fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

Før Draften – Deni Avdija

NBAs draft er lige rundt om hjørnet. Derfor ser vi igen nærmere på nogle af de tilgængelige spillere. Denne gang gælder det en spændende international spiller, som har fået stor opmærksomhed i USA. Deni Avdija er fra Israel, og han ligner et sikkert top 5 valg i dette års draft.

Draften nærmer sig. Sæsonen er slut, og det betyder vi går ind i en anderledes off-season. Det har også været en anderledes sæson for mange i år, og det gælder specielt for de håbefulde unge spillere, som har ventet flere måneder på at høre Adam Silver nævne deres navn. En af dem er Deni Avdija. Den israelske forward, med en serbisk far, har over de seneste måneder ventet i spænding, mens han har set sit navn rykke længere op på listen over tilgængelige draft-prospects. Mange eksperter har nemlig Avdija i top 5 i årets draft.

 

Deni Avdija er født i Israel, hvor han i sine første år spillede for holdet Bnei Herzliya. Da han blev 13 år, skiftede han til Maccabi Tel Avivs ungdomshold, hvor han hurtigt blev en stor profil. Han tilknyttede sig det mest succesfulde hold i Israel, da holdet har vundet seks Euroleague titler og har vundet den Israelske liga 54 gange. Han spillede nogle flotte sæsoner som ungdomsspiller i Tel Aviv, hvor han modtog mange awards. Han deltog også i NBAs Basketball Without Borders under All-Star weekenden i Charlotte, hvor han blev udnævnt til MVP. Han har samtidig ført Israels U-20 landshold til to guldmedaljer ved EM i 2018 i Tyskland og 2019 på hjemmebane i Israel.

 

Han er blevet en superstjerne i det basketball-fanatiske land Israel. Her håber man på Avdija kan blive den første All Star i landets historie. Der er blevet draftet to israelere gennem tiden. Tj Leaf, som spiller for Indiana Pacers og Omri Casspi, som Deni Avdija har spillet med i Maccabi Tel Aviv.

 

Professionel i Europa

Med sin profilerede og medalje-rige ungdomskarriere i bagagen, blev Deni Avdija kaldt op til Maccabi Tel Avivs seniorhold i november 2017. Den 16-årige Avdija blev derfor den yngste spiller i Tel Avivs historie. Han fik debut i både ligaen og i Euroleague i løbet af november 2017. På trods af det store potentiale, brugte Tel Aviv nærmest kun Avdija i den Israelske liga i løbet af årene, hvor han var i klubben. Det skyldes, at der i ligaen er en regel om, at der maks. må være fem ikke-israelske spillere på holdet. De udenlandske spillere blev derimod brugt i Euroleague. I starten af Avdijas seniorkarriere var han begrænset af sin fysik, men med stort arbejde på netop fysikken, blev Avdija en fast del af truppen. 2019-2020 sæsonen var hans bedste sæson. Her blev den 18-årige Avdija nemlig udråbt til MVP i den Israelske liga, hvilket betyder, at han er den yngste, som har modtaget den award. I 33 kampe præsterede han 12,9 points, 6,3 rebounds og 2,7 assists i gennemsnit per kamp. Det gjorde han, mens hans field-goal procenter lå på 52%. Han førte sit hold til endnu et mesterskab i en flot sæson. Der blev ikke udråbt en ny mester i Euroleague, men Maccabi Tel Aviv sluttede på en femteplads i den regulære sæson. Her blev Avdija brugt meget begrænset, men han leverede stadig et af de største highlights, da han dunkede over den tidligere NBA spiller Luigi Datome.

Både den israelske liga og Euroleague blev sat på pause på grund af corona-pandemien. Det betød Deni Avdija skulle finde på noget at lave, indtil han kunne fortsætte sin flotte sæson. Den unge forward valgte derfor at tjene sit land, da han blev hvervet ind i IDF, Israel Defense Forces. Det er obligatorisk for alle israelere, og det betyder også, at man skal, selvom man er et af landets største sportstalenter. Dog vil han færdiggøre sin obligatoriske værnepligt i USA, da det er en mulighed for atleter. Avdija meldte sig klar til sin anden “Draft” i 2020, da han i april meldte sig til NBA draften.

 

Spilleranalyse

Deni Avdija er en 205 centimeter høj forward. Han vejer 100 kilo, og hvis han får lidt flere muskler på kroppen, er hans krop NBA klar. Han har spillet mod fuldvoksne professionelle spillere i tiden hos Maccabi Tel Aviv, hvilket kan være en stor fordel overfor dem, der kommer fra college.

