Lakers tilbage til storhedstid

Lakers har rystet posen og vendt op og ned på alt i forhold til sidste år. Det bliver spændende at se, hvor langt Lebron James og Anthony Davis kan tage det historiske franchise i den kommende sæson.
Foto: Joan Campderrós i Canas - Flickr
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Denne sæson bliver spået som en stor en af slagsen set med Lakersbriller. Over sommeren har holdet transformeret sig fra et hold uden for slutspillet, til at være et af de hold man absolut regner med i kampen om Larry O’Brian-trofæet. Hertil tilskrives tilføjelsen af en af NBA’s allerstørste stjerner, Anthony Davis, meget af æren. Men han er bestemt ikke den eneste faktor, der gør, at Lakers i år bliver et hold, som er svært at se bort fra. Det er efterhånden mange år siden, Lakers har været i slutspillet. Sidst vi så dem i den bedste halvdel af ligaen, var tilbage i den famøse 2012/13-sæson, hvor Lakers endte på syvendepladsen i den regulære sæson men blev slået ud 4-0 i første runde mod San Antonio Spurs.

For mange om bolden 

Sidste års trup bar præg af, at ledelsen i Lakers ville forsøge noget nyt, i hvert fald for en enkelt sæson, hvor det var begrænset med muligheder. Aldrig før har Lebron James været omgivet af så mange playmakere. En strategi der på ingen måde fungerede.

Ydermere valgte Magic Johnson at sige sit job som præsident i Lakers op i april måned, og på daværende tidspunkt var der ikke meget optimisme at spore blandt Lakers fans. Nu har Rob Pelinka, Johnson’ kompagnon, fået fuld styring, og har bl.a. fyret Luke Walton, Lakers’ træner siden 2016 til fordel for Frank Vogel.

Når man som James er bedst med bolden og ikke uden, kan det være en stor mundfuld at skulle dele bane og bold med Rajon Rondo, Lonzo Ball og Brandon Ingram. Udover at de alle er bedst, når de har bolden, er ingen af dem gode trepointsskytter, hvilket førhen har været en vigtig egenskab blandt James’ holdkammerater, de år han har haft succes.

Omringet af skytter

Miami Heat

I Miamidagene var James solidt omringet af trepointsskytter, blandt andre Shane Battier, Mike Miller,  Mario Chalmers og ikke mindst, den måske bedste spot-up skytte ligaen nogensinde har set, Ray Allen. 

I 2012/13, det ene af årene Miami vandt NBA, skød de alle over 40 % fra treeren på sammenlagt femten forsøg pr. kamp. Hvis ikke én af de fire spillere var klar til at sende den afsted, så var Chris Bosh. Han skød ikke mange treere, men han er en de bedste mellemdistanceskytter, NBA har set på forwardpositionen. Det siger noget om hvor vigtigt, det er for James at være omringet af gode skytter, og endnu vigtigere nu hvor det gennemsnitlige antal trepointsforsøg, er blevet markant forhøjet.  

Dwayne Wade har derimod aldrig været nogen god trepointsskytte, men hvad han ikke havde bag trepointslinjen, havde han i andre facetter af sit spil. I Miamitiden var han måske den allerbedste slasher i hele ligaen, og på trods af sin relativt lave højde var han frygtet som ingen anden, når han tog bolden mod kurven. Modstanderholdets forsvar blev nød til at reagere hver eneste gang, og det gav rigtigt meget plads til skytterne. Egentligt på samme måde som James, men uden den samme evne til at assistere. Ikke at han ikke var god til at sætte sine medspillere op, men James var og ér i en klasse for sig, hvad det angår. Det one-two punch de kunne lægge for dagen var ekstremt, og man skal helt tilbage til Jordan og Pippen for at matche det niveau. 

Cleveland Cavaliers

Samme tendens så vi i Cleveland, hvor det var tydeligt, at den daværende Cleveland Cavaliers præsident David Griffen forsøgte sig lidt med samme strategi. Her var Kyrie Erving, James nye andenmand i stedet for Dwayne Wade, og Kevin Love var hentet ind fra Minnesota Timberwolves, som support til de to. På det tidspunkt var han formentlig ligaens bedste rebounder og havde sæsonen forinden omdannet sit spil og forvandlet sig til en dygtig trepointsskytte.

