fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dallas Mavericks

Luka Doncic: Den slovenske tryllekunstner

I en alder af blot 22 år har slovenske Luka Doncic slået sig fast som en absolut superstjerne i NBA. Talentet er enormt og anerkendelserne mange for den unge mand, men OL-guldet og NBA trofæet venter stadig på ham ude i fremtiden.

Foto: FIBA

Anslået læsetid: 5-8 minutter

På ganske få år har Luka Doncic cementeret sig som en af sportens absolutte største stjerner. I en alder af blot 22 år har han allerede opnået mere end de fleste. Til sommer kan han muligvis krydse endnu en bedrift af listen, når han rejser afsted mod Tokyo sammen med resten af det slovenske landshold. Et OL de går ind til som forsvarende Europamestre. Spørgsmålet er, om de endnu en gang kan levere den store overraskelse, som vi så tilbage i 2017. Man fristes til at tænke alt er muligt, når Doncic er i truppen.

Stor erfaring i en ung alder

De fleste basketballspillere drømmer om dagen, hvor de spiller i NBA, udnævnes til All-Star og vinde en slutrunde med deres land. Det, og mere til, kan Doncic prale af allerede at have opnået i en meget ung alder. Den 22-årige guard har nærmest været en superstjerne siden dag ét af hans professionelle basket-karriere.

Hans professionelle karriere startede hos det europæiske storhold Real Madrid, hvor han fik sin debutkamp som 16-årig. Dermed blev han den yngste i klubbens historie til at trække i spillertrøjen. To år senere spillede han en stor rolle i Real Madrid’s sejr i Euroleague. Med et samlet pointsnit på 16 point blev han udnævnt som turneringens MVP som blot 18-årig. Yderligere blev han valgt som den spanske liga ACB’s MVP.

Doncic var dermed et kæmpe basketnavn i Europa, men i USA var de stadig ikke helt overbevist. Som de ofte har tendens til, undervurderede de det slovenske stortalent. Tvivlen blev dog bragt til skamme, da han i sin første NBA-sæson hos Dallas Mavericks, blev valgt som Rookie of The Year med et snit på 21,2 point, 7,8 rebounds og 6 assists. Desuden er han to gange blevet udnævnt som All-star.

Et ekstremt flot CV for en 22-årig, der må siges at være en gudsbenådet basketspiller. Han har således allerede opnået en meget stor basket-erfaring, og en rutine som kan vise sig meget vigtig for det slovenske landshold til OL i Tokyo.

Artiklen fortsætter under tabellen

[table id=126 /]

Et basket-IQ af meget høj kaliber

Fysisk måler Doncic 201 centimeter og vejer 104 kilogram. Han er dermed en forholdsvis stor point guard, og ikke nødvendigvis den hurtigste. Til gengæld har han ofte det højeste basket-IQ på banen. Det er sjældent, at der bliver taget dårlige beslutninger med ham på gulvet.

Dette ses der tydelige eksempler på i forbindelse med hans drive til kurven. Her har han en enestående evne til at skifte tempo. Ofte foregår det første træk i et meget lavt tempo, hvor han læser, hvad forsvaret gør. Derefter sætter han tempoet op, hvis muligheden er til selv at afslutte.

Med en kampvægt på førnævnte 104 kilogram er han svær at stoppe i en situation som denne, hvor han går ind med sin fysik, og skaber kontakten, der ofte resulterer i en scoring. Kommer der i stedet hjælpeforsvar på ham, finder han hurtigt den frie mand til en 3-pointsscoring. Når han først får lov til at komme ind i feltet, er han bare nærmest umulig at stoppe.

I videoen her, kan I se eksempler på, hvorfor hans drive er så ekstremt farligt:

Artiklen fortsætter under videoen

Udover at have et dødbringende drive, er Doncic også en ganske solid skytte. I hans foreløbige treårige lange NBA-tilværelse snitter han omkring 33 procent fra distancen. Dette er ikke synderligt højt, men også forventligt når han forsøger så mange gange, som han gør. Otte gange forsøger han sig nemlig per kamp. Når man har en så bærende rolle på holdet, er det også forståeligt at skudprocenterne og forsøgene ligger, hvor de gør.

Med det karakteristiske stepback, har Doncic sat store og vigtige skud i sin NBA-karriere. Et eksempel på dette, så vi i sidste sæsons slutspil, hvor han satte dette sindssyge skud:

Artiklen fortsætter under videoen

Doncic er bare ekstrem solid overalt på banen. Forsvar har ofte været hans store svaghed, men i denne sæson begynder det dog, at se mere fornuftigt ud. Man skal også huske på, at han blot er 22 år, og dermed fortsat har rum til udvikle sig på, før fysikken begynder at sætte begrænsninger.

Hvor langt kan han tage Slovenien?

Til EM-slutrunden i 2017 var Doncic blot 18 år. Alligvel blev han kåret som MVP for turneringen. En turnering som blev vundet af Slovenien. Nu er der gået fire år siden den bedrift, og spørgmålet er, om de kan levere overraskelsen mod de helt store basketnationer.

Doncic er blevet ældre og dermed mere erfaren. Desuden kender han mange af spillerne fra hans daglige tilværelse i NBA, som klart er en fordel. Derfor bør der ikke være tvivl om, at Doncic nok skal levere på et meget højt niveau til OL-slutrunden.

I den slovenske trup finder man også en anden NBA-spiller. Nemlig den garvede Goran Dragic. En lille guard spiller, som til dagligt tørner ud for Miami Heat. Han er en fantastisk makker til Doncic, som vi også så det tilbage i 2017.

Resten er truppen består af folk, som spiller rundt i Europa på lidt lavere niveau. Der er derfor ingen tvivl om, at Doncic og Dragic skal spille helt ekstraordinært, hvis der skal være mulighed for at få metal med hjem for slovenerne. På deres vej skal de forbi store basketnationer som USA, Spanien, Argentina, Litauen og så videre. Men med Doncic på holdet kan alt ske.

Skrevet af

Mit navn er Mads, jeg er 21 år og kommer oprindeligt fra Svendborg. Min store basketpassion og basketviden kommer igennem mange års overværelse af kampe fra Basketligaen primært fokuseret på de vilde kaniner fra Sydfyn. Jeg har dog også en stor interesse i NBA og basketball generelt.

Andre artikler med dette emne

NBA

Klumme: I Western Conference Finals møder to af basketball største unge stjerner hinanden i en duel om deres første finale, når Luka Doncic og...

NBA

Efter to serier skulle ud i syv kampe og spillets store stjerner er tørnet sammen, har vi nu fundet de sidste fire hold, der...

Basketligaen

Det 21-årige danske Bakken Bears-talent Gustav Knudsen har officielt tilmeldt sig NBA-draften 2024.

NBA

Mandag aften amerikansk tid udløber NBAs eksklusivitetsforhandlinger med de nuværende rettighedshavere, og dermed åbnes der op for forhandlinger med øvrige bejlere til NBA-rettighederne.

Internationalt

Morten Stig Jensen er klar med sin anden klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert stiller skarpt på det franske basketfænomen Victor Wembanyama, der...

Boston Celtics

NBA sæsonen er snart ved at være ovre for i år. Dermed er det blevet tid til sæsonens sidste power ranking. Der bliver fokuseret...

NBA

Victor Wembanyma var tæt på at skrive NBA-historie, da San Antonio Spurs natten til onsdag dansk tid tabte snævert til Denver Nuggets, og den...

Chicago Bulls

30-årige Otto Porter Jr. har meddelt, at han har valgt at indstille sin karriere efter 11 sæsoner i NBA.