Debat om genopstartningen af NBA

I denne artikel kan du læse om udfordringerne i forhold til genopstartningen af NBA sæsonen 2020. Der er blandede meninger; nogle vil spille og andre vil støtte den store bevægelse for sortes rettigheder i USA og resten af verden. Coronapandemien er stadig en hærgerne trussel. Du får også et overblik over programmet for NBA sæsonen, hvis den starter med al forventning, trods en masse usikkerheder og bekymringer.
Foto: Michael Tipton - flickr.com
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Der er i de seneste dage kommet meldinger fra adskillige NBA spillere om, at genopstartningen af NBA sæsonen kan have en negativ konsekvens på de sociale forandringer omkring racisme i USA og Black Lives Matter bevægelsens demonstrationer, som er opstået i kølvandet på politidrabet af George Floyd i Minneapolis.

I fredags var der et konference opkald med omkring 90 deltagende NBA spillere, hvor Kyrie Irving var initiativtageren. Han stillede sig kritisk overfor, hvorvidt det var belejligt at starte sæsonen, da NBA og atleterne potentielt ville overskygge kampen mod racisme og den sociale retfærdighedskamp som bølger over USA.

Internettet er fyldt med videoer af protester og politivold, og det er altså dette fokus, som angsten omkring NBA sæsonens start kan fjerne. Det kan give mening, for når sæsonen starter vil internettet flyde med indhold omkring blandt andet superstjernerne som LeBron James, James Harden, Giannis Antetokounmpo osv. i deres kamp om mesterskabet.

Splitter vandene

Der er ingen tvivl om solidariteten omkring at støtte kampen mod politivold mod sorte i USA, men derimod splitter det vandene ved spørgsmålet om at sæsonen skal starte den 30 juli. I kølvandet på debatten mellem de mange NBA atleter i fredags, har Austin Rivers fra Houston Rockets udtalt:

“Jeg elsker Kyries passion om at hjælpe bevægelsen (Black Lives Matter, red.). Det er beundringsværdigt og inspirerende (…) Men at annullere sæsonen eller boykotte den hjælper ikke (…). Vi kan gøre begge ting. Vi kan spille og bidrage til ændringen af sortes liv”.

Der er flere atleter som deler dette synspunkt og ønsker at komme tilbage på gulvet efter sæsonen har været lukket ned på grund af COVID-19. Det udtrykker blandt andet Patrick Patterson fra Los Angeles Clippers i et opslag på Instagram med en klar besked på to ord: “Let’s play”. Kyle Kuzma fra Los Angeles Lakers gjorde det også klart på Twitter:

Dwight Howard støtter ideen om ikke at starte sæsonen og mener at det er vigtigere at samle sig som folk og altså kampen om at skabe lighed vægter højere end basketball:

“Der intet jeg hellere ville elske, end at vinde mit første NBA mesterskab. Men foreningen af mit folk (sorte i USA, red) ville være et endnu større mesterskab (…) Intet basketball før vi har fået styr på tingene”.

Andre årsager der truer genopstartningen

Der er også andre bekymringer omkring NBA starten, hvilket er den stadig overhængende COVID-19 pandemi, som stadig hærger USA og resten af verden. Disneyland i Orlando er fastlagt til at blive det isolerede habitat for NBA sæsonen og slutspillet, som skal afholdes fra den 30 juli og slutte med finalerne i starten af oktober. Orlando er en af de første stater til at genåbne, men kunne i lørdags tælle 2500 nye smittetilfælde, hvilket var statsrekord.

Derved ligger en bekymring for NBA spillerne af, at de potentielt kan smitte familiemedlemmer og hvordan deres eget helbred kan være i risiko. Ideen med isolationen i Disneyland er at skabe en boble, hvor spillere, træner og andre personer omkring holdene jævnligt, kan blive testet og altså være i en coronafri zone. Men det er kommet frem, at medarbejdere i Disneyland som for eksempel skal servicere ikke holdes i karantæne, og derved øges risikoen for smitte i boblen. Det har Spencer Dinwiddie reageret på på Twitter:

En bekymring for skader og eftervirkninger af COVID-19, som Donovan Mitchell blandt andet har været ramt af, melder sig. Skader som kan forekomme i dette slutspilspils intense forløb er bekymringen, som påpeges af Mitchell, at han står til at skrive en max-kontrakt forlængelse og andre står til at blive free-agents i løbet af sommeren, hvor en skade kan have indflydelse på millioner af dollars og i værste tilfælde kan en atlet ende på listen over arbejdsløse i NBA.

NBA sæsonens potentielle program

Fra et perspektiv, hvor man håber at NBA kommer tilbage som planerne ser ud, og som i øjeblikket forhandles mellem NBA og spillerunionen (fagforening for NBA spillere, red.), ser det lyst ud. Trods alle de legitime bekymringer om ikke at starte sæsonen, var der for et en uges tid siden en votering blandet repæsentanter fra NBA om denne 22-holds opstart i Orlando, hvor der var 28 ja’er mod 0 nej’er til en genopstart.

Det ser derfor ud til, at man kan dulme sine abstinenser som NBA afhængig med tanken om at basketball på topniveau rammer skærmene om halvanden månedstid. Formatet kommer til at være 22 hold der samles i Disneyland: 13 fra vest og ni fra øst.

ØST:

Milwaukee Buck
VEST:

Los Angeles Lakers
Washington Wizard Portland Trail Blazers
Toronto RaptorsLos Angeles Clipprs
Philadelphia 79ersHouston Rockets
Orlando Magic Memphis Grizzlies
Miami Heat Utah Jazz
Indiana Pacers Oklahoma City Thunder
Brooklyn Nets Dallas Mavericks
Boston CelticsDenver Nuggets
New Orleans Pelicans
Sacramento Kings
San Antonio Spurs
Phoenix Suns

De vil spille otte kampe som er om placering til slutspillet, som derefter begynder. Tidsplanen for resten af sæsonen ser således ud:

  • 30. juli – 14. august: placeringskampe
  • 15-16. august: Hvis et hold på 9. pladsen er indenfor fire kamppoint fra 8. pladsen, spilles der om placering: 9.pladsen skal vinde to kampe, hvor 8.pladsen skal vinde én for at kvalificere sig
  • 17. august: Slutspillet starter
  • 31. august – 13. september: konference semifinaler
  • 15-28. september – konference finaler
  • 30. september – 13. oktober: NBA finalerne

 

NBA profiler aktive i demonstationer

Flere store navne fra NBA verden har været ude og deltage i demonstrationerne som har foregået i USA de seneste uger

Se andre spændende artikler