I forvejen havde Cleveland en stærk skytte i den australske Matthew Dellavedova, og Griffen hentede samme sommer Channing Frye og James Jones til klubben som ydereligere forstærkninger bag trepointslinjen. Halvvejs inde i sæsonen hentede de J.R Smith i et treholdstrade, som inkluderede Cleveland Cavaliers, Oklahoma City Thunder og New York Knicks. Det første år kom de i finalerne, hvor de tabte 2-4 til Golden State Warriors. Året efter i 2015/2016 var som bekendt året, hvor Cavaliers lavede det største comeback i NBA-finalernes historie, da de besejrede Warriors efter at have været bagud 1-3 i kampe. James var helt exceptionel i serien, men ville aldrig kunne have gjort det uden resten af holdets bidrag.

Noget tyder altså på, at James fungerer bedst, når han er omringet af gode skytter, som det har været tilfældet i både Cleveland- og Miamitiden, og som var alt andet end tilfældet i Lakers sidste sæson. Derudover er det vigtigt, at han har en anden spiller, som kan trække noget af opmærksomheden ligesom Wade gjorde i  Miami, og Kyrie Erving gjorde det i Cleveland. Måske er Anthony Davis netop den brik, som Lakers manglede sidste år.

Intet forsvar intet problem 

Et gammelt ordsprog i basketball er, at angreb vinder kampe, men forsvar vinder mesterskaber. Men er det nu også rigtigt? I 2017/18 sæsonen vandt Cleveland godt nok ikke NBA, men endte på fjerdepladsen i grundspillet, og med James ved roret tog han dem hele vejen i finalen. Det var på trods af, at de i grundspillet havde den næstdårligste Defensive Rating, altså var det næstdårligeste forsvarshold i ligaen. I slutspillet blev det dog bedre, hvor de var tiende bedst. Ligeledes var de kun det syvende bedste forsvarshold i 2015/16, da de vandt, og Miami Heat var de sjette bedst, da de vandt i 2011/12.

Når det så er sagt, så har James stadig været afgørende rent forsvarsmæssigt. Sidste sæson da han forlod Caveliers til fordel for Lakers, var Caveliers historisk dårlige. Faktisk det dårligste forsvarshold ligaen nogensinde har set, hvilket siger noget om, hvor stor en indflydelse James har på sit hold også i forsvarsenden. Han blev kritiseret meget for sit forsvar eller mangel på samme i forrige sæson, men mon ikke han finder et ekstra gear frem og vender mere eller mindre tilbage til det høje niveau, man kender ham for. Hvis ikke fra sæsonstart, så når Lakers formodenligt rammer playoff til april.

Et sublimt forsvar har normalt ikke været det mest kendetegnende for James’ hold, når han har haft succes, selvom han og holdet har spillet godt forsvar i playoff de år, han har vundet. Mange eksperter mener, at der slet ikke bliver spillet forsvar på samme måde i grundspillet, som der gør i slutspillet, og der kan være noget om snakken. En af årsagerne er, at holdene spiller så mange kampe, som de gør, og derfor forsøger at spare på kræfterne, så de ikke har opbrugt alt luft i ballonen, når slutspillet starter. Derfor skal man ikke udelukke Lakers, hvis de starter sæsonen dårligere end forventet rent forsvarsmæssigt. Den slags bygges op løbende, som sæsonen skrider frem. Det er de tidligere år eksempler på. Når det så er sagt, så er der ingen tvivl om, at Lakers bliver et godt forsvarshold i den kommende sæson.

Det samme mener Anthony Davis:

Er det spacejam eller showtime?

Sidste sommer, da James valgte at skifte til Lakers i free agency, blev der, både blandt eksperter og basketinteresserede, spekuleret i den reelle årsag til hans valg. Var det fordi, han gerne ville til et historisk franchise og brilliere på den allerstørste scene, som så mange af hans idoler har gjort det før ham? Valgte han Lakers, fordi det passede godt til hans familiesituation, da han i forvejen havde et hus i Los Angeles? Eller handlede det udelukkende om, at Los Angeles var det mest attraktive valg i forhold til hans forretningplaner og fremtid, når karrieren slutter? Spekulationerne var mange, og i sidste ende er det nok kun James selv, der har svaret.

