fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Internationalt

The Carpe Diem Team

The Carpe Diem Team – holdet der udtager sig selv

USA er som sædvanligt store favoritter til at vinde OL-turneringen i basketball, men der er kommet lidt grus i maskineriet i form af skader. Senest har draft pick nr. et Anthony Davis fået en ”alvorlig” forstuvning, og det er ikke sikkert, at han kan træne med Team USA, endsige tage med til OL. Holdet kan ellers bruge ham efter det seneste afbud fra Lamar Odom, som ikke føler sig klar til olympisk basketball. Fullcourt.dk ser nærmere på bruttotruppen, der samles i Las Vegas fra den 5. juli, og hvorfra den endelige OL-trup på 12 spillere udtages den 7. juli.

Når man snakker OL-basketball, kommer mange til at tænke på The Dream Team, drømmeholdet, der stillede op i Barcelona i 1992 med stort alle de bedste spillere i verden på det tidspunkt. NBATV havde premiere på en dokumentar om holdet under dette års finaleserie. Dokumentaren dukker op med jævne mellemrum på NBATV. Men ellers kan GQ-artiklen ”The Dream Will Never Die: An Oral History of the Dream Team” bruges som en smagsprøve på verdens bedste basketballhold nogensinde.

Glansen gik af Team USA

Efterfølgende stillede amerikanerne også med et stærkt hold på hjemmebane i Atlanta i 1996, men i 2000 og 2004 var der ikke længere den samme glans over at forsvare de amerikanske farver og flere af de største stjerner begyndte at melde fra. Godt nok blev det til guld i Sidney 2000, men USA var i semifinalen et desperat buzzerbeater-forsøg fra Sarunas Jasikevicius fra at tabe til Litauen og den usårlige aura forsvandt. I 2004 blev det kun til bronze efter tre tabte kampe og holdet fik et eftermæle som The Nightmare Team, mareridtsholdet.

Det førte til selvransagelse og en ny udtagelsespolitik, hvor spillerne skal binde sig til landsholdet og dets samlinger over længere tid. Og det fik spillere som Kobe Bryant, Dwyane Wade, LeBron James og Dwight Howard til at melde sig under fanerne. Holdet blev op til OL i Beijing 2008 døbt The Redeem Team, ”forløsningsholdet”, der skulle skaffe guldet tilbage til USA. Missionen lykkedes som bekendt, og nu er det tid for omgang nr. to med samme kerne. Bryant, Chris Paul, Deron Williams, Russell Westbrook, James, Kevin Durant, Kevin Love, Tyson Chandler og Carmelo Anthony er nemlig allerede fast udtaget.

En stribe af skader

Fra den oprindelige bruttotrup er der forsvundet en række prominente navne: Derrick Rose, LaMarcus Alridge, Chauncey Billups, Dwyane Wade, Dwight Howard og Chris Bosh har alle meldt fra med skader. Lamar Odom har meldt fra af mere personlige grunde.

2012 OL Finalist Roster

Navn
Position
Højde
Vægt
Fødselsdato
Hold/College
SF
6-8
230
29/5/84
New York Knicks / Syracuse
PF
6-10
230
24/3/84
Miami Heat / Georgia Tech
SG
6-6
205
23/8/78
Los Angeles Lakers / Lower Merion H.S. (PA)
C
7-1
240
2/10/82
New York Knicks / Dominguez H.S. (CA)
PF
6-10
220
11/3/92
New Orleans Hornets / Kentucky
SF
6-9
235
29/9/88
Oklahoma City Thunder / Texas
SF
6-8
230
17/8/86
Memphis Grizzlies / Connecticut
SG
6-3
215
25/12/88
New Orleans Hornets / Indiana
PF
6-10
251
16/3/89
Los Angeles Clippers / Oklahoma
SG
6-5
220
26/8/89
Oklahoma City Thunder / Arizona State
G/F
6-6
207
28/1/84
Philadelphia 76ers / Arizona
SF
6-8
250
30/12/84
Miami Heat / St. Vincent-St. Mary H.S. (OH)
PF
6-10
260
7/9/88
Minnesota Timberwolves / UCLA
PF
6-10
230
6/11/79
Dallas Mavericks / Rhode Island
PG
6-0
183
6/5/85
Los Angeles Clippers / Wake Forest
PG
6-3
187
12/11/88
Oklahoma City Thunder / UCLA
PG
6-3
209
26/7/84
Brooklyn Nets / Illinois
Head Coach: Mike Krzyzewski, Duke University
Assistenttræner: Jim Boeheim, Syracuse University
Assistenttræner: Mike D’Antoni
Assistenttræner: Nate McMillan
Holdlæge: Don Roberts, Portland Trail Blazers
Holdlæge: Paul Saenz, San Antonio Spurs
Fysisk træner: Joseph Sharpe, Oklahoma City Thunder
Fysisk træner: Casey Smith, Dallas Mavericks

 

Holdet udtager dermed nærmest sig selv, da USA sandsynligvis ikke kan få lov til at supplere bruttotruppen med yderligere navne (både Harden og Davis er sene tilføjelser). Det er heller ikke så ligetil at få elitesportsmænd til at skifte planer og pludselig deltage i et mesterskab midt i deres ferie. Det er ikke længere 1992, hvor alt kunne lade sig gøre, og Danmark kunne vinde EM i fodbold.

Som det fremgår af spillerlisten, er holdet fyldt med All-Stars, og der findes næppe et land, der kan stille med halvt så meget talent. Men med alle afbuddene ser det noget tyndt ud under kurven. Tyson Chandler er eneste centerspiller, og den eneste forsvarsspecialist blandt holdets big men, medmindre man tæller den skadede Davis med, og tror på, at ”The Brow” kan dominere på samme måde ved OL, som han gjorde i de amerikanske college-mesterskaber.

