fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Internationalt

Another One Bites The Dust

“Are you ready,
Are you ready for this
Are you hanging on the edge of your seat”

Onsdag aftens sidste kvartfinale var den, hvor der på forhånd var mindst spænding om udfaldet, men i Australien sad man bestemt på kanten af sæderne. Tidligere Fullcourt.dk-skribent Anders Martinsen, der p.t. er  i Australien, fortæller:

Høj på buzzerbeater
Før denne kamp blev sat i gang havde ”the Boomers” set frem til den som mere end bare et “tell-your-grandkids moment.” Stadig høje på Patty Mills’ vindende buzzerbeater mod Rusland frygtede the Boomers ikke, hvad der ellers i OL basketball regi må kaldes en umulig mission.

Med fødderne på jorden, var holdet dog klar over, hvad der ventede dem, men især coach Brett Brown og Mills håbede på, at de kunne fortsætte deres sejrsrække mod det hold, der i australske medier omtales som bling-Dream Team.

Som assistant coach hos San Antonio Spurs havde Brown et helt specielt forhold til kampen:

Vores fokus er bare på at spille stolt australsk basketball, men vi ser stadig frem til at spille mod spillere på et andet niveau. Vi har en masse spillere som vil udnytte denne situation til at måle sig med de allerbedste,

udtalte coach Brown før kampen til den australske tv-kanal Channel 9.

Mills var, trods det at han stadig var høj på sin buzzerbeater, lige så klar over opgaven:

Vi er blevet bedre for hver kamp, men vi er også klar over hvor gode de (USA) er – det her er bare allertiders mulighed,

udtalte Mills ligeså til Channel 9 inden kampen.

Coach Brown har ikke haft lang tid med holdet, da han har haft travlt med jobbet i NBA, og holdet derfor måtte starte uden ham. Brown insisterede dog på at få sat webcam op, så han kunne følge med – en dedikeret træner må man sige.

En stor mulighed for australsk basketball
The Boomers har før leveret gode præstationer under OL, da det både er blevet til en fjerdeplads i Seoul (1988) og Atlanta (1996). Men efter fjerdepladsen i 1996, hvor blandt andre spillere som Luc Longley var med, røg basketball pludseligt af det nationale fjersyn i Australien, hvilket man har lidt under siden da. Populariteten dalede meget, men med dette OL, håber man på, at det kan vende. Det må siges at have været heldet for the Boomers og australsk basketball i det hele taget, da mediedækningen omkring holdet har været enorm.

Australien gjorde kampen spændende

Og man må sige, at australierne levede op til deres intentioner med at give amerikanere en kamp. Ikke nok med at de leverede en ganske fysisk gang basketball, som også trak tænder ud på amerikanerne, de formåede også med et Patty Mills-ledet 11-0 run i starten af 2. halvleg at nå op på 53-56 og dermed skabe reel spænding om kampen. Det store problem med at spille så fysisk er bare, at amerikanerne kan gå til bænken uden at miste ret meget slagkraft, mens deres modstandere som regel begynder at rende med tungen ud af halsen et stykke inde i 3. periode.

Efter lidt valsen frem og tilbage kom det endelige ryk fra USA, da Kobe Bryant tjekkede ind i kampen med tre trepointsscoringer, efter overhovedet ikke at have scoret i 1. halvleg. Faktisk nåede han at blive USA’s topscorer med 20 points. Selv forklarede han, at han havde været nødt til at blive vred for at få gang i scoringen. En opgave, som Carmelo Anthony tilsyneladende påtog sig. Han tog i hvert fald æren efter kampen for at have “vækket mambaen”, selv om det aldrig fremgik, hvad der egentlig havde gjort Kobe vred.

Ellers var det LeBron James’ kamp mere end noget andet. Han producerede den anden triple-double i olympisk basketballs historie (FIBA begyndte først at registrere assists i 1970erne, og man er mindre rundhåndet med at dele dem ud end i NBA) efter Alexander Belov fra Sovjetunionen i 1976, der havde 23 points, 14 rebounds og 10 assists i en kamp mod Canada.

