fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Optakt til NBA-sæsonen – Memphis Grizzlies

I sidste sæson fandt Ja Morant en ny hobby – pistolblær. Den hobby har kostet ham 25 spilledages karantæne, hvilket bestemt kommer til at påvirke Memphis Grizzlies’ chancer i denne sæson. Hvor meget af det kan Marcus Smart redde?

Foto: Flickr - All-Pro Reels

Nedtællingen til NBA-sæsonen 2023-24 er begyndt, og vi kan næsten ikke vente. 

Som optakt vil vi i de sidste 30 dage inden sæsonstart fokusere på et nyt hold hver dag, skabe dig et overblik over, hvad hvert hold har foretaget sig over sommeren, og diskutere, hvad vi kan forvente af dem i den kommende sæson. 

Vi tager selvfølgelig forbehold for eventuelle ændringer, der skulle ske på holdene, fra nu af og til den første bold bliver tippet i vejret natten til onsdag d. 25. oktober.

I dag skal det handle om Memphis Grizzlies.

Resultat i sidste sæson

#2 i Western Conference (51-31).

Efter en flot grundspilssæson, som blev til en andenplads i Western Conference, gik rejsen i slutspillet ikke længere end til første runde for Memphis Grizzlies.

Los Angeles Lakers løb afsted med en 4-2-sejr i serien, og Grizzlies’ sæson endte ganske uforløst.

Offseason-moves

Spillere ud:

  • Dillon Brooks (kontraktudløb, sign-and-trade til Houston Rockets)
  • Tyus Jones (traded til Washington Wizards)

Spillere ind:

  • Marcus Smart (traded fra Boston Celtics)
  • Derrick Rose (free agent)
  • Shaquille Harrison (free agent)
  • Mychal Mulder (free agent)
  • G.G. Jackson (rookie, drafted #45, two-way-kontrakt)
  • Matthew Hurt (rookie, undrafted i 2021)

Kontraktforlængelser/re-signings:

  • Desmond Bane (fem år, max, $207 millioner)

Største profiler (stats fra sidste sæsons grundspil)

Ja Morant (61 kampe spillet, 26,2 PTS, 5,9 REB, 8,1 AST, 1,1 STL, 0,3 BLK)

Jaren Jackson Jr. (63 kampe spillet, 18,6 PTS, 6,8 REB, 1,0 AST, 1,0 STL, 3,0 BLK)

Desmond Bane (58 kampe spillet, 21,5 PTS, 5,0 REB, 4,4 AST, 1,0 STL, 0,4 BLK)

Marcus Smart (61 kampe spillet for Boston Celtics, 11,5 PTS, 3,1 REB, 6,3 AST, 1,5 STL, 0,4 BLK)

Hvor står holdet i forhold til sidste år?

I sidste sæson beviste Memphis Grizzlies endnu engang, at de er et bundsolidt mandskab i grundspillet.

Lægger man de seneste to sæsoner sammen, har Grizzlies faktisk fjerdeflest grundspilssejre i hele ligaen (107), kun to færre end Milwaukee Bucks og Phoenix Suns, som deler førstepladsen med 109.

Grizzlies’ seneste sæson kommer dog nok ikke til at blive husket for de 51 grundspilssejre og deres andet 2.-seed i vest på to år.

Den vil i stedet blive husket for holdets uendelige trash talk i slutspillet, som især kom fra den altid så sympatiske Dillon Brooks.

Brooks fik dog et sportsligt rap over nallerne af Lakers, som gav ham de 40 point, han havde bedt om, ved at sende Grizzlies ud på bagdel og albuer med en 125-85-sejr i kamp 6.

Brooks er skam en glimrende forsvarsspiller, men var alt for ineffektiv i Memphis-angrebet. Nu er han ude af døren og taget til Houston Rockets, hvilket bør passe Grizzlies helt fint.

Udover Dillon Brooks vrangforestillinger om egne evner vil den seneste Memphis-sæson især også huskes for deres superstjerne Ja Morant og hans kærlighed for at vise gøb (altså pistol) på kamera.

