fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Fokus på den franske forsvarskæmpe, Rudy Gobert

For første gang i karrieren er den franske center fra Utah Jazz, Rudy Gobert, udnævnt som en All-star spiller. Det betyder at du kan følge den 216 centimeter høje center, natten til mandag, når han tørner ud for Team Giannis Antetokounmpo.

På trods af Rudy Gobert’s fysiske størrelse, går han ofte uset rundt på den store basketballscene. Eksperterne roser hans forsvarsevner og betydning for holdets succes, men for den almene NBA fan vægter den slags ikke så højt i den samlede bedømmelse af en spiller. Placeringsevne og screeninger er ikke sexet, og slet ikke når basketball skal promoveres for nye entusiaster.

Grøften mellem ’eksperter/nørder’ og almene fans er tydelig udpenslet i Gobert’s basketballhistorik. I de sidste tre sæsoner er Gobert blevet udnævnt til 2x All-NBA team (andet og tredje hold), 3x All-Defensive team og back-to-back NBA defensive player of the year (DPOY). I samme periode er det blevet til nul optrædener i All-star kampe.

Samtlige priser som offentliggøres efter den regulære sæson (All-NBA team osv.), er udelukkende baseret på eksperternes, spillernes og cheftrænernes stemmer. I udvælgelsen af All-Star holdene vægter stemmerne fra fans halvdelen.

Om der er en sammenhæng mellem Gobert’s første All-star optræden, og den almene fans’ kendskab til Gobert’s betydning, står usagt hen. Men vi har på fullcourt taget en lille bid af Gobert’s basketball DNA, og undersøgt med mikroskop, hvad der gør Rudy Gobert til en af ligaens bedste spillere (ifølge undertegnet).


Mangler du et overblik over alle weekendens All-Star begivenheder har vi samlet alt væsentlig information i artiklen herunder 

Optakt: NBA All-Star weekenden


Simpelt, men effektivt

Gobert er et fremragende eksempel på en atlet, som forstår at udnytte hans atletiske og fysiske egenskaber. Med et vingefang på 236 centimeter, kombineret med en højde på 216 centimeter, er Gobert et fysisk unikum.

Oveni det, har han en basketball IQ som formentlig ligger over gennemsnittet. Spilforståelsen kommer især til udtryk i forsvarsenden, eksemplificeret i hans bedrift som vinder af prisen ’DPOY’ de seneste to år.

Gobert bruger hans længde og vingefang effektivt når modstandere nærmer sig ringen. Han blokerer 1,9 afslutninger i gennemsnit per kamp – rangere som det femte højeste i ligaen – og tillader 105 point per 100 boldbesiddelser.

Begge statistikker er faktisk under hans gennemsnit for karrieren, men holdet har lige nu kurs mod en top fire placering, hvilket ikke er sket siden 2007-08 sæsonen.

Baseret på WinShares (spillerens direkte indflydelse på antal vundne kampe) er Gobert klart den spiller som har bidraget til flest sejre. Hele 8,8 WinShares har Gobert, hvilket er 4,1 mere end den næste på listen, Donovan Mitchell.

Gobert er så effektiv i de sekvenser af spillet hvor han kan udnytte hans atletiske evner. I hans cirka ti minutter lange All-Star video herunder, omhandler næsten alle hans højdepunkter afslutninger omkring ringen, eller blokeringer omkring ringen.

I alt har han tolv driblinger – eller nærmere tolv gange hvor han slår bolden i gulvet – og sammenlagt tre assisterende afleveringer.

Holdets hjerte

Det kommer dog ikke som en overraskelse, da Gobert aldrig har været en skytte. Manden har ikke forsøgt en eneste tre’er i hans snart syv år lange karriere, og i denne sæson er det blot blevet til elleve Jump shots. Trods de åbenlyse svagheder i angrebsenden, har Gobert alligevel formået at maksimere og udvikle hans forcer i angrebet.

I denne sæson skyder han 68,9 procent fra gulvet med et pointgennemsnit på 15,6 per kamp. Langt størstedelen af de point generes via pick and roll’s med holdkammerater, hvor Gobert ruller mod kurven efter en screening, og derefter har muligheden for at modtage en lop-aflevering.

Cirka 42,7 procent af alle Gobert’s afslutninger er i denne sæson dunks, hvilket har resulteret i 180 veludførte dunks. Må betegnes som ret sexet.

I videoen herunder, forklares det hvordan Gobert’s placeringsevne og disciplin i forsvarspillet er helt centrale elementer i hans samlede indflydelse på holdets succes. Efterhånden yder Gobert’s blotte tilstedeværelse så meget respekt, at mange spillere overvejer det en ekstra gang, hvis de ønsker at afslutte i nærheden af ham.

Hans forsvarsaura kan spores direkte til iskolde statistikker. Utah Jazz har en net rating på plus 9,0 når Gobert er på banen. Uden den store franskmand falder det tal til minus 4,8. Alt i alt, er det en forskel på 13,8 point per 100 boldbesiddelser.


(bliver klogere på stats)

Net rating er mål for hvor godt et hold, samlet set, klare sig per 100 boldbesiddelser. Den summere differencen mellem defensiv rating og offensiv rating. En positiv net rating betyder dermed at holdet generelt scorer flere point end modstanderholdet. Alt opgøres i per 100 boldbesiddelser.     


Det er altså evident, at Gobert’s betydning er enorm for Jazz, og ikke mindst deres nuværende succes. Gobert bliver dog sjældent nævnt i snakken blandt ligaens bedste centere. Det skyldes formentlig at han er en svær størrelse at vurdere, og fordi han kræver uselviske holdkammerater for at præstere i angrebsenden.

Gobert vil aldrig blive en ’franchise-spiller’ som tager det afgørende skud i de døende sekunder, eller snitter plus 25 point per kamp henover en hel sæson. Men i det nuværende miljø hos Jazz, er han, om muligt, en af ligaens tre bedste centere og overordnet set en top 20 spiller.

Om ikke andet, så kan Rudy Gobert klassificeres som en undervurderet spiller, hvis basketballevner ikke altid kommer frem i box score.

Skrevet af

NBA skribent og til dagligt at finde i Århus. Har et årligt Space Jam ritual, og tilhænger af pass-first spillestillen med Spurs og Warriors som forbilleder.

Andre artikler med dette emne

NBA

Phoenix Suns må undvære deres nyligt erhvervede superstjerne Kevin Durant i mindst to uger, efter han onsdag vrikkede om på sin ene anklen under...

NBA

Radioprogrammet Buzzer Beater med Morten Stig Jensen har fået forlænget sin aftale med Radio4 med yderligere et år.

NBA

Det var Dame-time hele natten i går, og han blev den blot ottende spiller til at score over 70 point.

NBA

Boston Celtics' superstjerne Jayson Tatum var brandvarm i nattens All Star-kamp, hvor han scorede 55 point. En ny rekord for point i en All...

NBA

Den famøse All Star-weekend nærmer sig, og her kan du få et overblik over de vigtigste begivenheder, og hvornår de kan ses.

NBA

Slutspillet begynder at nærme sig, og man skulle gerne begynde at kunne se en hierarkisk orden blandt holdene. Der er dog stadig mange hold,...

Boston Celtics

Årets NBA All-Star Weekend finder sted i den kommende weekend, 17-19 februar, og tirsdag kom det frem, hvilke navne der kæmper om titlen som...

Golden State Warriors

Det tyder på, at der er en stor handel på vej