Kampen i aftes sluttede 119-86 til USA.

Kirilenko dominerede

I onsdagens første kvartfinale fik Rusland et tidligt overtag imod Litauen og slap aldrig helt grebet. Andrei Kirilenko var her og der og alle vegne og dominerede kampen både defensivt og offensivt. Samtidigt havde Litauen lidt svært ved at finde ud af, hvilket ben, de skulle stå på. Om de skulle overlade styringen til veteranen Sarunas Jasikevicius eller den yngre Maltas Kalnietis. Jasikevicius fik chancen fra start, men havde et hav af turnovers, mens Kalnietis var mere stabilt scorende, men også lidt mindre tilbøjelig til at sætte angrebene op. Meget sigende fik ingen af de to point guards mere end 3 assists.

Hos Rusland var Alexei Shved meget hit-and-miss både med sine skud og sine set plays som point guard. Flere gange holdt han simpelt hen på bolden for længe til, at Rusland kunne nå at skabe noget. Da Litauen var tættest på at nå op – i starten af 4. periode – valgte coach David Blatt at sætte Anton Ponkrashov ind som point guard i stedet for Shved. Ponkrashov delte også point guard-tjansen med Shved i CSKA Moskva, men det er trods alt usædvanligt med en opstilling, hvor den mindste mand er 2,00 meter høj. Ponkrashov kvitterede med fire points og tre assists i løbet af tre minutter, hvilket sikrede at russerne trak endeligt fra.

Det var første gang, siden Litauen blev selvstændigt, at holdet ikke nåede semifinalen i den olympiske basketballturnering.

Dramatik på den grimme måde

Spanien-Frankrig blev et højdramatisk opgør, som blev skæmmet af et par unødigt hårde fejl, da franskmændene til sidst skulle forsøge at indhente spaniernes føring. Der var tydeligvis noget opsparet frustration over, at Spanien tabte til Brasilien i den sidste gruppekamp med en noget blodfattig indsats, hvilket af flere blev tolket som ”tanking”, altså at tabe med vilje, i dette tilfælde for at undgå USA i en eventuel semifinale.

Især Nicolas Batums knytnæveslag i Juan-Carlos Navarros nedre regioner lignede et bevidst overfald, og i hvert fald ikke i den olympiske ånd, hvilket Yahoo!s Adrian Wojnarowski bemærkede over for ham efter kampen. Dertil svarede Batum:

“Do you think if you lost a game on purpose, that’s the Olympic spirit?”

Og på spørgsmålet, om hans slag under bæltestedet gav Navarro en god grund til at floppe:

”I hope so.”

Batum fortsatte med at vise sin vrede i sin første udtalelse efter kampen:

“I’m angry because we wanted to bring back something to our country. We deserve it much more than them.”

Da Batum havde fået sundet sig i noget længere tid – og muligvis efter de franske holdledere havde set de mindre heldige udtalelser, brugte han Twitter til at give en undskyldning:

”I want to apologize for my stupid act at the end, I showed a bad image of France and myself, Congrats to team Spain.”

Dommerne undlod i øvrigt at diskvalificere Batum efter overfaldet, men mon ikke der venter en form for sanktion, hvis FIBA kigger nærmere på hændelsen.

[one_third last=”no”]Batum: I’m angry because we wanted to bring back something to our country. We deserve it much more than them.[/one_third]

Forud for den noget kedelige afslutning var gået et tæt opgør, hvor franskmændene var bedst langt hen ad vejen og førte 57-54 med lidt under syv minutter tilbage af kampen. Men Spanien fik lagt låg på Frankrigs angreb kampen ud – bortset fra Mickæl Gelabales afsluttende scoring med 5,5  sekunder tilbage af kampen – og dermed endte kampen 66-59.

