Sylvester Berg om sit spanske basket-eventyr: ”Jeg er mange skridt foran det, som min agent og jeg havde planlagt”

Fullcourt har taget en snak med Sylvester Berg om den succes, den danske forward nyder for tiden.
Foto: FIBA
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Dansk basketball har ramt en foreløbig guldalder, hvor blandt andre herre- og kvindelandsholdet samt Bakken Bears leverer flotte resultater.

Èn af de spiller, der er med i den danske basket-succes, er 22-årige Sylvester Berg, der til daglig tørner ud for spanske Cáceres Patrimonio de la Humanidad i landets næstbedste række, LEB Oro.

Berg er på flere måder lidt af en solstrålehistorie, da han på få år er gået fra at spille en mindre rolle hos Bakken Bears til nu både at være landsholdsspiller og være en solid rollespiller i den næstbedste spanske række.

Hovedpersonen selv indrømmer da også, at han er et godt sted i den endnu unge karriere.

”Jeg er mange skridt foran det, som min agent og jeg havde planlagt, da jeg valgte at skifte til Spanien. Jeg skrev egentlig under med klubbens andethold, hvor jeg var dobbeltlicensspiller, men her stod det hurtigt klart, at jeg var for god til at spille i den fjerdebedste række. Så derfor spillede jeg også kun kampe med andetholdet, og så trænede jeg med førsteholdet,” siger Sylvester Berg.

Derfor fik den unge aarhusianer også muligheden for at spille sig ind som en fast del af klubbens bedste mandskab i løbet af pre-season.

Den mulighed må man sige, at den danske forward greb. Ikke alene har Berg fået mange minutter på førsteholdet, han var også den første spiller, som klubben skrev kontrakt med frem mod den nuværende sæson.

Han står i skrivende stund noteret for at have spillet syv ud af holdets foreløbige ni kampe, og her er det blevet til 19 minutter i snit for Cáceres-mandskabet i den igangværende sæson.

Selvom det går godt på den personlige front for Sylvester Berg, har hans hold ikke høstet et tilstrækkeligt antal sejre til, at de efter ni kampe lever op til sæsonforventningerne om at kunne spille med om en slutspilsplads.

Cáceres ligger således nede i bunden af rækken med en record på 3-6.

Selvom det ikke har været helt som ønsket, så får det ikke den vestspanske klub til at ændre målsætningen, lyder det fra holdets danske islæt.

”Det har været et helt vildt tumultarisk år med corona. Det har gjort, at vi har siddet over i nogle kampe, og derfor har vi hele tiden været ude af rytme, når man lige pludselig kun har én kamp i tre uger. Det skal ikke være en undskyldning for, at vi har underpræsteret lidt, men det får os ikke til at ændre vores målsætning om at nå slutspillet. Vi ser os selv som et playoff-hold, og lige så længe chancen for at nå slutspillet er der, så vil vi gå efter det,” siger Berg.

Historiske landsholdspræstationer

Det er ikke kun på klubplan, at Berg nyder succes.

I slutningen af november sidste år var han således en del af det danske landshold, der sikrede sig to historiske og flotte sejre over mægtige Litauen og Tjekkiet.

Dette betyder, at dansk basket for første gang øjner muligheden for at komme med til en slutrunde, når EM løber af stablen i september 2022.

De to sejre er også nogle, som Sylvester Berg huske tilbage på med stor glæde.

”Det var så vildt. Det er den type af kampe, man aldrig vil glemme. Det er jo helt vildt, at vi kunne slå Litauen, det var der jo ingen, der forventede af os. Det er et privilegium at spille på landsholdet, og det er et fedt og inspirerende som atlet at mærke det sammenhold, vi har. At vi så også får gode resultater, er jo helt sindssygt,” siger han.

Knap 48 timer efter, den første sejr over Litauen, skulle de danske herre gøre kunsten stykket efter, da Tjekkiet stod klar. Opgøret mod Tjekkiet var mere eller mindre en knald-eller-fald-kamp for de danske basket-herrer, hvis de skulle holde håbet om slutrunden i live.

Dette var holdet også smerteligt bevidst om, fortæller Berg. Han mærkede et tændt og fokuseret landshold, der ikke lod sig rive med efter den store skalp over Litauen, men bevarede benene på jorden, noget som han særligt krediterer landstræneren og landstrænerteamet for.

Danmark vandt som bekendt kampen med91-90 og indtager dermed gruppens andenplads med to kampe igen.

Troede du oprigtigt, at I ville kunne slå både Litauen og Tjekkiet, inden I gik ind til kampen?

”Jeg kan huske, at mine venner sagde, at det nok ville blive nogle sværere kampe, da jeg blev udtaget, men for at være ærlig, så tænkte jeg ikke så meget over, hvem det var, vi skulle møde. Når det kommer til landsholdet, så er det bare lidt mere vigtig på en eller anden ubeskrivelig måde. Man er virkelig en del af noget større, og jeg kan huske, at jeg var virkelig klar til at præstere. Den energi og passion kunne jeg mærke, at alle på holdet havde,” siger Sylvester Berg.

Drømmen om ACB og barndomsklubben

Som så mange andre sportsatleter har Sylvester Berg arbejdet med en karriereplan fra en tidlige alder. Derfor var det ikke tilfældigt, at valget faldt på netop Cáceres Patrimonio de la Humanidad, da Berg skulle skifte til udlandet fra Bakken Bears.

Med spanske agenter og en klar målsætning om at spille i den bedste spanske række en dag, var et hold fra den næstbedste række et naturligt valg for den danske forward.

”Mit indtryk er, at ACB-holdene (hold fra den bedste spanske række, red.) primært kigger i de lavere rækker i Spanien, når de skal rekruttere nye spillere. Derfor valgte jeg Cáceres for at optimere mine egne chancer for at blive set af de bedste hold i Spanien,” siger Sylvester Berg og fortæller, at hvis alt går efter hans plan, så er han inden for de næste år at finde på enten et tophold i den næstbedste række eller på et hold i den bedste spanske række.

At komme til at spille på højeste europæiske plan er dog ikke Sylvester Bergs eneste drøm. Han ønsker også at vende tilbage til sin barndomsklub på sigt.

”Det er jo min anden familie. Jeg kender alle i klubben, og de har været en stor del af min ungdom. At gå fra at være foreningsmedlem til fan, der så alle kampe, til at være en del af EBAA (nuværende Bears Academy, red.) og videre til at spille for Bakken Bears er noget, som har betydet meget for mig. Og der kommer jo også et tidspunkt, hvor jeg gerne vil hjem fra udlandet, så det kunne være sjovt at vende tilbage.”

Inden Sylvester Berg vender snuden hjemad, er han endnu på kontrakt med sin spanske klub sæsonen ud.

Se andre spændende artikler