Først på en stripklub i marts måned:

Det resulterede i otte spilledages karantæne. Desuden skulle Morant gennemføre et rådgivningsprogram samt have en én-til-én-samtale med ligakommissær Adam Silver.

Ja Morant udtalte følgende efter episoden:

Pistolen var ikke min. Det er ikke den type menneske, jeg er. Jeg billiger ikke nogen former for vold. Jeg påtager mig det fulde ansvar for mine handlinger. Jeg begik en dum fejl, og jeg kan se det billede, jeg har malet af mig selv med mine fejl. Men i fremtiden vil jeg vise alle, hvem Ja virkelig er, og ændre dette narrativ.

Super! Alt vel. Videre i livet.

Men nej. Det gik hverken værre eller bedre, end at Ja Morant kun to måneder senere – efter Memphis var ude af slutspillet – viftede med endnu en pistol for åben skærm.

Denne gang i en bil på Instagram Live.

Så beder du selv om det, makker.

Der var stor uenighed om, hvor stor en straf han skulle have efter sin anden pistolvideo på to måneder. Det endte med en karantæne på 25 spilledage, som kommer til at gælde fra starten af den kommende sæson.

Det bringer mig tilbage til det sportslige aspekt af alt det her.

Mens Ja Morant forhåbentlig får styr på, hvad end han har af problemer, skal hans hold i 25 kampe finde ud af at fungere uden deres ubestridt bedste spiller.

Der bør i hvert fald ikke være nogen tvivl om, hvem der i mellemtiden overtager Morants plads på point guard-positionen – Marcus Smart.

Efter at have tilbragt sine første ni NBA-år i Boston Celtics er 30-årige Marcus Smart nemlig blevet tradet til Memphis Grizzlies denne sommer.

Som del af et treholdstrade måtte Memphis opgive deres pålidelige backup point guard Tyus Jones til Washington Wizards samt to førsterunde-draftvalg til Boston Celtics. Til gengæld får Grizzlies tilført en forsvarsguard i verdensklasse, som samtidig kan fordele bolden i angrebet.

I størstedelen af Marcus Smarts tid i Celtics var han shooting guard. I sidste sæson spillede han dog 98 % af sine minutter på point guard-positionen. Dér viste han, at han er en udmærket boldfordeler, og snittede således career high 6,3 assists pr. kamp.

Defensivt er der ingen tvivl om, at Marcus Smart er blandt de bedste i ligaen på hans position. Han blev kåret til Årets Forsvarsspiller i 2021-22-sæsonen og blev den første guard til at vinde prisen siden Gary Payton i 1996.

Smart faldt dog i niveau defensivt i sidste sæson, hvilket han også selv var ude at indrømme. Forhåbentligt kan han finde sit gamle niveau i forsvarsenden frem i Memphis.

Hvis vi kigger offensivt, forbinder man især Marcus Smart med at være en forholdsvist dygtig skytte. Han har dog kun haft en enkelt sæson, hvor han skød over ligagennemsnittet på 35 % fra 3’eren, og det var i 2019-20-sæsonen – der havde han også en kamp med hele 11 ramte 3’ere.

Ellers skyder han blot 32,3 % på 3’eren for karrieren, så hans primære mål bør være at fortsætte sine gode takter som point guard fra sidste sæson og fordele bolden ud til Memphis’ bedre skytter – her tænker jeg især Desmond Bane.

25-årige Desmond Bane har denne sommer skrevet under på en femårig max-kontrakt til en værdi af over $200 millioner.

Det er rigtig mange penge, men der er også tale om en spiller i rivende udvikling.

Inden Bane pådrog sig en skade i tåen i november, snittede han 25 point, 5 rebounds og 3 assists med imponerende skudprocenter på 47/45/91. Flere påstår, at skaden, som holdt ham ude i 17 kampe, var den eneste årsag til, at han ikke blev All-Star.

Han kom også stærkt tilbage fra skaden og var desuden fremragende i første runde af slutspillet mod LA Lakers. Hér spillede Bane flest minutter af alle Grizzlies-spillere og førte sit hold i samlet antal point, mens han havde tredjeflest rebounds og ramte 93 % af sine straffekast (27/29).

