Hardy. Hvis sidste sæson er nogen indikation på Hardys cheftrænerevner, kan vi meget nemt se ham berige Utah med gode beslutninger fra sidelinjen i mange år fremover.

Generelt har Danny Ainge god grund til at være glad for mange af sine seneste beslutninger i Utah Jazz.

Selvom Rudy Gobert og Donovan Mitchell var synonym med Utah Jazz i en længere årrække, blev det til sidst klart for alle parter, at drømmen om et mesterskab i den konstellation aldrig ville opfyldes.

Da de to All-Stars så drog til henholdsvis Minnesota og Cleveland sidste sommer, var forventningen, at Utahs mangeårige rebuild var begyndt. Og selvom der ganske vist er tale om et rebuild, bliver det nok slet ikke så mangeårigt, som vi havde forventet.

Dette var nemlig, hvad Danny Ainge formåede at få retur for Gobert og Mitchell:

 • Lauri Markkanen
 • Walker Kessler
 • Collin Sexton
 • Talen Horton-Tucker
 • Ochai Agbaji
 • Seks unprotected førsterunde-draft picks
 • To protected førsterunde-draft picks
 • Tre pick swaps

Umiddelbart var det primært de mange draft picks, som fik Jazz-fans til at slikke sig om munden efter disse handler.

Men det viste sig, at pakken af spillere også var en kæmpe gave.

Efter nogle halvlunkne år i Bulls og Cavaliers udsprang Lauri Markkanen lige pludselig som en All-Star-starter i sidste sæson for Utah Jazz. Finnen snittede fænomenale 25,6 point og 8,6 rebounds pr. kamp med imponerende skudprocenter på 50/39/88.

Med god grund blev 26-årige Markkanen derfor kåret til Most Improved Player i sidste sæson. En af de mest interessante ting at følge i næste sæson for Utah bliver, om The Finnisher kan fortsætte i samme raketfart mod stjernestatus, eller om der var tale om et one season wonder.

Det samme gælder for Walker Kessler, som i sidste sæson viste sig at være en af ligaens bedste rim protectors.

Walker Kessler var blot en sidenote, da Minnesota Timberwolves tradede ham sammen med et hav af andre spillere og draft picks til Utah Jazz sidste sommer for Rudy Gobert.

Den unge center ser dog ud til at være så god, at han alene gør Gobert-tradet til en sejr for Utah. 22-årige Kessler snittede 9,2 point, 8,4 rebounds og hele 2,3 blocks på blot 23 minutter pr. kamp i sidste sæson, mens han skød afsindige 72 % fra gulvet.

Kigger vi på statistikkerne fra 1. februar og frem, snittede Kessler 12 point, 10,5 rebounds og 3,1 blocks (flest af alle i ligaen i den periode) på 28,6 minutter pr. kamp.

Der var derfor ingen tvivl om, at Kessler, som blev taget med 22.-valget i 2022-draften, skulle på All-Rookie 1st Team. Han modtog 95 % af 1st Team-stemmerne på center-positionen.

Jeg er ekstremt spændt på at følge Walker Kessler i sin anden sæson. Hvis han får over 30 minutter pr. kamp, kan han snildt snitte over tre blocks pr. kamp og blive en af favoritterne til Årets Forsvarsspiller. Og hvis Utahs seven footer tilmed også tilegner sig et effektivt 3-pointsskud, kan han blive en af de bedste centere i ligaen:

Hvis vi kigger nærmere på Utahs største moves i offseason, har Danny Ainge og co. blandt andet genforhandlet kontrakten på shooting guard Jordan Clarkson.

31-årige Jordan Clarkson har spillet fire sæsoner i Utah og er allerede spilleren med flest Jazz-sæsoner under bæltet i hele truppen.

Samlet set har Clarkson spillet ni NBA-sæsoner, men hans niende viste sig at være hans bedste hidtil. Den tidligere Sixth Man of the Year var fast starter for første gang i syv sæsoner og havde career highs i minutter (32,6), point (20,8) og assists (4,4) i sidste sæson.

Clarkson kan dermed fortsat bidrage med sin erfaring både på og uden for banen for dette unge Jazz-mandskab i de næste tre sæsoner, hvor han vil tjene $55 millioner.