Spanien og Rusland skal således mødes i den ene semifinale på fredag. Russerne plejer at stå godt til spanierne og slog dem i gruppespillet. Men spanierne har stadig flere stjernespillere end nogen andre hold – ud over USA. Så der er lagt op til et gyseropgør.

Den gyldne generation får en sidste tango med USA

Brasilien og Argentina kom til at stå så godt til hinanden, som man kunne håbe på. De to hold fulgtes ad med skiftende føringer gennem 1. halvleg, med Brasiliens point guard Marcelinho Huertas som den store spiller. Men efterhånden fik argentinerne overtaget ført an af trioen Manu Ginobili, Luis Scola og Carlos Delfino, og halvlegen sluttede med argentinsk føring 46-40.

Dette billede fortsatte i 3. periode, hvor Argentina udbyggede føringen til 64-54, men i 4. periode begyndte den energiske brasilianske spillestil at slå igennem og de nåede op på 68-70.

Ved stillingen 74-68 til Argentina lavede Barbosa en crossover finte, som fik Nocioni til at skøjte rundt på gulvet og lægge sig ned, hvorefter Barbosa køligt tog en dribling bagud til en trepointsscoring. Men efter dette højdepunkt var argentinerne ikke i humør til at uddele flere gaver og trods to desperate trepointsscoringer af Barbosa i løbet af de sidste 18 sekunder, vandt Argentina 82-77. Dermed er ”den gyldne generation” sikret endnu en medaljekamp – sandsynligvis den sidste med kernen (Ginobili, Scola og Nocioni) intakt.

Argentina står således over for USA i den tredje OL-semifinale i træk. Amerikanerne tabte i 2004, fik revanche i 2008 og er kæmpefavoritter til dette års udgave. Godt nok har Manu Ginobili været turneringens MVP hidtil, men det var demonstrativt, hvordan USA løb Argentina over ende i 2. halvleg af gruppekampen. Måske gav Argentina slip, men det lignede mest, at det var overmagten, der satte ind.

I øvrigt er det en lidt spøjs situation, at det er etterne og treerne fra gruppespillet, der skal mødes igen i begge semifinaler. Men der er under alle omstændigheder lagt op til basketball af verdensklasse fredag aften i North Greenwich Arena.

Skrevet af

Denne profil bruges som forfatter til artikler med indhold fra flere af vores skribenter i samme artikel. F.eks. forudsigelser og gennemgange af hold og spillere, fra diverse turneringer.

Andre artikler med dette emne

Landshold

I morges spillede Slovenien deres første kamp ved dette års Olympiske Lege. Modstanderen hed Argentina, og der var på forhånd lagt op til et...

Boston Celtics

De 12 amerikanere der skal forsvare OL-titlen fra 2016 er offentliggjort, og forventningerne til den stjernespækkede Team USA-trup er tårnhøje.

LA Lakers

De to fysiske pragteksemplarer har begge ytret interesse for eventuelle kommende landsholdssamlinger i Team USA-regi.

FIBA

Den nuværende Syracuse træner og assistenttræner for det amerikanske landshold, Jim Boeheim, er slet ikke i tvivl om, hvem han syntes der var den...

Landshold

Efter endnu en OL-finale, og OL-guldmedalje siger Carmelo Anthony farvel og tak til det amerikanske landshold. Efter Tony Parker, Manu Ginobili, Andres Nocioni siger den...

Landshold

USA gemte det bedste til sidst i en finale som de vinder med 96-66. De har spillet afslappet i hele turneringen, men da det endeligt var...

Landshold

Kampen mellem Serbien og USA i finalen ved de Olympiske Lege bliver langt mere end ”bare” en kamp om medaljer. De to nationer kæmper...

Landshold

Det er ikke kun Serbien der skriver historie med deres plads i OL-finalen. Også landstræner Sasa Djordjevic skriver sig nemlig ind i historien. ’Sale...