fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

Sæsonens første MVP-Barometer

MVP-ræset i NBA er skudt i gang for sæsonen 2022/2023

Foto: Flickr - All-Pro Reels

Talentmassen i NBA er selvsagt kæmpestor, og hvert år står flere spillere frem som lysende stjerner et niveau eller to over de mange andre dygtige spillere i ligaen. I år er ingen undtagelse.

Her på Fullcourt vil vi løbende føre liste over de fem spillere,med en enkelt eller to honorable mentions, vi vurderer til at være frontløbere til titlen. 

Listen er forfattet ud fra en vurdering af spillerens niveau, holdets sæsonstart og spillerens vigtighed for sit hold.

Artiklen er skrevet søndag d.30/10, så tag endelig forbehold for at sæsonen er spæd, og magtbalancen i NBA er i konstant forandring så tidligt i sæsonen. 

Honorable mention: Devin Booker (Phoenix Suns)

Suns ligger i skrivende stund nummer to i Western Conference med en sejrsstime på tre sejre i streg, og har for nu spillet fem kampe og vundet de fire. Booker er den ledende figur på dette kompetente Phoenix hold, og har lagt blændende ud i denne sæson. 

Devin Booker scorer 29.2 point per kamp, leverer 5.4 assist, skyder 51.5% fra gulvet og 41.4% bag 3-pointslinjen. Booker har desuden en PER på 23.1 og en box plus/minus på 5.6, Suns vinder altså med næsten 6 point i snit når Booker er på banen. 

Booker har over de sidste sæsoner i den grad indfriet det store offensive potentiale han besidder, og er nu en af de bedste offensive spillere i ligaen på et af de bedste hold i ligaen. Han falder dog lige præcis uden for denne top fem, der er simpelthen andre der har imponeret mere.

Jayson Tatum og Nikola Jokic fortjener også stor ros for flotte præstationer i sæsonens begyndelse, men må ligesom Booker på denne liste se sig slået af de nedenstående fem spillere.

5. Donovan Mitchell (Cleveland Cavaliers)

Den højtflyvende guard fra Louisville har taget det nordlige Ohio med storm. 31 point, 6.4 assist, 47.4% fra gulvet og 40.5% fra 3’eren. 

Mitchell har været den ledende figur på det unge Cavs hold, der er startet flotte 4-1 og pt ligger nummer 2 i øst. Selv i fravær af Darius Garland har Cavaliers set mere end potente ud, hvilket blot blev understreget med en imponerende overtids sejr over Boston Celtics, hvor Donovan Mitchell scorer hele 41 point. 

Cavaliers ligner en stor vinder i handlen med Jazz for den unge stjernespiller, og mange inklusiv jeg er overraskede over, hvor hurtigt han er faldet til på det unge Cavs hold, og hvor hurtigt det er blevet oversat til fremragende spil på banen.

4. Luka Doncic (Dallas Mavericks)

Luka Doncic er blandt de to eller tre bedste spillere i ligaen, og det har han understreget i starten af denne sæson.

Luka fører NBA i point per kamp med hele 35.2. Derudover snitter han næsten en triple-double med 10.8 rebounds og 9.4 assist. Vi har allerede set et hav af vanvittige afleveringer, flotte step-back skud og kølige crossover driblinger. 

Luka er lig dette Dallas hold, han er anføreren, den bedste spiller, nutiden og fremtiden og ansigtet for hele organisationen. Han fortjener al den ros han får, og vil være fast inventar i MVP-ræset de næste ti-femten år. 

Problemet for denne sæson, og grunden til at han er nede som nummer 4 til trods for vanvittige statistikker, er at han og Mavericks ikke vinder nok kampe fra starten af sæsonen.

Dallas er nu 2-3 og er at finde helt nede som nummer tolv i vest. De har tabt kampe til hold som Oklahoma City Thunder og Orlando Magic, kampe som de på papiret skulle vinde, og ligner endnu ikke en reel trussel i vest. 

Dallas svingende præstationer kan man ikke bebrejde den slovenske superstjerne for, omend nogle mener han er svær at spille med, men for at toppe et MVP-barometer skal man lede sit hold til flere sejre end Doncic har gjort fra sæsonstarten.

3. Damian Lillard (Portland Trail Blazers)

Alle der mente at Dame havde tabt noget som helst på sine skader og fremtrædende alder er i den grad blevet gjort til skamme fra sæsonens start. 

Damian Lillard ledte Blazers til en forrygende 4-0 start, hvor han med blændende angrebsspil scorede 34.5 point i første uge hvor Portland gik 3-0, hvilket helt fortjent gav Damian Lillard prisen som ugens spiller i NBA. Lillard snitter per dags dato 31 point per kamp og skyder små 40% fra 3-pointslinjen.

Ingen havde spået at dette unge uprøvede Blazers hold anført af den dygtige veteran i Lillard, den unge wing-scorer Anfernee Simmons og den habile Center i Nurkic skulle starte sæsonen ud med fire sejre på stribe, men det gjorde de mest af alt qua Lillards flotte spil.

