Spillerprofil: Kyrie Irving

Kyrie Irving
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Kyrie Andrew Irving er en af de bedste point guards i hele NBA. Han er kendt for at være en af ligaens bedste ballhandlers, hvor han ofte imponerer med spektakulære driblinger og finter. Han er dog også blevet en kontroversiel figur, hvor der ofte er fulgt drama med, hvor han har været. Han har været i problemer med både med- og modspillere, men på banen er det svært at benægte hans talent.

Kyrie Irving er født d. 23. marts 1992 i Melbourne, Australien. Han har både en storesøster og en lillesøster. Han voksede op i Australien, da hans far spillede professionelt basketball i Melbourne, og Irving har derfor både amerikansk og australsk statsborgerskab. Da han var to år, flyttede familien tilbage til USA. Irvings mor døde, da han var seks år, og hans far opfostrede børnene alene.

Irving er 1,88 meter høj, vejer 88 kilo og spiller point guard for Brooklyn Nets.

High school

Irving spilled sine to første år i high school for Montclair Kimberley Academy I New Jersey. Her havde han i gennemsnit 26,5 point, 4,8 rebounds og 10,6 assists pr kamp, og blev den kun anden spiller i skolens historie til at score 1000 point.

Irving valgte herefter at skifte skole til St. Patrick for at få en større udfordring. Her spillede han sammen med en anden senere NBA spiller i Michael Kidd-Gilchrist. Her spillede Irving sine to sidste år i high school, og havde i sin sidste sæson 24 point, 5 rebounds og 7 assists pr kamp i gennemsnit. Han blev valgt til McDonalds All-American, og udvalgt til at spille i Jordan Brand Classic kampen, hvor han blev co-MVP med Harrison Barnes.

College

Irving spillede sin eneste collegesæson for Duke Blue Devils, hvor han over sine 11 kampe for holdet havde 17,5 point, 3,4 rebounds og 4,3 assists pr kamp i gennemsnit. Irving missede en stor del af sæsonen på grund af skade i sin storetå, men nåede at vende tilbage inden NCAA turneringen. Her tabte Duke i ottendedelsfinalen til Arizona. På trods af sine få kampe i college, så valgte Cleveland Cavaliers at vælge Irving som den første spiller i 2011 draften.

Cleveland Cavaliers

Kyrie Irving kom ind på et Cavaliers hold, der året inden havde mistet LeBron James, der var skiftet til Miami Heat. De var et af de dårligste hold i NBA, og Irving trådte direkte ind i rollen som holdets nye stjerne. Han havde en god rookiesæson med 18,5 point og 5,4 assists i gennemsnit pr kamp, hvilket også gjorde ham til en suveræn Rookie of the Year. Irving brugte de første tre år af sin karriere på at udvikle sig til en af ligaens bedste og mest seværdige spillere, men det var ikke nok til at skaffe mange sejre til et Cavaliers mandskab, der konstant rodede rundt nede i bunden af Eastern Conference.

I sommeren 2014 blev Cavaliers nye ”big three” samlet. Irving skrev under på en kontraktforlængelse, LeBron skiftede tilbage til klubben og Kevin Love blev hentede til i en trade med Minnesota Timberwolves.

De næste tre sæsoner bød på tre finaler i træk mod Golden State Warriors for Irving og resten af Cavaliers holdet. I den første finale i 2015 blev Irving skadet i den første kamp, og spillede ikke resten af serien. Cavaliers havde problemer uden Irving på banen, og tabte serien 4-2 til Warriors.

I 15/16 missede Irving starten af sæsonen med skaden fra finalerne, så han så først banen d. 20. december. Cavaliers endte den regulære sæson med 57 sejre og en førsteplads i øst. De gik nemt igennem slutspillet med en samlet 12-2 record, inden der ventede en episk finaleserie mod Warriors.

Warriors havde haft den bedste regulære sæson nogensinde med en 73-9 record, og de så ud til at være en for stor mundfuld for Cavaliers, da de tog en føring på 3-1 i finalerne. I kamp 5 steppede Irving og LeBron dog op, og scorede 41 point hver og tog en sejr på 112-97. Ved stillingen 3-3 i serien og 89-89 i den afgørende kamp scorede Irving et af de mest ikoniske skud i NBA’s historie. Med 53 sekunder tilbage tog han ansvaret på sine skulder, og skød en presset 3’er, der vidste sig at være det afgørende for at vinde Cavaliers første mesterskab nogensinde.

Den tredje finale i træk mod Warriors i 2017 endte med et klart nederlag på 4-1. Warriors havde fået tilføjet Kevin Durant til holdet, og det viste sig at være for stor en opgave for Cavaliers.

Efter finalerne bad Irving om at blive tradet, da han efter sigende gerne ville være den store stjerne selv, og træde ud af LeBrons skygge. D. 22. august blev han tradet til Celtics i bytte for Isaiah Thomas, Jae Crowder, Ante Zizic, et andetrundevalg og et førsterundevalg.

Boston Celtics

I sin første sæson hos Celtics endte de 55-27, hvilket var nok til en andenplads i øst. Holdet var dog uheldige med, at holdets anden stjerne, Gordon Hayward, blev skadet i sæsonens første kamp. Irving blev også skadet i slutningen af marts, og Celtics tabte til Cavaliers i Eastern Conference finalerne.

I sin anden sæson hos Celtics havde Irving sin måske bedste individuelle sæson med 23,8 point, 5,0 rebounds, 6,9 assists og 1,5 steals pr kamp i gennemsnit. Det blev dog kun til en fjerdeplads i øst, og et exit i anden runde af slutspillet efter et 4-1 nederlag i kampe til Milwaukee Bucks.

D. 7. juli 2019 skrev Kyrie Irving under på en kontrakt med Brooklyn Nets.

Udvalgte rekorder og stats

  • 1x NBA-mesterskab
  • 6x All-Star
  • Rookie of the Year
  • Eneste der har scoret 50 point i sin debut for et hold
  • 1x OL-guld
  • 1x VM-guld
  • VM MVP

Se andre spændende artikler