fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

Danmarks første NBA-spiller – Det historiske skifte

For de fleste danske NBA fans var kalenderåret 2022 en ‘’dream come true’’, da Gabriel ´Iffe´ Lundberg fik debut og senere hen fik scoret i verdens bedste liga, men for ‘Iffe’ selv var det kulminationen på en livslang drøm og troen på sig selv, som endelig blev belønnet.

Foto: Matteo Marchi - Virtus Segafredo Bologna

For Fullcourt startede året 2023 med en tur til Bologna for at snakke med Iffe Lundberg om sit magiske 2022. Året bød på en dramatisk hjemtur fra Moskva, et ophold hos Phoenix Suns, et skifte til et af Europas bedste hold og meget mere.

Dette er den første artikel i en længere serie om vores interview med Iffe Lundberg. 

Exit fra CSKA Moskva

Iffe Lundberg ankom til det russiske storhold CSKA Moskva i marts 2021 og vandt prisen som ‘’Årets Nyankomne Spiller’’ samt det russiske mesterskab i sit første halvår. Efter en flot forårssæson, blev der skrevet under på en såkaldt 2+1 kontrakt, som skulle have holdt Lundberg i Moskva indtil minimum sommeren 2023.

Det kom det dog aldrig til, da Rusland invaderer Ukraine i slutningen af februar 2022.

‘’Vi finder ud af, hvad der er sket, da vi er i München for at spille Euroleague, hvor vi står op om morgenen på kampdagen og ser,  at en af de russiske spillere skriver i vores gruppechat, at han har hørt noget om situationen – muligvis fra hans kone. ´Har i hørt nyhederne?´, og så er vi alle sådan: hvad foregår der?,” fortæller Iffe Lundberg til Fullcourt.dk. 

Holdet mødes til morgenmad, hvor situationen snakkes igennem, og Iffe husker en trykket stemning, der især var præget af en stor uvished: hvad skal der nu ske? Til morgentræningen kort derefter bliver ´Iffe´ og resten af spillerne fortalt, at de skal fokusere på at spille kampen, og at det er ude af deres hænder.

‘’Det kommer så frem, at kampen er blevet aflyst, og vi ved ikke rigtig, hvad der skal til at ske. Jeg får selvfølgelig snakket med min kone, Camilla, og får ringet til mine agenter for at få et overblik over situationen. I dagene efter vurderer vi, at det ikke føles sikkert at blive i Rusland. Vi ved ikke, hvor lang tid krigen kommer til at vare, og vi hører, at mange lande lukker for rejser til og fra Rusland,” siger Lundberg og uddyber: 

‘’Vi begynder også at høre, at der fra dansk side kan blive lukket for flyrejser til og fra Rusland. Det var jo det, vi frygtede allermest: at vi kunne blive fanget i Rusland.’’

Så i når at komme tilbage til Moskva, før i så rejser hjem til Danmark?

‘’Lige præcis. Jeg tror der går 3-4 dage fra, at vi kommer tilbage til Moskva fra München, og så videre hjem til Danmark.’’

Det lyder det som en utrolig hektisk og kaotisk situation. Når man står i det, er det så overhovedet muligt at tænke på det sportslige?

‘’Det er svært at svare på. Det kommer meget an på, hvem du er som person, og hvilke værdier du har. For mig var det svært. Det er krig. Det er uskyldige mennesker, det går ud over. Når man spiller for en klub som repræsenterer Rusland, så er det svært, men det var ikke en svær beslutning at flyve hjem til Danmark.’’

Kontrakt hos Phoenix Suns

Efter Iffe Lundberg, af penge fra egen lomme, køber sig fri af sin kontrakt hos CSKA Moskva, skal den danske landsholdsspiller ud og finde en ny klub, og Lundbergs kommende klubskifte går hen, og bliver et skifte, der til evig tid vil definere den danske basketballhistorie.

Skiftet var samtidig lidt af en overraskelse for mange danskere, der kunne opleve en drøm blive til virkelighed, da NBA-transferguruen Adrian Wojnarowski skrev følgende på Twitter.

Det var dog ikke den store overraskelse for Iffe Lundberg eller hans agenter, som havde været i kontakt med Phoenix Suns over en længere periode.

‘’Der har været en dialog mellem os (og klubben, red.) i lang tid. Da jeg spiller i Rusland, er der flere NBA-hold, som følger mine præstationer, og da vi så lander i Danmark, forsøger mine agenter først og fremmest, at løse hvordan jeg kan komme ud af min kontrakt i CSKA, mens de samtidig er i dialog med Phoenix. Da jeg endelig blev fri fra kontrakten, kunne jeg så skrive under hos dem.’’

Starten på opholdet i Phoenix

Du og din familie lander i Phoenix, og jeg går ud fra, at holdet hjælper jer med at komme på plads med lejlighed/hus?

‘’Både ja og nej. De må faktisk ikke hjælpe os med sådan nogle ting, men de var utroligt gavmilde med det, de kunne. Det var en meget speciel situation. Jeg kommer dertil så sent inde i sæsonen på et tidspunkt, hvor der ikke er så mange kampe tilbage, og jeg står lidt på bar bund og skal forsøge at etablere mig i hele situationen,”

‘’Det var meget kaotisk, men en helt vild fed og overvældende oplevelse.’’