Portland er nu 5-1, og Lillard havde formentlig toppet denne liste havde det ikke været for hans nylige skade som holdte ham ud i nattens sejr over Rockets, og som vil holde ham ude for de kommende to uger i hvert fald. Sæsonen er spæd endnu, så at han i nederlaget til Heat ikke opretholder det tårnhøje niveau, og at han ikke er med i sejren over Rockets gør at han falder til en tredjeplads på listen.

2. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)

Bucks er kommet forrygende ud af starthullerne med en fremragende fem kampe og fem sejres start på NBA sæsonen 2022/2023. Hvilket først og fremmest skyldes deres største stjernes blændende spil i begge ender af banen.

Giannis har over den sidste håndfuld år domineret ligaen, og den tidligere to gange MVP-vinder ser ikke ud til at sænke farten endnu. 34.4 point, 14 rebounds, 5.8 assist, 60% fra gulvet, 1.6 blocks og en vanvittig PER på 34.7 snitter han over sæsonens første fem kampe.

Giannis og Bucks er forsat uden Khris Middleton, hvilket blot gør sejrene endnu mere imponerende, og også vidner om at Bucks har et niveau mere når endnu en af stjernerne bliver implementeret i sæsonen.  

Giannis har som sagt vundet MVP-titlen to gange, og omend hans spil og statistikker fortjener hæderen endnu engang, så skal der mere til at vinde en MVP-titel nummer tre, end der skal for at vinde den første og anden. Giannis skal oppe sig en smule for at kunne hive et tredje trofæ hjem, og Bucks skal fortsætte den gode stime. Jeg tror på at Giannis kan imponere endnu mere end hidtil, hvor vanvittigt det end lyder, særligt i forsvars enden ved vi, at han kan være mere aktiv. Bliver Bucks nummer et i øst, og snitter Giannis 35 point, 15 rebounds og 2 blocks, så er han umulig at komme udenom, når prisen skal uddeles til foråret.

1. Ja Morant (Memphis Grizzlies)

Kurven for Ja Morants udvikling er steget eksponentielt siden han kom ind i ligaen i 2019, og han fortsætter med at imponere og tage sit spil (og sine dunks) til nye højder. 

Der er efterhånden ikke det Ja Morant ikke kan på en basketballbane; han kan slå sin mand på sit første skridt og sin fænomenale boldbehandling, han kan qua sine ufattelige atletiske evner tage bolden til kurven over samtlige center-spillere i ligaen, og kan heraf også blokere skud højt på pladen. Han kan dække flere positioner og har efterhånden også et fornuftigt 3-pointsskud. 

Grizzlies er 4-2 og ligger nummer fire i vest, først og fremmest på baggrund af Morants flotte spil. I nat taber de dog til Jazz men uden Ja Morant på banen, hvilket blot er en understregning af hans store værdi for holdet.  

Morant snitter for sæsonens start 32.6 point, 6.8 assist, 52.9% fra gulvet, hele 56.5% fra 3’eren og har en flot PER på 32.1. 

Ja Morant er lederen på et ungt Grizzlies hold der stadig ikke er fuldtallige for sæsonen qua skader til bærende kræfter. Ja Morants niveau synes at stige fra år til år, og det virker til at loftet både for ham og for Grizzlies er tårnhøjt. Han er ansigtet for Memphis organisationen, og en af NBA’s mest lysende unge stjerner. Det han har vist, og den måde han har båret Grizzlies til sejre over potente modstandere i starten af sæsonen gør, at jeg i skrivende stund har ham som frontløber til MVP-trofæet.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Det 21-årige danske Bakken Bears-talent Gustav Knudsen har officielt tilmeldt sig NBA-draften 2024.

NBA

Mandag aften amerikansk tid udløber NBAs eksklusivitetsforhandlinger med de nuværende rettighedshavere, og dermed åbnes der op for forhandlinger med øvrige bejlere til NBA-rettighederne.

Internationalt

Morten Stig Jensen er klar med sin anden klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert stiller skarpt på det franske basketfænomen Victor Wembanyama, der...

Boston Celtics

NBA sæsonen er snart ved at være ovre for i år. Dermed er det blevet tid til sæsonens sidste power ranking. Der bliver fokuseret...

NBA

Victor Wembanyma var tæt på at skrive NBA-historie, da San Antonio Spurs natten til onsdag dansk tid tabte snævert til Denver Nuggets, og den...

NBA

NBA har denne sæson sat nye krav for at vinde ligaens sæsonpriser, og flere spillere kan derfor se frem til tab af både prestige...

Chicago Bulls

30-årige Otto Porter Jr. har meddelt, at han har valgt at indstille sin karriere efter 11 sæsoner i NBA.

NBA

Morten Stig Jensen er klar med sin første klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert mener, vi skal blive bedre til at snakke om...