Avdija er en meget klog basketball spiller. Hans helt store styrke er playmaking. Han er en dygtig ball handler, hvilket er en stor fordel i forhold til hans højde. Hvis der er en aflevering han skal lave, så laver han den. Han er nemlig god til at finde sine holdkammerater. Det betyder Avdija har potentialet til at blive en primær ball handler for et hold, ligesom en Ben Simmons type. Han er dog også god til at skabe scoringer, når han ikke har bolden. Han cutter godt mod kurven. Med bolden i hænderne kan han skabe skud off the dribble, men også tage bolden til kurven. Han er også en dygtig forsvarsspiller. Han er nemlig en af de bedre forsvarsspillere i draften. Avdija sætter en ære i forsvaret, og det har helt sikkert hjulpet ham at spille mod professionelle spillere i Europa. Han er samtidig en rigtig god rebounder og shotblocker, så han er et meget attraktivt emne for NBA holdene.

 

Ligesom ved alle andre spillere i draften, så er der nogle spørgsmålstegn ved Avdijas spil. Det helt store spørgsmålstegn ved Avdija er hans skud. Skuddet har været et spørgsmålstegn over det meste af hans karriere, men han har alligevel altid formået at præstere flotte resultater. Nu gælder det NBA. Det er en liga, hvor det forventes, at alle kan skyde, og det betyder Avdija har meget arbejde foran sig. Hans procenter var ikke gode sidste år, han ramte lige under 30% fra trepointslinjen, men hans straffe var det værste. Under 60% på straffelinjen er ikke godt nok, og der skal arbejdes meget på skuddet. Avdijas potentiale kommer bedst til udtryk på wing positionen, men hvis ikke han kan få et stabilt skud, kan man ikke forvente NBA holdene vil bruge ham på den position. Hans skud er også langsomt, men Avdijas højde kan gøre det nemmere for ham at skyde over mindre forsvarsspillere. Han mangler også fart i sit first step, for at komme forbi dygtige wing-forsvarsspillere i ligaen.

 

Den bedste NBA sammenligning for Avdija vil være Nicholas Batum, som han spillede for Portland Trail Blazers.

 

Hvor ender han?

Deni Avdija er et eksempel på endnu et spændende internationalt navn. Draften i år kan godt minde om 2013 draften, hvor Anthony Bennet blev valgt som nummer et. Det er kendt som en af de værste drafts nogensinde, men en stærk international draft. Her blev spillere som Giannis Antetokounmpo og Rudy Gobert valgt senere i draften. NBA holdene kan håbe, de finder en spiller som dem i Avdija. Luka Doncic er en kæmpe succeshistorie, som sagtens kan lokke hold ud i at satse på en international spiller. Avdija vil passe rigtig godt ind i mange hold. Han er et safe choice, da han er en dygtig forsvarsspiller, og han er meget atletisk. Når man også ser på hans offensive potentiale, har Avdija en god mulighed for at blive valgt i toppen af draften. Han regnes med at blive valgt blandt de fem første.

Skrevet af

Jeg overtog posten som NBA-Redaktør på siden i september 2021 med min dygtige medredaktør Mikkel Tofte Langerhuus. Jeg har været ved Fullcourt siden august 2019. Jeg har i mange år haft stor interesse for NBA, men jeg dækker også college-basketball.

Andre artikler med dette emne

NBA

Det er stadigvæk en ung NBA-sæson, men der begynder allerede at danne sig et billede af, hvem der kommer til at konkurrere for det...

NBA

Kevin Durant passerede i nat Elvin Hayes som den 11. mest scorende spiller i NBA´s historie.

NBA

Kampen mellem Bucks og Mavericks bød på god underholdning, massere af point og dårligt forsvar da de to tophold tørnede sammen natten til søndag....

Golden State Warriors

Draymond Green fik tidligere på ugen sin karrieres største bødestraf, efter han blev udvist for at tage kvælertag på Rudy Gobert i en kamp....

EuroLeague

Iffe Lundberg var lige ved at tage rundens MVP-prisen i Euroleague for sin imponerende præstation tidligere på ugen mod Olimpia Milano. Danskeren blev kun...

Golden State Warriors

Draymond Green er blevet suspenderet i fem kampe af NBA, efter han tog kvælertag på Rudy Gobert i opgøret mod Minnesota Timberwolves tirsdag.

NBA

Der skulle ikke gå lang tid, før kampen mellem Golden State Warriors og Minnesota Timberwolves brød ud i kaos, hvor Draymond Green blev smidt...

Armani Milano

Tirsdag aften tog Virtus Bologna og Iffe Lundberg imod Shavon Shields og Olimpia Milano i en hæsblæsende kamp, hvor begge danskere imponerede.