Lakers på toppen efter flere års fravær: Kan de gå hele vejen?

I denne artikel vil vi tage et nærmere kig på Los Angeles Lakers som hold samt deres succesrige sæsonstart: Kan de fortsætte denne stime?
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Hvis man er Los Angeles Lakers fan, må det være svært at få armene ned ovenpå den succesrige start på sæsonen, de har haft. Lakers ligger nummer ét i Western Conference med 18 sejre og tre nederlag, som deles med Milwaukee Bucks i Eastern Conference der har samme rekord.

Begejstringen må være ekstra stor, da det er længe siden, at vi har set Lakers rangere på toppen af tabellen. Sidste gang Lakers nåede playoff var tilbage i 2012-13 sæsonen, hvor San Antonio Spurs fejede dem af gulvet i første runde: 4-0. Det var den sæson, hvor man havde hentet Dwight Howard og Steve Nash. De efterfølgende seks sæsoner endte LAL tre gange på en 14.-plads, én gang på henholdsvis 15.-, 11.- og 10.-plads.

Defense

Meget populært sagt: forsvar vinder mesterskaber. Med den filosofi ser det strålende ud for Lakers, der har en defensiv effektivitet på 99.8 procent, hvilket er rangeret som det tredje bedste hold i NBA. Det er allerede en kæmpe forbedring fra sidste sæson, hvor de var på en tyvende plads. Derudover ligger de nummer ét på listen over hold med flest blocks per kamp, hvor de snitter 7.4.

Lakers er anført af LeBron James og Anthony Davis, og det ser ud til, at Los Angeles Lakers rammer playoff, trods NBA sæsonen stadig er ung. Meget kan ske på 82 kampe, og derfor kan en drømmestart sagtens ende i et mareridt, hvor skader kan have en afgørende en rolle. Det afføder spørgsmålet: Er Lakers bænk bred nok, og kan de holde sig skadesfrie?

De bærende kræfter

LeBron James er i gang med sin 17.-sæson, og fylder 35 i december, og er aktuel i MVP-snakken. Der er umiddelbart ingen tegn på lyskeskaden fra sidste år. Over de hidtil 21 kampe har han spillet lidt over 35 minutter per kamp, hvor han har snittet en double-double på 25.7 point og 10.9 assist (højeste i karrieren) samt 7.2 rebounds.

Den anden sølje, der bærer Lakers, er Anthony Davis, som allerde har været småskadet med sin skulder, og det kunne frygtes med hans skadeshistorik, at han ender i et skadesforløb i løbet af de 82 kampe i grundspillet. Indtil videre har Davis ligeledes været på banen i knap 35 minutter med 26.1 point og 9.3 rebounds per kamp.

Af mange stærke duoer i NBA, så er Davis og James én af de mægtigste denne sæson. De er to kæmpe atleter, der stort set mestrer alle facetter af spillet basketball: Lige fra at skabe sine egne skud, og med præcision både inden-og udenfor trepointslinjen. Derudover evner de at aflevere og assistere sublimt. I pick & roll-spillet har de haft succes, ved at de begge kan rulle til kurven eller poppe ud til treeren samtidig med, at de begge kan skabe skuddet af screeningen. Det er vanskeligt at dække op for forsvarsspillere, og hvis de doubler på en af dem, så har de skytter stående klar.

LeBron James’ spil er mere i balance denne sæson, og han behøves ikke at spille 40 minutter og score +35 hver aften. Med tilførelsen af Davis, har det lettet arbejdet for James i offensiven, og han kan få flere pauser uden at holdet falder fra hinanden – som man til tider så det i Cleveland. For han er stadig sammenhængskraften i Lakers truppen, hvilket kan diskuteres om er en bred nok sammensætning? Er den solid nok til, at de kan gå hele vejen til finalerne?

Dwight Howard
Foto: ASSOCIATED PRESS

Hvor kommer succesen ellers fra?

De to føromtalte profiler leverer flest point på tavlen, men Lakers er blevet et holdspillende mandskab, der løfter i fællesskab. Frank Vogel har fået uddelegeret veldefinerede roller, hvilket er vigtigt for et hold som vil vinde NBA mesterskabet.

Hvis vi tager et kig på de to centerspillere: Dwight Howard og JaVale McGee. McGee har haft en broget karriere, men spiller nu op til noget, der ligner hans bedste niveau. Det samme kan siges om Howard, der har haft sine udfordringer, der dog nu viser glimt fra sin prime, og ligner en spiller med determination og glæde. Man kan ikke sige, at de to herrer som sådan boomer ud på statistikkerne, men de har påtaget sig deres roller alvorligt, spiller effektivt og fokuseret. De har stor værdi på holdet ved at beskytte ringen, og rydder op i reboundspillet, hvor de hver især har haft afgørende betydning i slutfasen af kampe.