Stærkt men tyndt besat front-court

Front-courten giver dermed sig selv: Chandler plus Kevin Love og Blake Griffin. Ikke helt på højde med Spaniens, der tæller Gasol-brødrene, Felipe Reyes og Serge Ibaka. Og dog… For Team USA har muligheden for at sætte LeBron James ind som power forward og spille en vanvittigt atletisk og hurtig omgang small ball. Hvem skal stoppe et hold med Westbrook, Harden, Durant, James og Love, der bare flyver over stepperne, så snart sidstnævnte har taget en rebound. Det kan blive utroligt underholdende og bringe basketball op på et niveau, som vi aldrig har set det tidligere.

Med den smalle front-court giver det mening at udtage fire small forwards: LeBron James, Kevin Durant, Carmelo Anthony og Andre Iguodala.  Sidstnævnte er forsvarsspecialist og blev under VM 2010 sat til at dække modstandernes topscorer, uanset position. Det er ikke sikkert, at det bliver nødvendigt at bruge ham, men han er i hvert fald mere oplagt end Rudy Gay, der ikke tilfører så meget til det trehovedede monster, som James/Durant/Anthony udgør.

Williams: Fokus på OL

På shooting guard-positionen ville det oplagte valg have været Kobe Bryant og Dwyane Wade. Men med sidstnævntes afbud er der åbnet for enten Eric Gordon eller James Harden, og der må Harden stå med de stærkeste kort efter en flot sæson, mens Gordon kun nåede ni kampe mellem sine skader. Gordon har desuden endnu ikke fået afgjort, hvor han spiller i næste sæson, og det kan være en stor distraktion. F.eks. har Deron Williams gjort det klart, at han vil have overstået sine forhandlinger hurtigt, så han kan fokusere på OL. Iguodala og de tre point guards kan alle vikariere på shooting guard pladsen.

Med kun to shooting guards, er der plads til alle de tre point guards, som er tilbage i bruttotruppen efter Derrick Roses afbud. Det er dog også en trio, som under normale omstændigheder ville give Rose kamp til stregen. Williams har sin størrelse og gode fysik, som er svær at hamle op med. Westbrook er måske den mest atletiske point guard nogensinde, i hvert fald siden Isiah Thomas. Og Chris Paul står højt på listen over de bedste point guards nogensinde. De er desuden alle tre fleksible nok til også at spille væk fra bolden (Westbrook lidt mindre end de andre).

Hvor er Andrew Bynum, Roy Hibbert og andre amerikanske centerspillere? Bynum har fravalgt OL, mens Hibbert har spillet for Jamaica og derfor ikke kan spille for USA. Andre spillere? Spørg Jerry Colangelo, som leder udtagelseskomiteen. Men mon ikke, at de næste på listen kommer med lidt for meget bagage (Cousins, McGee) eller har meldt fra for mange år siden (Duncan, Garnett).

Ikke bedre end Dream Team

For lige at understrege: Det er ikke et gabende hul, USA har på centerpladsen. Det er den eneste mulige lille svaghed hos et skræmmende stærkt hold. Alene det at Durant, den altdominerende leder for 2010-verdensmestrene, meget let risikerer at skulle starte på bænken, siger alt. Starterne ligner Chris Paul, Kobe Bryant, LeBron James, Kevin Love, Tyson Chandler. Men det vildeste hold kunne være Westbrook, Bryant, Durant, James, Griffin.

Bliver holdet bedre end Redeem Team fra 2008? Det er i hvert fald tæt på. Der er stadig et stykke op til det originale Dream Team. Det ville have krævet, at Wade, Howard og Rose alle var klar, før man overhovedet kunne sammenligne. Men det kan blive fantastisk underholdende.

Cousins smider sit navn i hatten

Sacramento Kings center DeMarcus Cousins står ikke på bruttolisten, men har lobbyet kraftigt for at blive udtaget. Han er med på det udvalgte hold, der skal træne med landsholdet, og han sagde for en måned siden, at han tager til Vegas for at tilkæmpe sig en plads på holdet. Det kommer dog an på FIBA, om det overhovedet er muligt.

Skrevet af

Denne profil bruges som forfatter til artikler med indhold fra flere af vores skribenter i samme artikel. F.eks. forudsigelser og gennemgange af hold og spillere, fra diverse turneringer.

Andre artikler med dette emne

Internationalt

Team USA nærmer sig et drabeligt mandskab til OL 2024, hvor blandt andet Lebron James, Stephen Curry, Kevin Durant og Joel Embiid vil være...

Landshold

De olympiske lege 2024 nærmer sig, og der er lagt op til et brag af en basketballfest i Paris. Her kan du se de...

Internationalt

Den forsvarende MVP i NBA, Joel Embiid, har valgt at spille for det amerikanske landshold frem for Cameroun og Frankrig, og han skal derfor...

FIBA World Cup

Det var en amerikansk magtpræstation, vi var vidne til i tirsdagens anden kvartfinale, da USA overlegent slog Italien, 100-63, og spillede sig i VM-semifinalerne.

FIBA

Storfavoritterne fra USA tabte til Litauen i sidste kamp af anden runde ved VM. Litauen vandt kampen 110-104.

FIBA World Cup

USA blev presset af Montenegro og Nikola Vucevic, men endte alligevel med at vinde kampen komfortabelt 85-73.

FIBA World Cup

USA kører sikkert videre til næste runde af VM 2023, da de vandt med 48 point i det indledende gruppespils sidste kamp mod Jordan.

FIBA

USA er nået frem til 11 ud af de 12 spillere, der skal med til verdensmesterskaberne i basketball, hvor flere store profiler fra NBA...