Landshold

Forbandelsen fortsætter, Serbien slår Kroatien og er videre til semifinalen

Viceverdensmestrerne fra Serbien er videre til semifinalen efter et noget dramatisk opgør mod ærkerivalerne fra Kroatien, i et Balkan-derby der først blev afgjort meget kort før tid.

Kroatiens negative stime mod Serbien vil ingen ende tage. En ren og skær forbandelse hvis man spørger de kroatiske fans. Serbien formår nemlig endnu engang at slå naboerne fra Balkan, og sikrer sig samtidigt en billet til semifinalen fredag aften mod Australien.

Opgøret mellem de to nationer blev desuden akkurat så tæt som forventet, med en afgørelse i de allersidste sekunder, som Serbien vinder 83-86 86:83 (20:19, 12:19, 34:14, 20:31), og er i semifinalen for første gang nogensinde som en selvstændig nation. En historisk bedrift, for den lille nation fra sydeuropa, der for to år siden nåede finalen ved VM.

Skuddet ville dem ellers ikke til at starte med i opgøret, men kom i den grad tilbage i anden halvleg, og Kroatien igen taber i dag pga. manglende hjælp fra andre end Bojan Bogdanovic.

Saric virkede nemlig frustreret, og var slet ikke med i kampen, imens Bojan ikke kunne løfte holdet på egen hold på trods af at han bliver topscorer i kampen.

Bogdan Bogdanovic - Serbien - OL 2016 - FIBA.com

Bogdan Bogdanovic spillede endnu en god kamp for Serbien, i sejren over Kroatien i kvartfinalen – Foto: FIBA.com

Dramatisk derby mellem Serbien og Kroatien

Kampen mellem Kroatien og Serbien startede akkurat som forventet. Tæt og intens, hvor de to hold fulgtes ad i løbet af godt, og vel første halvleg.

Mod slutningen af anden periode trækker kroaterne dog en smule fra, og går til pause med en smal føring på 38-32, ført an af en-mandshæren, og turneringens topscorer Bojan Bogdanovic.

Bogdanovic satte point efter point i kurven for Kroatien, imens Serbien havde store problemer med at ramme deres skud hvor især Raduljica havde 7 brændte skudforsøg, Dette på trods af Serbiens dominans i reboundsspillet, og masser af andet-forsøgs muligheder. Kroatien er dermed meget heldige at de er foran før de sidste 20 minutter af kampen.

Efter halvleg, var det hele dog Serbien. Kroatien har intet svar på serbiens forsvar eller angreb, der stille og roligt går forbi dem.

Alt hvad der ikke lykkedes i første halvleg, sker nu i anden for Serbien, og de spiller som et forvandlet hold, imens Kroatien laver fejl efter fejl i angrebet, og lader alt komme forbi deres forsvar. Serbien vinder anden periode med 12-29, og er nu foran 14-34, hvor det nu er Serbiens, Bogdan Bogdanovic, der brillerer med sine 18 point i kampen, og nogle rigtige store skud fra distancen.

I fjerde periode går luften lidt ud af ballonen af serberne, og det udnytter især Mario Hezonja til at nedbringe serbernes 14 pointsføring ned til blot 3 med 4 minutter og 30 sekunder igen af opgøret 71-74.

Et presset Kroatienmandskab der stadig er baggud tager dog nogle dumme beslutninger, og forsøger at finde deres svar med dybe treere af blandt andet Bojan og Hezonja, der ikke går i kurven.

Det sidste minut bliver en decideret kamp på straffekastlinien, hvor både Bilan, Kalinic, og Bogdan Bogdanovic bliver fejlet ud, imens flere er i fare for at ryge ud.

Med 9.8 sekunder igen af kampen sørger Nikola Jokic for at bringe Serbien foran med 82-86 fra straffekastlinien, og her ser kampen ud til at være slut.

Men med 2 sekunder igen, og i et desperat forsøg, kaster Bojan Bogdanovic sig noget teatralsk, og får tilkendt sig en fejl og to straffast. Ham rammer det første, og brænder på det andet i forsøget på en rebound, men kroaterne får ikke et skud sendt afsted og taber 83-86.

Bojan Bogdanovic - Kroatien - OL 2016 - FIBA.com

Bojan Bogdanovic kunne ikke klare Serbien på egen hånd, efter endnu en fantastisk offensiv præstation – Foto: FIBA.com

Bojan Bogdanovic kunne ikke på egen hånd for Kroatien

For Kroatien blev Bojan Bogdanovic som sagt kampens topscorer med sine 28 point, samt 3 rebounds, og 2 assists. Hans præstation var langtfra nok til at sikre kroaterne en sejr mod Serbien.

De eneste to spillere udover Bogdanovic med to-cifret pointtal bliver Mario Hezonja der spillede en rigtig god anden halvleg og sluttede af med 16 point, 8 rebounds, og 2 assists, samt Miro Bilan med sine 10 point. Dario Saric sluttede af med blot 7 point og 4 rebounds.

I den serbiske lejr var det Bogdan Bogdanovic der førte an med sine 18 point, 5 assists og 3 blocks, imens Milos Teodosic sluttede med 9 point og 10 assists. Stefan Markovic, Miroslav Raduljica og Nikola Jokic fik alle tre 12 point.

Med sejren over Kroatien venter der dem nu et opgør i deres første semifinale nogensinde som en selvstændig nation ved de Olympiske Lege. Modstanderen bliver Australien, som de også mødte i gruppespillet, hvor de tabte med 80-95.

Semifinale opgøret spilles denne fredag aften kl. 19.00. I den anden semifinale spiller USA mod Spanien, kl. 00.00, samme aften.

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Eurobasket

Georgien er stadig uden sejr i EM-kvalifikationen, efter de mandag blev slået af Serbien med 63-76.

Eurobasket

For tre år siden var det danske herrelandshold uhyre tæt på at kvalificere sig til EM, men et heroisk block af en Litauen-spiller satte...

FIBA

Arturs Zagars, Simone Fontecchio, Jonas Valanciunas, Nikola Milutinov og Franz Wagner udgør VM´s All Second-Team. Det har det internationale basketballforbund offentliggjort.

FIBA

Tyskland er verdensmestre for første gang efter en intens finale mod Serbien. Tyskland slog Serbien med 83-77.

FIBA

Serbien var en for stor mundfuld for Canada, der fredag blev besejret med 95-86. Dermed skal Serbien spille VM-finale på søndag.

FIBA

USA og Serbien spillede sig tirsdag videre til semifinalerne til VM 2023 med sejre mod henholdsvis Italien og Litauen.