fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nyhedsoversigt

WNBA: Free agency overblik

Hvilke muligheder har de forskellige WNBA-hold, når free agency for alvor går i gang på lørdag? Vi giver dig en kort introduktion til WNBA free agency, og så gennemgår vi holdenes cap space, samt hvilke spillere der rammer free agency markedet.

Foto: Lorie Shaull

WNBA free agency er lige så stille ved at være gået i gang. Vi giver dig et overblik over terminologien, de vigtige datoer, og hvor de 12 WNBA-hold står, inden startsskuddet går.

Terminologien – hvem er på markedet?

Der er flere forskellige former for free agents i WNBA, og de har ikke alle de samme muligheder.

Reserved free agent er enhver spiller, der er uden for kontrakt og har været i WNBA i tre år eller derunder. Disse spillere kan kun forhandle med deres tidligere hold. Holdene har indtil 14. januar til at give qualifying offers til de reserverede spillere.

Restricted free agent er enhver spiller med fire år i WNBA. Disse spillere kan forhandle og underskrive med ethvert hold i ligaen, men deres tidligere hold har “forhåndsretten” til at matche ethvert tilbud og forsøge at beholde spilleren.

Unrestricted free agents har afsluttet en kontrakt og spillet mindst fem år i WNBA. En spiller kan også blive en UFA, hvis de bliver cuttet af et hold og passerer gennem waivers uden at blive gjort krav på. Medmindre de er udpeget som en core player, er en UFA fri til at forhandle og underskrive kontrakt med ethvert hold.

Core player kan ikke forhandle med andre hold, end det hold der har cored dem. Deres hold skal tilbyde dem en et-årig supermax kontrakt. Holdet og spilleren kan forhandle en længere kontrakt, men spilleren vil være cored i hele kontraktens længde, medmindre spilleren trades, cuttes eller stopper. Hvert hold har én core player-betegnelse. En spiller kan kun cores i to sæsoner.

Tidslinjen – hvornår går det løs?

Fra d. 1. januar kunne WNBA-holdene begynde at give qualifying offers til holdenes reserved og restricted free agent samt at core en spiller.

Den 14. januar er der deadline for at give qualifying offers til holdenes reserved og restricted free agent samt at core en spiller.

Den 15. januar må holdene begynde at forhandle med unrestricted free agents, restricted free agents, reserved free agents og cored free agents.

Det er dog første fra d. 1. februar, at spillerne må underskrive nye kontrakter.

Holdene – hvad er status?

Alle informationer om løn og cap space kommer fra Her Hoop Stats.

Atlanta Dream

Cap space: $836.241

Vigtigste free agents: Tiffany Hayes, Elizabeth Williams, Courtney Williams, Odyssey Sims, Monique Billings (restricted)

Atlanta er stadig ved at genopbygge efter et tumultarisk 2021, hvor de både fik nyt ejerskab, hold præsident, general manager og træner. Der er også udsigt til store ændringer i spillertruppen.

Dream kun har én spiller, Cheyenne Parker, på en garanteret kontrakt i 2022, og hun fødte for nylig en datter, og spiller derfor muligvis ikke hele næste sæson. De har kun yderligere fire spillere (Tianna Hawkins, Chennedy Carter, Aari McDonald, Maite Cazorla) under kontrakt næste sæson. De har derfor travlt i denne offseason.

Samtidig har Dream udtalt, at de ikke vil skrive kontrakt med Courtney Williams eller Crystal Bradford, efter der kom en video frem af et slagsmål, som de to holdkammerater var involveret i. Courtney Williams førte holdet i point, rebounds og assists sidste sæson.

Deres nye GM, Dan Padover, har masser af cap space til at bygge til et hold op om deres unge talenter, Carter og McDonald, men det er usikkert, om han kan fastholde Tiffany Hayes og Elizabeth Williams.

Chicago Sky

Cap space: $908.215

Vigtigste free agents: Courtney Vandersloot, Kahleah Copper, Allie Quigley, Stefanie Dolson, Diamond DeShields (restricted)

De forsvarende mestre får travlt i free agency. De har kun fire spillere under kontrakt på vej ind i 2022 sæsonen (Candace Parker, Azura Stevens, Ruthy Heberd og Dana Evans).

Wade har allerede givet qualifying offers til de to restricted free agents, Diamond DeShields ($73.542) og Lexie Brown ($72.141). Den første store brik faldt på plads onsdag, da Sky valgte at core Finals MVP, Kahleah Copper. Hvis hun underskriver core player-tilbuddet, får hun $228.094 i 2022, hvilket svarer til en et-årig supermax kontrakt.

Det antages, at ægteparret, Courtney Vandersloot og Allie Quigley, ønsker at forblive på det samme hold, så Wade skal beslutte, om han vil beholde dem begge, eller lade dem gå. Vandersloot er den bedste point guard i ligaen, og Quigley har været en solid skytte for Sky, men det vil sandsynligvis koste omkring $400.000 at beholde dem.

