fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Milwaukee Bucks

Giannis Antetokounmpo: Den græske gud

Giannis Antetokounmpo er historien om høflig græker, med en kæmpe ærgerrighed for at blive den bedste i NBA, og ikke mindst vinde det eftertragtede trofæ. Hans fortælling er en film værdi, og langt fra færdig.

Anslået læsetid: 5-7 minutter 

Giannis Antetokounmpo har over de seneste år været en af de mest dominerende spillere i basketball overhovedet. To gange MVP de seneste to år, og sidste år blev han samtidig den blot tredje spiller nogensinde til at vinde både MVP og Defensive Player of the Year.

Men vejen til succes har været lang for Antetokounmpo. Og kigger man på hans opvækst, så er der ikke meget, der pegede i retningen af, at lille Giannis skulle blive en af verdens bedste basketballspillere.

Opvækst i Grækenland

Giannis Antetokounmpo voksede op i Athen som søn af to nigerianske immigranter. Familien Antetokounmpo havde ikke mange penge, hvilket blandt andet betød, at Giannis og hans brødre gik på gaden for at sælge ure og tasker for at tjene penge til familien.

Giannis’ forældre var begge sportspersoner med ekspertise inden for henholdsvis fodbold og atletik, og det var da også fodbold, der først fangede Giannis’ interesse. Men i 2008 blev fodboldbanerne skiftede ud, da Spiros Villiniatis fik øjnene op for Giannis’ fysiske gaver, og fik ham til at starte til basketball.

Herfra gik udviklingen stærk, og i 2012/13 sæsonen spillede han for Filathlitikos i den næstbedste græske række. NBA scouts begyndte at få øjnene op for den langlæmmede teenager, der begik sig mod fuldvokse mænd.

I 2013 skrev Giannis Antetokounmpo under med Zaragoza i Spanien, men han nåede aldrig at spille en eneste kamp for dem, da han havde fået lov til at stille op i draften, hvor Milwaukee Bucks tog ham med 15. valget.

Artiklen forsætter under videoen

https://www.youtube.com/watch?v=0r4boRy8Vkk

Langsom start

Da Giannis Antetokounmpo rejste over til NBA draften, var det blot anden gang, at han var udenfor Grækenlands grænser. En stor omvæltning for Giannis, der blot var fyldt 18 år, og knap var blevet voksen endnu.

Giannis Antetokounmpo kom ind på et Milwaukee Bucks mandskab, der i mange år havde været irrelevante i NBA, og havde været igennem flere rebuilds. Giannis skulle også vænne sig til at spille på et helt andet niveau. Første sæson bød på flere nedture end opture, men talentet var tydeligt og udviklingen på vej.

I sin første sæson snittede Giannis 6,8 point per kamp. Det blev de efter følgende år til 12,7, 16,9, 22,9, 26,9. Faktisk har Giannis kun øget både sine point og rebounds statistikker hvert år, indtil denne sæson. Altså syv sæsoner i træk med konstant udvikling.

MVP og jagten på mesterskabet

Efter flere flotte sæsoner kom den første store milepæl i Giannis’ karriere i 2019, da han blev kåret til ligaens MVP i en sæson, hvor Milwaukee Bucks også var ligaens bedste hold i grundspillet.

Antetokounmpo og Bucks var gået fra at have ligaens dårligste record i Giannis’ første sæson til nu at have den bedste i hans sæson nummer syv. Bucks gik ind i slutspillet som favoritterne til at gå i finalerne fra øst, men i Eastern Conference Finals gik det galt. Bucks var som planlagt foran 2-0 i kampe og i kamp tre fik de presset kampen i overtid, inden de tabte. En sejr her ville næsten med garanti have bragt dem i finalerne, da intet NBA hold nogensinde er gået videre efter at have været bagud 3-0 i kampe.

Men efter overtidskampen faldt Bucks sammen. De formåede ikke at justere deres spil, og så kunne Toronto Raptors, anført af Kawhi Leonard, tage finalepladsen og senere mesterskabet over et skadesplaget Golden State Warriors. En forspildt mulighed for Bucks og Giannis for at vinde mesterskabet.

Sæsonen efter var både Giannis og Bucks endnu mere dominerende i det forkortede corona-grundspil. Giannis Antetokounmpo blev endnu en gang MVP, og tog også Defensive Player of the Year, mens Bucks igen stod med den bedste record. Bucks lignede dog ikke sig selv i “corona-boblen”, og denne gang blev det til et nederlag til Miami Heat i andenrunde af slutspillet. To år i træk, hvor Bucks ikke formåede at justere deres spil i slutspillet, og to år i træk, hvor Giannis leverede skuffende spil i slutspillet efter dominerende grundspils præstationer.

Artiklen fortsætter under videoen

De seneste års nederlag i slutspillet har sået tvivl om både Bucks og Antetokounmpos evner til at præstere, når det gælder mest. Det har også betydet, at Bucks i år har lagt stilen om i grundspillet, hvor de prøver flere forskellige ting af, og ikke længere er lige så principfaste som tidligere. Samtidig er Jrue Holiday blev hentet ind i en kæmpe byttehandel i et forsøg på at give holdet den sidste brik for endelig at kunne nå finalerne.

Bucks ligger i skrivende stund på en tredjeplads i Eastern Conference, men ligner et hold, der har haft fuldt fokus på slutspillet fra starten af sæsonen. For i år står både Milwaukee Bucks og Giannis Antetokounmpo over for en afgørende test i slutspillet. Alt andet end en finaleplads vil blive set som en fiasko, og vil med stor sandsynlighed betyde ændringer i klubben. Skal i år være året, hvor Giannis Antetokoumpo fuldfører sin vanvittige rejse og løfter trofæet?

Jeg er Fullcourts chefredaktør. Jeg har det overordnet ansvar for sidens indhold, og jeg brænder for alt basketball, hvor jeg bidrager til både NBA- og Basketligadelen af siden.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Det 21-årige danske Bakken Bears-talent Gustav Knudsen har officielt tilmeldt sig NBA-draften 2024.

NBA

Mandag aften amerikansk tid udløber NBAs eksklusivitetsforhandlinger med de nuværende rettighedshavere, og dermed åbnes der op for forhandlinger med øvrige bejlere til NBA-rettighederne.

Internationalt

Morten Stig Jensen er klar med sin anden klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert stiller skarpt på det franske basketfænomen Victor Wembanyama, der...

Boston Celtics

NBA sæsonen er snart ved at være ovre for i år. Dermed er det blevet tid til sæsonens sidste power ranking. Der bliver fokuseret...

NBA

Victor Wembanyma var tæt på at skrive NBA-historie, da San Antonio Spurs natten til onsdag dansk tid tabte snævert til Denver Nuggets, og den...

Chicago Bulls

30-årige Otto Porter Jr. har meddelt, at han har valgt at indstille sin karriere efter 11 sæsoner i NBA.

NBA

Morten Stig Jensen er klar med sin første klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert mener, vi skal blive bedre til at snakke om...

Brooklyn Nets

Ben Simmons kommer ikke i kamp igen for Brooklyn Nets i denne sæson på grund af rygproblemer, skriver den amerikanske journalist Ian Begley.