Fra Gadesælger til MVP

Giannis Antetokounmpo har en af de vildeste historier i NBA. Fra at vokse op i et af de fattigste områder i Athen til at modtage den største kontrakt i NBAs historie, mens han samtidig er forblevet ydmyg er meget inspirerende. Her er hele hans historie.
Giannis Antetokounmpo - Milwaukee Bucks
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Fra fodboldspiller til basketballstjerne

Giannis Antetokounmpo er søn af to Nigerianske immigranter, som immigrerede til Grækenland få år inden Giannis blev født. Faren var professionel fodboldspiller, og moren var højdespringer, så han kommer fra en atletisk familie. Efter de flyttede til Grækenland, var det dog ikke nemt for familien. Med fire børn og store udfordringer ved at finde arbejde, var de meget presset på økonomien. Samtidig boede de i Sepolia-området, hvilket er et af de hårdeste områder i Athen. Her vælger mange den kriminelle vej for at overleve. Antetokounmpo-brødrerne prøvede dog at gå den lovlydige vej. De brugte deres unge dage på at sælge alt fra ure til tasker på gaderne for at tjene til familien. Der var ikke store penge i det, men familien overlevede.

I 2008 skete der dog noget, som ville ændre familiens liv. En græsk træner ved navn Spiros Villiniatis var konstant på udkig efter nye basketballtalenter. Han var først efter Giannis’ storebror Thanasis, men blev fascineret af Giannis. Han så et stort potentiale i Giannis, men Giannis var mere interesseret i fodbold, da faren havde været fodboldspiller. Det tog noget tid at få ham overtalt, men det lykkedes. Giannis er en stor familiemand, og han ville ikke spille, medmindre Sprios kunne skaffe hans forældre et job. De to parter fandt frem til en aftale, men Spiros Villiniatis skulle over det næste stykke tid flere gange hente Giannis tilbage til basketballhallen fra fodboldbanen. Nu skulle han lære, hvordan man spiller basketball, hvilket kom ret naturligt. Han kom til det græske hold Filathlitikos, hvor han spillede for deres seniorhold i sæsonen 2012-13 i den næstbedste græske række. Her begyndte få NBA talentspejdere at få øjnene op for ham, men det var begrænset, hvad de vidste om den unge spiller. Unge europæiske spillere viser tit deres potentiale og evner frem ved FIBA events, men Giannis havde ikke den mulighed. En stor bekymring omkring Giannis var hans vægt. Han var meget tynd, hvilket var resultatet af en stor familie med få penge – der skulle være nok til alle. Familien fik dog hjælp af Giannis’ agenter, så alle fik nok at spise. Tiden i den græske klub var hård. Giannis gik omkring otte kilometer hver dag for at komme til træning. Man ville tit finde ham sove på en madras i hallen, da han både var udmattet og ikke følte sig tryg ved at gå hjem gennem det hårde kvarter. Han blev dog forelsket i basketball, og hallen blev hans andet hjem. Han begyndte at træne sin krop, og begyndte at få en større forståelse for spillet. I sin fritid ville han gå til diverse internetcaféer for at se NBA highlights, da familien ikke havde kabel-tv.

Inden han tilmeldte sig NBA Draften i 2013, skrev han i 2012 under på en kontrakt med CAI Zaragoza. Her havde han en option i sin kontrakt, der gjorde, at han kunne forlade klubben efter hvert år, hvis han ville tilmelde sig drafften. Han tilmeldte sig dog draften i 2013 og nåede derfor aldrig at spille for CAI Zaragoza.