Desmond Banes helt store force er dog hans 3-pointsskud. Han var ganske vist ineffektiv fra distancen i Lakers-serien, men i grundspillet skød han over 40 % på både catch and shoot- og pull-up-3’ere.

Sådan en effektivitet fra distancen er uvurderlig i nutidens NBA. Eller, det er faktisk løgn. Den er åbenbart $207 millioner over fem år værd.

Det bliver interessant at se, om Desmond Bane i år trodser skaderne og tager skridtet op til at blive All-Star.

Det bringer mig til Jaren Jackson Jr., som netop blev All-Star for første gang i sidste sæson.

Memphis’ 24-årige center førte ligaen i blocks pr. kamp (3,0) og havde den bedste defensive rating blandt alle spillere, som spillede minimum 28 minutter pr. kamp. Hans fremragende sæson kulminerede med titlen som Årets Forsvarsspiller.

Sammen med Marcus Smart har Grizzlies altså i denne sæson de seneste to DPOY’s(Defensive Player of the Year) på holdet. Det bør gøre dem mindst lige så gode i forsvarsenden, som de var sidste år, hvor Taylor Jenkins mandskab havde ligaens tredjebedste defensive rating.

Hvem skal vi holde ekstra øje med?

Af flere årsager synes jeg bestemt, at vi alle bør holde ekstra øje med Ja Morant.

Nu har han de første 25 kampe i sæsonen til at lære at opføre sig ordentligt uden for banen. Der er nemlig ingen tvivl om, hvad han kan præstere inde på banen.

Memphis’ 24-årige superstjerne blev All-Star for andet år i træk i sidste sæson, hvor han snittede 26 point, 6 rebounds og 8 assists.

Han kan sagtens levere mindst lige så gode statistikker igen i år. Men for alt i verden bør det vigtigste for ham være at komme på ret køl mentalt og vise, at han kan stå ved alle de ord, han har udtrykt siden den seneste pistolhændelse. Han har været ude i nok ballade i sin korte NBA-karriere, og nu må det være nok.

Det hjælper måske, at Derrick Rose nu er kommet til som free agent. 35-årige Rose havde engang mange af de kvaliteter på en basketballbane, som Ja Morant besidder – sindsoprivende eksplosivitet, afsindig hurtighed og en vanvittig dunkepakke.

Roses karriere, som bød på en MVP-pris i 2011, blev dog aldrig, hvad den kunne være blevet til. Et overrevet korsbånd i knæet i første runde af slutspillet 2012 gjorde, at sympatiske Derrick Rose aldrig blev den samme dynamiske, verdensklasse point guard igen.

Mon ikke, at Derrick Rose vil gøre sit for at hjælpe Ja Morant med at redde sin karriere, inden den rigtig er begyndt? Specielt, når man tænker på, at Morant har magten over sin egen skæbne, hvilket Rose ikke havde.

Som Derrick Rose siger, er han dog ikke kommet til klubben for at babysitte, så processen mod forbedring starter med Ja Morant selv.

Skal vi i den forbindelse lægge noget i de her t-shirts, som Morants PR-hold har trukket over hans hoved? Måske ikke, men forhåbentlig husker han at lægge pistolen væk, næste gang der er et kamera i nærheden.

Der er en endnu Grizzlies-spiller, vi skal holde ekstra øje med. Hvis I følger grundigt med i TV 2’s NBA-dækning og mere bestemt Peter Wangs kæledægger, så ved I præcist, hvem jeg mener.

Kenneth Lofton Jr. er en rigtig basse, som Peter Wang ville sige.

21-årige Lofton Jr. er 201 cm høj og vejer hele 124 kg. Han træder ind i sin anden NBA-sæson og kan meget vel vise sig at være mere end bare en dejlig, stor krop.

I sidste sæson var det primært i G-League, vi kunne følge ham. Der spillede han 17 kampe og snittede 20 point, 10 rebounds, 4 assists, 1 steal og 1 block.

I NBA spillede han kun 7,3 minutter pr. kamp fordelt på 24 kampe.