Chicago er de regerende mestrer, men de var langt fra fejlfri, da de sneg sig med i playoffs med en 16-16 record. Holdets træner/GM, James Wade, skal lave nogle svære beslutninger om hvor stor en del af mesterskabsholdet, han skal beholde.

 

Connecticut Sun

Cap space: $505.484

Vigtigste free agents: Jonquel Jones, Briann January

Den største prioritet for Sun er at beholde deres bedste spiller, Jonquel Jones. De har allerede taget første skridt ved at core 2021-MVP’en, så vi afventer, om hun accepterer eller ønsker at forhandle en flerårig aftale. Hun kan også ønske at tvinge en sign-and-trade. Jones bliver dog sandsynligvis i Connecticut, og hun vil optage størstedelen af deres resterende cap space.

Briann January er en af de bedste defensive spillere i ligaen, men Sun får svært ved at beholde hende, men mindre hun går ned i løn. Hun tjente $121.500 i sidste sæson, men hvis Connecticut også skal have cap space til at skrive kontrakt med et 2022 draft pick, så har de kun omkring $84.000 at give January.

 

Dallas Wings

Cap space: $78.146

Vigtigste free agents: Ingen

Wings er et unikt sted inden sæsonen. De har alle 12 spillere fra sidste års playoffshold under kontrakt i 2022. Størstedelen af rosteren er dog på rookie eller garanterede kontrakter, så der er ikke mange muligheder for at få et større cap space ved at waive spillere.

Dallas har igen et par picks i den øverste del af WNBA-draften (nr. fire og nr. seks). De har dog allerede en overflod af unge talenter på deres roster, så det burde være deres prioritet at trade en kombination af spillere og draft picks for en veteran. Det kunne være en free agent i en sign-and-trade-aftale.

 

Indiana Fever

Cap space: $431.669

Vigtigste free agents: Jessica Breland, Lindsay Allen (restricted), Victoria Vivians (reserved)

De seneste par år har offseason ikke været en succes for Fever. De har haft ofte lavet bizarre valg i draften, samtidig med at de har svært ved tiltrække de store free agents. Det er svært at se, hvordan i år skal være anderledes.

Den snart 34-årige Jessica Breland er free agent, men hun burde ikke være den store prioritet for holdet, da hun kun scorede 5,8 point per kamp i 2021. De har givet et qualifying offer til Victoria Vivians, som er ung shooting guard med potentiale, som Fever burde holde fast i.

Indiana har også nr. 2 valget i WNBA-draften i år, som de kan bruge på en solid forward eller center. Tiden må vise, hvad de vælger, men Fever har brug for en god offseason snart.

 

Las Vegas Aces

Cap space: $724.968

Vigtigste free agents: A’ja Wilson (restricted), Liz Cambage, Angel McCoughtry, Riquna Williams

Becky Hammon overtager jobbet som træner/GM fra Bill Laimbeer, og hendes første opgave bliver at sætte en ny retning for topholdet.

A’ja Wilson er en restricted free agent og burde være tilbage, men hun forventes at stige i løn fra $70.040 til det maksimale $196.267.

Det gør det dog svært for Las Vegas at beholde alle holdets free agents. Den første beslutning for er, om de igen skal bruge core player-betegnelsen på Liz Cambage, eller om de vil lade hende gå fri. Endnu en supermax kontrakt til Cambage ville optage meget af Aces’ resterende cap space.

VIl Aces ofre dybden for at holde på Cambage? Hvis de betaler Cambage, og Las Vegas samtidig vil beholde deres første runde-valg fra draften, så har de kun omkring $113.000 tilbage i cap space. Det efterlader dem i en situation, hvor de må give slip på enten Angel McCoughtry eller Riquna Williams.

 

Los Angeles Sparks

Cap space: $157.417

Vigtigste free agents: Nia Coffey, Te’a Cooper (reserved)

Los Angeles har allerede givet qualifying offers til Te’a Cooper og Lauren Fox. De får også Gabby Williams tilbage, som de fik fra Sky sidste år.

Hvis Sparks beholder alle spillerne på deres roster, kan de kun tilføje en spiller mere på trods af, at de har to roster pladser åbne. Det er derfor sandsynligt, at vi kommer til at se dem flytte rundt på nogle brikker.

Der er pres på træner/GM Derek Fisher, da holdet sidste sæson missede playoffs for første gang siden 2011.Hvis Sparks ikke får et bedre 2022, så han måske ikke længere ved roret næste offseason.

 

Minnesota Lynx

Cap space: $432.198

Vigtigste free agents: Sylvia Fowles, Layshia Clarendon

Sylvia Fowles’ fremtid er det største spørgsmålstegn i Minnesota. Den 36-årige legende kan potentielt stoppe karrieren eller tage et andet sted hen som free agent. Lynx kan ikke bruge deres core player-betegnelse på Fowles, da hun allerede har spillet tre år på core player-kontrakter.

Hvis Fowles vender tilbage, er det højst sandsynligt på en supermax kontrakt, hvilket efterlader Lynx med ca. $135.000 til skrive kontrakt med Layshia Clarendon og deres første runde pick fra WNBA-draften.

