fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

MVP-Barometer: Kan det blive alle gode gange tre?

Vi er omkring 50 kampe inde i NBA-sæsonen, og det er blevet tid til at tage temperaturen på, hvilke af de største stjerner, der har bedst mulighed for at stå med MVP-trofæet i 2023.

Foto: fiba.basketball

Holdene har hver spillet omkring 50 kampe. Man kan derfor for alvor begynde at se, hvem der positionerer sig bedst til at blive kåret som den mest værdifulde spiller i verdens bedste basketball-liga.

Det er dog stadig en meget åben pris, og man kan se alle i top 5 have en mulighed afhængigt af, hvordan resten af sæsonen udspiller sig.

Det store problem med spillere, der ikke spiller alle kampe er også gældende i år. Det bør blive vægtet højt i MVP-diskussionen, og den store snak omkring det kan også meget vel komme til at påvirke diskursen.

Og diskursen er og bliver altid en stor del af samtalen, når vi taler om noget så abstrakt som NBA’s MVP.

Ikke desto mindre vil vi forsøge at rangere de fem frontløbere til prisen i rækkefølgen fra den mindst sandsynlige vinder til den mest sandsynlige.

5. Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks

Record: 32-17 (Nr. 3 i East)

Stats: 31.3 point, 12.0 rebounds, 5.3 assists, 0.8 steals, 0.9 blocks, PER: 27.2.

Skudprocenter: 53% FG, 26% 3PT, 65% FT

Det er faktisk Giannis Antetokounmpos højst scorende sæson i karrieren. Dog når man kigger på helhedsbilledet, så begynder det at krakelere en smule.

I en sæson, hvor det utroligt nok ikke er noget helt særligt at snitte over 30 point, så har han ikke præsteret nok til at komme højere op på listen.

Hans skudprocenter er over hele linjen faldet markant fra forrige sæsoner. Han har en delt førsteplads med Trae Young for flest turnovers per kamp (4.1). Hans defensiv har ikke været absolut i toppen, som den plejer at være. Han har kun spillet 38 ud af mulige 54 kampe.

Meget af dette er selvfølgelig et resultat af hvor meget, han skal bære for Milwaukee Bucks med deres mange skader. Der er ingen tvivl om, at han stadigvæk er en af NBA’s største superstjerner, og han har et stærkt argument som den bedste spiller i ligaen, hvis man kigger overordnet på det.

Det virker dog som om, at han er på et tidspunkt i sin karriere, hvor han prioriterer højere at jagte det næste mesterskab frem for den næste MVP-titel. Derfor er der flere bedre kandidater på nuværende tidspunkt.

4. Joel Embiid, Philadelphia 76ers

Record: 32-16 (Nr. 2 i East)

Stats: 33.8 point, 10.0 rebounds, 4.2 assists, 1.1 steals, 1.7 blocks, PER: 31.0.

Skudprocenter: 53% FG, 36% 3PT, 86% FT

Foto: Stephen Lew/CrescentCitySports.com

Joel Embiid er på nuværende tidspunkt nok den sværeste spiller at placere på dette MVP-barometer.

Man kan måske undre sig over, at NBA’s førende scorer med næsten 34 point, som på samme tid er et defensivt monster, ikke er højere på listen.

Derudover har han også historien med sig, da han har fået andenpladsen bag Nikola Jokic de sidste to sæsoner. Derfor føler mange nok, at han fortjener trofæet.

Hans største problem ligger i hans inaktivitet i denne sæson. Han har kun spillet 36 af 53 mulige, hvilket er lavest af de spillere, der er med i ræset. Selv hvis han spillede alle 29 resterende kampe, ville han kun komme op på 65 kampe.

At vinde MVP med kun 65 kampe i en sæson (og det bliver højst sandsynligt færre) ville være meget usædvanligt.

Man kan også afkode noget fra den seneste afstemning til udvælgelsen af årets All Star-hold. Her blev han ekskluderet fra starterne.

Det er udelukkende medierne, der stemmer til MVP, men selv blandt dem, var han bag både Giannis Antetokounmpo og Jayson Tatum i All Star-afstemningen. Det viser tydeligt, at han lige nu ikke har den opbakning, det kræver.

Grunden til, at han stadigvæk bliver placeret over Antetokounmpo på denne liste er, at han statistisk simpelt hen bare er det bedre. Holdene er meget tæt på hinanden, men de to tidligere MVP-trofæer til Antetokounmpo er mere en hindren end en fordel i forhold til Embiid.

3. Luka Doncic, Dallas Mavericks

Record: 26-25 (Nr. 8 i West)

Stats: 33.0 points, 8.9 rebounds, 8.4 assists, 1.5 steals, 0.5 blocks, PER: 29.8.

Skudprocenter: 50% FG, 35% 3PT, 73% FT

Den unge slovenske komet, Luka Doncic, har alt det, der skal til, for at kunne blive til NBA’s MVP. Det skal han nok blive på et tidspunkt, men som det ser ud lige nu, bliver han måske nødt til at vente lidt længere.

Holdet omkring ham i Dallas Mavericks er simpelt hen ikke godt nok. I det moderne NBA, hvor der er en enorm mængde af talent, er det ikke nok længere bare at have én superstjerne.

De er lige nu en my over .500, og det ser ud til, at de skal kæmpe for at holde sig inde i en slutspilsposition.

Det er sket før, at man kan vinde MVP uden at spille for et af NBA’s bedste hold. Russell Westbrook vandt i 2017 med Oklahoma City Thunder, som blot vandt 47 kampe.

Med så mange gode MVP-kandidater er det dog svært at se, at man kan argumentere for Doncic på nuværende tidspunkt som den førende kandidat.