Efter Iffe’s ankomst i Phoenix, skal han igennem et lægetjek, som er det sidste skridt, før en kontrakt er officiel. Her beskriver han bl.a, at staben hos Phoenix Suns er utroligt omhyggelige, når der skal introduceres nye spillere ind på deres hold.

Der går cirka 2½ dage før lægerne siger: ”good to go”, hvorefter Iffe kan begynde at træne sammen med resten af holdet – i melletiden stod den på individuel træning.

Phoenix Suns lå på daværende tidspunkt langt over de nærmeste konkurrenter i Western Conference-stillingen og lignede et solidt bud på en mesterskabs-kandidat. Udefra kunne det godt ligne en svær situation at etablere sig i, men for Gabriel ´Iffe´ Lundberg var det helt naturligt, og noget han har gjort hele sit liv.

‘’Når man har spillet på den største scene herovre (i Europa, red.), så er det ikke så meget anderledes at skulle spille på den største scene derovre. At jeg så eksempelvis bliver holdkammerater med Chris Paul og Devin Booker, som er to af de mest omtalte spillere i NBA, er virkelig fedt. Det var mega fedt at spille med dem, snakke med dem og lære dem at kende, men på samme tid er det jo også bare to af mine holdkammerater. Vi forstår hinanden, vi respekterer hinandens professionalisme og hårde arbejde, men i sidste ende er det jo forretning,’’

‘’Jeg har det på to måder omkring det. En ting er jo, at det er noget, som jeg har gjort i lang tid. Det er ikke større end at gøre det, jeg har gjort hele mit liv – at spille basket. På samme tid er man også nødt til at forstå storheden af det, der nu er sket, og hvem man er sammen med,”

‘’Det var lidt underligt til og starte med, men det tog ikke mere end én dag at vende sig til det. ‘Nu er jeg her!’. Det var mere begejstring end noget andet.’’

Devin Booker med flotte ord om Iffe

Superstjernen Devin Booker blev også spurgt ind til Suns´ nye dansker kort tid efter Lundbergs ankomst til holdet. Her var det TV2’s Thomas Bilde, som spurgte Booker om, hvad han har set fra sin nye holdkammerat.

‘’Han er god. Da vi skrev under med ham, gik jeg ind for et se nogle af hans highlights, og jeg så ham spille 1-mod-1 efter træningen den anden dag. Han er en ´hooper´,’’ fortalte Suns-stjernen til TV 2.

Devin Booker kalder dig en ‘’hooper’’ efter en af jeres første træninger. Hvordan føles det, at få et kompliment fra en spiller, som på daværende tidspunkt var en af kandidaterne til at vinde MVP-trofæet?

‘’Det bekræfter mig i, hvordan jeg tænker om mig selv og mit spil, og det er selvfølgelig altid fedt at få et kompliment. Jeg tog det mest som en bekræftelse til mig selv om, at det jeg gør, er det rigtige.’’

I næste del af vores interview med Iffe Lundberg snakker vi om hans debut hos Phoenix Suns samt hans første scoring i verdens bedste liga + meget mere!

Jeg er en 25-årig NBA skribent, som skriver en masse via Fullcourt, min egen hjemmeside og et par andre steder. Twitter er det bedste sted at følge mig! Kæmpe forkærlighed til Bam Adebayo og Mikal Bridges.

Andre artikler med dette emne

NBA

Den sprudlende unge Minnesota Timberwolves-stjerne Anthony Edwards har taget sit spil til nye højder i årets slutspil. For holdkammerat Mike Conley minder han derfor...

Anadolu Efes Istanbul

Iffe Lundberg flirtede med en triple-double, da han tirsdag sendte Anadolu Efes Istanbul ud af EuroLeague-slutspilsræset med en clutch-treer.

Eurobasket

Det er en ærgerlig fornemmelse, basketekspert Morten Stig Jensen sidder tilbage med, efter Danmark mandag aften tabte til Finland med 89-85.

Eurobasket

Den finske landstræner Lassi Tuovi arbejder til dagligt sammen med den danske stjerne Iffe Lundberg i Virtus Segafredo Bologna, og det skulle i høj...

Eurobasket

Det var en ganske tilfreds Iffe Lundberg, Fullcourt.dk mødte, efter Danmarks sejr over Georgien i kvalifikationen til EM 2025. Hør fra Danmark-stjernen her.

Nyhedsoversigt

I denne artikel kigger vi på de danske landsholdsspilleres sæson inden kampene mod Georgien og Finland.

Armani Milano

Ifølge Eurohoops.net-korrespondenten Cesare Milanti skal Iffe Lundberg finde sit vanligt høje niveau frem, hvis Danmark skal have en chance i de kommende kampe mod...

Internationalt

Virtus Segafredo Bologna er ude af den italienske pokalturnering efter et kvartfinalenederlag til UnaHotels Reggio Emilia på 72-81.