Op til den nuværende sæson indhentede Lakers Danny Green, der var med til at vinde mesterskabet med Toronto Raptors sidste år. Han har vist sig at være et godt fit i praksis. Han spotter op og rammer sine trepointsskud, og har stor værdi på holdet erfaringsmæssigt, og helt perfekt for to spiller som Davis og James, der som magnetisme trækker forsvaret til sig, og dermed kan svinge bolden ud til en åben skytte.

En anden herre, som kan forventes at være essentiel for de gule, er Kyle Kuzma, som ikke har haft en bragende start på sæsonen mest af alt på grund af skader. Dog er han ved at finde sit spil, og sin skudform kamp for kamp. Hvis han fortsætter med at finde sig selv og producere points, så kan det forventes at finde ham i startopstillingen indenfor en nær fremtid. Det ville også lette presset fra de to omtalte superstjerner med en atlet som Kuzma, der nemt kan have en +25 point-kamp i topform.

Avery Bradley, som er en defensiv orienteret atlet, og har været udnævnt til All-Defensive 1st Team i 2016. Han har været ude de seneste 11 kampe med en skade, men forventes tilbage om et par uger, hvilket kun kan blive endnu en forstærkning for Lakers.

Kan det fortsætte i samme stime?

Det ser altså rigtig lyst og lovende ud for de lilla-gule, men spørgsmålet er om de bærende kræfter på holdet, kan holde sig skadesfri. Frank Vogel, har indtil videre sparet så vidt muligt på James i anden halvleg af kampene, for netop at undgå skader gennem den lange sæson. Det har været muligt indtil videre, men hvor længe kan de ride på bølgen?

For sjældent kan en succes fortsætte, som den de har set i LA, og minutterne kan blive skruet op for stjernerne af nød. En nød når et hold (muligvis) rammer en stime af nederlag, hvordan er reaktionen så internt på holdet? Falder de fra hinanden eller er kemien og troen på processen stærk nok? Det er i hvert fald en test, som skal bestås i LA, hvilket kan være afgørende for det momentum, de har på nuværende tidspunkt.

Det er også værd at nævne, at deres program indtil videre ikke har været det mest udfordrende, men konstateringen må alligevel være, at Los Angeles Lakers, ser uhyggeligt skarpe ud. Det bliver spændende at følge den kommende tid, hvor hold som Denver Nuggets, Utah Jazz, Indiana Pacers, Miami Heat, Milwaukee Bucks og Los Angeles Clippers står på programmet. Det er alle hold som ligeledes har haft en nævneværdig start på NBA sæsonen.

Eftersigende skulle DeMarcus Cousins blive klar i løbet af sæsonen, men man skal nok ikke som Lakers fan sætte næsen for langt efter det. Det ville dog være endnu et offensivt boost for Lakers, hvis han kunne komme tilbage på topniveau, og altså holde sig fri af skader, der har plaget meget af hans karriere.

Et andet boost ville være den berygtede Andre Igoudala, der leder efter en anden klub end Memphis Grizzlies, hvor han på nuværende tidspunkt er tilknyttet, men ikke er aktiv for. Han ville være en solid rutineret defensiv spiller at tilføre, og som potentielt set ville være en vigtig brik i et playoff run med hans erfaring i rygsækken.

Den absolutte rivalisering

I denne NBA sæson har vi fået en af de nyere tids største rivaliseringer i LA. Lakers har altid været det mest populære hold i Los Angeles. Dog har Clippers bygget integritet op de seneste par år, og kunne altså over sommeren for første gang melde sig ind i snakken om at være et absolut tophold.

Det er selvfølgelig med henblik på indhentningen af Paul Geroge og Kawhi Leonard, og i den anden lejr med Anthony Davis. Men spørgsmålet om hvem, der er det stærkeste hold og har den bedste sammensætning deler vandene. Kan Leonard vinde back-to-back mesterskaber med to forskellige hold på to år? Det bliver spændende at følge, indtil videre har Clippers vundet det første indbyrdes opgør. Næste opgør er den 26. december på de eksponerede “NBA Christmas Games”.

I en perfekt NBA verden møder de to hold hinanden i Western Conference finalerne, og afgør kampen om LA og den store rivalisering i syv henrivende kampe med alle profiler intakte. Vi krydser fingre på Fullcourt.

Se andre spændende artikler