Sidst, men bestemt ikke mindst, er John Collins kommet til Utah Jazz.

Efter en frustrerende sidste tid i Atlanta, hvor både Collins og Hawks-organisationen var klar til at sige farvel, er den 26-årige power forward kommet til Utah for blot ét andenrundevalg og Rudy Gay. Det er en billig pris for en spiller, som snitter 16 point, otte rebounds og et block for karrieren.

Collins skyder desuden 35,6 % fra 3’eren i karrieren. Sidste sæson var dog hans klart værste fra distancen (29,2 %), men det skyldtes også en fingerskade, som påvirkede hans skudafvikling. Fingeren fik det bedre i løbet af sæsonen, hvilket gjorde, at Collins ramte 37 % af sine 3’ere i sæsonens sidste 20 kampe.

Der bør derfor nu ikke været noget, der hindrer John Collins i at genfinde sin form fra 2019-20-sæsonen, hvor han snittede 21 point og 10 rebounds pr. kamp. Han ser i hvert fald ud til at være topmotiveret efter at bevise sit værd på et Utah Jazz-mandskab, hvor han bliver den bedst betalte spiller i næste sæson.

Det største spørgsmål omkring John Collins bliver i virkeligheden, hvordan Will Hardy vælger at bruge ham, eftersom Collins deler position med holdets stjerne, Lauri Markkanen. I preseason er de startet inde sammen, så den kombination bliver interessant at følge i grundspillet.

Hvem skal vi holde ekstra øje med?

Det bliver bestemt også spændende at følge Utahs nye rookies i den kommende sæson.

Jazz havde hele tre picks i første runde af årets draft – 9.-valget, 16.-valget (via Gobert-tradet med Timberwolves) og 28.-valget (via Royce O’Neale-tradet med Brooklyn Nets i 2022).

Med 9.-valget besluttede Utah sig for at gå med Taylor Hendricks.

Taylor Hendricks er en alsidig power forward på 206 cm (6’9”) og 95 kg.

19-årige Hendricks spillede et enkelt år i college, hvor han snittede 15,1 point, 7,0 rebounds, 1,4 assists, 0,9 steals og 1,7 blocks pr. kamp for UCF Knights. Han skød desuden 48 procent fra gulvet og ramte hele 39 % af sine 3’ere.

Med sin store ramme, bevægelighed og fremragende evne til at skyde opfylder Hendricks alle de krav, man kan have til en profileret power forward. Han er en glimrende angrebsrebounder, kan dunke over alt og alle samt dække glimrende op fra position 3-5.

Hvis der er noget, Taylor Hendricks skal arbejde på, kan det være hans evne til at skabe sit eget skud. Han kan egentlig generelt godt tillade sig at forbedre sin boldbehandling, men bortset fra det er han en fremragende 3-and-D forward, som kommer til at se mange sæsoner i NBA.

En passende NBA-sammenligning for Taylor Hendricks kan være Jerami Grant.

Keyonte George er navnet på den shooting guard, som Utah Jazz tog med 16.-valget i draften.

Med en størrelse på 193 cm (6’4”) og 83 kg er Keyonte George en solid guard, som har en voldsom hurtighed på fødderne.

Ligesom Taylor Hendricks er Keyonte George 19 år gammel, som blot spillede et enkelt år i college. I Baylor snittede George 15,3 point, 4,2 rebounds, 2,8 assists, 1,1 steals og 0,2 blocks pr. kamp.

Selvom George er en glimrende scorer, skal han arbejde en hel del på sin effektivitet. Han skød blot 37,6 % fra gulvet i college og havde det med i perioder at træffe nogle optimistiske skudvalg.

Vi kan dog godt forvente at se en masse highlights fra Keyonte George, som altid er en fornuftig herre at gå til, hvis man har desperat brug for en scoring. Han kan skabe sit eget skud i søvne og vil med den rette rådgivning og arbejdsmoral kunne blive blandt ligaens topscorere om nogle år.

Keyonte George sammenlignes med NBA-spillere som Cam Thomas og Anfernee Simons.

Rosinen i pølseenden i Utahs rookie-buffet er Brice Sensabaugh, som de draftede med 28.-valget.