Et af flere eksempler på hans forretninger i Hollywood er hans kommende medvirken i den nye Spacejamfilm, hvor han, i stedet for Michael Jordan, spiller hovedrollen. Det har blandt andet været en af årsagerne til, at der har hersket tvivl, om hvorvidt han er kommet til byen for pengenes skyld eller for at spille basketball og bringe showtime tilbage til Staples Center. Sidste år var første gang, han viste svaghedstegn, da han kun spillede i alt 55 kampe i sæsonen, pga. en skade i sin lyske. Det er det hidtil færreste antal kampe, han har spillet i en sæson. Før det skal vi tilbage til 2014/15, hvor han “kun” spillede 69 kampe, alene overgået af lockoutsæsonen i 2011/12 hvor han spillede 62 kampe af 66 mulige. Én ting er dog sikkert. Man skal aldrig sige aldrig, når man snakker om James, heller ikke selvom han går ind til sin syttende NBA sæson.

Historiske statistikker

Som tidligere nævnt har Lakers sommeren over, i form af adskillige signinger og trades, ændret deres position i NBA markant. Det er ikke hvem som helst, de har fået som startende Power Forward. Anthony Davis er en komplet spiller i begge ender af banen, og det er meget svært at finde en eneste svaghed i hans spil. For at forstå hvor god han er, er det oplagt at kigge på hans PER-statistik. PER (Player Efficiency Rating) opsummerer alt det, som en spiller bidrager med af både positive og negative statistikker og udregner, hvor effektiv en spiller er per minut. Her er Anthony Davis i det fineste selvskab overhovedet, da han er den tredjebedste nogensinde, kun overgået af sin holdkammerat Lebron James på andenpladsen og Michael Jordan på førstepladsen.

Lakers har altså to af de tre mest effektive spillere nogensinde på samme hold i år. Det er jo interessant i sig selv. Når man så tilføjer at de to, med James’ evne til at aflevere bolden og Davis’ evner i postspillet, formenligt er det bedste pick-and-roll makkerpar siden Steve Nash og Amar’e Stoudemire, ser det først rigtigt spændende ud. Man kan sågar argumentere for, at de er den bedste pick-and-roll duo nogensinde set. Endnu mere eksplicit i sin udmelding er Lakers’ GM, Rob Pelinka, som for nyligt har udtalt, at holdet har gode chancer, nu hvor de har verdens to bedste spillere på samme hold.

Rank Player PER
1. Michael Jordan* 27.91
2. LeBron James 27.59
3. Anthony Davis 27.42
4. Shaquille O’Neal* 26.43
5. David Robinson* 26.18
6. Wilt Chamberlain* 26.13
7. Bob Pettit* 25.35
8. Chris Paul 25.31
9. Kevin Durant 25.20
10. Neil Johnston* 24.69

(*) Inaktive spillere

Kuzma og sommerens forstærkninger

I denne sæson er staben gået helt anderledes til værks, når det kommer til at opbygge holdet omkring James. Truppen er langt mere varierende i deres kvaliteter end sidste sæson. Det er ikke et hold fyldt med playmakere, men derimod et på papiret bedre forsvarshold, og det lader til at Rob Pelinka og resten af “front office”, endnu engang har forsøgt at omringe James med trepointsskytter, som vi så det i Miami- og Clevelandtiden. Det at de har forsøgt at skabe et bedre forsvar, kan selvfølgelig også pege i retningen af, at de erkender, at James ikke er, hvad han har været forsvarsmæssigt.

Danny Green

Den vigtigste nyerhvervelse udover Anthony Davis må siges at være Danny Green. Han spillede en stor rolle, da Toronto Raptors sidste år vandt mesterskabet, og er en, mener mange, undervurderet spiller. Han er tidligere “All-Defensive Second Team” og har i hele sin karriere været en fremragende trepointsskytte. Sidste år skød han hele 45 % på mere end fem trepointsforsøg pr. kamp. Det er som tidligere nævnt, præcis det som Lakers har brug for og James har brug for, for at kunne vinde. En sjov detalje er, at Green er den skytte, med minimum femhundrede skud fra det bestemte spot, der har skudt højeste procenter bag trepointslinjen i højre hjørne det seneste årti.