 

New York Liberty

Cap space: $196.560

Vigtigste free agents: Rebecca Allen

New York fik fremskyndet deres rebuild sidste offseason med tilføjelsen af veteraner som Natasha Howard og Betnijah Laney, men de er ikke med i kampen om mesterskabet endnu.

De har begrænsede midler og plads i år, men det ville være åbenlyst at bringe Rebecca Allen tilbage, som holdets nye træner, Sandy Brondello, er bekendt med fra det australske landsholds.

Det er dog usandsynligt, at de kommer med i toppen af ligaen i år, medmindre de igen laver et stort træk i offseason og hiver et af de store navne i land.

 

Phoenix Mercury

Cap space: $246.938

Vigtigste free agents: Sophie Cunningham, Kia Nurse (restricted), Shey Peddy (reserved)

Phoenix har lidt cap space at gøre med i denne offseason, men det bliver hurtigt brugt op, hvis de vil holde fast i holdets fire free agents. Hvis de vil have mere manøvrerum, så skal de cutte en spiller med en ikke-garanteret kontrakt.

De kunne også forsøge at opgradere fra Cunningham og Nurse. Det bliver interessant at se, hvad Mercury stiller op med Nurse, da hun rev sit korsbånd over i playoffs, og hun har derfor udsigt til at misse en stor del af næste års regulære sæson. Er de villige til skrive en flerårig kontrakt med hende alligevel og vente på at hun bliver rask?

 

Seattle Storm

Cap space: $986.236

Vigtigste free agents: Breanna Stewart, Jewell Loyd, Sue Bird, Jordin Canada (restricted), Mercedes Russell (restricted), Stephanie Talbot (restricted)

Seattle er det hold med mest cap space i denne offseason, men alle tre af deres Big Three er også free agents. Deres største prioriteter bliver at holde fast på Breanna Stewart og Jewell Loyd. Vi afventer stadig, om de giver Stewart eller Loyd deres core player-betegnelse.

Sue Bird har også annonceret, at hun vender tilbage til sin 21. og sidste sæson, hvilket højst sandsynligt bliver hos Seattle. Tiden må vise, om hun ligesom sidste år er villig til at tage mindre end supermax kontrakten. Det kan være afgørende for Seattles muligheder for sikre sig dybde på bænken.

Storm skal lave nogle benhårde prioriteringer, når de skal beslutte, om de vil forsøge at holde fast i deres restricted free agents Mercedes Russell, Jordin Canada og Stephanie Talbot. Det drejer sig om deres startende center og to af deres vigtigste bænkspillere.

 

Washington Mystics

Cap space: $456.900

Vigtigste free agents: Tina Charles, Leilani Mitchell, Shatori Walker-Kimbrough, Myisha Hines-Allen (restricted)

Tina Charles spillede en MVP-værdig sæson sidste år, men Mystics missede playoffs for første gang siden 2016. Den 32-årige stjerne har givet udtryk for, at hendes prioritet er at vinde et mesterskab, og det er ikke sikkert, at hun er villig til at satse på Washington. Charles har gjort sig fortjent til en supermax kontrakt, men kunne hun potentielt blive lokket til et tophold, hvis hun ser chancen for at få en ring?

Hvis de kan få Emma Meesseman og en rask Elena Delle Donne tilbage, så vil Washington være med i toppen af ligaen, men fremtiden er usikker. Delle Donnes helbred er stadig et stort spørgsmåltegn, og der er FIBA Women’s Basketball World Cup i september, hvilket kan betyde, at Meesseman bruger tid væk fra ligaen for at repræsentere Belgien.

Mystics har et pick i 2022 WNBA-draften, og det er nr. 1. Tiden må vise, om de vil lave en trade eller vælger favoritten, Rhyne Howard.

Skriver om WNBA for Fullcourt. Jeg er inkarneret Seattle Storm fan.

Annonce
Annonce

Andre artikler med dette emne

Nyhedsoversigt

Den legendarisk WNBA og Seattle Storm profil Sue Bird vender tilbage til sin 19. sæson i ligaen.

NBA

NBA fejrer 75-års jubilæum. I de 75 år har der været mange spillere igennem ligaen, men aldrig har en dansker spillet en kamp i...

NBA

WNBA-finalerne er afgjort, og her trak Chicago Sky sig sejrsrigt ud af serien mod Phoenix Mercury.

NBA

Et nyt tiltag bliver diskuteret i NBA, der vil se en pokalturnering midt i sæsonen.

Nyhedsoversigt

Vi er over halvvejs i WNBA-sæsonen, så det er tid til at kigge på, hvem der er favoritterne til prisen som Most Valuable Player.

Nyhedsoversigt

Her får du overblikket over nattens WNBA All-Star kamp.

NBA

Flere kvinder end nogensinde er med i samtalen om cheftræner stillinger i NBA.

Nyhedsoversigt

VI gør endnu engang status over de bedste hold i ligaen, da vi er en tredjedel igennem WNBA-sæsonen. Det er et tæt felt med...