fbpx
Connect with us

FIBA World Cup

Har alderdommen endelig hentet Popovich?

De seneste måneder har ikke været gode for den leganderiske træner fra San Antonio.

Gregg Popovich Fiba.com
Foto: FIBA.com

Gregg Popovich er en af de ubestridt bedste trænere i NBA’s historie. Selvom alderen er begyndt at gøre sig mærket hos den legendariske træner, er han blevet valgt som den bedste træner i NBA i fire ud af de sidste fem år i NBAs årlige GM Survey.

Kun sidste år endte han ikke som topvalget. Her måtte han se sig slået af Brad Stevens fra Boston Celtics. De andre år dominerede han kategorien med over 80% af stemmerne. Selv efter hans kommende Hall of Fame-spillere Tim Duncan, Tony Parker og Manu Ginóbili sluttede deres karriere, har han været særdeles respekteret.

Men i en alder af 70 år, er det måske ved at være tiden til at stille spørgsmålet – har Gregg Popovich mere at byde ind med?

En dårlig start på sommeren

Det har ikke en været en god sommer for træneren Gregg Popovich. San Antonio Spurs’ sæson sluttede ikke af på en måde, som vi er vant til at se et Popovich-hold slutte af på:

I sæsonens sidste rigtige angreb, med Spurs nede med fire, ser vi DeMar DeRozan drible hele banens længde og tage en svært skud en mod to. Der er langt til det smukke angreb baseret på boldbevægelse, som vandt Spurs deres seneste mesterskab i 2014. Det er langt fra midten af 00’erne, hvor holdet ville have smidt bolden indtil Duncan med god position i lowposten.

Herefter kommer den store nedtur for Spurs. Bagud med fire point, blot 27 sekunder igen, er holdets eneste chance at fejle. Det er helt standard, som alle der følger NBA ved, men ingen Spurs-spillere gør det. På trods af at Popovich kan ses råbe og vifte med armene på sidelinjen.

Det kan selvfølgelig diskuteres, hvor meget det er spillerenes fejl, som er skyld i kollapset, men det må i sidste ende reflekteres tilbage på træneren, at han ikke har fuld kontrol over sit hold.

Afbud på afbud på afbud

Selvom Spurs’ sæson sluttede tidligt ville det ikke være Popovich sidste dans med basketball denne sommer. Han var den nye træner for USA’s landshold, som skulle deltage i det netop overståede VM. Popovich har længe ønsket at træne landsholdet, både af patriotiske årsager (han har en fortid i militæret) og for at træne de bedste spillere USA har at byde på.

Sådan skulle det midlertidigt ikke gå. Hvad der skulle have været en drøm der gik i opfyldelse for den berømte træner, blev straks en skuffelse – selvom Popovich aldrig ville sige det. NBAs mange amerikanske stjerner meldte fra til landsholdssamlingerne på stribe. Igen kan der findes mange årsager til dette; skader og brug for hvile for at blive klar til NBA-sæsonen er de mest udbredte.

Alligevel kom det lidt som en overraskelse, at Popovich ikke kunne tiltrække flere stjerner. Der havde været en formodning eller et håb om, at spillerne ikke ville gå glip af chancen for at tilbringe en sommer med den fem-dobbelte NBA-vinder.

Samtidig så man også Popovich træffe nogle besynderlige beslutninger i løbet af sommeren. For det første var han meget længe om at sætte det endelig hold. 13 spillere blev taget med til Australien, og hvis ikke P.J Tucker, De’Aaron Fox og Marvin Bagley havde trukket sig i dagene op til turen, ville tallet have været højere.

Det er ikke uden fordele at holde truppen så stor som muligt i så lang tid som muligt, men i sidste ende har spillerne brug for at vide, om de skal spille, og hvem de skal spille med. En del af den manglende kemi, som Team USA viste på banen, kan spores tilbage til den store bruttotrup.

Trænerens favorit

Mange i NBA har set med løftet øjenbryn på, at Derrick White kom på holdet over mere talentfulde spillere som De’Aaron Fox og Trae Young. White har spillet med Team USA på det sidste, hvor holdet har bestået af G-Leauge spillere. Han havde derfor erfaring med FIBA reglerne, og sluttede da også NBA sæsonen af på en sensationel facon.

Men at lade ham spille flere minutter end Fox og Young, hvilket ifølge rygter medvirkede til, at de trak sig fra holdet, må virke mistænkeligt i alles øjne bortset fra de største Spurs-fans. Et amerikansk hold, som viste sig at have store problemer med at lave point, kunne uden tvivl have brugt Foxs aggressivitet og Youngs skud.

Popovich gik med sin egen spiller, som havde FIBA-erfaring og kan siges at være den bedste forsvarsspiller af de tre.

Skuffelsens slutrunde

Allerede inden slutrunden i Kina begyndte, skabte Team USA dårlige overskrifter, da de tabte til Australien i en træningskamp. Det var holdets første nederlag i 13 år. Det var tydeligt, at talentet ikke var det samme på årets hold som på tidligere års. I anden kamp mod Tyrkiet blev USA testet, da man måtte bruge ekstra tid på at hente sejren hjem.

I kvartfinalekampen gik det ikke længere for de hvide, blå og røde. Ikke bare nederlaget, men den måde amerikanerne tabte på, er værd at bide mærke i. Med syv og et halvt minut tilbage af kampen var Popovichs tropper foran 74-67. Herefter præsterede de kun fem point i resten af kampen – mens Frankrig scorede 22.

Popovich fik aldrig installeret det fritflydende angreb med masser af afleveringer og bevægelse, som han ønskede. I stedet måtte han se sine chancer for sin første internationale medalje forsvinde med hver en-mod-en situation, som Kemba Walker eller Donovan Mitchell skabte. Situationer som ofte endte med en lang toer eller et forsøg på at få bolden over Rudy Gobert.

Det skal reflektere tilbage på træneren, når et mandskab af USA’s kaliber ikke er i stand til at skabe et åbent skud. Spillerne prøvede gang på gang at nedbryde forsvaret alene. Det viser os, at de enten ikke havde nogle spillesystemer, der virkede, eller spillerne ikke troede på systemerne. Ligemeget hvad årsagen var, siger det noget om træneren.

Om Popovich taktisk ikke kunne omstille sig til det internationale spil eller ikke kunne nå sine spillere og implementere sin spillestil, skal ikke kunne siges. Det er rimeligt at antage, at det ville have været anderledes for ti år siden. Og hvis Gregg Popovich er ved at falde af på den, bør det skræmme enhver Spurs-fan.

I den ultrakompetetive Western Conference i NBA er Popovich holdets største fordel. Og hvis den forsvinder, så forsvinder holdets håb om playoffs også.

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in FIBA World Cup