I løbet af ugen, stak Euroleagues 11 A-licens klubber hovederne sammen i Barcelona, for at drøfte fremtidens Euroleague. Her blev man enige om en ny struktur for turneringen, der skal gælde allerede fra næste sæson. På den måde valgte man at sige nej tak til FIBA’s tilbud, som også kom i denne måned, om en ny Basketball Champions League.
FIBA fremlagde tidligere på måneden et udspil til de europæiske storklubber, og ikke mindst Euroleague organisationen, om en ny liga, der til næste år skulle arrangeres i samarbejde med netop FIBA. Dette udspil har klubberne dog tilsyneladende ikke ønsket at deltaget i, og selv valgt at omstrukturere Euroleague.
De økonomiske fordele i den ”nye” Euroleague turnering er næsten identiske med dem fra FIBA’s udspil, og turneringsstrukturen ser ligeledes ret så identisk ud. Læs mere om FIBA’s udspil ved at klikke her.
Den nye struktur sker som et led i et nystartet samarbejde mellem Euroleague og den internationale sports- og eventvirksomhed IMG, der har hovedsæde i New York. Aftalen mellem de to parter, og dermed også aftalen om den nye Euroleague struktur, er foreløbigt gældende for 10 år – og med en option for yderligere 10.
Et samarbejder der angiveligt har en værdi af over 600 millioner euro ifølge flere europæiske medier, og en aftale der vil garanterer klubberne en præmiesum på over 30 millioner euro pr. sæson, som skal fordeles mellem de 16 hold. Hertil kommer selvfølgeligt også al omsætning fra salg af tv-rettigheder.
Store strukturændringer i vente
Med den nye struktur distancerer man sig lidt fra det format man kender i dag i turneringen, som minder en anelse om det vi kender fra fodboldens Champions League, hvor holdene dyster indbyrdes i mindre grupper i første fase. Dernæst endnu et gruppespilsfase med to grupper bestående af de bedste 16 hold, og dernæst en playoffserie/knockoutserie hvor der spilles bedst-af-fem kampe, for til sidst at afslutte turneringen med en semifinale og finale.
I stedet står man nu med en turnering, der i højere grad har status af en egentlig liga. Det blev nemlig vedtaget, at man fremadrettet skærer i antallet af deltagere, så man i stedet for 24 hold, nu kun vil have 16 med. Netop dette faktum har fået mange af de mindre klubber i Europa til at rase i og med at de nu vil få mindre chance for at få adgang til den efterhånden ”lukkede” turnering.
De 16 mandskaber bliver placeret i én stor pulje, hvor alle møder alle to gange (ude og hjemme). Altså et grundspil med 30 kampe, i en reel liga.
Slutspillet bliver så for ligaens øverste halvdel, hvor de øverste otte spiller en bedst-af-fem serie i kvartfinalen, inden det hele sluttes af med et final four stævne. Altså vil turneringen fra kvartfinalen og frem, være præcis som vi kender den i dag.
11 faste deltagere
Af de 16 deltagere, kommer 11 fast til at være indehaverne af A-licenser. Hertil kommer den forsvarende EuroCup-mester, foruden tre nationale mestre og et enkelt hold, der har klaret sig gennem en kvalifikationsrunde.
De 11 nuværende A-licens mandskaber er: Barcelona, Laboral Kutxa og Real Madrid fra Spanien, Olympiacos og Panathinaikos fra Grækenland, Anadolu Efes Istanbul og Fenerbache fra Tyrkiet, Maccabi Tel Aviv fra Israel, EA7 Milano fra Italien, Zalgiris Kaunas fra Litauen og CSKA Moskva fra Rusland. Der åbnes i øvrigt op for, at antallet af hold med A-licens kan øges i fremtiden.
Hvilket tre nationale mestre der får adgang, er endnu ikke besluttet. Om det bliver tre ligaer der fast får en plads til sin mester, eller om det vurderes fra år til år vides heller ikke. Den franske og tyske liga, samt ABA League og VTB League er dog i øjeblikket i manges øjne favoritter til at få en af disse tre pladser.
Også ændringer i EuroCup
I EuroCup, den næstbedste internationale turnering i Europa, får vi også en ny struktur at se. Her skærer man antallet af holde fra de 36 (plus de otte der slutter sig til fra Euroleague) til 24 – altså samme antal hold som der er i den nuværende Euroleague. Strukturen kommer da også til at lægge sig nærmest klods op af den vi har kendt fra Euroleague hidtil, hvor kun slutspillet adskiller sig en smule.
Holdende inddeles således i fire grupper á seks, hvor de indbyrdes mødes ude og hjemme (10 kampe), efterfulgt af endnu et gruppespil, top 16-fasen. Her er holdene delt i to grupper á otte, der mødes ude og hjemme (14 kampe).
I slutspillet spilles ude og hjemme i kvart- og semifinalen, inden selve finalen afgøres over en enkelt kamp.
Det bliver spændende at følge udviklingen i den europæiske basketelite, efter disse ændringer, der i høj grad får Euroleague til at minde mere om NBA. Især bliver det spændende hvad samarbejdet med IMG kan kaste af sig, og hvilken betydning det får for produktet – både hvad angår kvalitet, interesse og kommercielle tiltag.
Foto: RedStarBelgrade.info