Trist sag for dansk basketball: Racistisk motiveret eller ej?

Den 9. december udspillede sig en trist episode i Basketligaen, da fem unge Svenborg Rabbits-tilhængere i alderen 18-20 år blev smidt ud af hallen for racistiske tilråb mod en Randers Cimbria-spiller. Hele basketball-Danmark har taget kraftig afstand til hændelsen, mens de implicerede drenge afviser beskyldningen.
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Kampen mellem Randers Cimbria og Svendborg Rabbits, der blev spillet den 9. december, har siden trukket store overskrifter. Det skyldes, at der ifølge flere kilder har været racistiske tilråb fra en lille gruppe af Svendborgtilhængerne. Tilråb, der endte i tumult og konfrontation mellem Randers Cimbria’s Adjehi Baru og den lille gruppe Svendborg-fans efter kampen.

Sidenhen har Dansk Basketball Forbund og Basketligaen begge taget afstand til episoden på deres sociale medier, hvor de blandt andet skriver, at de ikke vil tolerere nogen form for “racistisk nedværdigelse, raceundertoner eller på anden måde kommentarer, der nedværdiger en person på grundlag af deres køn, race, seksualitet eller udseende.”

Uacceptabel adfærd

Tilråbene var henvendt mod Randers Cimbria’s Jonathan Jeanne, og det fik hans medspiller Adjehi Baru til at henvende sig til de unge i et forsøg på at få dem til at stoppe under kampen.

Han udtalte for få dage siden til Randers amtsavis, at han hørte de unge drenge bruge N-ordet, og det var det, der fik ham til at reagere.

Efter kampen blev det igen for meget for Adjehi Baru, der gik over til den af de fem drenge, han beskyldte for at have sagt N-ordet. Det bekræfter alle parter.

“Det var ikke en behagelig oplevelse. Jeg har aldrig tidligere oplevet en fan sige n-ordet (nigger, red.). Men det kom én gang, og det var derfor, at jeg henvendte mig til dem. Man kan blive kaldt alle mulige skældsord, og det er lige meget. Det er sport, og de er fans, men racistiske ytringer er uacceptabelt. Jeg ville have dem til at stoppe.” fortæller Adjehi Baru i samme skriv til Randers Amtsavis.

I sympati for deres implicerede spillere og som et statement imod racisme iførte Randers Cimbria-spillerne og staben sig T-shirts med skriften “No to Racism” i forbindelse med deres efterfølgende kamp mod Team Fog Næstved.

Uenig om tilråb

Den unge mand, Adjehi Baru hev fat i, ønsker ikke at udtale sig, men understreger i et skriftligt svar til fullcourt, at ingen racisme fandt sted.

Hans ven Victor Bleeg, som er en af de fem drenge, der blev smidt ud af hallen, er også uenig med Adjehi Baru. Han bekræfter hændelsen, men anerkender ikke, at N-ordet er blevet sagt. I hvert fald har han ikke hørt det, udtaler han til Fullcourt og fortsætter.

“Vi råbte alle de gængse ting, såsom “you are weak” som vi har gjort de sidste ti år, vi er kommet herude, men aldrig noget racistisk.”

Han fortæller yderligere, at de har meldt Adjehi Baru til politiet for trusler, fordi han tog fat i hans ven og var truende.

“Han farede over til os, og råbte “I will fuck you up”, og efter kampen tog han fat i min ven. Det er helt uacceptabelt”, og tilføjer, “Jeg forstår godt, Svendborg Rabbits måde at håndtere situationen på, for hvis der var blevet sagt noget racistisk, skal de selvfølgelig gribe ind, men det gjorde der ikke.”

Selvom han stadig udviser en stor kærlighed til klubben, er han ked af situationen. Han anerkender, at de er gået over grænsen, for det man karakteriserer som pænt sprogbrug, men mener, at det er en del af sporten.

“Jeg forstår bare ikke, hvordan vi kan blive misforstået. Vi er kommet i den klub i ti år. Alle kender os, så jeg forstår ikke, hvordan de kan tro det og på den måde misforstå vores holdninger.”

Venter på afgørelse

At gribe fat i en tilskuer er over grænsen for, hvad der bliver tolereret i Basketligaen, og sagen er først blevet drøftet i komitéen bag det etiske kodeks, Basketligaen følger, og efterfølgende blevet sendt til turneringsudvalget i Danmark Basketball Forbund. De skal vurdere, hvad det betyder for Adjehi Baru, som står til at få en eller to dages spillekarantæne, og om situationen er formildende omstændigheder, da han forsvarede sin holdkammerat mod racistiske ytringer.

Troels Mortensen, Direktør hos Svendborg Rabbits, udtaler i førnævnte skriv, at klubben vil sanktionere de unge drenge, og at den endelige beslutning bliver truffet, når de har en redegørelse fra forbundet, så de har mulighed for at træffe en beslutning på et så oplyst grundlag som muligt.

De fem Svendborgfans venter altså på en afgørelse fra Svendborg Rabbits om, hvad det kommer til at betyde for dem, og Victor Bleeg er ikke i tvivl om, hvad han håber på.

“Jeg forstår jo slet ikke, at vi skal sanktioneres, men hvis vi bliver det, kan jeg slet ikke forstå, hvorfor det ikke kun er ham, der bliver sanktioneret. Uanset hvad, har vi andre jo ikke gjort noget.”

Racisme og sport hører ikke sammen

Det er ikke første gang, at en lignende episode har fundet sted. Adskillige gange i sportsverdenen er folk enten blevet dømt, sanktioneret eller smidt ud af sportsarrangementer for racistiske tilråb eller bemærkninger, lige så vel som der er eksempler på misforståelser.

Man skal ikke længere end et par uger tilbage for at finde en sag i Champions League i fodbold, hvor en dommer blev beskyldt for at have udtalt sig racistisk i en kamp imellem Paris Saint og Istanbul Basaksehir. Dommeren og den implicerede spiller havde en samtale, hvor de efterfølgende sluttede fred.

Tidligere på året blev en gruppe unge mænd efter racistiske tilråb eskorteret ud af stadion i forbindelse med en Rugbykamp i den bedste liga i New Zealand, NRL, hvor de efterfølgende blev sanktioneret og udelukket fra at måtte komme til en NRL-kamp igen.

På dansk jord under en fodboldkamp imellem FCM og Fremad Amager sidste år blev en gruppe fans beskyldt for at have råbt ‘abe-lyde’ efter en spiller med afrikanske rødder, men den efterfølgende undersøgelse, der fandt sted, fandt dog ingen beviser på det.

Det er altså ikke uden fortilfælde i sportens verden. I denne sag er der uenigheder om, hvad der er blevet sagt, men ligesom i de andre sager, bliver hændelsen taget meget alvorligt, og basketball-Danmark står entydigt sammen imod racisme.

Se andre spændende artikler