Boston Celtics

Boston Celtics

Boston Celtics holder til i Boston, Massachusetts, hvor de spiller deres hjemmekampe i TD Garden. De spiller i divisionen Atlantic Division i den østlige konference, som de har vundet 22 gange. Celtics er det mest vindende mandskab i historien med 17 mesterskaber.

Starten på en legendarisk klub Boston Celtics

Boston Celtics kom til verden i juni 1946 og spillede i Basketball Association of America (BAA), indtil ligaen fusionerede med National Basketball League (NBL) og blev til NBA i 1949. I årene før NBA var Celtics ikke et særligt godt hold og havde det svært. Men i 1950 erhvervede klubben to essentielle personer, der skulle føre klubben til dens første storhedstid.

Træner Red Auerbach og point guard Bob Cousy startede den vindende kultur i Boston, der har holdt lige siden. I 1957 kunne de fejre deres første mesterskab med rookien Bill Russell der blev draftet året inden. Russell skulle igennem sine 13 år hos Boston statuere sig selv som en af historiens største. Russell, Cousy og co. vandt i alt 11 mesterskaber i 13 sæsoner, inklusiv  NBA-rekord otte mesterskaber i træk.

Det er i øvrigt en rekord, der også står i alle de andre amerikanske sportsgrene. Efter Russell legendariske karrierer som spiller, havde han ikke fået nok af basketball eller Boston. Han blev nemlig træner for Celtics og blev dermed den første sorte professionelle træner i amerikansk historie.

Historisk rivalisering

Efter Celtics’ dominans i 50’erne og 60’erne var 70’erne en svær tid for både Celtics, men også ligaen der kæmpede med dalende seertal og manglende interesse. To profilerede collegespillere, der havde kæmpet mod hinanden i både high school og college, skulle vise sig at have en af de største indvirkninger på ligaen nogensinde.

I 1978 draftede Celtics Larry Bird med sjettevalget velvidende om, at Bird skulle spille et år mere i college. Et år hvor han stod overfor den tidligere omtalte Earvin ‘Magic’ Johnson i NCAA finalen og led et hårdt nederlag til Magic og Michigan State. I 1979 draftede Lakers Magic med førstevalget og de to spillere var klar til at tage NBA med storm.

Bird, den stille og hårdtarbejdende mand fra Indiana, i Boston og Magic, den prangende og ekstravagante mand fra Michigan i Los Angeles. Den rivalisering udnyttede ligaen til det fulde, og seertallene og interessen for ligaen eksploderede igennem 80’erne med historiske finaler mellem Celtics og Lakers. Celtics kunne fejrer tre mesterskaber i perioden og Bird blev MVP tre gange og Finals MVP to gange.

The Big Three

Efter Birds tidlige pensionering var tiderne stille i Boston. Boston var aldrig et bundhold, men var ikke relevante før 2007, hvor Celtics’ General Manager Danny Ainge manøvrerede nogle historiske trades. Han skabte den første såkaldte “Big Three” da han tradede for Kevin Garnett og Ray Allen.

Trioen vandt 66 kampe sæsonen efter og lavede det største spring i NBA’s histore, da de vandt 42 kampe mere end den forrige sæson. Holdet skulle dog vende sig til den store scene i slutspillet, da de gik i syv kampe mod både Hawks og Cavs, men sejrede i begge. Boston mødte Lakers og MVP Kobe Bryant i finalen. Det var første gang de to historiske hold mødte hinanden i finalerne siden 1987. Celtics vandt finalerne i seks kampe og Paul Pierce var Finals MVP.