Draft 2021: Luka Garza, Iowa

Bedste college-spiller denne sæson, men der er tvivl om han kan bringe talentet over i NBA. Moderne big-man med et godt skud og utallige offensive scoringsevner, men mangler mobilitet og defensivt tvivler man nogle gange på om han er på gulvet.
Foto: Flickr - MGoBlog
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Draften nærmer sig, og her på Fullcourt vil vi gerne klæde dig på, så du kender de kommende NBA-spillere. Det gør vi ved at se på de fem bedste spillere på hver position. VI har set på de bedste Guards og Small Forwards. Vi er nået til de store drenge, nemlig den klassiske center-position.

NBA sammenligning: Nikola Vucevic

Højde Vægt Alder Erfaring
6’11” / 210 cm 260 lbs / 118 kg 22 Senior

 

Points 3pt % Rebounds Blocks
24,1 44,0 8,7 1,6

 

Vi er nået til den sidste center på listen, og der er tale om en meget speciel spiller. Luka Garza var i den seneste sæson uden tvivl den bedste college-spiller. Der var ingen, der kom tæt på det niveau, som han præsterede. Han blev også tildelt prisen som bedste spiller i landet. 

Garza var blandt andet den spiller, der nærmest ene mand fik sendt Asbjørn Midtgaard og GCU ud af March Madness. Her scorede han 24 point og fire trepointsscoringer. 

Hvis man er den bedste i college er man vel også blandt de bedste spillere i draften. Ikke ifølge de fleste NBA scouts, der ikke har ham blandt de første 30 spillere. Jeg har set utallige mock drafts, scouting reports og artikler i gennem for at lave denne artikelserie, og der er ingen, der har ham i første runde. Hvorfor?

Garza er 22 år gammel, hvilket, ubehageligt nok, er gammelt i draften. De yngste er fire år yngre, hvilket vægter højt ved NBA holdene. Garza er dog en af de mest scorende spillere med 24,1 points per kamp, hvor han samtidig skød 44 procent bag trepointslinjen. Han har bygget på hver eneste sæson, og han har ikke haft en sæson, hvor han havde under 12 points per kamp. 

Garza er en vanvittig dygtig basketballspiller, men der altså forskel på college og NBA. Hvis jeg havde ansvaret for at drafte for et tilfældigt hold i NBA, og Garza var tilgængelig i anden runde, så ville jeg begynde at trykke en trøje med navn og nummer.

Spilleranalyse

I spilleranalysen skal vi altså komme frem til, hvordan det kan være, at Garza ikke er set blandt de bedste spillere i draften. Som tidligere nævnt spiller alderen en stor rolle, det kan vi ikke komme udenom.

Ser vi på styrkerne, så er hans offensiv ufattelig stærk. Han har et langt menukort af scoringsmuligheder, der kan gøre livet surt for forsvarsspillere. Han er en skarpskytte, der er frygtelig præcis fra distancen, hvilket kan ses på hans 44 procent fra trepointslinjen- og det var ikke fordi han holdte sig tilbage. Hvis han bliver valgt ind i NBA, så er det med garanti på grund af det skud han har. 

Han er stærk, og han kan sagtens tage bolden ned i posten, hvor han derefter kan afslutte. 

Han var en god rebounder i college, hvor han jagtede bolden både offensivt og defensivt. 

Så er vi nået til svaghederne i Garzas spil. Det er ikke fornærmende at sige, at Garza ikke er den hurtigste spiller i draften, men det er nærmest faktuelt at sige, at han er den klart langsomste. Manden havde allerede i college svært ved at følge med, så det lover ikke godt for chancerne i NBA. 

Defensivt er han mildest talt elendig. Han kan ikke placere sig ordentligt, store centere kan løbe fra ham, han er umulig til at hjælpe holdkammeraterne, og jeg tror ikke, jeg har set ham bytte til en anden spiller med succes. Jeg tror vi har fundet årsagen til, at Garza ikke bliver nævnt blandt de første i årets draft. 

Garza er en fantastisk offensiv spiller, og han kan sikkert finde succes på en bænk i NBA i mange år. Han kan nærmest kun overraske, og han godt være en spiller, der lige pludselig scorer 40 points, og du vågner næste morgen og tænker, hvem fanden er det? Han var den bedste collegespiller i år 2021. 

Se andre spændende artikler