Iffe Lundberg skal spille på Europas største scene: ”Jeg føler, at jeg hører til her”

Iffe Lundberg skal sammen med CSKA Moskva starte på EuroLeague slutspillet i næste uge, når de står overfor Fenerbache i kvartfinalerne. Vi har fået os en snak over telefonen med den danske stjerne om tiden i Moskva indtil videre og det kommende slutspil.
Foto: T.Makeeva, cskabasket.com
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

I februar lavede Iffe Lundberg et af de største skifte nogensinde for en dansk basketballspiller. CSKA Moskva købte ham fri af hans kontrakt med polske Zielona Gora, og så skulle den danske stjerne færdiggøre sæsonen for de ottedobbelte EuroLeague mestre.

Lundberg startede som lyn og torden med to fremragende EuroLeague kampe mod Olympiacos og Maccabi Tel Aviv. Men så var det som om, at noget ændrede sig. Mulighederne blev færre, og det gav blandt andet tre EuroLeague kampe i træk med under 12 minutter på banen.

”Det er altid svært at komme ind og bidrage med det samme på et så veletableret hold, på så højt et niveau og med så kort tid tilbage. Det var egentlig bare et spørgsmål om tid. Når det kommer til min basket, så prøver jeg altid at være så tålmodig som overhovedet muligt og forstå situationen, og det har båret frugt nu,” fortæller Iffe Lundberg om starten i sin nye klub.

En særlig situation gav Lundberg flere muligheder for at vise sig frem. CSKA Moskva valgte at suspendere holdets stjerne point guard, Mike James. Beslutningen kom efter, at der flere gange i løbet af sæsonen var kommet historier op om James, der skabte problemer på holdet. Suspenderingen betød, at Lundberg pludselig rykkede frem i hierarkiet på holdet.

”Det var kaotisk. Men i sidste ende, så er der ikke noget, jeg kan gøre, og jeg har ikke nogen indvirkning på noget af det. Jeg er altid klar til at spille, når mit navn bliver råbt. Så er det bare ud at tage chancen og gøre det, jeg hele tiden har gjort,” siger Lundberg.

Og Iffe Lundberg har i særdeleshed grebet muligheden. I den regulære sæsons sidste tre EuroLeague kampe lavede danskeren 16, 23 og 19 point i tre sejre. Lundberg er igen blomstrede op og præstationerne har også betydet, at der er kommet mere respekt omkring ham på holdet.

”Det kommer med, at jo bedre du spiller, jo mere tillid får du. Til dels fra trænerstaben, men også fra dine holdkammerater i og med, at de kan se, at du leverer. Jeg vil sige, at siden den dag, jeg kom, der tog de rigtig godt imod mig. Jeg havde spillet to gode kampe mod CSKA i løbet af sæsonen, så de vidste godt, hvad jeg kunne levere. Men selvfølgelig er det noget andet at se det med deres egne øjne, når jeg deler den samme trøje med dem og spiller på det samme hold. Jeg har vundet deres tillid, og det går rigtig godt.”

Kvartfinaleserie mod Fenerbache venter

Efter en flot regulær sæson i EuroLeague endte CSKA Moskva på andenpladsen med samme record som Barcelona på førstepladsen. Andenpladsen betyder, at de står over for Fenerbache i en kvartfinaleserie, hvor der spilles bedst af fem kampe. Den første kamp i serien skal spilles på onsdag, og det er en kamp mellem to europæiske kæmper, der begge ville være skuffet over at misse Final Four. Fenerbache har været med i de seneste fem Final Four turneringer, mens CSKA Moskva har været med i de seneste otte. Et europæisk topbrag, som Iffe Lundberg ser frem til.

”Jeg forventer først og fremmest, at det bliver en meget intensiv serie. Det er to historisk rigtig gode og store klubber, og Fenerbache er et af de bedste hold i Europa, så det bliver en hård kamp, men selvfølgelig tror jeg på, at vi går videre til Final Four. Det har været et af mine mål i mange år at spille på den her scene. Jeg føler mig til rette her. Jeg føler, at jeg hører til her. Og så har jeg muligheden for at være en del af noget større, og i sidste ende konkurrere om at vinde den største bedrift inden for europæisk basket,” siger Lundberg.

Selvom det er første gang, at Iffe Lundberg skal konkurrere i slutspillet i EuroLeague, så har han spillet mange slutspilskampe i sit liv, og det er altid noget specielt. Øget pres, hvor hver fejl kan betyde, at man taber det hele på gulvet. Men det er ikke noget, der påvirker Lundberg.

”Alle atleter i hele verden i deres respektive sport spiller for de her turneringer, for de helt store øjeblikke. Det kan godt være, at jeg ikke har spillet i EuroLeague slutspillet før, men for mig er det stadig bare basket. Hvis det er fem mod fem med tre dommere, så er det jo at gå ind og spille og have det sjovt uanset hvad. Jeg har ikke lyst til at tænke for meget på, at det er en slutspilskamp, og der er pres og dit og dat. Det får jeg ikke noget ud af. Jeg vil hellere gå ind til kampene, som jeg har gjort hidtil,” siger Lundberg.

Så du bliver ikke nervøs over at skulle ind på den største scene, du har stået på?

”Nej, overhovedet ikke,” svarer Iffe Lundberg grinende i telefonen.

Se andre spændende artikler