Avery Bradley

Avery Bradley var, tilbage i 2016/17 da han spillede for Celtics, en kæmpe force i begge ender af banen, en meget dygtig trepointsskytte og en fremragende forsvarsspiller. Han snittede 16,1 point, 6,1 rebounds, 1,2 steals pr. kamp og ramte over 39 % bag treeren. De seneste to sæsoner, hvor han har spillet i henholdsvis Detroit Pistons, Los Angeles Clippers og Memphis Grizzlies, har han været en skygge af sig selv. I sidstnævnte klub viste han sig dog mere fra den side, vi kender ham. Det kommer derfor an på, hvilken version af Avery Bradley vi kommer til at se denne sæson, i forhold til hvor stor indflydelse han får på holdet. Han kan vise sig at blive meget afgørende. Om det er Bradley eller Rondo, som kommer til at starte på Point guard-positionen, er stadigt uvist. Lakers nye cheftræner Frank Vogel har så sent som sidste fredag udtalt, at han endnu ikke har afgjort holdets startfemmer. Det forventes dog, at Lakers vil satse på en en stærkt forsvars opstilling, og man kunne derfor godt forstille sig, at Avery Bradley kommer til at starte.

Jared Dudlet, Troy Daniels og Quinn Cook

Jared Dudley, Troy Daniels og Quinn Cook er endnu tre stærke skytter, som over de seneste to sæsoner har snittet henholdsvis 36 %, 39 % og 42 % bag treeren. Tre spillere som uden tvivl kommer til at starte på bænken, og som forhåbenligt kan tilføre holdet noget energi på et begrænset minutantal. Veteranen Jared Dudley er berygtet som en “hypeman” udover det sædvanlige og som en rigtig god spiller at have i omklædningsrummet. De er alle signinger, som passer ind i ideen om at omringe James og Davis med gode skytter.

Dwight Howard

Efter en rygskade sidste sæson skulle Howard tilsyneladende være fit for fight igen. Han har endnu engang fået chancen i Lakers, på trods af den kæmpe fiasko han og resten af Lakers holdet leverede, sidst han spillede i klubben i 2012/13 sæsonen. Han fik chancen, efter Demarcus Cousins pådrog sig et overrevet korsbånd til en træning i sommers. Lakers havde derfor brug for en stor mand, som kan tage en masse rebounds. Og hvem andre end Howard, såfremt han er i form og skadesfri, vil være bedre til opgaven. Hans dage som en af de bedste forsvarsspillere i ligaen er for længst forbi, men kan han finde bare en smule af det forsvarspil tilbage, kan han også vise sig at blive vigtig for holdet.

https://www.fullcourt.dk/nba/howard-tilbage-i-los-angeles/

Kuzma

Mange NBA- og Lakersfans har høje forventninger til Kyle Kuzma, efter hans fremragende rookiesæson. Han blev valgt som nr. 27 i draften i 2017, men var på trods af det blandt de allerbedste rookies i sit første år. Han er en dygtig scorer med en stor variation af moves, som kan putte bolden i kurven på mange forskellige måder. Det der dog bliver helt afgørende er hans trepointsskud. Sidste år skød han kun 30 % bag linjen, og det bliver simpelthen nød til at blive bedre, hvis Lakers skal være med, hvor det er sjovt.

Alt i alt ser Lakers’ hold langt bedre ud end sidste sæson. Ikke kun pga. af de spillere de har fået til klubben kontra de spillere, de har mistet. Men det er som om, at holdets sammensætning i år er meget mere velovervejet og afbalanceret. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Lakers satte alt på spil i sommers, da de forsøgte at hente Kawhi Leonard til klubben. På trods af det har de formået at skabe, hvad der ligner et rigtigt godt hold, som formenligt kan være med helt i toppen i en yderst hård Western Conference.

Se andre spændende artikler