Det er nok ikke helt ovre endnu. Hvis Dallas Mavericks får lavet et succesfuldt trade og går på en vild sejrsstime i de sidste 31 kampe af sæsonen, så vil det klart være en mulighed. Det er dog stadigvæk svært at se løsningen i den nuværende konstellation af holdet.

2. Jayson Tatum, Boston Celtics

Record: 36-15 (Nr. 1 i East)

Stats: 31.1 points, 8.7 rebounds, 4.4 assists, 1.1 steals, 0.8 blocks, PER: 24.3

Skudprocenter: 47% FG, 35 % 3PT, 87% FT

Foto: Stephen Lew/CrescentCitySports.com

Jayson Tatum har taget endnu et stort skridt i denne sæson. I sidste års slutspil viste han, at han kan bære sit hold til finalen. Nu viser han, at han reelt er en af de bedste spillere i ligaen.

Han havde ikke før snittet over 27 point per kamp, og nu snitter han over 31. Desuden har han i denne sæson vist, at han er en defensiv spiller af højeste kaliber.

Det har hjulpet Boston Celtics til at være det bedste hold i ligaen indtil videre i denne sæson. Han er dog nok også den spiller i MVP-ræset, der har det bedste hold omkring sig, og det kan være et argument imod ham.

Særligt Jaylen Brown kan ofte tage mange af de samme offensive og defensive opgaver, som Tatum kan.

Udover at være med som All Star-starter, så var han faktisk den frontcourt-spiller i East, som fik flest stemmer fra medierne. Det vil sige, at medierne rangerede ham højere end Antetokounmpo, Embiid og Durant.

Det er som sagt medierne, der stemmer om MVP, og meget kan tyde på, at han er blevet en darling blandt den gruppe. Det er ofte det, der kan afgøre MVP-titlen, og hans chancer er derfor på nuværende tidspunkt højere end flere af de andre.

1. Nikola Jokic, Denver Nuggets

Record: 34-16 (Nr. 1 i West)

Stats: 25.1 point, 10.9 rebounds, 9.9 assists, 1.4 steals, 0.6 blocks, PER: 32.1

Skudprocenter: 63% FG, 39% 3PT, 82% FT

Før sæsonen tænkte man, at der skulle noget helt exceptionelt til, før serbiske Nikola Jokic kunne vinde MVP for tredje gang i streg.

Kun tre spillere har gjort det før. Bill Russell, Wilt Chamberlain og senest Larry Bird i 80’erne. At gøre det i en tid, hvor der er så mange superstjerner i NBA virker umuligt.

Men han har været exceptionel. Han kan meget vel komme til at snitte en triple-double for det mest vindende hold i West. Og han er center.

Hans effektivitet på både de korte skud og 3-pointsskuddet er hævet markant i denne sæson. Han er nummer to i ligaen i True Shooting Percentage (kombinerer FG, 3PT og FT), hvilket er helt vanvittigt for en MVP-kandidat med så meget offensivt ansvar.

Han spiller med en tålmodighed og præcision, der er uden sammenligning.

Når man kigger på de avancerede statistikker, viser de faktisk, at han er på et helt andet niveau end resten af ligaen. Han er nummer et i stort set samtlige kategorier. Det er både offensivt og defensivt. Flere af dem fører han markant.

Han er blandt andet nummer et i Win Shares med 9.6, hvilket er en beregning af, hvor mange sejrer, han alene bidrager med. Resten af ligaen er under 7.7.

Det er stadigvæk langt fra sikkert, at Jokic kan hive trofæet hjem for tredje gang. Flere kommer nok til at kigge skævt på, at han kan vinde tre MVP’er i streg uden den store slutspilssucces.

Alligevel har han været så overlegen i år, at man på nuværende tidspunkt ikke kan komme uden om, at han er den førende kandidat til prisen.

Honourable Mention: Kevin Durant, Brooklyn Nets

Kevin Durant så i den første halvdel af sæsonen ud til, at han ville kunne bygge en god sag til sin anden MVP-titel.

Han snitter næsten 30 point med de vanvittige skudprocenter 56/38/93. Brooklyn Nets har derudover også fået rettet op på deres sæson og har set ud til at være rigtig stærke, når Durant spiller.

Desværre har han været skadet i et stykke tid nu, og han er endnu ikke kommet tilbage.

Det holder ham indtil videre ude af top fem.

 

Jeg er 23 år gammel og er NBA-redaktør på siden. Ved siden af læser jeg journalistik på Roskilde Universitet.

Andre artikler med dette emne

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

NBA

Efter en overbevisende sejr i kamp fem, vinder Boston Celtics finalerne mod Dallas Mavericks 4-1 og sikrer det 18. mesterskab i holdets historie.

NBA

Dallas Mavericks er i NBA-finalerne, da de lukkede serien 4-1 mod Minnesota Timberwolves, som ikke stod en chance mod Luka Doncic og Kyrie Irving...

NBA

Boston Celtics' Jaylen Brown blev Eastern Conference Finals MVP, hvilket kom bag på profilen, der før er blevet overset med individuelle priser.

NBA

Efter fire sejre i træk over Indiana Pacers er Boston Celtics tilbage i NBA-finalerne anført af Jayson Tatum og Eastern Conference Finals-MVP Jaylen Brown.

NBA

Klumme: I Western Conference Finals møder to af basketball største unge stjerner hinanden i en duel om deres første finale, når Luka Doncic og...

NBA

Efter to serier skulle ud i syv kampe og spillets store stjerner er tørnet sammen, har vi nu fundet de sidste fire hold, der...

NBA

Den sprudlende unge Minnesota Timberwolves-stjerne Anthony Edwards har taget sit spil til nye højder i årets slutspil. For holdkammerat Mike Conley minder han derfor...