Han fik dog chancen imod Oklahoma City Thunder i Grizzlies’ allersidste grundspilskamp, hvor ingen hold havde noget at spille for, og alle profiler blev sparet.

Der spillede Kenneth Lofton Jr. 40 minutter, hvor han leverede vanvittige 42 point og 14 rebounds på 68 FG%. De 42 point var flest af nogen rookie i Memphis Grizzlies’ historie!

Lofton Jr. fik også en masse spilletid i årets Summer League, hvor han snittede 18 point, 6,5 rebounds, 2 assists, 2 steals og 1,3 blocks, mens han skød 51 % fra gulvet, imponerende 47 % fra 3’eren og 67 % fra linjen.

Var 42/14-kampen i sidste sæson en fuldstændig vanvittig fluke, eller var det et tegn på, at han reelt vil kunne bruges i Taylor Jenkins faste rotation i den kommende sæson? Det håber jeg (og nok også Peter Wang) på.

Hvor langt når de?

Det er svært at forudsige, eftersom Ja Morant ikke er med i de første 25 kampe. I sidste sæson gik Memphis 11-10 i de kampe, hvor Morant ikke var med, så der er ingen tvivl om, at han er en essentiel brik i Taylor Jenkins’ trup.

Hvor meget af det kan Marcus Smart gøre op for?

Tja, han kommer til at være endnu et plus i Memphis’ glimrende forsvar, men kommer aldrig til at nærme sig Morants niveau i angrebet.

Grizzlies må desuden undvære Brandon Clarke ved sæsonstart, da han stadig kæmper sig tilbage fra en overrevet akillessene, som han pådrog sig i starten af marts.

Med alt det taget i betragtning bliver mit bud, at Memphis Grizzlies ender på 6.-8.-pladsen i Western Conference.

Jeg ved, at det er et stort fald fra sidste sæsons 2.-plads. Men der er simpelthen for mange hold, som er bedre i år, når man tager i betragtning, at Memphis som minimum må undvære Ja Morant i 30 % af grundspillet.

Det kan altså meget vel være, at vi ser Grizzlies i play-in-turneringen. Skulle de gå videre derfra, kommer de højst sandsynligt til at møde Denver Nuggets eller Phoenix Suns i første runde af slutspillet. Dem kan jeg bestemt ikke forestille mig, at de slår – men jeg har før taget fejl og gør det gerne igen.

 

Memphis Grizzlies åbner sæsonen natten til torsdag d. 26. oktober kl. 02.00, hjemme mod New Orleans Pelicans.

Skrevet af

Har været forelsket i basketball siden 2018 og arbejdet med sport på blandt andet TV 2 og Warner Bros. Discovery. Har desuden været journalistpraktikant i Bakken Bears, hvor jeg agerede studievært og kommentator på Bears TV. Har en bachelorgrad i medievidenskab og en kandidatgrad i journalistik fra Syddansk Universitet. Elsker Ringenes Herre og øl, men de skal nydes hver for sig.

Andre artikler med dette emne

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

Internationalt

Iffe Lundberg siger farvel til Virtus Bologna efter to sæsoner.

Basketligaen

Det 21-årige danske Bakken Bears-talent Gustav Knudsen har officielt tilmeldt sig NBA-draften 2024.

NBA

Mandag aften amerikansk tid udløber NBAs eksklusivitetsforhandlinger med de nuværende rettighedshavere, og dermed åbnes der op for forhandlinger med øvrige bejlere til NBA-rettighederne.

Internationalt

Morten Stig Jensen er klar med sin anden klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert stiller skarpt på det franske basketfænomen Victor Wembanyama, der...

NBA

Victor Wembanyma var tæt på at skrive NBA-historie, da San Antonio Spurs natten til onsdag dansk tid tabte snævert til Denver Nuggets, og den...

Chicago Bulls

30-årige Otto Porter Jr. har meddelt, at han har valgt at indstille sin karriere efter 11 sæsoner i NBA.

NBA

Morten Stig Jensen er klar med sin første klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert mener, vi skal blive bedre til at snakke om...