Hård start på sin NBA karriere

Draften skulle vise sig at blive en relativ hård for Giannis. Der var problemer med flere ting. Han havde, inden han blev 18 år levet uden et pas, hvilket gjorde han teknisk set var statsløs. Han hørte hverken til Nigeria eller Grækenland. Han fik dog græsk statsborgerskab, da han blev 18 år, men der var stadig problemer. Familien kunne ikke komme med over til draften, hvilket betød Giannis heller ikke var stor tilhænger af at tage derover. Faren fik ham dog overtalt til at tage derover, og han fik sin ældre bror Thanasis med. Turen til NBA Draften i New York markerede Giannis anden gang ud af Grækenland, så det var en meget stor omvæltning. Giannis blev valgt som nummer 15 af Milwaukee Bucks i 2013 draften. Flere hold var dog interesseret i ham. Der er blandt andet en fed video, der viser Toronto Raptors General Manager Masai Ujiri prøve at trade op i draften for at få ham. Giannis kom på Bucks hold, og fik sin NBA debut i Madison Square Garden 13. oktober 2013. Han er en af de yngste debutanter i NBAs historie. Han kom ind på et Bucks hold, som havde været irrelevante i meget lang tid, og endnu engang valgte at sætte gang i et rebuild projekt. Det første år var meget hårdt for Giannis. Han var alene i et nyt og stort land uden sin familie, hvilket påvirkede ham meget. Der var ingen udsigt til, hvornår familien kunne komme over. Giannis agenter prøvede at få dem over, men deres amerikanske visum ansøgninger var blevet afvist to gange. Hvis de fik et tredje afslag, så var der ikke mulighed for at søge igen. Giannis fortalte, hvis der kom et sidste afslag, så ville han forlade Milwaukee og tage tilbage til Europa. Heldigvis blev det godkendt i tredje forsøg, og forældrene og hans to yngre brødre var at finde på tribunerne ved en NBA kamp kort tid efter. Første sæson endte de som det dårligste hold i NBA, hvilket betød de havde stor mulighed for at få førstevalget året efter. Rebuildprojektet så ud til at virke. De valgte Jabari Parker, da de faldt til andetvalget, han blev sammenlignet med Carmelo Anthony, men sprang sit korsbånd første år, hvilket var et kæmpe slag for Bucks. Fremtiden så dog stadig lys ud for Bucks og Giannis.

Næste mål: Mesterskabet

Der skulle gå to sæsoner i NBA før Giannis indså, i sin tredje sæson, at han kunne blive dominerende. Han blev bedre og bedre for hver sæson. Den tynde dreng fra Sepolia var ikke til at kende, da han havde bygget flere muskler på kroppen. Han begyndte at spille med en frihed og styrke, hvilket ville gøre ham til en fantastisk spiller over de næste sæsoner. Familien flyttede også over til Milwaukee, hvilket havde en stor positiv effekt på Giannis. Tre ud af de fire brødre spiller i NBA lige nu, mens den yngste, Alex, spiller for UCAM Murcia i Spanien, som forberedelse til draften i fremtiden. Mike Budenholzer erstattede i 2018 Jason Kidd, og fik Bucks op til det bedste regulære sæson hold. Det betød også, at Giannis vandt MVP titlen for første gang i 2019. Prisen kom godt 11 år efter han startede med at spille basketball i Grækenland. Han modtog prisen med en emotionel tale, hvor han takkede sin familie og afdøde far. I 2020 genvandt han titlen, men Giannis’ øjne er ikke på individuelle awards, han har øjnene på mesterskabet, og det er hans eneste mål. Nu ved vi endelig også, hvor han skal jagte det mesterskab efter mange rygter. Han har nemlig lige underskrevet den største kontrakt i NBAs historie, da han har forlænget med Milwaukee Bucks. Han er overraskende nok kun 25 år, hvilket betyder, at han har kontrakt udløb som 30-årig, hvor der er plads til endnu en stor kontrakt. Det er noget af en rejse fra en fattig og udsultet knægt fra Grækenland til en af NBAs mest dominerende spillere nogensinde. En inspirerende historie, som sikkert vil have mange flere kapitler de kommende år. En historie, der også vil blive filmatiseret af Disney, hvis man vil se endnu mere om Giannis liv.

Se andre spændende artikler