Brice Sensabaugh er en 198 cm (6’6”) høj og 106 kg tung small forward. Han er minsandten også 19 år og spillede også blot et enkelt år i college ligesom sine to rookie-kolleger. For Ohio State snittede Sensabaugh 16 point, 5,4 rebounds, 1,2 assists, 0,5 steals og 0,4 blocks pr. kamp, mens han skød 48 % fra gulvet, hele 40,5 % på 3’erne og 83 % på sine straffekast.

Der er ingen tvivl om, i hvilken ende Sensabaugh er mest effektiv. Han er en forbilledlig scorer, som kan sætte point på tavlen på alle tænkelige måder. Med sine 106 kg er han næsten umulig at stoppe, når han beslutter sig for at tromle mod kurven, og hvis du fejler ham, er han stensikker fra linjen.

Det mest bemærkelsesværdige ved Sensabaugh er hans evne til at skyde. Han ramte over 40 % af sine 3’ere i college og vil med det samme kunne indskrive sig i NBA som en af de bedste skytter i ligaen.

Brice Sensabaugh er bomstærk, men vi kommer ikke til at se ham over ringen så ofte, som man måske kunne forvente. Han besidder nemlig ikke de mest atletiske evner, og så skal han desuden arbejde meget på sit forsvar, hvor han nogle gange kan se lidt fortabt ud.

Vi kan sammenligne Brice Sensabaugh med NBA-spillere som TJ Warren og Marcus Morris.

Hvor langt når de?

Utah Jazz har en All-Star i Lauri Markkanen, en af ligaens bedst forsvarende centere i Walker Kessler, en peakende veteran i Jordan Clarkson, en motiveret tilflytter i John Collins og en trekløver af interessante førsterundevalg.

Der er altså en masse at glæde sig over og en masse at glæde sig til, hvis du er Utah Jazz-fan.

Med Will Hardy ved roret i Utah er jeg bange for,  at jeg undervurderer, hvad dette unge mandskab kan opnå.

Mit bud er nemlig, at Utah Jazz ender på 11.-13.-pladsen i Western Conference.

Will Hardys tropper var med i slutspilsbilledet i størstedelen af sidste sæson, inden de endte tre sejre fra den sidste play-in-plads.

De har derfor bevist, at de har potentialet til at snige sig ind i det sjove selskab i vest. Jeg mener dog, at konferencen er for bred og konkurrencedygtig i den kommende sæson, til at Jazz kan danse sig ind i top-10.

Det ser dog rigtig lyst ud i Utah, som med stor sandsynlighed igen bliver blandt de bedste hold i NBA om nogle år.

 

Utah Jazz åbner sæsonen natten til torsdag d. 26. oktober kl. 01.00, ude mod Charlotte Hornets.

Skrevet af

Har været forelsket i basketball siden 2018 og arbejdet med sport på blandt andet TV 2 og Warner Bros. Discovery. Har desuden været journalistpraktikant i Bakken Bears, hvor jeg agerede studievært og kommentator på Bears TV. Har en bachelorgrad i medievidenskab og en kandidatgrad i journalistik fra Syddansk Universitet. Elsker Ringenes Herre og øl, men de skal nydes hver for sig.

Andre artikler med dette emne

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

Internationalt

Iffe Lundberg siger farvel til Virtus Bologna efter to sæsoner.

Basketligaen

Det 21-årige danske Bakken Bears-talent Gustav Knudsen har officielt tilmeldt sig NBA-draften 2024.

NBA

Mandag aften amerikansk tid udløber NBAs eksklusivitetsforhandlinger med de nuværende rettighedshavere, og dermed åbnes der op for forhandlinger med øvrige bejlere til NBA-rettighederne.

Internationalt

Morten Stig Jensen er klar med sin anden klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert stiller skarpt på det franske basketfænomen Victor Wembanyama, der...

NBA

Victor Wembanyma var tæt på at skrive NBA-historie, da San Antonio Spurs natten til onsdag dansk tid tabte snævert til Denver Nuggets, og den...

NBA

Houston Rockets bliver ved med at vinde, og forlænger sejrsstimen til otte med storsejren over Utah Jazz.

Chicago Bulls

30-årige Otto Porter Jr. har meddelt, at han har valgt at indstille sin karriere efter 11 sæsoner i NBA.